Νέες γαστρονομικές αφίξεις, πολυαναμενόμενες θεατρικές πρεμιέρες, νέα μπαρ και microbakeries... Να τι συζητιέται τώρα στην Αθήνα!
Η περίοδος των Χριστουγέννων έρχεται κάθε σεζόν φορτωμένη με δώρα και λαμπερά events, αλλά μέσα στον καταιγισμό των πληροφοριών που έρχονται από παντού για special γιορτινά πρότζεκτ, έρχονται παράλληλα και κάποιες δυνατές αφίξεις, openings και πρεμιέρες που συζητιούνται πολύ. Από το χώρο της γαστρονομίας και των θεαμάτων καταγράψαμε στο ρεπορτάζ που ακολουθεί τα επτά viral πράγματα που βλέπετε ή θα βλέπετε σε λίγο σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα.
Η Ζιγκοάλα στην Ομόνοια
Αν έχετε account στο Instagram ή το Tik-Tok σίγουρα θα έχει πάρει το μάτι σας κάποιο ποστ από τη Ζιγκοάλα στην οποία σπεύδουν όλοι αυτές τις μέρες. Μόλις άνοιξε και έχει γίνει ήδη viral, όχι μόνο λόγο του ονόματός της (Ζιγκοάλα και όχι Ζιγκουάλα) αλλά και της μεταμοντέρνας αισθητικής της που λατρεύει το ρετρό στυλ ενός παλιού αθηναϊκού μαγειρείου με τραπέζια κλασικής ταβέρνας και μια μεγάλη τοιχογραφία αλπικού τοπίου να δεσπόζει στον χώρο.
Όλα: από τη γραμματοσειρά της ταμπέλας μέχρι το location -στη Λυκούργου 9 πίσω από το Δημαρχείο της Αθήνας- φωνάζουν Ομόνοια του 1960. Στη Ζιγκοάλα του Κωνσταντίνου Δαγριτζίκου, η κουζίνα, με σεφ τον ελληνοπαλαιστίνιο Βασίλης Χαμάμ, σερβίρει πιάτα ελληνικά και μεσογειακά, με επιρροές από την Παλαιστίνη, την Ιορδανία, τον Λίβανο και τη Θεσσαλονίκη.
Στο μικρό μενού θα βρείτε από προβατίνα με ξινόχοντρο μέχρι παλαιστινιακό κοτόπουλο με κονφί κρεμμύδια με σουμάκ, στραγγιστό γιαούρτι και πίτα. Τη λίστα έχει επιμεληθεί ο Δημήτρης Κούμανης από το Heteroclito.
Το Thirio του Θωμά Μάτσα στο Σύνταγμα
Ο Θωμάς Μάτσας μαζί με την ομάδα της γαστροταβέρνας Striggla στα Βόρεια Προάστια ανοίγουν στις 28/12 το νέο τους πολυαναμενόμενο γαστρονομικό πρότζεκτ στο Σύνταγμα: Το Thirio, όπως ονομάζεται το νέο εστιατόριο, θα βρίσκεται στις αρχές της Ναυάρχου Νικοδήμου, απέναντι από το New Hotel, και θα είναι ένα fun dining bar με τον chef patron και την ομάδα του να μαγειρεύουν με θεαματικό τρόπο τα πιάτα τους μπροστά στους επισκέπτες που θα κάθονται στα δύο food bar του εστιατορίου.
Mε έμφαση στην εποχικότητα και στη δημιουργική προσέγγιση της ελληνικής παραδoσιακής κουζίνας -signature στοιχείο στη γαστρονομική ταυτότητα του Μάτσα- o βραβευμένος και πολύπειρος σεφ, ο οποίος πέρυσι έγινε viral κάνοντας όλη την Αθήνα να μιλά γι' αυτόν, θα ταΐζει κάθε βράδυ το Thirio μέσα μας και θα το κατευνάζει με την πλούσια γεύση και την αυθεντική νοστιμιά της ελληνικής υπαίθρου.
Η πρεμιέρα της νέας παράστασης του Τάρλοου: Ηλέκτρα Εντός
Η Ηλέκτρα του Δημήτρη Τάρλοου που συζητήθηκε πολύ φέτος το καλοκαίρι μετά την πρεμιέρα της στην Επίδαυρο και την περιοδεία που ακολούθησε, επαναπροσεγγίζεται από τον σπουδαίο δημιουργό για να παρουσιαστεί σε κλειστό θέατρο -στη σκηνή του θεάτρου Πορεία- πλαισιωμένη από έναν ανανεωμένο θίασο με τον τίτλο «Ηλέκτρα εντός».
Αυτή η νέα σκηνοθετική εκδοχή της Ηλέκτρας του Σοφοκλή, βασισμένη στη μετάφραση του Γιώργου Χειμωνά, θα έχει «τόνους καμπαρέ, με τζαζ μουσική, ερωτισμό, αλκοόλ» και, όπως επισημαίνει η ομάδα του θεάτρου Πορεία, «μια ατμόσφαιρα θριλερικής γοητείας υπό το φως ενός ακόμη επικείμενου φονικού».
Η Λουκία Μιχαλοπούλου που έκλεψε την παράσταση ως Ηλέκτρα, πλαισιώνεται τώρα από μια νέα ομάδα συμπρωταγωνιστών: την Αγλαΐα Παππά στον ρόλο της Κλυταιμνήστρας, τον Κωνσταντίνο Αβαρικιώτη ως Παιδαγωγό, τον Κωνσταντίνο Ζωγράφο ως Ορέστη, τη Γρηγορία Μεθενίτη ως Χρυσόθεμις, τον Περικλή Σιούντα ως Πυλάδη, τις Ελένη Βλάχου & Ιωάννα Λέκκα στους ρόλους των δύο Γυναικών, ενώ ως Αίγισθο θα δούμε τον Δημήτρη Τάρλοου. Μουσικός επί σκηνής: Τάσος Μυσιρλής. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Δημήτρης Τάρλοου, ενώ τα σκηνικά έχει δημιουργήσει ο Πάρις Μέξης.
Η επιστροφή του Doors στο Κολωνάκι
Το Doors επέστρεψε στο εμπορικό κέντρο του Λαιμού, στην οδό Καρνεάδου 25, αλλά αυτή τη φορά βρίσκεται σε ένα επίπεδο πιο ψηλά από το παλιό κολωνακιώτικο στέκι. Με αισθητική πολυτέλειας τύπου που έρχεται από τα βάθη του περασμένου αιώνα, σαν να ταξιδεύεις με βαγόνι του θρυλικού Orient Express, το νέο πρότζεκτ Doors Live Art που λειτουργεί ως πολυχώρος διασκέδασης και ψυχαγωγίας, με ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει από σύγχρονη τέχνη και performances μέχρι lives ελληνικών σχημάτων και DJ sets. Ο χώρος είναι σχεδιασμένο σαν ένα πολυτελές βαγόνι τρένου με κόκκινες βελούδινες κουρτίνες και stools, με καναπέδες και λαμπερά κρύσταλλα που κάνουν τη νύχτα να λάμπει φιλήδονα.
Το πρόγραμμα αυτό το διάστημα περιλαμβάνει: Κάθε Δευτέρα και Τρίτη, τη θεατρική παράσταση «Vaginahood» με τις Ζέτα Δούκα, Δώρα Χρυσικού, Πηνελόπη Αναστασοπούλου, Σόφη Ζαννίνου, Άννα Κουρουπού, σε μουσική επιμέλεια της Ευσταθίας. To Live της Πέμπτης με τον Θέμη Παναγιωτίδη και τη Στεφανία Ρίζου καθώς και το Live του Σαββάτου με τον Βασίλη Δήμα.
Δημιούργημα του Ανδρέα Ανδρουλακάκη, του Γιώργου Παπαχριστοφόρου και του Νίκου Γώγου, το Doors Live Art διαθέτει και μπαρ και εστιατόριο με set menu και finger food που υπογράφει ο Δημήτρης Νίκολης, και live σκηνή, και παλκοσένικο και DJ booth…
Η Ζιζέλ στην Εθνική Λυρική Σκηνή
Χριστουγεννιάτικη μαγεία χωρίς Λυρική, δεν υπάρχει. Το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής αυτές τις γιορτές παρουσιάζει μια νέα, κλασική παραγωγή της Ζιζέλ, του ρομαντικού μπαλέτου με τη μουσική του Αντόλφ Αντάμ. Τη διαχρονική χορογραφία του Πετιπά, η οποία παρουσιάστηκε το 1884 από το Αυτοκρατορικό Μπαλέτο της Αγίας Πετρούπολης, αναβιώνουν οι διακεκριμένες χορογράφοι Βερόνικα Βιγιάρ και Ελένα Ιγκλέσιας.
Από τις 19 Δεκεμβρίου και για εννέα μοναδικές παραστάσεις, στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ, υπό τη μουσική διεύθυνση του Χοσέ Σαλασάρ. Το πρωταγωνιστικό δίδυμο ερμηνεύουν ο Τζούλιαν ΜακΚέυ με την Ελίζαμπετ Τόνεφ στις 19 και 21 Δεκεμβρίου, ενώ στις 24 Δεκεμβρίου τον ρόλο της Ζιζέλ θα ερμηνεύσει η Ξένια Σεφτσόβα. Τους φωτισμούς της παράστασης έχει αναλάβει η βραβευμένη και διακεκριμένη διεθνώς σχεδιάστρια φωτισμού Ελευθερία Ντεκώ. Στις 26, 28 και 30 Δεκεμβρίου το κοινό της ΕΛΣ θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει στον ρόλο της Ζιζέλ τη διακεκριμένη Γεωργιανή χορεύτρια Μάια Μακατέλι, η οποία επιστρέφει στην ΕΛΣ μετά την εξαιρετική της εμφάνιση στον Δον Κιχώτη το 2022. Μαζί της θα εμφανιστεί στον ρόλο του Άλμπρεχτ ο Γιανγκ Γκιου Τσόι από το Εθνικό Μπαλέτο της Ολλανδίας. Η Μάια Μακατέλι είναι από το 2009 Α΄ Χορεύτρια στο Εθνικό Μπαλέτο της Ολλανδίας, το 2020 ανακηρύχθηκε «Χορεύτρια της χρονιάς» από το Dance Europe και έχει εμφανιστεί σε σημαντικά θέατρα, γκαλά και φεστιβάλ παγκοσμίως, αποκτώντας διεθνή αναγνωρισιμότητα. Ο Γιανγκ Γκιου Τσόι, Α΄ Χορευτής του Εθνικού Μπαλέτου της Ολλανδίας, έχει αναγνωριστεί διεθνώς για τη δυναμική του σκηνική παρουσία και την εκλεπτυσμένη καλλιτεχνική του έκφραση. Στις τρεις τελευταίες παραστάσεις στις 31 Δεκεμβρίου, 2 και 3 Iανουαρίου η Ξένια Οβσιάνικ επιστρέφει στην ΕΛΣ μετά την εξαιρετική ερμηνεία της ως Κίτρι στον Δον Κιχώτη, μαζί με τον διακεκριμένο χορευτή του Εθνικού Μπαλέτου της Ολλανδίας Κόνσταντιν Άλλεν. Η Ξένια Οβσιάνικ, μια διεθνώς περιζήτητη Βρετανολευκορωσίδα χορεύτρια, είναι Α΄ Χορεύτρια στο Κρατικό Μπαλέτο Βερολίνου και στο Εθνικό Μπαλέτο Πολωνίας. Ξεκίνησε την καριέρα της στο Εθνικό Μπαλέτο της Αγγλίας και στην έως και σήμερα εξαιρετικά επιτυχημένη καριέρα της έχει ερμηνεύσει ρόλους κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου και έχει συνεργαστεί με κορυφαίους διεθνείς χορογράφους. Ο Κόνσταντιν Άλλεν είναι Αμερικανός με ελληνικές ρίζες και Α΄ Χορευτής στο Εθνικό Μπαλέτο Ολλανδίας. Μεταξύ των βραβείων και διακρίσεών του, το βραβείο Grand Prix στον διαγωνισμό Tanzolymp στο Βερολίνο (2011) τον καθιέρωσε διεθνώς. Έχει εργαστεί ως Α΄ Χορευτής στο Μπαλέτο της Στουτγάρδης, καθώς και στα Μεγάλα Καναδικά Μπαλέτα.
Η ιστορία αφορά τον άτυχο έρωτα της χωριατοπούλας Ζιζέλ για τον κόμη Άλμπρεχτ, που της παρουσιάζεται ως απλός χωρικός. Όταν η Ζιζέλ ανακαλύπτει την πραγματική του ταυτότητα και μαθαίνει ότι είναι μνηστευμένος με άλλη, χάνει τα λογικά της και αυτοκτονεί. Τη νύχτα στο δάσος τα βίλι, πνεύματα νέων γυναικών που προδόθηκαν από τον αγαπημένο τους την παραμονή του γάμου τους και έχουν μεταμορφωθεί σε ξωτικά, παρασύρουν κάθε άντρα περαστικό υποχρεώνοντάς τον να χορέψει μαζί τους ασταμάτητα ώσπου να πέσει νεκρός.
Ο μετανοημένος Άλμπρεχτ έρχεται στον τάφο της Ζιζέλ, τα βίλι τον παρασύρουν στον θανάσιμο χορό, όμως εκείνη παρεμβαίνει στηρίζοντάς τον έως την αυγή, οπότε παύει η εξουσία των ξωτικών. Τότε, αφού τον συγχωρήσει, επιστρέφει στον τάφο της, γνωρίζοντας πως εφεξής θα ανήκει κι η ίδια στα βίλι.
To Atelier Papaioannou σε νέο χώρο στο Ψυχικό
To εστιατόριο Atelier Papaioannou με την μοντέρνα κουζίνα δημιουργικής ψαρογαγίας μεταφέρθηκε από το Σύνταγμα στο Νέο Ψυχικό (Δημ. Βασιλείου 14), στον ύπεροχο χώρο όπου στεγαζόταν το Maison Colette (το οποίο με τη σειρά του μεταφέρεται σε νέο χώρο στην Κηφισιά).
«Στη νέα του έδρα, το Atelier Papaioannou συνεχίζει να αφηγείται την ιστορία της ελληνικής ψαροφαγίας μέσα από ένα μενού που ισορροπεί ανάμεσα στην καθαρότητα της πρώτης ύλης και τη σύγχρονη γαστρονομική ματιά. Ο Γιώργος Παπαϊωάννου υπογράφει προτάσεις που αναδεικνύουν το ψάρι στην πιο αυθεντική του εκδοχή, από ωμά και ελαφρώς επεξεργασμένα πιάτα μέχρι μαγειρέματα βαθιάς νοστιμιάς», εξηγούν οι υπεύθυνοι του Ομίλου S | One Hospitality.
«Το μενού παραμένει προσηλωμένο στο ψάρι και τα θαλασσινά, με έμφαση στην εποχικότητα και την ποιότητα της πρώτης ύλης, ενώ εμπλουτίζεται με επιλεγμένες προτάσεις που διευρύνουν τη γαστρονομική εμπειρία. Πλάι στα πιάτα που τιμούν τον πλούτο της ελληνικής θάλασσας, το Atelier Papaioannou προσφέρει πλέον και προσεκτικά επιλεγμένες επιλογές κρέατος, σχεδιασμένες με την ίδια φιλοσοφία απλότητας και γευστικής ακρίβειας», λένε οι ίδιοι.
Το νέο microbakery του Μιχάλη Μερζένη στο Παγκράτι
Ο chef patron του δημοφιλούς εστιατορίου Aswtos στην Πλατεία Προσκόπων στο Παγκράτι, επιστρέφει με ένα ακόμα γαστρονομικό πρότζεκτ: ένα νέο microbakery που θα ειδικεύεται στα σάντουιτς με φοκάτσια.
Ο φούρνος τρίτης γενιάς θα στεγάζεται επί της Υμηττού, στον χώρο όπου βρισκόταν το εργαστήριο του Madame Fraise. Το πρότζεκτ αναμένεται σύντομα.
Το lounge bar George του King George
Το «George, The Lobby Bar» είναι η νέα άφιξη του ξενοδοχείου King George στο Σύνταγμα. Ένας υπέρκομψος χωρος για για καφέ, brunch ή ένα βραδινό cocktail. O χώρος, ο οποίος βρίσκεται στο λόμπι, δίπλα από τη ρεσεψιόν και διαθέτει και ανεξάρτητη είσοδο για τους επισκέπτες, έχει σχεδιαστεί από το διεθνούς φήμης αρχιτεκτονικό γραφείο Goddard Littlefair, συνδυάζοντας τη νεοκλασική πολυτέλεια με τη σύγχρονη άνεση.
«Για πρωινό, brunch ή μεσημεριανό, το μενού που έχoυν επιμεληθεί οι βραβευμένοι με αστέρι Michelin Αστέριος Κουστούδης και Νίκος Λειβαδιάς περιλαμβάνει κλασικές διεθνείς επιλογές και εκλεκτά ελληνικά προϊόντα. Mέσα από προτάσεις που εναρμονίζονται με τη ροή της ημέρας δημιουργείται μια εμπειρία γεμάτη φινέτσα και παράδοση, ανοιχτή σε όλους, για καθημερινά επαγγελματικά ραντεβού, σύντομα διαλείμματα ή χαλαρές αποδράσεις. Το πολυεπίπεδο ύφος του μενού αποτυπώνεται μέσα από πιάτα με ταυτότητα και νοσταλγική αύρα. Χειροποίητα αρτοποιήματα πρωταγωνιστούν σε απολαυστικά σάντουιτς, ζεστές πίτες, αφράτα brioche και αλμυρές τάρτες, ενώ ξεχωριστή θέση έχει η τρυφερή δημιουργία “Ψωμί, Βούτυρο & Μέλι”, μια παιδική ανάμνηση από εκείνο το απλό αλλά μαγικό σπιτικό πρωινό. Με πίστη στο όραμα μιας αυθεντικής και βιώσιμης γαστρονομίας που σέβεται τη φύση και αναδεικνύει την τοπική παραγωγή, το μέλι προέρχεται από τα “υιοθετημένα” μελίσσια του ξενοδοχείου στην Κερκίνη Σερρών, το αγνό αιγοπρόβειο βούτυρο παράγεται με γάλα ζώων που εκτρέφονται με τροφές υψηλής διατροφικής αξίας στη Δεσκάτη Γρεβενών, ενώ τα προζυμένια καρβέλια ζυμώνονται και ψήνονται καθημερινά στο αρτοποιείο του ξενοδοχείου. Οι μαρμελάδες του πρωινού είναι φτιαγμένες από φρούτα που συλλέγονται με το χέρι στους εύφορους κάμπους και τα ορεινά χωριά της Λάρισας, δεν περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα και αναδίδουν καθαρότητα και αυθεντική γεύση. Όλα τα πιάτα του μενού παρασκευάζονται και σερβίρονται με σεβασμό στη φιλοσοφία της μηδενικής σπατάλης (zero food waste). Η εμπειρία κορυφώνεται με το εντυπωσιακό trolley viennoiserie, το οποίο φιλοξενεί λαχταριστά, χειροποίητα γλυκά και αλμυρά κρουασάν, που ετοιμάζονται με δεξιοτεχνία στο αρτοποιείο του ξενοδοχείου και παρουσιάζονται ζεστά, προσκαλώντας τους επισκέπτες να επιλέξουν επί τόπου τα αγαπημένα τους κομμάτια. Παράλληλα, μονοποικιλιακοί espresso, βοτανικά blends και εποχικά infusions προσθέτουν τη δική τους νότα με την ίδια ξεχωριστή φροντίδα που χαρακτηρίζει όλο το μενού», εξηγεί η ομάδα του ξενοδοχείου King George.
«Όταν το φως χαμηλώνει, το μπαρ αναλαμβάνει ρόλο πρωταγωνιστή. Καθώς τα φώτα χαμηλώνουν, η ατμόσφαιρα στο George, The Lobby Bar αλλάζει, αποκτά ένταση, μυστήριο και ρυθμό. Η μουσική δυναμώνει και στο επίκεντρο έρχεται τώρα το επιβλητικό μπαρ. Η κάρτα ποτών δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε premium gin και tequila, σχεδιασμένη να καλύπτει κάθε γούστο και επίπεδο εξερεύνησης, σε απόλυτη αρμονία με τις παγκόσμιες τάσεις του fine drinking. Τα signature cocktail εμπνευσμένα από τις έξι αισθήσεις και βασισμένα στη φιλοσοφία του zero waste κρύβουν μέσα τους μια στιγμή που περιμένει να αποκαλυφθεί. Παρασκευάζονται tableside από τους έμπειρους bartenders πάνω στο εντυπωσιακό mobile cart, μέσα από ένα διαδραστικό τελετουργικό όπου οι επισκέπτες επιλέγουν το αρωματικό bitter της προτίμησής τους από μια σειρά ειδικών aromatic sprays, που έχει δημιουργήσει η ομάδα του bar. Μια εμπειρία που αφυπνίζει τις αισθήσεις και μετατρέπεται σε μια απόλαυση που αποτυπώνεται στη μνήμη. Πίσω από κάθε δημιουργία κρύβεται μια ιστορία για την έμπνευση, τα υλικά και την προέλευση των αποσταγμάτων. Είτε πρόκειται για μια σπάνια tequila είτε για ένα bespoke gin blend, κάθε ποτό στο George, The Lobby Bar απογειώνει τη βραδιά όχι μόνο με τη γεύση του, αλλά με την αλληλεπίδραση, την τελετουργία και την ατμόσφαιρα που το περιβάλλει. Μια συλλογή από τολμηρά και ευφάνταστα bites αποτελούν το τέλειο pairing για ποτό. Lobster mac & cheese, beef tartare éclair, bao με γαρίδα tempura, αλλά και μια εντυπωσιακή παρουσίαση με στρείδια πάνω σε πάγο, συνοδεύουν με στυλ κάθε ποτήρι και δημιουργούν μια αίσθηση κοσμοπολίτικης νυχτερινής περιπλάνησης. Όλα συμπληρώνονται με λεπτομέρειες που αφήνουν διακριτικό αλλά ανεξίτηλο αποτύπωμα. Πορσελάνες Ecaille crème από τη Γαλλία και οι χειροποίητες στολές προσωπικού που σχεδίασε ο ελληνικός οίκος Zeus + Dione, αναδεικνύουν την αισθητική φιλοσοφία του χώρου και την προσοχή στην λεπτομέρεια σε κάθε του σημείο», λένε οι ίδιοι.
- ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
- Η αντεπίθεση του street food -Πού γίνεται χαμός τώρα στην Αθήνα για πίτσα, burger, σουβλάκι -Τα viral μαγαζιά
- «Πλυτά»: Το νέο γαστρο-καφενείο στο Παγκράτι έγινε με σεφ των «Άκρα» και «Cookoovaya» -Δοκιμάσαμε το μενού
- Alouatou: Το viral micro-bakery της Ασκληπιού που το βράδυ μεταμορφώνεται σε μπιστρό