Καλύβια, Κουβαράς, Μαραθώνας. Kοντινές διαδρομές στην Ανατολική Αττική μέσα στη φύση και δοκιμασμένες ταβέρνες, για να απολαύσετε με τους φίλους ή την οικογένειά σας τα πιο ζουμερά και νόστιμα κρεατικά της ώρας.
Το φθινόπωρο θέλει μικρές μονοήμερες εκδρομές κοντά στην Αθήνα. Πεζοπορίες πλάι στη θάλασσα, τη λίμνη ή βόλτες στο δάσος, μέσα στη φύση, καφέδες στον ήλιο και φαγητό σε εξοχικές ταβέρνες που φημίζονται για τα ζουμερά τους παϊδάκια ή το εξαιρετικό μοσχαρίσιο κρέας.

Αρνί, προβατίνα, κοκορέτσι, κοντοσούβλι, λαχταριστές μπριζόλες, T-Bone steaks, τρυφερό συκώτι, λουκάνικα και άλλες πολλές νοστιμιές για ένα απολαυστικό και χορταστικό κυριακάτικο τραπέζι.
Ξεχωρίσαμε τρεις δοκιμασμένες ταβέρνες που θα σας τα προσφέρουν όλα αυτά απλόχερα.

O Χριστόφορος στα Καλύβια
Τα Καλύβια είναι η Disneyland τoυ κρεατοφάγου, μια περιοχή γεμάτη ταβέρνες που ειδικεύονται στα κρεατικά της ώρας, ψημένα στη σχάρα ή στη σούβλα. Επισκεφθήκαμε (undercover) την πιο ξακουστή ταβέρνα της περιοχής, τον Χριστόφορο, που διαθέτει μεγάλη σάλα -όπου κυριαρχεί το ξύλο, με τους τοίχους διακοσμημένους με κάδρα από φωτογραφίες διασήμων που έχουν επισκεφθεί το μαγαζί-, αλλά και τραπέζια στον εξωτερικό χώρο, σε στεγασμένους χώρους αλλά και στο δρόμο.

Οι μερίδες είναι τεράστιες και το ψημένο ψωμί στα κάρβουνα έρχεται σε δίσκο με λάδι και ρίγανη. Επιλέξαμε μια πράσινη σαλάτα, πατάτες τηγανητές (ήρθε ένα βουνό από κομμένες στο χέρι ζεστές χρυσαφένιες πατάτες που δεν καταφέραμε φυσικά να τις φάμε όλες) και εστιάσαμε στο κρέας: ένα ζουμερό κοκορέτσι, μισό κιλό αρνίσια παϊδάκια στη σχάρα και μια T-Bone Steak που ζητήσαμε να είναι μέτρια ψημένη. Μαζί με αυτά ήρθε κερασμένο από το μαγαζί και ένα χοιρινό κοντοσούβλι.

Το κοκορέτσι εξαιρετικό και ζουμερό, όπως και το κοντοσούβλι που ήταν τραγανό και ξεροψημένο εξωτερικά και τρυφερό στο εσωτερικό του. Τα αρνίσια παϊδάκια ήταν σωστά ψημένα και ζουμερά, με σωστή αναλογία στα κομμάτια από μπούτι και στα καρέ, αντιθέτως με την T-Bone steak που ήρθε παραψημένη και πολύ σκληρή. Στο τέλος, μας κέρασαν καρπούζι και γιαούρτι με γλυκό του κουταλιού κυδώνι.
Η συνολική εμπειρία ήταν καλή, το σέρβις πολύ ευγενικό, γρήγορο και άμεσο, οι μερίδες μεγάλες και οι τιμές κανονικές για την ποσότητα και την ποιότητα του κρέατος. Ένα χορταστικό και απολαυστικό κρεατοφαγικό τραπέζι. Την επόμενη φορά θα δοκιμάσουμε και το XXL signature μπιφτέκι για το οποίο φημίζεται η ταβέρνα. Υπολογίστε γύρω στα 35 με 50 ευρώ το άτομο.
Info: Χριστόφορος - Μιχάλη Καλαβρυτινού 11, Καλύβια Θορικού, τηλ. 2299048266

Argentina στον Μαραθώνα
Διαχρονικό στέκι στον Μαραθώνα, για ζουμερό μοσχαρίσιο κρέας όλων των ειδών, ψημένο με τον αυθεντικό αργεντίνικο τρόπο (με τις σχάρες ψηλά από τη φωτιά για αργό ψήσιμο). Για να φάτε εδώ στην ώρα σας πρέπει να τηλεφωνήσετε μία ώρα πριν ώστε να βάλουν το κρέας που θα ζητήσετε στην φωτιά εγκαίρως.

Το κρέας έρχεται στο τραπέζι ψημένο σωστά, ζουμερό και νόστιμο, με τους χυμούς να ξεχειλίζουν πάνω στο ξύλο κοπής όπου σερβίρεται. Από το μενού θα επιλέξετε: σπαλομπριζόλα, Rib-eye με ή χωρίς κόκκαλο, T-Bone Steak, New York Strip, κιλότο, μοσχαρίσια παϊδάκια και διάφραγμα.
Έχει επίσης κάποιες εξτρά επιλογές όπως μπιφτέκια από μοσχάρι Βlack Angus, σνίτσελ κοτόπουλου και λουκάνικο, ενώ διαθέτει και premium κοπές όπως tomahawk, φιλέτο, πικάνια κ.ά.

Η ιστορία της ταβέρνας πολύ ενδιαφέρουσα, καθώς ο ιδρυτής της ήταν Έλληνας μετανάστης δεύτερης γενιάς που γεννήθηκε στην Αργεντινή (όταν ο ναυτικός πατέρας του επισκέφθηκε τη χώρα και ερωτεύθηκε Αργεντίνα) και άνοιξε την ταβέρνα στον Μαραθώνα όταν επέστρεψε στην Ελλάδα τη δεκαετία του '70.

Το σέρβις είναι γρήγορο και ευγενικό, η σάλα με το πέτρινο τζάκι πολύ κομψή σαν να βρίσκεσαι σε ένα πολυτελές αργεντίνικο ράντσο, με μεγάλα ξύλινα μοναστηριακού τύπου τραπέζια και στιβαρές καρέκλες, και το φαγητό -που είναι και το ζητούμενο- εξαιρετικό, με τις τιμές να κινούνται μεταξύ 30 με 50 ευρώ το άτομο.

Info: Argentina - Βόθωνας, τηλ. 2294 066476
O Γαβρίλης στον Κουβαρά
Πάνω από το Πόρτο Ράφτη, δίπλα στο πανέμορφο δάσος της Μερέντας, που είναι ιδανικό για φθινοπωρινές πεζοπορίες και ανάμεσα στα Καλύβια και την Κερατέα, υπάρχει το χωριό του Κουβαρά. Ορεινό, χτισμένο στην πλαγιά με φοβερή θέα, διαθέτει μια φημισμένη χασαποτανέρνα, από αυτές που βλέπεις το κρέας που επιλέγεις να κόβεται στο χασάπικο και να ψήνεται αμέσως στα κάρβουνα μπροστά σου. Με ιστορία σχεδόν ενός αιώνα, ο Γαβρίλης φημίζεται για το καλό του κρέας και γι αυτό έχει πολλούς επισκέπτες από όλη την Αττική.

Εδώ θα φάτε υπέροχα και ζουμερά πρόβεια ή αρνίσια παϊδάκια, ένα χωριάτικο λουκάνικο που μοσχομυρίζει, καταπληκτικό τζατζίκι, χόρτα εποχής, μια σπιτική τυροκαυτερή όνομα και πράγμα με μεγάλα κομμάτια φέτας και πιπερίτσες, αρνίσια συκωταριά στο τηγάνι με λαδορίγανη, μπιφτέκια με ντομάτα και μπριζόλες μοσχαρίσιες και χοιρινές.
Η σάλα είναι μικρή αλλά ζεστή, με ξύλινα τραπέζια σε δύο επίπεδα και μια αυλή μπροστά από το μαγαζί. Το σέρβις είναι πολύ γρήγορο και ευγενικό, ενώ το κρέας πράγματι είναι ζουμερό, νόστιμο και καλοψημένο. Υπολογίστε 35 με 45 ευρώ το άτομο
Info: Γαβρίλης - Αγίου Δημητρίου 47, Κουβαράς, Τηλ. 2299069092
- ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
- Μια βραδιά στο μαγικό κήπο της Σπονδής: H γαστρονομική παράσταση ενός φίνου μενού 10 σταδίων βήμα-βήμα
- Πήγαμε για aperitivo στο νέο retro bar της Αθήνας για το οποίο μιλούν όλοι -Σαν να είσαι σε σοκάκι στη Νάπολη του '70
- 7+1 δροσερές οάσεις στην Αθήνα: Κήποι, ταράτσες και ντεκ πάνω στο κύμα για φαγητό και ποτό