Το πρωί είναι φούρνος τρίτης γενιάς και το βράδυ μπιστρό με πρωτότυπα πιάτα που έχουν νοστιμιά και χαρακτήρα. Επισκεφθήκαμε για φαγητό το Alouatou και μοιραζόμαστε μαζί σας τις εντυπώσεις μας.
Alouatou στα βλάχικα σημαίνει «ζύμωση», δηλαδή βραδύτητα, ωρίμανση, χρόνος που κυλάει αργά και παραγωγικά. Αυτή είναι και η φιλοσοφία του micro-bakery Alouatou επί της Ασκληπιού που άνοιξε μέσα στο καλοκαίρι και έγινε viral. Oι ιδρυτές του είναι ταλαντούχοι άνθρωποι στον τομέα τους που ένωσαν τις δυνάμεις τους για να φτιάξουν ένα χαρισματικό μαγαζί. Ο σεφ Σπύρος Γαβαθάς και ο αδερφός του Γιάννης, μαζί με τον γνωστό bartender Στέφανο Κουρή και τον αρτοποιό Θεοδόση Μάντεση, ήθελαν να δημιουργήσουν όχι απλώς έναν φούρνο τρίτης γενιάς, αλλά έναν all day χώρο που θα δίνει έμφαση στις αυθεντικές, παραδοσιακές πίτες της Ηπείρου, ο οποίος τα βράδια θα λειτουργεί ως μπιστρό για κρασί, καλά κοκτέιλς και ποιοτικό φαγητό που δίνει έμφαση στην εποχικότητα και την καλή πρώτη ύλη.
Tι τρώμε στο μπιστρό τα βράδια
Στενά συνδεδεμένο με τη λαϊκή αγορά της Καλλιδρομίου, το μενού του Alouatou, είναι μια γευστική έκπληξη. Στην κάρτα, που αλλάζει διαρκώς, ανάλογα με τα καλούδια που τα παιδιά της κουζίνας βρίσκουν στους προμηθευτές τους, υπάρχουν λίγα πιάτα που όμως έχουν χαρακτήρα. Την ημέρα που επισκεφθήκαμε εμείς το μπιστρό, το μενού είχε έντεκα επιλογές για ορεκτικά, σαλάτες και κυρίως πιάτα.
Άλλα πιάτα έχουν πιο μαμαδίστικο χαρακτήρα όπως τα γιουβαρλάκια με lemongrass και λάδι καρότου, άλλα πιο street food χαρακτήρα όπως το signature και δημοφιλές hot dog ατμού του Alouatou με μοσχαρίσιο λουκάνικο Τζουμαγιάς.
Από την άλλη, ασιατικά στοιχεία όπως η Miso, τα καρυκεύματα Ponzu και τα φύκια hijiki δίνουν έθνικ χαρακτήρα και αναδεικνύουν αμιγώς μεσογειακά πιάτα, όπως τα αμπελοφάσουλα με το αχλάδι τουρσί και την τομάτα confit, η χοιρινή μπριζόλα, οι μπάμιες στα κάρβουνα ή το κεμπάπ κοτόπουλου.
Δεν λείπουν φυσικά και οι πιο εστιατορικές πινελιές όπως ο κολιός με πουρέ αγκινάρας Ιερουσαλήμ με ντρέσινγκ σόγιας, το μοσχαρίσιο tartare με Café de Paris sauce και, τέλος, τα paccheri με μπισκ, κολοκύθα και γαρίδα.
Δείπνο στο στεγασμένο πεζοδρόμιο της Ασκληπιού – Η δική μας εμπειρία
Να αρχίσουμε με τα βασικά: ό,τι κι αν δοκιμάσαμε ήταν εξαιρετικό! Από τις παλόμες με τις οποίες ξεκινήσαμε μέχρι τη γαλατόπιτα στο τέλος, όλα ήταν αυτό που λέμε «ένα κι ένα»: γευστικά, αναπάντεχα, πρωτότυπα και καλομαγειρεμένα.
Το προζυμένιο ψωμί, γευστικότατο, συνοδευόταν από ελιές με πάπρικα.
Μαζί επιλέξαμε και την εθιστική τυροκαυτερή με gochujang -μια κορεάτικη, πικάντικη πάστα τσίλι πιπεριών σε ζύμωση- που έρχεται σε βαθύ πιάτο με τραγανά papadoms, δηλαδή χειροποίητα αποξηραμένα φύλλα ρεβιθιού.
Από σαλάτες επιλέξαμε τη ζεστή, με λαγόχορτο, tartufata και άγρια μανιτάρια – ένα πολύ γευστικό και ισορροπημένο πιάτο που σου ανοίγει την όρεξη (είναι, μαζί με τα Tsukune, για τα οποία θα σας μιλήσω σε λίγο, ο λόγος για τον οποίο θα πάω ξανά πολύ σύντομα στο Alouatou).
Δοκιμάσαμε φυσικά το φημισμένο ήδη hot dog ατμού με μοσχαρίσιο λουκάνικο Τζουμαγιάς. Μια πιο λεπτεπίλεπτη, φίνα και αναβαθμισμένη γευστικά εκδοχή του δημοφιλούς street food.
Ο κολιός, επίσης, ήταν μια ωραία επιλογή, με τον πουρέ τοπιναμπούρ (αγκινάρες Ιερουσαλήμ) να απογειώνει το ανοιγμένο και φιλεταρισμένο ψάρι που ήταν ψημένο στα κάρβουνα.
Τέλος, δοκιμάσαμε όπως όλοι σχεδόν σε κάθε τραπέζι γύρω μας τα Tsukune: τα κεμπάπ κοτόπουλου περασμένα σε καλαμάκια με miso sαuse και φύκια. Μια ζουμερή και πολύ νόστιμη λιχουδιά που ζητά κρασί ή κοκτέιλ για να σβήσει την πικάντικη, ωραία αψάδα των μπαχαρικών.
Συνολικά, η εμπειρία από το δείπνο στο Alouatou ήταν απολαυστική. Ένα ζωηρό μαγαζί που δεν μένει μονάχα στην φασέικη επίφαση, αλλά δίνει αξία στο χώρο του μέσα από τα προσεγμένα πιάτα ενός καλοδουλεμένου μενού. Οι τιμές δεν είναι χαμηλές, αλλά ούτε ακριβές. Κινούνται στον μέσο όρο που κινούνται όλα αυτά τα viral μαγαζιά του Κέντρου: μια παρέα δύο ατόμων θέλει 30 με 40 ευρώ το άτομο, για ένα κοκτέιλ και ένα δείπνο με ορεκτικό, σαλάτα κι από ένα κυριώς πιάτο.
Τώρα, το γιατί, Νοέμβρη μήνα κάνουμε ουρά για να καθίσουμε να φάμε δίπλα στα παρκαρισμένα αυτοκίνητα, έξω στο πεζοδρόμιο, στριμωγμένοι σε κάτι μικρά inox τραπεζάκια του καφενείου, τόσο κολλητά με τη διπλανή παρέα που ακούς τι ακριβώς συζητάνε ακόμα κι αν το κάνουν χαμηλόφωνα, πληρώνοντας 80 και 90 ευρώ το ζευγάρι, είναι άλλου παπά ευαγγέλιο. Μεγάλη συζήτηση που θα πρέπει κάποια στιγμή να κάνουμε, καθώς η κατάσταση είναι πια ολίγον μπερδεμένη: δεν μπορεί η χασαποταβέρνα, το ταβερνείο, το μεζεδοπωλείο, το αναψυκτήριο, η σουβλακερί, το συνοικιακό σουβλατζίδικο να έχουν την ίδια ταρίφα με το μπιστρό δημιουργικής κουζίνας, τη γαστροταβέρνα και το εστιατόριο με σάλα, διακόσμηση και design. Κάποια στιγμή πρέπει να καταλήξουμε τι καθορίζει τις τιμές ενός μενού: θα κοστολογούμε την ποιότητα του φαγητού και το food cost ανεξάρτητα από την σάλα που διαθέτει ένας χώρος; Είναι το ίδιο να τρώμε καλά στο τραπεζάκι καφενείου στο πεζοδρόμιο, πάνω από το φρεάτιο της ΕΥΔΑΠ και της ΔΕΗ, πληρώνοντας ένα Χ ποσό, με το να τρώμε εξίσου καλά σε μια σάλα με την στοιχειώδη απόσταση των τραπεζιών και μια έστω απλή λιτή διακόσμηση, πληρώνοντας το ίδιο ακριβώς Χ ποσό; Χρειάζεται μια λογική διαβάθμιση στις τιμές.
Στην εξίσωση να λάβουμε υπόψη φυσικά, ότι μαγαζιά όπως το Alouatou, που στρώνουν τραπέζια στο πεζοδρόμιο, έχουν και όραμα και ρομαντισμό -καθώς παίζουν ποιοτικά με τους ανεμόμυλους πολλές φορές- διαθέτοντας και σεφ αξιώσεων και κοκτέιλς από έμπειρο bartender και λίστα κρασιών από σομελιέ και δικό τους αρτοποιό.
Info: Alouatou, Ασκληπιού 87, Νεάπολη Εξαρχείων, τηλ. 2103622132
instagram.com/alouatou_ath
Τιμές: 30 me 40 ευρώ το άτομο κατά μέσο όρο.
- ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
- Μια βραδιά στο μαγικό κήπο της Σπονδής: H γαστρονομική παράσταση ενός φίνου μενού 10 σταδίων βήμα-βήμα
- Πήγαμε για aperitivo στο νέο retro bar της Αθήνας για το οποίο μιλούν όλοι -Σαν να είσαι σε σοκάκι στη Νάπολη του '70
- 3 δοκιμασμένες ταβέρνες με ζουμερό κρέας στην Ανατολική Αττική -Παϊδάκια, T-Bone Steaks και χωριάτικα λουκάνικα