Το street food επιστρέφει ως εμπορικό σούπερ... όπλο στην αθηναϊκή εστίαση, αποτελώντας ξανά το αντίπαλον δέος της νεο-νοσταλγίας για το φαγητό του χωριού.
Η μαμαδίστικη κουζίνα και η νοσταλγία για το χωριό, με την έλευση υβριδικών ταχυφαγείων, μετα-ταβερνών, καφενείων, post-modern αναψυκτηρίων και γαστροταβερνών που βασίστηκαν σε μια δημιουργική (ή όχι και τόσο) παρουσίαση της παραδοσιακής κουζίνας της ελληνικής υπαίθρου, είχε οδηγήσει την κουλτούρα του street food σε μια μικρή (κάπως άτακτη) υποχώρηση. Η προβατίνα ήρθε από τη στάνη, για να πάρει τα σκήπτρα από τα smash burgers και την πίτσα.
Η υποχώρηση της μονομανίας για burger και πίτσα, μπροστά στη νοσταλγική έλευση της προβατίνας, τελείωσε
Το premium street food που άλλοτε αποτελούσε το βαρύ πυροβολικό στην αθηναϊκή εστίαση, αναγκάζοντας ακόμα και τους chef μισελενάτων ή fine dinining εστιατορίων να εντάξουν για παράδειγμα burgers -σε με μια πιο αναβαθμισμένη εκδοχή- στο μενού τους, παρέμεινε μεν δημοφιλές, αλλά η ποπ μανία και το virality υποχώρησαν μπροστά στη νεο-νοσταλγία για την ελληνική ύπαιθρο.
Ξαφνικά, ο ένας μετά τον άλλον, οι σεφ ανέσυραν τις παιδικές τους μνήμες από το χωριό όπου μεγάλωσαν ή από το σπίτι του παππού και της γιαγιάς που επισκέπτονταν τα καλοκαίρια, γεμίζοντας την Αθήνα με παϊδάκια προβατίνας και φριγαδέλια, με γιαγιαδίστικες χορτόπιτες και καγιανάδες, γουρουνοπούλες και γιουβαρλάκια, με τραχανάδες και λαχανοντολμάδες.
Τα μαγαζιά με το εμφανές μπετόν στολίστηκαν με πλεξούδες σκόρδου και με χωριάτικες μασίνες και ξυλόσομπες. Κοφίνια με κρεμμύδια βρήκαν τη θέση τους δίπλα σε πικάπ και δίσκους βινυλίου. Και ξαφνικά ο εμπορικός ανεμοστρόβιλος που έστελνε τα smash burger, τα hot dog, το σουβλάκι και την πίτσα παντού, έπαψε να είναι σούπερ τάση. Δεν εννοώ φυσικά ότι εξοστρακίστηκαν ή ότι έγινε πασέ, απλώς υποχώρησε η μονομανία που τα έκανε royalties της αθηναϊκής εστίασης. Η προβατίνα ήταν πλέον η λαμπερή πριγκίπισσα των Αθηνών.
Τα νέα viral μαγαζιά που κάνουν το street food ξανά βασιλιά!
Αυτή τη σεζόν, φαίνεται, ότι το πράγμα αλλάζει. Στην εστίαση άλλωστε, όπως και σε κάθε χώρο που κινείται με μόδες και τάσεις, η μπίλια στη ρουλέτα των τάσεων, των foodies και των trendsetters δεν ξέρεις ποτέ πού θα πάει να κάτσει. Ε, φέτος έκατσε ξανά στο street food.
Έτσι, είδαμε ξανά κάτι ασύλληπτες ουρές σε πεζοδρόμια για την πίτσα του pizza bar Dr.8 στη Δραγατσανίου.
Χαμός για κοκτέιλ και λιωμένα τυριά σε λεπτή ζύμη.
Βλέπουμε, επίσης, χαμό στον πεζόδρομο της Σαλαμίνος στον Κεραμεικό για τις πειραγμένες και δημιουργικές πίτσες της μεταμοντέρνας pizzeria Armando (είναι εμπευσμένη από τον Diego Armando Maradona, το πρόσωπο του οποίου κοσμεί και το χάρτινο κουτί της πίτσας) και για τα pop up events του ευφυούς Βασίλη Στεφανάκη (offline.ath, @osteria.mamma, Worldx11 κ.ά.) με γνωστούς σεφ, από τον Παπαζαχαρία του Delta μέχρι τον Άνταμ Κοντοβά του Ex-Machina.
Βλέπουμε την τρατορία Pino του σεφ υψηλής γαστρονομίας Luca Piscazzi, στην οδό Κύπρου της Γλυφάδας, να παίζει πολύ δυναμικά στα social media.
Εδώ ο Ιταλός βραβευμένος executive chef του μισελενάτου Pelagos (Four Seasons) παρουσιάζει μια κουζίνα απλή, που βασίζεται κυρίως στην πίτσα (σε αναπάντεχους συνδυασμούς) και σε πιάτα με pasta που του μαγείρευε όταν ήταν μικρός η γιαγιά του.
Η καντίνα Mirlo (από τους δημιουργούς του Feyrouz), επίσης, έχει γίνει viral στο Γκάζι για κεμπάπ γιαουρτλού, παντρεύοντας σε έναν μεταμοντέρνο χώρο της Πλατείας Κουλούρη, που έχει στην πρόσοψή του ζωγραφισμένο το σχήμα μιας καντίνας, τη νοστιμιά της Ανατολής με τη μεσογειακή κουζίνα. Tι τρώμε εδώ; Κεμπάπ, φάβες, μελιτζανοσαλάτες της Μέσης Ανατολής, κοντοσουβλάκι κ.ά., με πλούσιες γεύσεις που προκαλούν ένα αυθόρμητο και ξέφρενο virality.
Το Alouatou, το πολυσυζητημένο microbakery της οδού Ασκληπιού, που το βράδυ μεταμορφώνεται σε μπιστρό καλής δημιουργικής κουζίνας, με γευστικά πιάτα αναπάντεχα, που τα απολαμβάνεις, έχει ως signature πιάτο ένα αλλιώτικο και αναβαθμισμένο hot dog ατμού, που το τρως και δεν θες να τελειώσει.
Τέλος, το Ekiben, με το ωραιότερο πράγματι smash burger της Αθήνας, που κράτησε χαρακτήρα και τίμησε τη σημαία του street food ψηλά όσο η γιαγιαδίστικη κουζίνα σάρωνε, όχι μόνο δεν έπαψε ποτέ να αρέσει και να είναι γεμάτο, αλλά αυτή τη σεζόν αναπτύχθηκε αποκτώντας ένα νέο μαγαζί στη Γλυφάδα, που ο κόσμος των νοτίων προαστίων υποδέχθηκε πολύ θερμά.
Η εποχή της συνύπαρξης
Καθώς όλα δείχνουν ότι η αντεπίθεση του street food έχει ξεκινήσει, η προβατίνα και η νεο-νοσταλγία για την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα όχι μόνο καλά κρατεί, αλλά βρίσκεται στο πικ της. Η εστίαση θα παίξει ανάμεσα στο δίπολο street food και μεταμοντέρνας ελληνικής κουζίνας, βρίσκοντας νέες ισορροπίες.
- ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
- Μια βραδιά στο μαγικό κήπο της Σπονδής: H γαστρονομική παράσταση ενός φίνου μενού 10 σταδίων βήμα-βήμα
- Πήγαμε για aperitivo στο νέο retro bar της Αθήνας για το οποίο μιλούν όλοι -Σαν να είσαι σε σοκάκι στη Νάπολη του '70
- 3 δοκιμασμένες ταβέρνες με ζουμερό κρέας στην Ανατολική Αττική -Παϊδάκια, T-Bone Steaks και χωριάτικα λουκάνικα