Δοκιμάσαμε τα νέα φθινοπωρινά πιάτα του chef patron Θωμά Μάτσα στη Striggla, τη viral γαστροταβέρνα των βορείων προαστίων, και μάθαμε τα πάντα για το νέο του γαστρονομικό πρότζεκτ που έρχεται σύντομα στο Σύνταγμα.
Το μαγειρικό DNA του Θωμά Μάτσα είναι τόσο χαρακτηριστικό που μπορείς να καταλάβεις ότι τρως ένα δικό του φαγητό με κλειστά μάτια. Ο πολυσυζητημένος σεφ της φετινής χρονιάς επιστρέφει με ένα ολοκαίνουργιο μενού στη δημοφιλή Striggla, τη γαστροταβέρνα που έλειπε από τα βόρεια προάστια, παίζοντας κι αυτή τη σεζόν δημιουργικά με την ελληνική κουζίνα, παντρεύοντας τις παραδόσεις της ελληνικής υπαίθρου με τις καινοτομίες και τις τάσεις της διεθνούς σύγχρονης γαστρονομίας.
Με τεχνικές που χρειάζονται χρόνο και καλή προετοιμασία στην κουζίνα του, ο βραβευμένος σεφ, προσφέρει στο αθηναϊκό κοινό πιάτα που δίνουν έμφαση στη νοστιμιά και στο συναίσθημα. Οι μνήμες από τα παιδικά του χρόνια στη Λιβαδειά, ανακατεύονται στις κατσαρόλες και τον μαγειρικό του πάγκο μαζί με μια κοσμοπολίτικη ματιά που έχει εμπράκτως ο Μάτσας κατακτήσει με την πολύχρονη θητεία του σε απαιτητικά εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας, τόσο στην Αθήνα όσο και στη Μύκονο.
Στη Striggla ο chef patron Θωμάς Μάτσας -με head chef τον Θάνο Μασσούρη-, εστιάζει σε μια fine comfort κουζίνα με πλούσιες σάλτσες που μιλούν στην γευστική μας μνήμη, αναπάντεχους συνδυασμούς υλικών, δίνοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην εποχικότητα και την αγνή ελληνική πρώτη ύλη.
Επισκεφθήκαμε το ελληνικό εστιατόριο με τη minimal διακόσμηση στην οποία κυριαρχεί το ξύλο και με τη συνοδεία κρασιών από τον ελληνικό αμπελώνα, δοκιμάσαμε τα νέα πιάτα από το φθινοπωρινό μενού και μοιραζόμαστε μαζί σας τις εντυπώσεις μας.
Παράλληλα συνομιλήσαμε με τον Θωμά Μάτσα για να μάθουμε τα πάντα για το νέο γαστρονομικό του πρότζεκτ στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στο Σύνταγμα.
Το Thirio έρχεται στο κέντρο της Αθήνας από τον Θωμά Μάτσα
Πέρα από την καλά ρολαρισμένη Striggla που συνεχίζει σταθερά στο ίδιο μοτίβο, έχοντας καθιερωθεί ως στέκι για νόστιμη ελληνική κουζίνα στα βόρεια, ο Θωμάς Μάτσας, μαζί με την ομάδα -τους Χάρη Βέντη, Αγγελική Πανταλέων και Αφροδίτη Βέντη- με την οποία έστησαν τη δημοφιλή γαστροταβέρνα που πέρυσι τέτοια εποχή έκανε την έκπληξη και συζητήθηκε πολύ στόμα με στόμα, ανοίγουν ένα νέο εστιατόριο: τo Thirio.
Πρόκειται για έναν υβριδικό χώρο-έμπληξη στην οδό Ναυάρχου Νικοδήμου που θα μετατρέπει τον σεφ και τους μάγειρες σε πρωταγωνιστές, οι οποίοι θα μαγειρεύουν και θα σερβίρουν σε μπάρες, μπροστά στον πελάτη, πιάτα ελληνικής κουζίνας με βαθιά, οικεία νοστιμιά, αλλά με μια πιο δημιουργική γαστρονομικά πατίνα.
Αντίστοιχα πρότζεκτ, με open space κουζίνες και πάγκους στους οποίους η προετοιμασία του φαγητού γίνεται μια αναπάντεχη και απολαυστική διαδραστική «παράσταση», έχουμε συνηθίσει να υπηρετούν την ασιατική κουζίνα. Το Thirio, ένα όραμα του Θωμά Μάτσα, θα φέρει σύντομα όλη αυτή την κουλτούρα, την αισθητική και την οπτική στην Αθήνα, βάζοντας την ελληνική κουζίνα στην καρδιά του εγχειρήματος.
H Striggla γίνεται ενός έτους και το γιορτάζει με μια βραδιά-έκπληξη!
Ο Θωμάς Μάτσας προσκαλεί στην κουζίνα του, στη Striggla, τον σεφ Αριστοτέλη Ζέρβα για ένα ένα special event: ένα γιορτινό four hands δείπνο την Τετάρτη 26 Νοεμβρίου.
Οι δύο έμπειροι και βραβευμένοι σεφ, με κοινή καταγωγή από τη Λιβαδειά, θα ανταλλάξουν γαστρονομικές τεχνικές και ιδέες, παίζοντας με τις παραδόσεις, τις αναμνήσεις, τα αρώματα και τις γεύσεις του τόπου τους, δημιουργώντας μαζί έξι νέα πιάτα ελληνικής κουζίνας αποκλειστικά για την επετειακή βραδιά, τα οποία θα διατίθενται στο κοινό παράλληλα με το νέο φθινοπωρινό μενού του εστιατορίου.
Tα νέα φθινοπωρινά πιάτα στη Striggla – Τι ξεχωρίσαμε
Εκτός από τα signature πιάτα που καθιέρωσαν τη Striggla, όπως τα δημοφιλή μοσχαρίσια μάγουλα με ταλιατέλες, τρούφα και λιεζόν γραβιέρας, το φρυγαδέλι με το τυλιγμένο τρυφερό συκώτι σε αρνίσια μπόλια, τα κεφτεφδάκια με την gravy, το τυρί σφέλα με το ρόδι, τη μαρμελάδα σύκου και τη σάλτσα κόκκινου κρασιού, αλλά και το ψάρι με τσιγαριαστά χόρτα και τη γευστικότατη buerre blanc μυρωδικών, το νέο φθινοπωρινό μενού του εστιατορίου έχει εμπλουτιστεί με πολλά νέα πιάτα που χρησιμοποιούν υλικά της εποχής: όπως το λάχανο, το παντζάρι, η κολοκύθα κ.ά.
Αν πρέπει να συνοψίσω τη δυναμική του νέου μενού και τον γευστικό του χαρακτήρα, σε ένα από όλα τα νέα πιάτα που δοκίμασα, θα επιλέξω μακράν το ριζότο κολοκύθας: ένα πιάτο με βαθιά νοστιμιά, με τον ξεψαχνισμένο μαύρο χοίρο που έχει σιγομαγειρευτεί να απογειώνει το ριζότο που σερβίρεται διανθισμένο με flakes γλυκοπατάτας, σε μια μικρή γαβάθα, όπως αξίζει σε ένα χειμωνιάτικο comfort food. Eίναι σαν πίνακας που απεικονίζει τη μαγεία της ελληνικής υπαίθρου το φθινόπωρο. Λιχούδικο, αρμονικό, ισορροπημένο και πλούσιο γευστικά, το ριζότο αυτό είναι κατά τη γνώμη μου ο πυρήνας σε αυτό το νέο μενού.
Στην ίδια φιλοσοφία, με ωραίο στήσιμο στο κεραμικό σερβίτσιο είναι και οι δύο δυνατές σαλάτες οι οποίες έχουν τόσο πλούσια γεύση, δημιουργώντας πληρότητα, που ξεφεύγουν από την έννοια της σαλάτας και είναι περισσότερο ζεστά χειμωνιάτικα ορεκτικά.
Το ψητό λάχανο με την πικάντικη σάλτσα ντομάτας, το γιαούρτι με ταχίνι, την παλαιωμένη γραβιέρα Τήνου, είναι από αυτά που δοκιμάζεις μια πιρουνιά και μετά συλλαμβάνεις τον εαυτό σου να μαζεύει τη σάλτσα από το γιαούρτι και τα λάδια μυρωδικών και πάπρικας με το τελευταίο καψαλισμένο φύλλο λάχανου που έχει απομείνει στο πιάτο. Σου φέρνει στο νου τους λαχανοντολμάδες της μαμάς σου, χωρίς κρέας, αλλά ταυτόχρονα είναι τόσο πρωτότυπο πιάτο που ξεχωρίζει.
Το ψητό παντζάρι με τα παντζαρόφυλλα που έχουν περάσει κι αυτά από τη σχάρα, πάλι, είναι λιγότερο μπρουτάλ. Είναι σαν πίνακας ζωγραφικής με το καμένο πορτοκάλι και με μια πορφυρή σάλτσα μέσα στην οποία, σαν βράχος, επιπλέει μια κροκέτα κατσικίσιου τυριού που της σπας με το πιρούνι και γίνεται γιορτή!
Το ταρτάρ ελληνικής μοσχίδας είναι ένας ωραίος, φίνος μεζές που σου ανοίγει την όρεξη, ενώ στις αλοιφές της μεσογειακής κουζίνας που τρώγονται απολαυστικά με το ψημένο προζυμένιο ψωμάκι οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά:
Ένα γευστικότατο ελαιόλαδο και μια πούδρα μυρωδικών απογειώνουν τη χιώτικη ταραμοσαλάτα που θες να της φας με το κουτάλι, ενώ στην τυροκαυτερή η γλυκιά κρέμα πιπεριάς Φλωρίνης, λειαίνει τις οξύτητες που έχει η τριλογία των τυριών: η φέτα, το οψιμοτύρι και η ξυνομυζήθρα.
Από τα κρεατικά επιλέξαμε δύο από τα κλασικά πιάτα -τα μοσχαρίσια μάγουλα που δεν λείπουν από κανένα τραπέζι και τα κεφτεδάκια με την πιπεράτη gravy- και δύο από τις σούβλες:
Το κοτόπουλο με τις τριπλομαγειρεμένες -κολασμένες- πατάτες και το ζουμερό κοντοσούβλι μαύρου χοίρου με χειροποίητο flatbread, γιαούρτι και pico de gallo.
Info: Striggla - Αγίου Κωνσταντίνου 56 (λίγο πάνω από το Δαχτυλίδι), τηλ. 2160017188 | instagram.com/striggla_restaurant
Τιμές: 40 με 50 ευρώ το άτομο κατά μέσο όρο με ποτήρι κρασί.
- ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
- Μια βραδιά στο μαγικό κήπο της Σπονδής: H γαστρονομική παράσταση ενός φίνου μενού 10 σταδίων βήμα-βήμα
- Πήγαμε για aperitivo στο νέο retro bar της Αθήνας για το οποίο μιλούν όλοι -Σαν να είσαι σε σοκάκι στη Νάπολη του '70
- 3 δοκιμασμένες ταβέρνες με ζουμερό κρέας στην Ανατολική Αττική -Παϊδάκια, T-Bone Steaks και χωριάτικα λουκάνικα