Οι τελευταίες καλοκαιρινές μέρες στην πόλη περνάνε πιο ευχάριστα με ωραία παρέα και ξεχωριστές γεύσεις. Ευτυχώς στα νότια της Αθήνας βρίσκεις κάτι ενδιαφέρον για κάθε ώρα και περίσταση.
- Το all day Lunu στην Ηλιούπολη προσφέρει brunch με επιλογές όπως croque madame και pancakes. Το μεσημέρι σερβίρει πληθωρικά μπέργκερ, ενώ το βράδυ οι επισκέπτες απολαμβάνουν signature cocktails με χειροποίητη pinsa ή κρεμώδες ριζότο.
- Ο Άρης Βεζενές μεταφέρει την αυθεντική ιαπωνική κουλτούρα στη Γλυφάδα με το Ekiben South. Ο κατάλογος περιλαμβάνει premium smash burgers, ταρτάρ, katsu sando, beef miso ramen, udon carbonara και ιδιαίτερα κοκτέιλ.
- Ως ένα value for money μεζεδοπωλείο στην Ηλιούπολη, το Όψον προτείνει μεγάλες μερίδες ιδανικές για παρέες. Ξεχωρίζει η πληθωρική προβατομακαρονάδα, το τηγανητό συκώτι και οι παραδοσιακοί μεζέδες όπως η χειροποίητη τυροκαυτερή.
- Στο Casa Fish στη Βούλα, η εμπειρία εστιάζει στα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά δίπλα στη θάλασσα. Το μενού συνδυάζει διαχρονικές γεύσεις με μοντέρνες πινελιές, όπως αστακομακαρονάδα, παϊδάκια σφυρίδας και ροφό μπουρδέτο.
Το καλοκαίρι στην Ελλάδα ορίζεται από τη θέα της θάλασσας. Αν δε φας, δεν πιεις και δε χαλαρώσεις βλέποντας τα κύματα να πηγαινοέρχονται δεν καταλαβαίνεις τι πάει να πει θερινή ανεμελιά. Αυτό δεν είναι απαραίτητο βέβαια να γίνει σε κάποιο νησί ή στις παραλίες της ηπειρωτικής χώρας, μπορείς απλά για να συνεχίσεις το καλοκαίρι σου στην Αθήνα, να πάρεις το αμάξι και να κατέβεις νότια. Άλλωστε εκεί υπάρχουν επιλογές για όλες τις ώρες της ημέρας που διαθέτουν την αναζωογονητική αύρα της θάλασσας ακόμη κι αν δεν βρίσκονται ακριβώς πλάι στο νερό.
Lunu
Το Lunu είναι ένα all day στην καρδιά της Ηλιούπολης με στιλάτο χώρο και θετικό vibe που θα σου φτιάξει τη μέρα από την πρώτη στιγμή που θα το αντικρίσεις. Γι αυτό αξίζει να πας ως εκεί χαλαρά, λίγο πριν ή λίγο μετά το μεσημέρι, για να απολαύσεις brunch με το ταίρι ή την παρέα σου. Δυνατό croque madame με πλούσια μπεσαμέλ και αυγό μάτι από πάνω, πρωτεϊνική ομελέτα με ασπράδια, πεντανόστιμο χωριάτικο ψωμί με αυγά και λουκάνικο και pancakes με κοτόπουλο και καραμελωμένα κρεμμύδια είναι μόνο μερικά από τα αλμυρά που αξίζει να βάλετε στη μέση. Αν είστε του γλυκού, μοιραστείτε γιαούρτι με μπανάνα, καρύδια και γκρανόλα, pancakes με σοκολατένια πραλίνα και μπισκότα oreo ή πραλίνα φράουλα και παγωτό. Για μεσημεριάνο δοκίμασε τα πληθωρικά μπέργκερ τους, ειδικά αυτό το smashed σε ψωμάκια ατμού (bao) είναι υπέροχο. Σε περίπτωση που βρεθείς εκεί το βραδάκι απόλαυσε τα καλοφτιαγμένα κοκτέιλ τους, κλασικά και signature, με τραγανή χειροποίητη pinsa, κρεμώδες ριζότο μανιταριών και ανάλαφρα λιγκουίνι με πέστο.
Ανδρέα Παπανδρέου 13, Ηλιούπολη, τηλ.: 210 9757 700
Ekiben South
O Άρης Βεζενές έφερε πριν κάποια χρόνια στην Αθήνα τον ορισμό του premium smash burger, υπάρχουν όμως πολλοί άλλοι λόγοι που το ιαπωνικό concept του πέτυχε στο Σύνταγμα και φυσικά ακόμη περισσότεροι για τους οποίους αξίζει να το ακολουθήσεις στη Γλυφάδα. Το Α και το Ω του Ekiben South είναι η αυθεντικότητα της ιαπωνικής κουλτούρας την οποία αντιλαμβάνεσαι παντού. Από το design και τον φωτισμό μέχρι τα ποτά και το φαγητό όλα σε ταξιδεύουν κατευθείαν Τόκιο. Στην ανοιχτή κουζίνα τα γνήσια υλικά κορυφαίας ποιότητας τοποθετούνται στα πιάτα με τελετουργική ακολουθία. Τα δυνατά αλλά ισορροπημένα αρώματά τους σε αρπάζουν κατευθείαν από τη μύτη και η πλούσια γεύση τους, που είναι ο ορισμός του umami, σε αγκαλιάζει σφιχτά με τον πιο comfort τρόπο, μέχρι να χορτάσεις. Το ταρτάρ με πικλαρισμένα μανιτάρια και μαριναρισμένο κρόκο είναι ό,τι πρέπει για να ξεκινήσεις. Το ίδιο και η ολόφρεσκη πράσινη σαλάτα με βινεγκρέτ από σάκε και θεϊκή πίκλα αχλάδι.
Το τηγανητό κοτόπουλο (Karaage) είναι σούπερ τραγανό και ζουμερό ταυτόχρονα ενώ το pork katsu sando βουτυράτο και πεντανόστιμο με την apple tonkatsu sauce να κάνει τη διαφορά. Το χορταστικό beef miso ramen με ελληνικό rib eye, pak choi και μαριναρισμένο αυγό θα το βρεις μόνο στο Ekiben South οπότε δοκίμασέ το οπωσδήποτε. Το ίδιο και το udon carbonara με παχουλά χειροποίητα noodles, γκουαντσάλε και πεκορίνο. Αν δεν πεινάς πολύ στάσου στη μπάρα για ένα κοκτέιλ. Φτιάχνουν όλα τα αγαπημένα σου (dry martini, bloody mary, negroni) με έναν εντελώς δικό τους τρόπο που θα σε εκπλήξει. Συνοδεύονται ιδανικά με wagyu cecina (ισπανικό αλλαντικό ωρίμανσης), πολύχρωμες πίκλες (κίμτσι, κόκκινο, λάχανο και καρότο-κολοκύθι) και τα φοβερά edamame τους που έχουν από πάνω σκόρδο και πιπεριά.
Λαοδικης 41, Γλυφάδα, τηλ.: 210 4448 715
Όψον
Ένα value for money μεζεδοπωλείο είναι πάντα μια πληροφορία που χρειάζεσαι σε όποια περιοχή και να μένεις και σε όποιο μέρος και αν θέλεις να βγεις. Αυτή εδώ η περίπτωση στην Ηλιούπολη είναι πραγματικά μια αξιόλογη επιλογή που συνδυάζει το ευχάριστο, χαλαρό περιβάλλον με το νόστιμο φαγητό και τις νορμάλ τιμές. Να ξεκινήσω λέγοντας ότι είναι καλύτερα να πας με μεγάλη παρέα καθώς τα πιάτα που αξίζουν δοκιμής είναι αρκετά και οι μερίδες είναι μπαμπάτσικες. Θα ξεκινήσω ανάποδα από το φαγητό που δεν πρέπει να λείπει από κανέναν τραπέζι και είναι η πληθωρική προβατομακαρονάδα η οποία έρχεται σε πιατέλα λουσμένη με άφθονο τυρί. Τα μακαρόνια είναι βρασμένα στο ζουμί του κρέατος και ανακατεμένα με μπόλικο χοντροκομμένο ψαχνό.
Κατά τα λοιπά, ξεκινήστε με την χειροποίητη τυροκαυτερή, τα τραγανά τσιγαριαστά χόρτα με φέτα και ντομάτα και βέβαια με μια τηγανιά πατάτες. Πάρτε επίσης τηγανητό συκώτι που είναι μοναδικός μεζές ό,τι κι αν πίνεις μαζί (ούζο, τσίπουρο, μπίρα ή κρασί) και ποικιλία χωριάτικων λουκάνικων. Έχουν βέβαια και ψάρια και θαλασσινά στον κατάλογο τα οποία συνδυάζονται μια χαρά με όσα αναφέραμε παραπάνω, αν η παρέα έχει μεικτά γούστα. Τραγανά καλαμαράκια στο τηγάνι, μπακαλιάρος με στιβαρή σκορδαλιά και γαρίδες σαγανάκι με μπόλικη σάλτσα.
Ανδρέα Παπανδρέου 9, Ηλιούπολη, τηλ.: 210 9220 010
Casa fish
Δεν υπάρχει πιο χαρακτηριστική σκηνή ελληνικού καλοκαιριού από ένα τραπέζι, γεμάτο φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, πλάι στο κύμα. Ακόμη κι αν έχεις είσαι στην Αθήνα λοιπόν στα τέλη Αυγούστου μπορείς να ζήσεις αυτή την εμπειρία και μάλιστα στα καλύτερά της στο ολοκαίνουργιο Casa Fish του ομίλου Σταθοκωστόπουλου. Στο ξύλινο ντεκ με τους πανύψηλους φοίνικες τα άνετα τραπέζια με τις μεγάλες ομπρέλες και τα κομψά λευκά τραπεζομάντηλα σε υποδέχονται μαζί με το δροσερό αεράκι και την υπέροχη θέα στον Σαρωνικό.
Στην κουζίνα ο σεφ Γιώργος Οικονομίδης και η ομάδα του (σεφ Στράτος Κουτρουμπήλας και σεφ Δημήτρης Γκορίλας) βάζουν στο επίκεντρο της φιλοσοφίας τους τη θάλασσα και μαγειρεύουν με ό,τι εκλεκτότερο βγάζει γι αυτό και στο μενού πρωταγωνιστούν διαχρονικά πιάτα με σύγχρονα στοιχεία. Από ρετρό αθηναϊκή σαλάτα, αρωματική σουπιά με σπανάκι, ολόφρεσκη ψητή τσιπούρα, φίνο αχνιστό λαβράκι και all time classic αστακομακαρονάδα μέχρι λευκή ταραμοσαλάτα με χαλβά, παϊδάκια σφυρίδας, λιγκουίνι με μπαρμούνι και γαρίδα κοιλάδος σαβόρο και ροφό μπουρδέτο με κριθαράκι.
Λεωφ. Κωνσταντίνου Καραμανλή 18, Βούλα, τηλ.: 210 8992 454