Η αντεπίθεση του street food -Πού γίνεται χαμός τώρα στην Αθήνα για πίτσα, burger, σουβλάκι -Τα viral μαγαζιά - iefimerida.gr

Η αντεπίθεση του street food -Πού γίνεται χαμός τώρα στην Αθήνα για πίτσα, burger, σουβλάκι -Τα viral μαγαζιά

Κουτί πίτσα γυναίκα αυτοκίνητο Αθήνα pizza bar Dr.8 Δραγατσανίου
Στιγμιότυπο από το viral νέο pizza bar Dr.8 στη Δραγατσανίου / Φωτογραφία: dr.8/Instagram
ΜΑΝΟΣ ΛΕΙΒΑΔΑΡΟΣ
Μάνος Λειβάδαρος

Το street food επιστρέφει ως εμπορικό σούπερ... όπλο στην αθηναϊκή εστίαση, αποτελώντας ξανά το αντίπαλον δέος της νεο-νοσταλγίας για το φαγητό του χωριού

Η μαμαδίστικη κουζίνα και η νοσταλγία για το χωριό, με την έλευση υβριδικών ταχυφαγείων, μετα-ταβερνών, καφενείων, post-modern αναψυκτηρίων και γαστροταβερνών που βασίστηκαν σε μια δημιουργική (ή όχι και τόσο) παρουσίαση της παραδοσιακής κουζίνας της ελληνικής υπαίθρου, είχε οδηγήσει την κουλτούρα του street food σε μια μικρή (κάπως άτακτη) υποχώρηση. Η προβατίνα ήρθε από τη στάνη, για να πάρει τα σκήπτρα από τα smash burgers και την πίτσα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η πίτσα και το burger εππέστρεψαν ξανά δυναμικά στην αθηναϊκή γαστρονομική σκηνή / Φωτογραφία: Dr.8 στη Δραγατσανίου (via dr.8/Instagram)
Η πίτσα και το burger εππέστρεψαν ξανά δυναμικά στην αθηναϊκή γαστρονομική σκηνή / Φωτογραφία: Dr.8 στη Δραγατσανίου (via dr.8/Instagram)

Η υποχώρηση της μονομανίας για burger και πίτσα, μπροστά στη νοσταλγική έλευση της προβατίνας, τελείωσε

Το premium street food που άλλοτε αποτελούσε το βαρύ πυροβολικό στην αθηναϊκή εστίαση, αναγκάζοντας ακόμα και τους chef μισελενάτων ή fine dinining εστιατορίων να εντάξουν για παράδειγμα burgers -σε με μια πιο αναβαθμισμένη εκδοχή- στο μενού τους, παρέμεινε μεν δημοφιλές, αλλά η ποπ μανία και το virality υποχώρησαν μπροστά στη νεο-νοσταλγία για την ελληνική ύπαιθρο.

Ξαφνικά, ο ένας μετά τον άλλον, οι σεφ ανέσυραν τις παιδικές τους μνήμες από το χωριό όπου μεγάλωσαν ή από το σπίτι του παππού και της γιαγιάς που επισκέπτονταν τα καλοκαίρια, γεμίζοντας την Αθήνα με παϊδάκια προβατίνας και φριγαδέλια, με γιαγιαδίστικες χορτόπιτες και καγιανάδες, γουρουνοπούλες και γιουβαρλάκια, με τραχανάδες και λαχανοντολμάδες.

Τα μαγαζιά με το εμφανές μπετόν στολίστηκαν με πλεξούδες σκόρδου και με χωριάτικες μασίνες και ξυλόσομπες. Κοφίνια με κρεμμύδια βρήκαν τη θέση τους δίπλα σε πικάπ και δίσκους βινυλίου. Και ξαφνικά ο εμπορικός ανεμοστρόβιλος που έστελνε τα smash burger, τα hot dog, το σουβλάκι και την πίτσα παντού, έπαψε να είναι σούπερ τάση. Δεν εννοώ φυσικά ότι εξοστρακίστηκαν ή ότι έγινε πασέ, απλώς υποχώρησε η μονομανία που τα έκανε royalties της αθηναϊκής εστίασης. Η προβατίνα ήταν πλέον η λαμπερή πριγκίπισσα των Αθηνών. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
H viral πίτσα του Armando Pizzeria στον Κεραμεικό, με τον Μαραντόνα να κοσμεί το χάρτινο κουτί /Φωτογραφία: armandopizzeria/Instagram
H viral πίτσα του Armando Pizzeria στον Κεραμεικό, με τον Μαραντόνα να κοσμεί το χάρτινο κουτί /Φωτογραφία: armandopizzeria/Instagram

Τα νέα viral μαγαζιά που κάνουν το street food ξανά βασιλιά! 

Αυτή τη σεζόν, φαίνεται, ότι το πράγμα αλλάζει. Στην εστίαση άλλωστε, όπως και σε κάθε χώρο που κινείται με μόδες και τάσεις, η μπίλια στη ρουλέτα των τάσεων, των foodies και των trendsetters δεν ξέρεις ποτέ πού θα πάει να κάτσει. Ε, φέτος έκατσε ξανά στο street food.

Πίτσα, κοκτέιλ και ουρές έξω από μπαρ της Αθήνας: μια παλιά εικόνα της πόλης που είδαμε ξανά! / Φωτογραφία: dr.8/Instagram
Πίτσα, κοκτέιλ και ουρές έξω από μπαρ της Αθήνας: μια παλιά εικόνα της πόλης που είδαμε ξανά! / Φωτογραφία: dr.8/Instagram

Έτσι, είδαμε ξανά κάτι ασύλληπτες ουρές σε πεζοδρόμια για την πίτσα του pizza bar Dr.8 στη Δραγατσανίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χαμός για κοκτέιλ και λιωμένα τυριά σε λεπτή ζύμη.

Πίτσα ακόμα και πάνω σε καφάσι αναψυκτικών, στον πεζόδρομο της Σαλαμίνος στην Armando Pizzeria στον Κεραμεικό / Φωτογραφία: armandopizzeria/Instagram
Πίτσα ακόμα και πάνω σε καφάσι αναψυκτικών, στον πεζόδρομο της Σαλαμίνος στην Armando Pizzeria στον Κεραμεικό / Φωτογραφία: armandopizzeria/Instagram

Βλέπουμε, επίσης, χαμό στον πεζόδρομο της Σαλαμίνος στον Κεραμεικό για τις πειραγμένες και δημιουργικές πίτσες της μεταμοντέρνας pizzeria Armando (είναι εμπευσμένη από τον Diego Armando Maradona, το πρόσωπο του οποίου κοσμεί και το χάρτινο κουτί της πίτσας) και για τα pop up events του ευφυούς Βασίλη Στεφανάκη (offline.ath, @osteria.mamma, Worldx11 κ.ά.) με γνωστούς σεφ, από τον Παπαζαχαρία του Delta μέχρι τον Άνταμ Κοντοβά του Ex-Machina.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Luca Piscazzi στην τρατορία του Pino στη Γλυφάδα / Φωτογραφία: pino_athens/Instagram
Ο Luca Piscazzi στην τρατορία του Pino στη Γλυφάδα / Φωτογραφία: pino_athens/Instagram

Βλέπουμε την τρατορία Pino του σεφ υψηλής γαστρονομίας Luca Piscazzi, στην οδό Κύπρου της Γλυφάδας, να παίζει πολύ δυναμικά στα social media.

Πίτσα αυθεντική ιταλική από τα χέρια μισελενάτου σεφ, στο Pino της Γλυφάδας / Φωτογραφία: pino_athens/Instagram
Πίτσα αυθεντική ιταλική από τα χέρια μισελενάτου σεφ, στο Pino της Γλυφάδας / Φωτογραφία: pino_athens/Instagram

Εδώ ο Ιταλός βραβευμένος executive chef του μισελενάτου Pelagos (Four Seasons) παρουσιάζει μια κουζίνα απλή, που βασίζεται κυρίως στην πίτσα (σε αναπάντεχους συνδυασμούς) και σε πιάτα με pasta που του μαγείρευε όταν ήταν μικρός η γιαγιά του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το viral κεμπάπ του Mirlo / Φωτογραφία: mirlo_kebabs/Instagram
Το viral κεμπάπ του Mirlo / Φωτογραφία: mirlo_kebabs/Instagram

Η καντίνα Mirlo (από τους δημιουργούς του Feyrouz), επίσης, έχει γίνει viral στο Γκάζι για κεμπάπ γιαουρτλού, παντρεύοντας σε έναν μεταμοντέρνο χώρο της Πλατείας Κουλούρη, που έχει στην πρόσοψή του ζωγραφισμένο το σχήμα μιας καντίνας, τη νοστιμιά της Ανατολής με τη μεσογειακή κουζίνα. Tι τρώμε εδώ; Κεμπάπ, φάβες, μελιτζανοσαλάτες της Μέσης Ανατολής, κοντοσουβλάκι κ.ά., με πλούσιες γεύσεις που προκαλούν ένα αυθόρμητο και ξέφρενο virality.

To hot dog ατμού είναι το signature πιάτο του viral Aloyuatou στην Ασκληπιού / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
To hot dog ατμού είναι το signature πιάτο του viral Aloyuatou στην Ασκληπιού / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida

Το Alouatou, το πολυσυζητημένο microbakery της οδού Ασκληπιού, που το βράδυ μεταμορφώνεται σε μπιστρό καλής δημιουργικής κουζίνας, με γευστικά πιάτα αναπάντεχα, που τα απολαμβάνεις, έχει ως signature πιάτο ένα αλλιώτικο και αναβαθμισμένο hot dog ατμού, που το τρως και δεν θες να τελειώσει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
To smash burger του Άρη Βεζενέ στο Ekiben της Γλυφάδας / Φωτογραφία: ekibenathens/Instagram
To smash burger του Άρη Βεζενέ στο Ekiben της Γλυφάδας / Φωτογραφία: ekibenathens/Instagram

Τέλος, το Ekiben, με το ωραιότερο πράγματι smash burger της Αθήνας, που κράτησε χαρακτήρα και τίμησε τη σημαία του street food ψηλά όσο η γιαγιαδίστικη κουζίνα σάρωνε, όχι μόνο δεν έπαψε ποτέ να αρέσει και να είναι γεμάτο, αλλά αυτή τη σεζόν αναπτύχθηκε αποκτώντας ένα νέο μαγαζί στη Γλυφάδα, που ο κόσμος των νοτίων προαστίων υποδέχθηκε πολύ θερμά.

Η εποχή της συνύπαρξης

Καθώς όλα δείχνουν ότι η αντεπίθεση του street food έχει ξεκινήσει, η προβατίνα και η νεο-νοσταλγία για την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα όχι μόνο καλά κρατεί, αλλά βρίσκεται στο πικ της. Η εστίαση θα παίξει ανάμεσα στο δίπολο street food και μεταμοντέρνας ελληνικής κουζίνας, βρίσκοντας νέες ισορροπίες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ