Ηλιοβασίλεμα στις Σπέτσες, με δείπνο στην πιο σικ βεράντα του νησιού -Ελληνική κουζίνα κατευθείαν απ' το μποστάνι - iefimerida.gr

Ηλιοβασίλεμα στις Σπέτσες, με δείπνο στην πιο σικ βεράντα του νησιού -Ελληνική κουζίνα κατευθείαν απ' το μποστάνι

βεράντα ηλιοβασίλεμα Σπέτσες εστατόριο On the Verandah Poseidonion Grand Hotel
Η κοσμοπολίτικη βεράντα του Poseidonion Grand Hotel στις Σπέτσες, φιλοξενεί το εσατιατόριο On the Verandah.
ΜΑΝΟΣ ΛΕΙΒΑΔΑΡΟΣ

Στο εστιατόριο On the Verandah του θρυλικού Poseidonion Grand Hotel, στις Σπέτσες, ο σεφ Βαγγέλης Λάμπης συνδέει το μποστάνι του ξενοδοχείου με την κουζίνα, δημιουργώντας ένα ελληνικό μενού με νοστιμιά και κοσμοπολίτικη αύρα.

Ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας του Αργοσαρωνικού, με τις κοσμοπολίτικες Σπέτσες να μοιράζονται μαζί με την Ύδρα, μια γαστρονομική σκηνή που είναι και αξιόλογη και -επιτέλους- στρέφεται στην ελληνική κουζίνα με αξιώσεις. Στις Σπέτσες, όπου μπορείς να φας και καλά και απολαυστικά, με επιλογές για όλα τα γούστα, φέτος είχαμε νέες αφίξεις έμπειρων σεφ που δίνουν έμφαση στην εντοπιότητα, την εποχικότητα και την αγνή πρώτη ύλη που έρχεται τόσο από το καΐκι όσο και από το μποστάνι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το λιμάνι των Σπετσών με το επιβλητικό κτίριο του Poseidonion Grand Hotel.
Το λιμάνι των Σπετσών με το επιβλητικό κτίριο του Poseidonion Grand Hotel.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της δημιουργικής στροφής είναι η αλλαγή που έγινε στο πιο σικ εστιάτοριο του νησιού, το βραβευμένο On The Verandah, το οποίο στεγάζεται στο ισόγειο του ιστορικού ξενοδοχείου των Σπετσών: του Poseidonion Grand Hotel

Τμήμα από το εύφορο μποστάνι του Poseidonion Grand Hotel.
Τμήμα από το εύφορο μποστάνι του Poseidonion Grand Hotel.

Η φάρμα του Ποσειδωνίου δίνει το ρυθμό στην κουζίνα

Αφήνοντας πίσω του τους πειραματισμούς των degustation menu και τις επιρροές της γαλλικής Ριβιέρας, το On The Verandah -με τον σεφ Βαγγέλη Λάμπη στην κουζίνα και υπό την καθοδήγηση του έμπειρου Δημήτρη Γκουντιμένκο, general manager του ξενοδοχείου-, δίνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ελληνική κουζίνα, αλλά σε μια πολύ δυναμική και πρωτοποριακή σύνδεση με τη βιολογική φάρμα που διαθέτει το Ποσειδώνιο στο νησί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
H σαλάτα με το κολοκύθι που έρχεται κατευθείαν από τη βιολογική φάρμα του ξενοδοχείου.
H σαλάτα με το κολοκύθι που έρχεται κατευθείαν από τη βιολογική φάρμα του ξενοδοχείου.

Το μενού, με νόστιμα πιάτα που εφαρμόζουν στην πράξη την Farm-To-Table φιλοσοφία, είναι μικρό, έξυπνα σχεδιασμένο ώστε να ικανοποιεί όλα τα γούστα, σφιχτό και δεμένο σε τέσσερις άξονες (σαλάτες, ορεκτικά, κυρίως πιάτα και επιδόρπια).

Γωνιά στη φάρμα του Ποσειδωνίου.
Γωνιά στη φάρμα του Ποσειδωνίου.

Η πλούσια γεύση της ελληνικής γαστρονομίας που συνδέει τις παραδόσεις των ελληνικών νησιών με τις σύγχρονες μαγειρικές καινοτομίες και τεχνικές, προσφέρει ένα δείπνο που έχει άποψη, ισχυρό χαρακτήρα και τελικά που κλέβει τις εντυπώσεις. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το εστιατόριο On The Verandah από φέτος είναι άμεσα συνδεδεμένο με το μποστάνι, προσφέροντας μια δημιουργική κοσμοπολίτικη εκδοχή της ελληνικής γαστρονομίας.
Το εστιατόριο On The Verandah από φέτος είναι άμεσα συνδεδεμένο με το μποστάνι, προσφέροντας μια δημιουργική κοσμοπολίτικη εκδοχή της ελληνικής γαστρονομίας.

Μποστανίσια ολόφρεσκα λαχανικά ημέρας που «μιλάνε», κατευθείαν μαζεμένα το ίδιο πρωί από το χωράφι, γίνονται η σημαία του κοσμοπολίτικου εστιατορίου.

Σφυρίδα με ρατατούι φρέσκων μεσογειακών λαχανικών από τη φάρμα στις Σπέτσες.
Σφυρίδα με ρατατούι φρέσκων μεσογειακών λαχανικών από τη φάρμα στις Σπέτσες.

Δεν έχουμε όμως μια κουζίνα γιαγιαδίστικη, χωριάτικη, παραδοσιακή, αλλά μια δημιουργική, εστιατορική και καλοδουλεμένη εκδοχή της ελληνικής γαστρονομίας που παντρεύει, για παράδειγμα, τους γίγαντες με πουρέ σελινόριζας, τη μελιτζάνα με πέστο ρίγανης και ελληνικό κατσικίσιο τυρί σε μια τάρτα-ποίημα, το κολοκύθι σε καρπάτσιο με κρέμα κάσιους, κουκουνάρι και dressing τρούφας και yuzu, το πεπόνι με σεβίτσε μαγιάτικου, ενώ το μπριάμ της Μεσογείου παρουσιάζεται σαν γλυπτό ρατατούι συνοδεύοντας μια ολόφρεσκη σφυρίδα που έφερε το καΐκι. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Άποψη του κτιρίου από τη βεράντα.
Άποψη του κτιρίου από τη βεράντα.

Η δική μας εμπειρία 

Καθώς ο ήλιος πέφτει, η Ντάπια γίνεται μια θαατρική σκηνή που θυμίζει τη Γαλλική Ριβιέρα των αρχών του περασμένου αιώνα.

Η βεράντα του εστιατορίου On the Verandah στο βραδινό φως.
Η βεράντα του εστιατορίου On the Verandah στο βραδινό φως.

Φαναράκια με αναμένα κεριά και ριγέ μαξιλαράκια σε λευκό και navy blue ντύνουν τα λευκά πεζούλια του παραλιακού δρόμου, άμαξες με άλογα και πεζοί κάνουν την περαντζάδα τους πλάι στα φωτισμένα σούπερ γιωτ, ενώ η θάλασσα βάφεται πορτοκαλί πριν πάρει αυτό το χαρακτηριστικό βαθύ μπλε της νύχτας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο εσωτερικός χώρος του εστιατορίου.
Ο εσωτερικός χώρος του εστιατορίου.

Στην κεντρική πλατεία του λιμανιού, στη βεράντα του κοσμήματος των Σπετσών, του Poseidonion Grand Hotel, το δείπνο έχει αρχίσει να σερβίρεται σε ροτόντες με λευκά τραπεζομάντιλα και φουτουριστικά ντιζάιν επιτραπέζια φωτιστικά, στη σκιά ενός επιβλητικού και υπέρκομψου κτιρίου που αποτελεί -από το 1914- το απόλυτο τοπόσημο του νησιού.

Το welcome με ζωμό πεπονιού / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Το welcome με ζωμό πεπονιού / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida

Ο σεφ Βαγέλης Λάμπης μας υποδέχεται με ένα γευστικότατο καλωσόρισμα από ζωμό πεπονιού με τυρί και αμύγδαλο. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σεβίτσε μαγιάτικο / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Σεβίτσε μαγιάτικο / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida

Ακολουθούν τα ωμά ορεκτικά: ένα φίνο σεβίτσε μαγιάτικου αλιευμένο από τοπικό καΐκι, σε σάλτσα από περουβιανή κίτρινη πιπεριά και πεπόνι. 

Καρπάτσιο λαβράκι / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Καρπάτσιο λαβράκι / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida

Καθώς και ένα απολαυστικό καρπάτσιο από λαβράκι με αλμύρα από τη φάρμα του Ποσειδωνίου στο νησί, σταφύλια και σάλτσα χαλεπένιο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αρμονία και των δύο πιάτων και οι λεπτές γευστικές τους νότες αναδεικνύονται από τα απεριτίβο με τα οποία επιλέξαμε να ξεκινήσουμε το δείπνο μας. 

Σαλάτα κολοκύθι / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Σαλάτα κολοκύθι / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida

Από τις σαλάτες -μια νισουάζ, δύο με ντομάτα και μία με κολοκύθι- επιλέξαμε την τελευταία: ένα «καρπάτσιο» από λεπτοκομμένα κολοκυθάκια σε κρέμα κάσιους, κουκουνάρι και μια δροσερή ντρέσινγκ από τρούφα και yuzu. Εντυπωσιακή, τόσο στο μάτι όσο και στη γεύση, κάθε μπουκιά της είχε τη φρεσκάδα ενός μεσογειακού περιβολιού και ήταν εθιστική - δεν ήθελες να τελειώσει!

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Καλαμάρι σε κουρκούτι μπύρας / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Καλαμάρι σε κουρκούτι μπύρας / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida

Αφρός το καλαμάρι τηγανητό σε κουρκούτι μπύρας που συνοδευόταν από μια κρέμα ταραμά, ενώ οι δημοφιλείς του μενού γίγαντες είχαν μια πλούσια σάλτσα ντομάτας συνδυασμένη αναπάντεχα με έναν φίνο πουρέ σελινόριζας.

Γίγαντες / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Γίγαντες / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida

Η τάρτα μελιτζάνας ήταν αποκάλυψη: πλούσια σε γεύση και σε άρωμα περιβολιού, σου αφήνει στο στόμα την επίγευση ενός μουσακά αλλά με ένα μπισκότο τραγανό και ένα ευωδιαστό πέστο ρλιγανης που απογειώνει το πιάτο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τάρτα μελιτζάνας / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Τάρτα μελιτζάνας / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida

Από τα κυρίως πιάτα δοκιμάσαμε τη σφυρίδα, ρατατούι λαχανικών (σαν ουράνιο τόξο στο πιάτο), με αλμύρα και σάλτσα κάπαρης.

Σφυρίδα με ρατατούι λαχανικών / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Σφυρίδα με ρατατούι λαχανικών / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida

Τρυφερό και γευστικό ήταν και το φιλέτο μοσχαριού με δύο σάλτσες: πιπεριού και κόκκινου κρασιού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μοσχαρίσιο φιλέτο με δύο σάλτσες / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Μοσχαρίσιο φιλέτο με δύο σάλτσες / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida

Συνοδευόταν από ψητά λαχανικά και πατάτες τηγανητές. 

Αρνίσια παϊδάκια / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Αρνίσια παϊδάκια / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida

Τα αρνίσια παϊδάκια χιουνκιάρ σε γαλλική κοπή με σάλτσα αρωματικών και πουρέ μελιτζάνας, καθώς και το ψητό κοτόπουλο με τραγανή πέτσα και κρέμα κολοκυθιού έκλεισαν τον κύκλο των αλμυρών πιάτων. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Κοτόπουλο με κρέμα κολοκυθιού / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Κοτόπουλο με κρέμα κολοκυθιού / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida

Το κρασί που επιλέξαμε: To sauvignon blanc Ντρούμο από το οινοπιείο Κυρ-Γιάννη στο Αμύνταιο.

Sauvignon blanc Ντρούμο από το οινοπιείο Κυρ-Γιάννη / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Sauvignon blanc Ντρούμο από το οινοπιείο Κυρ-Γιάννη / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida

Από τα επιδόρπια: μια τάρτα λεμονιού, έναν μπαμπά με ρούμι και μια μπάρα σοκοκάτας, ερωτεύθηκα την τάρτα που συνοδευόταν από ένα δροσερό σορμπέ δυόσμου. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τάρτα λεμονιού / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Τάρτα λεμονιού / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Μπάρα σοκολάτας / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Μπάρα σοκολάτας / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Μπαμπάς με ρούμι / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Μπαμπάς με ρούμι / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida

Η συνολική εμπειρία από τη βραδιά στο On The Verandah του Poseidonion Grand Hotel ήταν εξαιρετική: άμεσο και ευγενικό σέρβις, κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, διακόσμηση σε στυλ modern classic που κάνει τον κλασικό χώρο μέσα να δείνει πιο ανάλαφρος και μοντέρνος, σε συδυασμό με τα σύγχρονα έργα τέχνης και τα κειμήλια από την εποχή του Ανάργυρου, ιδρυτή του Ποσειδωνίου, του θρυλικού αυτού κοσμήματος των Σπετσών. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μια απολαυστική βραδιά στο On the Verandah, στο Poseidonion Grand Hotel στις Σπέτσες / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Μια απολαυστική βραδιά στο On the Verandah, στο Poseidonion Grand Hotel στις Σπέτσες / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida

Info: Πλατεία Ποσειδωνίου, Ντάπια, Σπέτσες, τηλ. 2298 074553 | poseidonion.com/el/On-the-Verandah
Τιμές: 60 με 80 ευρώ το άτομο. 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ