Το staycation θέλει τις σωστές διευθύνσεις για μικρές εκδρομές δίπλα στην Αθήνα. Εξερευνούμε το Πόρτο Ράφτη.
Σε 45 μόλις λεπτά κολυμπάμε σε μικρά κολπάκια, με φόντο τα νησάκια του Ράφτη και της Ραφτοπούλας, ή κάνουμε μια μίνι κρουαζιέρα στις πιο ερημικές παραλίες της Ανατολικής Αττικής που προσεγγίζονται μονάχα δια θαλάσσης. Πίνουμε τον καφέ ή το aperitivo μας με φόντο το ηλιοβασίλεμα και κάνουμε περίπατο σε μια ζωηρή παραθαλάσσια περαντζάδα γεμάτη κόσμο.

Τέλος, τρώμε σε τραπέζια στρωμένα πλάι στο κύμα, απολαμβάνουμε χειροποίητο παγωτό ή αφράτους λουκουμάδες με μέλι και κλείνουμε τη μέρα μας βλέποντας μια ταινία σε θερινό σινεμά.

Το Πόρτο Ράφτη απέχει μόλις 43 χιλιόμετρα από το Σύνταγμα και σε 45 περίπου λεπτά τα έχει κανείς όλα, μα κυρίως την ανεμελιά σαν να είσαι σε νησί και ας βρίσκεσαι μονάχα μια ανάσα από το κέντρο της Αθήνας.

Πού κολυμπάμε: Σε μικρά κολπάκια ή ελεύθερες και οργανωμένες παραλίες
Εκτός από τη γνωστή οργανωμένη παραλία του ΕΟΤ στο Αυλάκι, τη φημισμένη Ερωτροσπηλιά που θέλει αρκετό περπάτημα και τη μεγάλη παραλία της Αγίας Μαρίνας που γίνεται κοσμοσυρροή, με ελεύθερα και οργανωμένα τμήματα, υπάρχουν πολλές ακόμα επιλογές για όλα τα γούστα:
- Οι ξύλινες σεζλόνγκ στα δύο οργανωμένα beach bar του Αγίου Σπυρίδωνα.
- Τα ήσυχα κολπάκια κατά μήκος της οδού Γρέγου, με αμμουδερά σημεία ή σκάλες που οδηγούν βραχάκια, τα οποία προτιμούν οι ντόπιοι, γιατί είναι παντός καιρού και η θάλασσα είναι γαλήνια και με ωραία χρώματα ακόμα και τις μέρες που φυσάει πολύ.

- Τα βραχάκια με το μονοπάτι από κάκτους κοντά στον Φάρο, πίσω από το Λιμάνι και στο πλάι του Καλού Γυαλού. Το νερό είναι σαν πισίνας, με ένα ζωηρό τιρκουάζ χρώμα.
- Η Μικρή Χαμολιά, στη Βραυρώνα, που σε κάνει να νιώθεις σαν να είσαι σε νησί.
- Η παραλία Πανόραμα με την άμμο και μια περαντζάδα πλάι στα απότομα βραχάκια (που τα προτιμούν οι πιο μοναχικοί και όσοι δεν θέλουν φασαρία και ρακέτες).
- Η βραχώδης παραλία στη χερσόνησο της Κορώνης, κάτω από τον γνωστό οικισμό, που διαθέτει με δυο εξέδρες για βουτιές.

Mini κρουαζιέρα με παραδοσιακό ελληνικό ξύλινο καΐκι
Μπορείτε να κάνετε καθημερινά, μια απολαυστική μίνι κρουαζιέρα στα κρυστάλλινα και καταγάλανα νερά του Νότιου Ευβοϊκού, με το καϊκάκι που φεύγει από το λιμάνι του Πόρτο Ράφτη. Info: eastatticacruises.com - Η τιμή είναι από 20€ το άτομο.

Πού τρώμε: Δοκιμάσαμε το νέο μενού στο δημοφιλές Φύκι-Φύκι
Το Φύκι-Φύκι δεν είναι τυχαία τόσο δημοφιλές που η φήμη του έχει ξεπεράσει την περιοχή στην οποία βρίσκεται και αποτελεί πλέον από μόνο του έναν λόγο για να επισκεφθεί κανείς το Πόρτο Ράφτη. Βρίσκεται στις αρχές της οδού Γρέγου και έχει μια προνομιακή θέα στον όμορφο κόλπο του Πόρτο Ράφτη. Έχει τραπεζάκια σε δύο βεράντες που βλέπουν στη θάλασσα, αλλά και σε μια ξύλινη πλατφόρμα κάτω από ένα μεγάλο πεύκο, πάνω από την παραλία και έναν μόλο με βάρκες. Η πανσέληνος από εδώ είναι όνειρο! Το νέο μενού είναι έξυπνα σχεδιασμένο έχοντας πιάτα μιας δημιουργικής ελληνικής κουζίνας, που καλύπτουν όλα τα γούστα. Κρέας, ψάρι, θαλασσινά, πάστα, σαλάτες, μεζέδες σε πρωτότυπες ελληνικές και μεσογειακές συνταγές, με έθνικ πινελιές, στη φιλοσοφία της γαστροταβέρνας.

Τι να δοκιμάσετε: Η ταραμοσαλάτα είναι λεπτή και φίνα, σκέτος αφρός, αναδεικνύουν τη νοστιμιά των εποχιακών χόρτων -βλίτα, αλμύρα ή σταμναγκάθι. Οι σωτέ σκορδάτες γαρίδες με το λεμονοβούτυρο είναι ζουμερές και έχουν πλούσια ισορροπημένη γεύση. Τα τσιπς μανιταριών είναι τραγανά με μαγιονέζα τρούφας και αποτελούν έναν ωραίο (εθιστικό) μεζέ. Τα ντολμαδάκια είναι μαμαδίστικα με τις σωστές νότες λεμονιού. Εξαιρετικό το ψητό καλαμάρι, αλλά και οι παντρεμένες σαρδελίτσες. Από τα κυρίως, το χοιρινό ψαρονέφρι με μανιτάρια και σάλτσα φασκόμηλου είναι πολύ νόστιμο και έχει μια καταπλητική σάλτσα που δίνει χαρακτήρα στο τρυφερό κρέας.

Ο τόνος με φύκια είναι σωστά -μέτρια- ψημένος, η μακαρονάδα με σιγομαγειρεμένο πρόβατο έχει τους πιστούς και φανατικούς της και η μακαρονάδα θαλασσινών με καραβίδα, γαρίδες και μύδια έχει τη σωστή αναλογία σάλτσας. Πλούσιες οι σαλάτες: όπως η θεόρατη μεσογειακή με βινεγκρέτ φράουλας, η πατατοσαλάτα με γαύρο μαρινάτο, καραμελωμένο κρεμμύδι, πιπεριά Φλωρίνης, ελιές, κάπαρη και φύκια wakame ή ο δημοφιλής ντάκος. Για τους κρεατοφάγους υπάρχει πλήθος επιπλέον επιλογών, με βασικά πιάτα τη δημοφιλή τεράστια σπαλομπριζόλα, το μοσχαρίσιο συκώτι στη σχάρα και ένα ζουμερό κοντοσούβλι από κοτόπουλο μπούτι.
Info: instagram.com/fykiporto | Γρέγου 45, τηλ. 2299 076333
Τιμές: 30 με 35 ευρώ το άτομο
7 ακόμα δοκιμασμένες προτάσεις για φαγητό
- Για ψαράκι και καλό τηγάνι στον Ηπειρώτη επί της Γρέγου.
- Για σουβλάκια στην αυλή του Χρήστου. Ζουμερός γύρος χοιρινός και κοντοσούβλι κοτόπουλο.
- Για μεγάλες μερίδες και μεζέδες στο value for money μεζεδοπωλείο Μελίκοκον στο Αυλάκι.
- Πίτσα με λεπτή χειροποίητη ζύμη στην Πυρόπετρα, λίγο πιο πάνω από την Αγία Μαρίνα.
- Για πιάτα σε street food λογική και ωραία cocktails, στο Del Mar, με μενού από τον σεφ Σήφη Σπανομανώλη (γνώριμος από την εποχή που ήταν στο Λάζο στην Κερατέα).
- Για λαχταριστά παϊδάκια αξίζει να ανηφορίσετε μέχρι το χωριό του Κουβαρά: στην Ταβέρνα του Γαβρίλη.
- Στην Ταβέρνα της Γιάννας, επίσης στον Κουβαρά, θα φάτε το φημισμένο πουγκί προβατίνας.

Πού πάμε για παγωτό, γλυκό, καφές και ποτό
- Για πιο νεανική και ζωηρή ατμόσφαιρα επιλέξτε το Ziba και το Kazba.
- Για κολύμπι, καφέ και μεζέδες πιάστε τραπέζι στο Azur, επί της Γρέγου.
- Για ωραία κοκτέιλς και καλό καφέ me ωραία θέα στο ηλιοβασίλεμα και τον κόλπο που βάφεται χρυσός/πορτοκαλί επιλέξτε το Status.

- Για αφράτους λουκουμάδες με μέλι και καρύδι, εξαιρετικό γαλακτομομπούρεκο και γλυκά κάντε στάση στον Γαλυφιανάκη (έχει και τραπεζάκια).
- Για ιταλικό χειροποίητο παγωτό επιλέξτε το Arte Italiana, στον κεντρικό δρόμο για Αυλάκι, λίγο μετά και απέναντι από το θερινό σινεμά Mariel.

- Για πιο κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα πηγαίνετε στο beach bar-restaurant Nakal.
- Για μαργαρίτες στην ξύλινη υπερυψωμένη αυλή του Conga που έχει και ωραία θέα.
- Για κοκτέιλς στο Λιμάνι κάντε στάση στo On The Dock.
Τι καλούδια να αγοράσoυμε φεύγοντας
- Ψωμί μοναστηριακό από τον παραδοσιακό φούρνο του Σπανού, επί της Λεωφόρου Πόρτο Ράφτη (στο ρεύμα καθόδου).
- Γιαούρτια πρόβεια από το deli του Κωσταρέλου.
- Τη μαρμελάδα σύκο του Συκεώνα Παπασωτηρίου από τα μεγάλα βασιλικά σύκα του Μαρκόπουλου (ο παλαιότερος συκεώνας τους βρίσκεται σε μια έκταση περίπου 12 στρεμμάτων στην περιοχή Δρίβλια στο Πόρτο Ράφτη).
- Εξαιρετικό κρέας από φάρμες στα Μεσόγεια, από το κρεοπωλείο του Καλοφούτη.
- Μουστοκούλουρα από τον Δαρεμά στην πλατεία του Μαρκόπουλου.
- ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
- Temps Perdu: Πήγαμε στη νέα, σούπερ ντιζαϊνάτη κρουασαντερί του Πειραιά για την οποία μιλούν όλοι
- Δείπνο στο Makris Athens του Θησείου με θέα Ακρόπολη -Ο σεφ-αγρότης και τα πιάτα από τη φάρμα στην Αρχαία Κόρινθο
- Δοκιμάσαμε την ελληνο-λεβαντίνικη κουζίνα στην πιο viral Αθηναϊκή Ταράτσα -Γιατί ένα βράδυ εκεί αξίζει