Στο εστιατόριο On the Verandah του θρυλικού Poseidonion Grand Hotel, στις Σπέτσες, ο σεφ Βαγγέλης Λάμπης συνδέει το μποστάνι του ξενοδοχείου με την κουζίνα, δημιουργώντας ένα ελληνικό μενού με νοστιμιά και κοσμοπολίτικη αύρα.
Ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας του Αργοσαρωνικού, με τις κοσμοπολίτικες Σπέτσες να μοιράζονται μαζί με την Ύδρα, μια γαστρονομική σκηνή που είναι και αξιόλογη και -επιτέλους- στρέφεται στην ελληνική κουζίνα με αξιώσεις. Στις Σπέτσες, όπου μπορείς να φας και καλά και απολαυστικά, με επιλογές για όλα τα γούστα, φέτος είχαμε νέες αφίξεις έμπειρων σεφ που δίνουν έμφαση στην εντοπιότητα, την εποχικότητα και την αγνή πρώτη ύλη που έρχεται τόσο από το καΐκι όσο και από το μποστάνι.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της δημιουργικής στροφής είναι η αλλαγή που έγινε στο πιο σικ εστιάτοριο του νησιού, το βραβευμένο On The Verandah, το οποίο στεγάζεται στο ισόγειο του ιστορικού ξενοδοχείου των Σπετσών: του Poseidonion Grand Hotel.
Η φάρμα του Ποσειδωνίου δίνει το ρυθμό στην κουζίνα
Αφήνοντας πίσω του τους πειραματισμούς των degustation menu και τις επιρροές της γαλλικής Ριβιέρας, το On The Verandah -με τον σεφ Βαγγέλη Λάμπη στην κουζίνα και υπό την καθοδήγηση του έμπειρου Δημήτρη Γκουντιμένκο, general manager του ξενοδοχείου-, δίνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ελληνική κουζίνα, αλλά σε μια πολύ δυναμική και πρωτοποριακή σύνδεση με τη βιολογική φάρμα που διαθέτει το Ποσειδώνιο στο νησί.

Το μενού, με νόστιμα πιάτα που εφαρμόζουν στην πράξη την Farm-To-Table φιλοσοφία, είναι μικρό, έξυπνα σχεδιασμένο ώστε να ικανοποιεί όλα τα γούστα, σφιχτό και δεμένο σε τέσσερις άξονες (σαλάτες, ορεκτικά, κυρίως πιάτα και επιδόρπια).
Η πλούσια γεύση της ελληνικής γαστρονομίας που συνδέει τις παραδόσεις των ελληνικών νησιών με τις σύγχρονες μαγειρικές καινοτομίες και τεχνικές, προσφέρει ένα δείπνο που έχει άποψη, ισχυρό χαρακτήρα και τελικά που κλέβει τις εντυπώσεις.

Μποστανίσια ολόφρεσκα λαχανικά ημέρας που «μιλάνε», κατευθείαν μαζεμένα το ίδιο πρωί από το χωράφι, γίνονται η σημαία του κοσμοπολίτικου εστιατορίου.

Δεν έχουμε όμως μια κουζίνα γιαγιαδίστικη, χωριάτικη, παραδοσιακή, αλλά μια δημιουργική, εστιατορική και καλοδουλεμένη εκδοχή της ελληνικής γαστρονομίας που παντρεύει, για παράδειγμα, τους γίγαντες με πουρέ σελινόριζας, τη μελιτζάνα με πέστο ρίγανης και ελληνικό κατσικίσιο τυρί σε μια τάρτα-ποίημα, το κολοκύθι σε καρπάτσιο με κρέμα κάσιους, κουκουνάρι και dressing τρούφας και yuzu, το πεπόνι με σεβίτσε μαγιάτικου, ενώ το μπριάμ της Μεσογείου παρουσιάζεται σαν γλυπτό ρατατούι συνοδεύοντας μια ολόφρεσκη σφυρίδα που έφερε το καΐκι.

Η δική μας εμπειρία
Καθώς ο ήλιος πέφτει, η Ντάπια γίνεται μια θαατρική σκηνή που θυμίζει τη Γαλλική Ριβιέρα των αρχών του περασμένου αιώνα.

Φαναράκια με αναμένα κεριά και ριγέ μαξιλαράκια σε λευκό και navy blue ντύνουν τα λευκά πεζούλια του παραλιακού δρόμου, άμαξες με άλογα και πεζοί κάνουν την περαντζάδα τους πλάι στα φωτισμένα σούπερ γιωτ, ενώ η θάλασσα βάφεται πορτοκαλί πριν πάρει αυτό το χαρακτηριστικό βαθύ μπλε της νύχτας.

Στην κεντρική πλατεία του λιμανιού, στη βεράντα του κοσμήματος των Σπετσών, του Poseidonion Grand Hotel, το δείπνο έχει αρχίσει να σερβίρεται σε ροτόντες με λευκά τραπεζομάντιλα και φουτουριστικά ντιζάιν επιτραπέζια φωτιστικά, στη σκιά ενός επιβλητικού και υπέρκομψου κτιρίου που αποτελεί -από το 1914- το απόλυτο τοπόσημο του νησιού.
Ο σεφ Βαγέλης Λάμπης μας υποδέχεται με ένα γευστικότατο καλωσόρισμα από ζωμό πεπονιού με τυρί και αμύγδαλο.
Ακολουθούν τα ωμά ορεκτικά: ένα φίνο σεβίτσε μαγιάτικου αλιευμένο από τοπικό καΐκι, σε σάλτσα από περουβιανή κίτρινη πιπεριά και πεπόνι.
Καθώς και ένα απολαυστικό καρπάτσιο από λαβράκι με αλμύρα από τη φάρμα του Ποσειδωνίου στο νησί, σταφύλια και σάλτσα χαλεπένιο.
Η αρμονία και των δύο πιάτων και οι λεπτές γευστικές τους νότες αναδεικνύονται από τα απεριτίβο με τα οποία επιλέξαμε να ξεκινήσουμε το δείπνο μας.
Από τις σαλάτες -μια νισουάζ, δύο με ντομάτα και μία με κολοκύθι- επιλέξαμε την τελευταία: ένα «καρπάτσιο» από λεπτοκομμένα κολοκυθάκια σε κρέμα κάσιους, κουκουνάρι και μια δροσερή ντρέσινγκ από τρούφα και yuzu. Εντυπωσιακή, τόσο στο μάτι όσο και στη γεύση, κάθε μπουκιά της είχε τη φρεσκάδα ενός μεσογειακού περιβολιού και ήταν εθιστική - δεν ήθελες να τελειώσει!
Αφρός το καλαμάρι τηγανητό σε κουρκούτι μπύρας που συνοδευόταν από μια κρέμα ταραμά, ενώ οι δημοφιλείς του μενού γίγαντες είχαν μια πλούσια σάλτσα ντομάτας συνδυασμένη αναπάντεχα με έναν φίνο πουρέ σελινόριζας.
Η τάρτα μελιτζάνας ήταν αποκάλυψη: πλούσια σε γεύση και σε άρωμα περιβολιού, σου αφήνει στο στόμα την επίγευση ενός μουσακά αλλά με ένα μπισκότο τραγανό και ένα ευωδιαστό πέστο ρλιγανης που απογειώνει το πιάτο.
Από τα κυρίως πιάτα δοκιμάσαμε τη σφυρίδα, ρατατούι λαχανικών (σαν ουράνιο τόξο στο πιάτο), με αλμύρα και σάλτσα κάπαρης.
Τρυφερό και γευστικό ήταν και το φιλέτο μοσχαριού με δύο σάλτσες: πιπεριού και κόκκινου κρασιού.
Συνοδευόταν από ψητά λαχανικά και πατάτες τηγανητές.
Τα αρνίσια παϊδάκια χιουνκιάρ σε γαλλική κοπή με σάλτσα αρωματικών και πουρέ μελιτζάνας, καθώς και το ψητό κοτόπουλο με τραγανή πέτσα και κρέμα κολοκυθιού έκλεισαν τον κύκλο των αλμυρών πιάτων.
Το κρασί που επιλέξαμε: To sauvignon blanc Ντρούμο από το οινοπιείο Κυρ-Γιάννη στο Αμύνταιο.
Από τα επιδόρπια: μια τάρτα λεμονιού, έναν μπαμπά με ρούμι και μια μπάρα σοκοκάτας, ερωτεύθηκα την τάρτα που συνοδευόταν από ένα δροσερό σορμπέ δυόσμου.
Η συνολική εμπειρία από τη βραδιά στο On The Verandah του Poseidonion Grand Hotel ήταν εξαιρετική: άμεσο και ευγενικό σέρβις, κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, διακόσμηση σε στυλ modern classic που κάνει τον κλασικό χώρο μέσα να δείνει πιο ανάλαφρος και μοντέρνος, σε συδυασμό με τα σύγχρονα έργα τέχνης και τα κειμήλια από την εποχή του Ανάργυρου, ιδρυτή του Ποσειδωνίου, του θρυλικού αυτού κοσμήματος των Σπετσών.
Info: Πλατεία Ποσειδωνίου, Ντάπια, Σπέτσες, τηλ. 2298 074553 | poseidonion.com/el/On-the-Verandah
Τιμές: 60 με 80 ευρώ το άτομο.
- ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
- Μια βραδιά στο μαγικό κήπο της Σπονδής: H γαστρονομική παράσταση ενός φίνου μενού 10 σταδίων βήμα-βήμα
- Πήγαμε για aperitivo στο νέο retro bar της Αθήνας για το οποίο μιλούν όλοι -Σαν να είσαι σε σοκάκι στη Νάπολη του '70
- 7+1 δροσερές οάσεις στην Αθήνα: Κήποι, ταράτσες και ντεκ πάνω στο κύμα για φαγητό και ποτό