«Πλυτά»: Το νέο γαστρο-καφενείο στο Παγκράτι έγινε με σεφ των «Άκρα» και «Cookoovaya» -Δοκιμάσαμε το μενού - iefimerida.gr

«Πλυτά»: Το νέο γαστρο-καφενείο στο Παγκράτι έγινε με σεφ των «Άκρα» και «Cookoovaya» -Δοκιμάσαμε το μενού

ποτηρι κρασί εστιατόριο σεφ κουζίνα Πλυτά Παγκράτι
Το τραπέζι με φόντο την ανοιχτή κουζίνα του ολοκαίνουργιου «Πλυτά» στο Παγκράτι / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος / iefimerida
ΜΑΝΟΣ ΛΕΙΒΑΔΑΡΟΣ

Εντυπώσεις από τo ολοκαίνουργιο «Πλυτά», των γνωστών σεφ Περικλή Κοσκινά, Μάριου Κοροβέση, Γιάννη Λουκάκη και Σπύρου Πεδιαδιτάκη, το οποίο μόλις άνοιξε τις πόρτες του στο Παγκράτι και μονοπωλεί τις συζητήσεις.

Ένα παλιό μαγειρείο που μετά έγινε σουβλατζίδικο, στο Παγκράτι, αλλά σε μια τυπική γειτονιά που κρατά ακόμα τον συνοικιακό της χαρακτήρα, επέλεξαν οι τέσσερις γνωστοί σεφ των εστιατορίων «Cookoovaya» (Περικλής Κοσκινάς και Μάριος Κοροβέσης) και «Άκρα» (Γιάννης Λουκάκης και Σπύρος Πεδιαδιτάκης) για να δημιουργήσουν όχι ένα νέο «επιχειρηματικό πρότζεκτ», αλλά έναν χώρο με άποψη και αυθεντικότητα που θα παίζει ρεμπέτικα και λαϊκά, σερβίροντας απλά πιάτα -μεζέδες, μαγειρευτά και ψητά- που θυμίζουν άλλοτε καφενέ στην πλατεία του χωριού και άλλοτε μαμαδίστικη κουζίνα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η σάλα του «Πλυτά» στο Παγκράτι / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Η σάλα του «Πλυτά» στο Παγκράτι / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida

Η Πλατεία Πλυτά, όπου βρίσκεται το νέο αυτό υβριδικό μαγαζί, το οποίο δεν είναι ακριβώς εστιατόριο αλλά φαγάδικο της γειτονιάς, κάτι ανάμεσα σε καφενείο, αναψυκτήριο και ψησταριά, είναι μια συνηθισμένη αθηναϊκή γειτονιά του κέντρου με πολυκατοικίες της αντιπαροχής ή νεόδμητες με πυλωτές που έχουν γύρω τους προποτζίδικα και ψιλικά.

Η πρόσοψη του «Πλυτά» στο Παγκράτι / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Η πρόσοψη του «Πλυτά» στο Παγκράτι / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida

Στην πλατεία αυτή ζουν ακόμα οικογένειες και παλιοί Παγκρατιώτες, δεν έχει γίνει ακόμα η σαρωτική κατάληψη των Airbnb ταξιδιωτών, και το σημείο δεν έχει ακόμα το hype γειτονιών του Παγκρατίου που βρίσκονται πιο χαμηλά, όπως η ζωηρή πιάτσα της εστίασης ανάμεσα στο Caravel και στο Καλλιμάρμαρο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το logo του «Πλυτά» στο Παγκράτι / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Το logo του «Πλυτά» στο Παγκράτι / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida

Έτσι, οι τέσσερις σεφ πήραν ένα φωτεινό γωνιακό μαγαζί με μεγάλες τζαμαρίες, το οποίο έχει μπροστά του ένα φαρδύ πεζοδρόμιο με τραπέζια, αλλά και τη δυνατότητα να στρώνει έξω, πάνω στην πλατεία, όταν ο καιρός το επιτρέπει, επιπλέον τραπεζάκια για καφέ, πρωινό, δεκατιανό, φαγητό ή ψητά της ώρας όταν το βράδυ πέσει και οι φωτιές ανάψουν.

Οι καρέκλες και τα τραπεζάκια στην πλατεία Πλυτά στο Παγκράτι / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Οι καρέκλες και τα τραπεζάκια στην πλατεία Πλυτά στο Παγκράτι / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida

Τι τρώμε στου «Πλυτά»

Το μαγαζί άνοιξε τη Δευτέρα στις 13 Οκτωβρίου και έγινε κατευθείαν viral. Είχε, άλλωστε, προηγηθεί για μήνες η είδηση ότι θα ανοίξει το φθινόπωρο και είχε στρωθεί το χαλί για ένα τέτοιο buzz. Εμείς επισκεφθήκαμε το «Πλυτά» τη δεύτερη ημέρα της λειτουργίας του, την Τρίτη 14, για να δοκιμάσουμε τα πιάτα των τεσσάρων σεφ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μεζέδες, όπως η λίγδα σε αλάτι, στου «Πλυτά» στο Παγκράτι / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Μεζέδες, όπως η λίγδα σε αλάτι, στου «Πλυτά» στο Παγκράτι / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida

Το μενού είναι μικρό: καμιά 20αριά πιάτα. Με μεζέδες, ωμούς και μαγειρεμένους, με «ξεχασμένα» -ή τέλος πάντων που δεν συναντάς και πολύ συχνά στην εστίαση- είδη ψαριών και τυριών, όπως η λίγδα (η άγρια τσιπούρα) ή η μπάφα (θηλυκός κέφαλος), το κασκαβάλι (τύπος κίτρινου τυριού, σαν κασέρι, φτιαγμένο από αγελαδινό ή πρόβειο γάλα) ή το χλωρό και πετρωτό (λευκό τυρί άλμης που φτιάχνεται από φρέσκο, παστεριωμένο κατσικίσιο γάλα). Με σαλάτες που δίνουν έμφαση στην αγνή πρώτη ύλη και σερβίρονται απλά, όπως στα παλιά καφενεία σε μικρά πιατάκια, για να συνοδεύσουν το τσίπουρο ή το κρασί: όπως η ντομάτα με το ελαιόλαδο και την αφρίνα, την αγνότερη μορφή αλατιού ή τα ψητά παντζάρια στη σχάρα που έρχονται στο τραπέζι χοντροκομμένα με παξιμάδια βρεγμένα στο λάδι. Με μαγειρευτά όπως το κουνελάκι το κρασάτο με πατάτες τηγανητές κομμένες στο χέρι, τα πράσα με τις πατάτες γιαχνί, η «βούτα μπουρδέτο» με το ψωμάκι της για βούτες, το ψητό χέλι με τα ρεβίθια, το ξινόχοντρο (σαν τραχανάς που φτιάχνεται από αναποφλοίωτο σιτάρι και ξινισμένο γάλα) και την πιπεριά, τα μακαρόνια με τον κατσικίσιο κιμά, το πιλάφι με τον ζωμό από το ζυγούρι, με λεμόνι και βούτυρο. Παράλληλα, υπάρχουν ψητά στη σχάρα (σας τα λένε προφορικά γιατί αλλάζουν κάθε μέρα), με τις φωτιές να φαίνονται στην ανοιχτή κουζίνα: συκώτια, χοιρινές μπριζόλες, αρνίσια παϊδάκια, ζουμερά μπιφτεκάκια τυλιγμένα σε αρνίσια μπόλια.

Στιγμιότυπο από την ανοιχτή κουζίνα / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Στιγμιότυπο από την ανοιχτή κουζίνα / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida

Στου «Πλυτά» δεν θα φας ούτε όπως στην «Cookoovaya», ούτε όπως στα «Άκρα». Οι τέσσερις σεφ δεν άνοιξαν ένα ακόμα μαγαζί για να επαναλάβουν τον εαυτό τους, αλλά για να μας μαγειρέψουν τα φαγητά των παιδικών τους χρόνων. Οι αναμνήσεις και οι θύμησες, από το χωριό, το τσουκάλι της γιαγιάς, τις παλιές κουζίνες με το πετρογκάζ και τους ξυλόφουρνους, τις μοσχομυριστές χειροποίητες πίτες με ό,τι έβγαλε τώρα το μποστάνι, τα μαυρισμένα τηγάνια πάντα ετοιμοπόλεμα για να φτιάξουν στα εγγόνια πατάτες τηγανητές με αυγά σε μπόλικο σπιτικό ελαιόλαδο - όλα όσα δεις στο μενού του «Πλυτά» θα σου θυμίσουν κάτι οικείο αλλά και μακρινό πια, μακρινό και άπιαστο για τον πολίτη των πόλεων που εργάζεται και τρέχει και καταφεύγει στην ευκολία πουρέδων σε σκόνη και πιτών που δεν θέλουν καν ξεπάγωμα και μπαίνουν από την κατάψυξη κατευθείαν στον φούρνο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η ανοιχτή κουζίνα / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Η ανοιχτή κουζίνα / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida

Πώς είναι ο χώρος και η ατμόσφαιρα

Ο χώρος είναι ένα μεταμοντέρνο καφενείο, όπου το inox των μαγειρικών πάγκων στην open space κουζίνα έρχεται σε αντίθεση με τις ξύλινες καρέκλες καφενείου και τα τετράγωνα κλασικά τραπεζάκια για το μπρίκι, το φλιτζάνι και το λουκούμι (στα οποία μετά βίας χωράνε τα πιάτα). Χαρτοπετσέτες ψησταριάς, από αυτές τις μικρές που είναι σαν γυαλόχαρτο (από άποψη) και ποτήρια ταβέρνας.

Το τραπέζι του καφενείου / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Το τραπέζι του καφενείου / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida

Ο πελάτης μπαίνει σαν να βρίσκεται σε σάλα μνημόσυνου (τέρμα φασαίικο) σε ένα από αυτά τα καφενεία που υπάρχουν συνήθως στις πλατείες, στα πέριξ μιας εκκλησίας, για το λικέρ και τον ελληνικό καφέ μετά την τελετή. Η διαφορά είναι ότι παίζει παλιά λαϊκά -ρεμπέτικα ή κάτι τέτοιο- σαν παλιό ταξί του '80 και οι θαμώνες είναι πιο χαρωποί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αυτός ο μαγειρικός πάγκος βρίσκεται μπροστά από την είσοδο του «Πλυτά» / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Αυτός ο μαγειρικός πάγκος βρίσκεται μπροστά από την είσοδο του «Πλυτά» / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida

Η κουζίνα γενικώς είναι περιφερόμενη σαν θεατρικό μπουλούκι σε ταινία του Αγγελόπουλου. Παντού γύρω σου κάτι μαγειρεύεται, κάποιος ψήνει, κάποιος άλλος κάτι γαρνίρει ή προετοιμάζει.

Φιλετάροντας την αντζούγια / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Φιλετάροντας την αντζούγια / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida

Μπροστά στην είσοδο, φέρ' ειπείν, φτιάχνονται τα κρύα πιάτα σε έναν μαγειρικό πάγκο: μπαίνεις, λες «καλησπέρα» στην υποδοχή και δυο βήματα πιο κει ο σεφ φιλετάρει την αντζούγια. Είσαι μέρος μιας διαδραστικής παράστασης, νοσταλγικής, που φέρνει μέσα στα σπλάχνα της αθηναϊκής πολυκατοικίας με το αρτιφισιέλ, το χωριό και όλα τα συναφή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν το λέω για κακό. Απλώς καταγράφω. Γιατί το «Πλυτά» είναι τίμιο. Είναι ακριβώς αυτό που έχουν περιγράψει οι τέσσερις σεφ μιλώντας σε συναδέλφους πριν ανοίξει: ένας χώρος που δεν είναι εστιατόριο, αλλά ένα υβριδικό φαγάδικο ανάμεσα σε καφενείο, αναψυκτήριο και ψησταριά. Ρευστά πράγματα, με νοστιμιά, σε ρευστούς καιρούς. Με μια λέξη: μεταμοντερνισμός.

Λουλούδια στον πάγκο / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Λουλούδια στον πάγκο / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida

Η δική μας εμπειρία

Ξεκινήσαμε με τη λίγδα στο αλάτι, με το ωμό, τρυφερό ψάρι σε αρμονία μέσα σε λάδι και λεμόνι.

Η λίγδα στο αλάτι / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Η λίγδα στο αλάτι / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεχίσαμε τα κασιώτικα ντολμαδάκια που συνοδεύονται από ένα γιαούρτι που σβήνει την αψάδα του πολύ μικρού ντολμά με το πλούσιο αμπελόφυλλο και τον πικάντικο κιμά.

Κασιώτικα ντολμαδάκια / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Κασιώτικα ντολμαδάκια / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida

Πλούσια γεύση, με ένταση και δύναμη.

Χλωρό και πετρωτό τυρί  / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Χλωρό και πετρωτό τυρί / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το χλωρό και πετρωτό τυρί που ακολούθησε είναι ένα κομμάτι νόστιμου τυριού πάνω στο οποίο έχουν βάλει ένα ψητό ψωμάκι με κομμάτια ψητού μήλου και κρεμμυδάκια. Ωραίος μεζές!

 Παντζάρι στη σχάρα / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Παντζάρι στη σχάρα / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida

Το ψητό παντζάρι στη σχάρα, από τις επιλογές ημέρας, ήταν άνισο γευστικά με όσα προηγήθηκαν.

Λουκάνικο / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Λουκάνικο / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πολύ γευστικό το λουκάνικο με τη μουστάρδα.

Μπιφτεκάκια τυλιγμένα σε μπόλια / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Μπιφτεκάκια τυλιγμένα σε μπόλια / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida

Όπως και τα ζουμερά και πλούσια σε γεύση μπιφτεκάκια που είναι τυλιγμένα σε αρνίσια μπόλια, τα οποία βάζουν πάνω σε ντομάτα ψητή και φρεσκοζυμωμένο, ψημένο ψωμάκι. 

Κρασάτο κουνέλι / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Κρασάτο κουνέλι / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ωραιότερο πιάτο ήταν το κρασάτο κουνέλι με ωραία γευστική, μαμαδίστικη σάλτσα που συνοδεύεται από μια χορταστική πιατέλα με χρυσαφένιες πατάτες τηγανητές.

Σερβίροντας το κρασί στου «Πλυτά» / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Σερβίροντας το κρασί στου «Πλυτά» / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida

Συνολικά η εμπειρία είναι ιδιαίτερη. Είτε σου αρέσει είτε όχι, είτε έχεις άγνωστες λέξεις στο μενού είτε όχι (σίγουρα έχεις), το μόνο βέβαιο είναι ότι πρόκειται για μαγαζί με χαρακτήρα. Στα συν είναι το ευγενικό σέρβις. Στα μείον είναι η ταχύτητα με την οποία η κουζίνα στέλνει τα πιάτα: Το τραπέζι βομβαρδίζεται, αφού σχεδόν όλα έρχονται ταυτόχρονα, και αφενός δεν προλαβαίνεις ούτε να τα κοιτάξεις, αφετέρου δεν χωράνε με τίποτα στο τραπεζάκι καφενείου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ως προς το concept που βασίζεται στην απλότητα της μαμαδίστικης/γιαγιαδίστικης κουζίνας και στη λατρεία για το παλιό, αυτού του είδους τα μαγαζιά και η επιτυχία τους κάτι υποδηλώνουν: νοσταλγία, αντίδραση, νεο-φολκλορισμό, έναν νέου τύπου ρομαντισμό, δίψα για την απλότητα, μια βαθύτερη ανάγκη για την αγνότητα, έναν δημιουργικό τρόπο να συστήσουμε στους ξένους αιρμπιενμπήδες τι σημαίνει αληθινή ελληνική κουζίνα; Δεν ξέρω. Ο καιρός (και ο κοινωνιολόγος του μέλλοντος) θα δείξει. 

Info: Πλυτά - Πλ. Αμβροσίου Πλυτά 2, Παγκράτι, τηλ. 2100091318 | instagram.com/plyta_ath
Τιμές: 35 με 40 ευρώ το άτομο (αλλά μπορείς να φας και με 20 ευρώ, καθώς το πιο φθηνό πιάτο του μενού κοστίζει 6,5 ευρώ και το πιο ακριβό 13 ευρώ).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ