Πού τρώμε μετά το μπάνιο: 7 εστιατόρια-ταβέρνες στις αττικές παραλίες, από Καπανδρίτι, Σούνιο και Καβούρι μέχρι Μέγαρα - iefimerida.gr

Πού τρώμε μετά το μπάνιο: 7 εστιατόρια-ταβέρνες στις αττικές παραλίες, από Καπανδρίτι, Σούνιο και Καβούρι μέχρι Μέγαρα

Ελληνική παραλιακή ταβέρνα / Φωτογραφία: Shutterstock
Ελληνική παραλιακή ταβέρνα / Φωτογραφία: Shutterstock
ΖΩΗ ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ

Από άκρη σε άκρη της Αττικής, κοντά στις αγαπημένες μας παραλίες, υπάρχουν ξεχωριστά και διαφορετικά μαγαζιά που θα μας χορτάσουν μετά από ένα χαλαρωτικό μπάνιο.

Η φυσική συνέχεια της εξόρμησης στην παραλία είναι η απόλαυση καλού φαγητού. Γι' αυτό και κάθε αξιοπρόσεκτο παραθαλάσσιο σημείο που σέβεται τον εαυτό του πάει πακέτο με ένα, τουλάχιστον, μέρος που προσφέρει ωραίες γεύσεις. Για να μην τρέχετε τελευταία στιγμή να ψάχνετε «πού θα φάμε μετά;» σας έχουμε 7 επιλογές που θα σας καλύψουν, όποια κατεύθυνση κι αν πάρετε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μελτέμι

Αν επιλέξετε τα ονειρεμένα νερά του Κορινθιακού για να κάνετε το μπάνιο σας, δηλαδή βρεθείτε στην υπέροχη Ψάθα, στο μαγικό Πόρτο Γερμενό ή στο Αλεποχώρι που πρόσφατα έκανε τις βουτιές του ακόμα και ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, το Μελτέμι είναι μια καλή και βολική επιλογή. Μοντέρνο και γαλανόλευκο αυτό το μέρος σε εμπνέει να καθίσεις και να απολαύσεις το φαγητό σου, στον σκιερό και δροσερό χώρο του, αγναντεύοντας τη θάλασσα. Όσο σύγχρονο είναι στην όψη άλλο τόσο είναι και στις γεύσεις, πατώντας βέβαια στα κλασικά. Δροσερή πράσινη σαλάτα με ψητά ροδάκινα, μυρωδάτοι κολοκυθοκεφτέδες και νόστιμη τυρόπιτα, al dente ριζότο με μελάνι σουπιάς, μύδια αχνιστά και καραβιδομακαρονάδα είναι μόνο μερικά από τα περιποιημένα πιάτα του. Η κουζίνα του τα καταφέρνει εξίσου καλά και με το ψήσιμο, οπότε αν έχεις όρεξη για μπριζόλα ή ακόμα και μπέργκερ θα σου τα φέρουν ζουμερά με τις απαραίτητες πατάτες, τηγανητές ή ψητές, από δίπλα.

Παραλία Αλεποχωρίου

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μεζεδοπωλείο Η Μουριά, Μέγαρα / Φωτογραφία: Facebook
Μεζεδοπωλείο Η Μουριά, Μέγαρα / Φωτογραφία: Facebook

Η Μουριά

Σε περίπτωση που έκανες τις βουτιές σου βλέποντας τη Σαλαμίνα σημαίνει ότι έχεις πάει για μπάνιο κάπου προς Μέγαρα (Πάχη, Βαρδάρη, Λάκκα κλπ.). Ακόμα και στους Αγίους Θεοδώρους να είσαι πάντως ή στην Κινέττα όπως γυρνάς σταμάτα για φαγητό στη Μουριά. Αυτό το τσιπουράδικο έχει ό,τι χρειάζεται μια παρέα για να χορτάσει και να περάσει καλά, ακόμα κι αν τα γούστα της είναι ετερόκλιτα. Εδώ οι μεζέδες είναι παραδοσιακοί και τα πιάτα βασίζονται στα εκλεκτά υλικά της γύρω περιοχής και όχι μόνο. Τραγανό σαγανάκι, πικάντικα αυγά σε κόκκινη σάλτσα με φέτα και σουτζούκι, νόστιμο σπετσοφάι, πληθωρικές ποικιλίες καλοψημένων κρεάτων και μαμαδίστικα μαγειρευτά συνυπάρχουν στον κατάλογο με ψητό χταπόδι, τηγανητά καλαμαράκια, γαρίδες, λακέρδα και μπακαλιάρο. Μπορεί να μην είναι πλάι στο κύμα αλλά η παχιά σκιά από μουριές και κληματαριές μερικές φορές είναι προτιμότερη μετά από μια ολόκληρη μέρα κάτω από τον ήλιο και μέσα στην αλμύρα.  

Γεωργίου Μενιδιάτη 46, Μέγαρα

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπάρμπα Βασίλης

Αυτή η ταβέρνα απέχει μόλις μισή ώρα από τις καλύτερες παραλίες της Αττικής που βλέπουν Ευβοϊκό (Δήλεσι, Χαλκούτσι, Ωρωπό, Βαρνάβα, Σέσι κ.ο.κ). Πιο συγκεκριμένα, ο Μπάρμπα Βασίλης είναι στο Μικροχώρι Καπανδριτίου και μπορεί να μην προσφέρει θέα στη θάλασσα αλλά από το 1965 σερβίρει, καλοψημένα και ζουμερά, τα όνειρα κάθε μερακλή κρεατοφάγου. Τα παϊδάκια του, αρνίσια και κοτόπουλου, είναι άψογα. Το ίδιο και το κοκορέτσι, το κοντοσούβλι και οι κάθε λογής μπριζόλες. Πριν επιλέξετε οτιδήποτε για κυρίως, παραγγείλτε οπωσδήποτε το σούπερ αφράτο και πεντανόστιμο τηγανόψωμο που είναι γεμιστό με φέτα. Αν είστε πολλοί, πάρτε δύο τηγανόψωμα, τρώγονται εύκολα και γρήγορα, ειδικά αν το συνδυάσετε με τα χόρτα που είναι πάντα υποδειγματικά βρασμένα. Ένα βουνό πατάτες, λεπτοκομμένες και χρυσοτηγανισμένες, συμπληρώνουν το σύνολο ενώ τα εκλεκτά ελληνικά κρασιά και οι παγωμένες μπίρες δε λείπουν από κανένα τραπέζι.

Πλατεία Μικροχωρίου, Καπανδρίτι

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Χοντρός

Πάλι για κοψίδια θα σας πάω και μάλιστα αυτή τη φορά εντελώς παραλιακά. Στο πιο hot σημείο της Νέας Μάκρης, ανάμεσα  στην αναμενόμενη παρέλαση των ψαροφαγάδικων, αυτό εδώ το μαγαζί ψήνει φοβερή γουρουνοπούλα. Κάθεται στη λαδόκολλα με τις ώρες και βγαίνει με πέτσα κρατσανιστή και ψαχνό που λιώνει στο στόμα. Εδώ ψήνουν βέβαια και ωραία μπιφτέκια και τρυφερό μοσχαρίσιο φιλέτο. Επίσης φτιάχνουν ένα πιτοειδές που το λένε «σκεπαστό μανιάτικο» με χειροποίητη ζύμη που έχει μέσα σύγκλινο, λουκάνικο και Μαστέλο και από πάνω μπόλικο σουσάμι με μαυροκούκι. Ωστόσο, αν θέλετε οπωσδήποτε κάτι αντιδιαμετρικά αντίθετο, η θάλασσα δε λείπει από τα πιάτα του αφού το ωραία χυλωμένο κριθαρότο με γαρίδες, οι φρεσκότατες ψητές σαρδέλες και τα μύδια με τη μυρωδάτη λευκή σάλτσα την εκπροσωπούν επάξια στο μενού.     

Ποσειδώνος 36, Ν. Μάκρη

Η Χήρα

Στην ευρύτερη περιοχή της γνωστής και μη εξαιρετέας Λούτσας, ή αλλιώς Αρτέμιδας, τα οικογενειακά καλοκαιρινά μπάνια είναι κάτι σαν λαϊκό προσκύνημα. Η ίδια κατάσταση μεταφέρεται εν πολλοίς και στις ταβέρνες της περιοχής οι οποίες αντιστοίχως γεμίζουν με κόσμο. Μια περίπτωση που αξίζει να δοκιμάσετε αν βρεθείτε εκεί γύρω είναι η Χήρα, ένα μεζεδοπωλείο που βρίσκεται πάνω από τα βραχάκια και έχει ωραία θέα. Ειδικά την ώρα του ηλιοβασιλέματος το σημείο είναι πανέμορφο και η ατμόσφαιρα πολύ ωραία. Όσο για το φαγητό, το ζυμωτό τους ψωμί και η λευκή ταραμοσαλάτα είναι ό,τι πρέπει για αρχή. Συνεχίστε με ψητό Μαστέλο και καπνιστό χέλι, και πριν περάσετε στα κύρια, απολαύστε οπωσδήποτε φίνα αχινοσαλάτα, αχνιστό σαλάχι και παντρεμένες σαρδέλες. Οι μακαρονάδες με γαρίδες και καραβίδες είναι καλοφτιαγμένες, έρχονται σε γενναιόδωρες μερίδες και ταιριάζουν εξαιρετικά με τα εκλεκτά κρασιά του καταλόγου.  

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αγ. Κωνσταντίνου & Ελένης, Ανδρούτσου 1, Αρτέμιδα

Θεόδωρος και Ελένη

Λαύριο, Σούνιο, Λεγρενά, Χάρακας, Θυμάρι, Παλαιά Φώκαια. Το νότιο άκρο της Αττικής είναι γεμάτο ειδυλλιακά σημεία για κολύμπι και ηλιοθεραπεία. Και το καλύτερο; Όλες αυτές οι παραλίες απέχουν ελάχιστα από μια καθαρόαιμη ψαροταβέρνα που ο Θοδωρής και η Ελένη Νικολουτσοπούλου άνοιξαν πριν σχεδόν 30 χρόνια. Τα σκορδάτα-κρασάτα μύδια τους δεν παίζονται, το ίδιο και το χταπόδι με κοφτό μακαρόνι, η ψητή γούνα, οι τηγανητές μπουκιές φρέσκου μπακαλιάρου, το φρικασέ πεσπανδρίτσας και φυσικά οι γαρίδες που βουτάνε στο σουσάμι πριν μπουν στο τηγάνι. Επίσης, φτιάχνουν μια σαλάτα που κυριολεκτικά τα έχει όλα και ταιριάζει με τα πάντα: μαυρομάτικα, φάβα, χόρτα, παντζάρια, ρόκα και χωριάτικη στη μέση. Γενικά, ό,τι φρέσκο βγάζει η θάλασσα το ψήνουν μαεστρικά στα κάρβουνα και το μαγειρεύουν με τους πιο ευφάνταστους τρόπους, οπότε θα δυσκολευτείτε κάπως να μην παραγγείλετε ολόκληρο τον κατάλογο.  

Λεωφ. Λεγρενών, Σούνιο

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Τρύπια Βάρκα

Στο διαχρονικά γοητευτικό κομμάτι της Αθηναϊκής Ριβιέρας, δηλαδή στο Καβούρι, υπάρχει ένα εστιατόριο που ισορροπεί ανάμεσα στην ακολουθία της παράδοσης και τη δημιουργικότητα της νέας εποχής. Ακριβώς πάνω από την παραλία, εκεί που τελειώνουν οι ομπρέλες και οι ξαπλώστρες, αρχίζουν τα τραπέζια. Γεμάτα αρώματα και γεύσεις θάλασσας και στεριάς τα πιάτα αδειάζουν στο πι και φι για να ξαναγεμίσουν γρήγορα με φρεσκάδα και νοστιμιά. Στα best seller ο κλασικός ντάκος αλλά και η ιδιαίτερη σαλάτα με μπλε τυρί, αβοκάντο, μανιτάρια και παπαρουνόσπορο. Του δικούς τους φανατικούς έχουν οι τραγανές τυροκροκέτες και η βελούδινη μελιτζανοσαλάτα. Από τα θαλασσινά ξεχωρίζει το καλαμάρι με πέστο βασιλικού και οι γαρίδες σαγανάκι ενώ στα ψάρια κάνουν θραύση τα τηγανητά κουτσομουράκια. Για επίλογο, απολαύστε μεταξένιο παγωτό μηχανής και ζουμερή πορτοκαλόπιτα.

Λεωφ. Καβουρίου 2, Βουλιαγμένη

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ