Alouatou: Το viral micro-bakery της Ασκληπιού που το βράδυ μεταμορφώνεται σε μπιστρό - iefimerida.gr

Alouatou: Το viral micro-bakery της Ασκληπιού που το βράδυ μεταμορφώνεται σε μπιστρό

ανδρας κουζίνα πιάτα σεφ Σπύρος Γαβαθάς
Ο σεφ και ενας εκ των 4 ιδιοκτητών του Alouatou Σπύρος Γαβαθάς / Φωτογραφία: alouatou_ath/Instagram
ΜΑΝΟΣ ΛΕΙΒΑΔΑΡΟΣ

Το πρωί είναι φούρνος τρίτης γενιάς και το βράδυ μπιστρό με πρωτότυπα πιάτα που έχουν νοστιμιά και χαρακτήρα. Επισκεφθήκαμε για φαγητό το Alouatou και μοιραζόμαστε μαζί σας τις εντυπώσεις μας. 

Alouatou στα βλάχικα σημαίνει «ζύμωση», δηλαδή βραδύτητα, ωρίμανση, χρόνος που κυλάει αργά και παραγωγικά. Αυτή είναι και η φιλοσοφία του micro-bakery Alouatou επί της Ασκληπιού που άνοιξε μέσα στο καλοκαίρι και έγινε viral. Oι ιδρυτές του είναι ταλαντούχοι άνθρωποι στον τομέα τους που ένωσαν τις δυνάμεις τους για να φτιάξουν ένα χαρισματικό μαγαζί. Ο σεφ Σπύρος Γαβαθάς και ο αδερφός του Γιάννης, μαζί με τον γνωστό bartender Στέφανο Κουρή και τον αρτοποιό Θεοδόση Μάντεση, ήθελαν να δημιουργήσουν όχι απλώς έναν φούρνο τρίτης γενιάς, αλλά έναν all day χώρο που θα δίνει έμφαση στις αυθεντικές, παραδοσιακές πίτες της Ηπείρου, ο οποίος τα βράδια θα λειτουργεί ως μπιστρό για κρασί, καλά κοκτέιλς και ποιοτικό φαγητό που δίνει έμφαση στην εποχικότητα και την καλή πρώτη ύλη. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το Hot Dog ατμού του Alouatou εχει γίνει viral / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδαρος/iefimerida
Το Hot Dog ατμού του Alouatou εχει γίνει viral / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδαρος/iefimerida

Tι τρώμε στο μπιστρό τα βράδια

Στενά συνδεδεμένο με τη λαϊκή αγορά της Καλλιδρομίου, το μενού του Alouatou, είναι μια γευστική έκπληξη. Στην κάρτα, που αλλάζει διαρκώς, ανάλογα με τα καλούδια που τα παιδιά της κουζίνας βρίσκουν στους προμηθευτές τους, υπάρχουν λίγα πιάτα που όμως έχουν χαρακτήρα. Την ημέρα που επισκεφθήκαμε εμείς το μπιστρό, το μενού είχε έντεκα επιλογές για ορεκτικά, σαλάτες και κυρίως πιάτα.

H ομάδα του Alouatou / Φωτογραφία: alouatou_ath/Instagram
H ομάδα του Alouatou / Φωτογραφία: alouatou_ath/Instagram

Άλλα πιάτα έχουν πιο μαμαδίστικο χαρακτήρα όπως τα γιουβαρλάκια με lemongrass και λάδι καρότου, άλλα πιο street food χαρακτήρα όπως το signature και δημοφιλές hot dog ατμού του Alouatou με μοσχαρίσιο λουκάνικο Τζουμαγιάς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Γωνιά στον μικρό εσωτερικό χώρο του Alouatou / Φωτογραφία: alouatou_ath/Instagram
Γωνιά στον μικρό εσωτερικό χώρο του Alouatou / Φωτογραφία: alouatou_ath/Instagram

Από την άλλη, ασιατικά στοιχεία όπως η Miso, τα καρυκεύματα Ponzu και τα φύκια hijiki δίνουν έθνικ χαρακτήρα και αναδεικνύουν αμιγώς μεσογειακά πιάτα, όπως τα αμπελοφάσουλα με το αχλάδι τουρσί και την τομάτα confit, η χοιρινή μπριζόλα, οι μπάμιες στα κάρβουνα ή το κεμπάπ κοτόπουλου.

Το inox κυριαρχεί στην κουζίνα / Φωτογραφία: alouatou_ath/Instagram
Το inox κυριαρχεί στην κουζίνα / Φωτογραφία: alouatou_ath/Instagram

Δεν λείπουν φυσικά και οι πιο εστιατορικές πινελιές όπως ο κολιός με πουρέ αγκινάρας Ιερουσαλήμ με ντρέσινγκ σόγιας, το μοσχαρίσιο tartare με Café de Paris sauce και, τέλος, τα paccheri με μπισκ, κολοκύθα και γαρίδα. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το φαγητό σερβίρεται σε τραπεζάκια έξω, στο στεγασμένο πεζοδρόμιο / Φωτογραφία: alouatou_ath/Instagram
Το φαγητό σερβίρεται σε τραπεζάκια έξω, στο στεγασμένο πεζοδρόμιο / Φωτογραφία: alouatou_ath/Instagram

Δείπνο στο στεγασμένο πεζοδρόμιο της Ασκληπιού – Η δική μας εμπειρία

Να αρχίσουμε με τα βασικά: ό,τι κι αν δοκιμάσαμε ήταν εξαιρετικό! Από τις παλόμες με τις οποίες ξεκινήσαμε μέχρι τη γαλατόπιτα στο τέλος, όλα ήταν αυτό που λέμε «ένα κι ένα»: γευστικά, αναπάντεχα, πρωτότυπα και καλομαγειρεμένα. 

Παλόμες, ελιές και ωραίο προζυμένιο ψωμί / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδαρος/iefimerida
Παλόμες, ελιές και ωραίο προζυμένιο ψωμί / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδαρος/iefimerida

Το προζυμένιο ψωμί, γευστικότατο, συνοδευόταν από ελιές με πάπρικα. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τυροκαυτερή με gochujang / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδαρος/iefimerida
Τυροκαυτερή με gochujang / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδαρος/iefimerida

Μαζί επιλέξαμε και την εθιστική τυροκαυτερή με gochujang -μια κορεάτικη, πικάντικη πάστα τσίλι πιπεριών σε ζύμωση- που έρχεται σε βαθύ πιάτο με τραγανά papadoms, δηλαδή χειροποίητα αποξηραμένα φύλλα ρεβιθιού. 

Λαγόχορτο, tartufata και άγρια μανιτάρια / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδαρος/iefimerida
Λαγόχορτο, tartufata και άγρια μανιτάρια / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδαρος/iefimerida

Από σαλάτες επιλέξαμε τη ζεστή, με λαγόχορτο, tartufata και άγρια μανιτάρια – ένα πολύ γευστικό και ισορροπημένο πιάτο που σου ανοίγει την όρεξη (είναι, μαζί με τα Tsukune, για τα οποία θα σας μιλήσω σε λίγο, ο λόγος για τον οποίο θα πάω ξανά πολύ σύντομα στο Alouatou). 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Hot dog ατμού / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδαρος/iefimerida
Hot dog ατμού / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδαρος/iefimerida

Δοκιμάσαμε φυσικά το φημισμένο ήδη hot dog ατμού με μοσχαρίσιο λουκάνικο Τζουμαγιάς. Μια πιο λεπτεπίλεπτη, φίνα και αναβαθμισμένη γευστικά εκδοχή του δημοφιλούς street food. 

Κολιός με πουρέ τοπιναμπούρ / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδαρος/iefimerida
Κολιός με πουρέ τοπιναμπούρ / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδαρος/iefimerida

Ο κολιός, επίσης, ήταν μια ωραία επιλογή, με τον πουρέ τοπιναμπούρ (αγκινάρες Ιερουσαλήμ) να απογειώνει το ανοιγμένο και φιλεταρισμένο ψάρι που ήταν ψημένο στα κάρβουνα. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Tsukune: τα κεμπάπ κοτόπουλου με miso sαuse / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδαρος/iefimerida
Tsukune: τα κεμπάπ κοτόπουλου με miso sαuse / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδαρος/iefimerida

Τέλος, δοκιμάσαμε όπως όλοι σχεδόν σε κάθε τραπέζι γύρω μας τα Tsukune: τα κεμπάπ κοτόπουλου περασμένα σε καλαμάκια με miso sαuse και φύκια. Μια ζουμερή και πολύ νόστιμη λιχουδιά που ζητά κρασί ή κοκτέιλ για να σβήσει την πικάντικη, ωραία αψάδα των μπαχαρικών.

Κρασί και ωραία κοκτέιλς / Φωτογραφία: alouatou_ath/Instagram
Κρασί και ωραία κοκτέιλς / Φωτογραφία: alouatou_ath/Instagram

Συνολικά, η εμπειρία από το δείπνο στο Alouatou ήταν απολαυστική. Ένα ζωηρό μαγαζί που δεν μένει μονάχα στην φασέικη επίφαση, αλλά δίνει αξία στο χώρο του μέσα από τα προσεγμένα πιάτα ενός καλοδουλεμένου μενού. Οι τιμές δεν είναι χαμηλές, αλλά ούτε ακριβές. Κινούνται στον μέσο όρο που κινούνται όλα αυτά τα viral μαγαζιά του Κέντρου: μια παρέα δύο ατόμων θέλει 30 με 40 ευρώ το άτομο, για ένα κοκτέιλ και ένα δείπνο με ορεκτικό, σαλάτα κι από ένα κυριώς πιάτο. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τώρα, το γιατί, Νοέμβρη μήνα κάνουμε ουρά για να καθίσουμε να φάμε δίπλα στα παρκαρισμένα αυτοκίνητα, έξω στο πεζοδρόμιο, στριμωγμένοι σε κάτι μικρά inox τραπεζάκια του καφενείου, τόσο κολλητά με τη διπλανή παρέα που ακούς τι ακριβώς συζητάνε ακόμα κι αν το κάνουν χαμηλόφωνα, πληρώνοντας 80 και 90 ευρώ το ζευγάρι, είναι άλλου παπά ευαγγέλιο. Μεγάλη συζήτηση που θα πρέπει κάποια στιγμή να κάνουμε, καθώς η κατάσταση είναι πια ολίγον μπερδεμένη: δεν μπορεί η χασαποταβέρνα, το ταβερνείο, το μεζεδοπωλείο, το αναψυκτήριο, η σουβλακερί, το συνοικιακό σουβλατζίδικο να έχουν την ίδια ταρίφα με το μπιστρό δημιουργικής κουζίνας, τη γαστροταβέρνα και το εστιατόριο με σάλα, διακόσμηση και design. Κάποια στιγμή πρέπει να καταλήξουμε τι καθορίζει τις τιμές ενός μενού: θα κοστολογούμε την ποιότητα του φαγητού και το food cost ανεξάρτητα από την σάλα που διαθέτει ένας χώρος; Είναι το ίδιο να τρώμε καλά στο τραπεζάκι καφενείου στο πεζοδρόμιο, πάνω από το φρεάτιο της ΕΥΔΑΠ και της ΔΕΗ, πληρώνοντας ένα Χ ποσό, με το να τρώμε εξίσου καλά σε μια σάλα με την στοιχειώδη απόσταση των τραπεζιών και μια έστω απλή λιτή διακόσμηση, πληρώνοντας το ίδιο ακριβώς Χ ποσό; Χρειάζεται μια λογική διαβάθμιση στις τιμές. 

Ο κύβος ερρίφθη: Το Alouatou τα σπάει! / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδαρος/iefimerida
Ο κύβος ερρίφθη: Το Alouatou τα σπάει! / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδαρος/iefimerida

Στην εξίσωση να λάβουμε υπόψη φυσικά, ότι μαγαζιά όπως το Alouatou, που στρώνουν τραπέζια στο πεζοδρόμιο, έχουν και όραμα και ρομαντισμό -καθώς παίζουν ποιοτικά με τους ανεμόμυλους πολλές φορές- διαθέτοντας και σεφ αξιώσεων και κοκτέιλς από έμπειρο bartender και λίστα κρασιών από σομελιέ και δικό τους αρτοποιό. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τα ονόματα των κρατήσεων σημειώνονται με μαρκαδόρο στο τζάμι της πόρτας / Φωτογραφία: alouatou_ath/Instagram
Τα ονόματα των κρατήσεων σημειώνονται με μαρκαδόρο στο τζάμι της πόρτας / Φωτογραφία: alouatou_ath/Instagram

Info: Alouatou, Ασκληπιού 87, Νεάπολη Εξαρχείων, τηλ. 2103622132
instagram.com/alouatou_ath
Τιμές: 30 me 40 ευρώ το άτομο κατά μέσο όρο. 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ