Μια βραδιά στο μαγικό κήπο της Σπονδής: H γαστρονομική παράσταση ενός φίνου μενού 10 σταδίων βήμα-βήμα - iefimerida.gr

Μια βραδιά στο μαγικό κήπο της Σπονδής: H γαστρονομική παράσταση ενός φίνου μενού 10 σταδίων βήμα-βήμα

κήπος τραπέζια γλυπτό επιτοίχιο φωτισμένο Σπονδή εστιατόριο
Άποψη από τον ατμοσφαιρικό κήπο της Σπονδής / Φωτογραφία: Αποστόλης Μιχαϊλίδης
ΜΑΝΟΣ ΛΕΙΒΑΔΑΡΟΣ

Επισκεφθήκαμε το all time classic εστιατόριο στο Παγκράτι και απολαύσαμε το degustation menu του βραβευμένου Γάλλου σεφ Arnaud Bignon: δέκα στάδια με τα wine pairing τους. 

Μια πέτρινη περίκλειστη αυλή, με μεταλλικά φωτισμένα γλυπτά, αναρριχώμενα φυτά, σκάλες που οδηγούν στα διάφορα επίπεδα ενός παλιού αρχοντικού, με μια μινιατούρα γιαπωνέζικου κήπου στην καρδιά του και με τραπέζια, στρωμένα με λευκά τραπεζομάντιλα, πάνω στα οποία κάθε βράδυ εδώ και 29 χρόνια παίζεται μια σπουδαία γαστρονομική «παράσταση».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το μεταλλικό στέγαστρο του μικρού ιαπωνικού κήπου που βρίσκεται στην καρδιά του εξωτερικού χωρου της Σπονδής / Φωτογραφία: Αποστόλης Μιχαϊλίδης
Το μεταλλικό στέγαστρο του μικρού ιαπωνικού κήπου που βρίσκεται στην καρδιά του εξωτερικού χωρου της Σπονδής / Φωτογραφία: Αποστόλης Μιχαϊλίδης

«Η γαστρονομία είναι μια παράσταση που οραματίζομαι και σκηνοθετώ κάθε βράδυ». Η φράση αυτή του Απόστολου Τραστέλη, ιδρυτή της Σπονδής, ορίζει με τον πιο ακριβή τρόπο το ρόλο της υψηλής γαστρονομίας. Το fine dining είναι κάτι περισσότερο από ένα δείπνο σε ένα καλό εστιατόριο – είναι μια ιεροτελεστία, μια αλληλουχία γεύσεων, ένα παιχνίδι εντυπώσεων, μια μικρή τομή στη λεπτή μεμβράνη της καθημερινότητας που σου επιτρέπει να κρυφοκοιτάξεις για λίγο σε έναν άλλο κόσμο, εσωτερικό, κρυφό, ποιητικό, έναν κόσμο που τον ορίζει μονάχα η φαντασία.

Τραγανή μαρέγκα με ταρτάρ wagyu, μαγιονέζα από λεβιστικό και κόκκους μουστάρδας / Φωτογραφία: Αποστόλης Μιχαϊλίδης
Τραγανή μαρέγκα με ταρτάρ wagyu, μαγιονέζα από λεβιστικό και κόκκους μουστάρδας / Φωτογραφία: Αποστόλης Μιχαϊλίδης

Αυτό δεν κάνει η μουσική, η ζωγραφική, η ποίηση, η λογοτεχνία, η όπερα και το θέατρο; Χρησιμοποιούν τα υλικά του πραγματικού κόσμου, για να δημιουργήσουν μια μυσταγωγία, μια παράσταση, μια εμπειρία έξω από τα συνηθισμένα και τα αναμενόμενα. Αυτό ακριβώς κάνει και η υψηλή γαστρονομία, ως μία εκ των καλών Τεχνών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο executive chef της Σπονδής Arnaud Bignon (δεξιά) με τον head chef Κώστα Κούφαλη / Φωτογραφία: Αποστόλης Μιχαϊλίδης
Ο executive chef της Σπονδής Arnaud Bignon (δεξιά) με τον head chef Κώστα Κούφαλη / Φωτογραφία: Αποστόλης Μιχαϊλίδης

Ανακάλυψης: Η εμπειρία του defustation menu των 10 σταδίων 

Επισκεφθήκαμε τη Σπονδή μια Τετάρτη βράδυ, για να συναντήσουμε τον βραβευμένο Γάλλο σεφ της Arnaud Bignon και να απολαύσουμε το degustation menu «Ανακάλυψης».

Στιγμιότυπο από την κουζίνα της Σπονδής / Φωτογραφία: Αποστόλης Μιχαϊλίδης
Στιγμιότυπο από την κουζίνα της Σπονδής / Φωτογραφία: Αποστόλης Μιχαϊλίδης

Πρόκειται για ένα μενού δέκα σταδίων, που εισάγει τον επισκέπτη στη γαστρονομική φιλοσοφία του πολυβραβευμένου εστιατορίου, το οποίο επί σειρά ετών έχει λειτουργήσει στην Ελλάδα ως μια άτυπη ακαδημία, αφού ήταν το πρώτο εστιατόριο στη χώρα που έφερε στην Αθήνα διάσημους σεφ ως guests, για θρυλικά four hands δείπνα που έγιναν ταυτόχρονα χώρος ανταλλαγής ιδεών, τεχνικών, καινοτομιών, όσον αφορά την γαστρονομία. Η Σπονδή άνοιξε το δρόμο σε μεγάλους σήμερα σεφ της Ελλάδας, οι οποίοι θήτευσαν στην κουζίνα της πριν καταξιωθούν και γράψουν τη δική τους ιστορία. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο κήπος της Σπονδής με την κλασική γοητεία του / Φωτογραφία: Αποστόλης Μιχαϊλίδης
Ο κήπος της Σπονδής με την κλασική γοητεία του / Φωτογραφία: Αποστόλης Μιχαϊλίδης

«Ήδη από το 1999 όταν οργανώσαμε για πρώτη φορά τα λεγόμενα φεστιβάλ γαστρονομίας, καθιερώσαμε στη Σπονδή τις συναντήσεις κορυφαίων σεφ στην ίδια κουζίνα. Είναι ένας δημιουργικός τρόπος να γίνεται μια ζύμωση, μια εύφορη ανταλλαγή ιδεών που προσφέρει έναν γαστρονομικό πλούτο τόσο σε εμάς όσο και στο ελληνικό κοινό», έχει πει χαρακτηριστικά ο Απόστολος Τραστέλης σε συνέντευξή του στο iefimerida.

Χαβιάρι Ossetra πάνω σε ταρτάρ από γαρίδα Κοιλάδας / Φωτογραφία: Αποστόλης Μιχαϊλίδης
Χαβιάρι Ossetra πάνω σε ταρτάρ από γαρίδα Κοιλάδας / Φωτογραφία: Αποστόλης Μιχαϊλίδης

Η αλληλουχία γεύσεων και κρασιών βήμα-βήμα 

Ο Executive Chef της Σπονδής Arnaud Bignon και η ομάδα του, με head chef τον Κώστα Κούφαλη και head pâtissier τον Κώστα Βακαλόπουλο, δίνοντας έμφαση στην εποχικότητα, τις καινοτόμες τεχνικές και την επιμονή στην λεπτομέρεια, συνθέτουν ένα γαστρονομικό αφήγημα που σε συνδυασμό με τις οινικές επιλογές του σομελιέ Κωνσταντίνου Λευκαδίτη, έχει στόχο να δημιουργήσει μια εμπειρία που θα μείνει αξέχαστη στον επισκέπτη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το amuse bouche με τη συνοδεία ενος Dry Martini / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Το amuse bouche με τη συνοδεία ενος Dry Martini / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida

Η βραδιά ξεκινά με κοκτέιλ: μια εkδοχή του Dry Martini και αμέσως μετά ακολουθούν τo amuse bouche με μια τριλογία από finger food για το καλωσόρισμα: 

 Kρούστα με κρέμα από φασόλια ενταμαμε, καπνιστό χέλι και μέντα / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Kρούστα με κρέμα από φασόλια ενταμαμε, καπνιστό χέλι και μέντα / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida

Ξεκινάμε με μια τραγανή κρούστα γεμισμένη με κρέμα από φασόλια ενταμαμε, καπνιστό χέλι και μέντα. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ρολό με φιλάτο μαγιάτικο / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Ρολό με φιλάτο μαγιάτικο / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida

Συνεχίζουμε με το μαγιάτικο, όπου το φιλέτο του ψαριού να είναι τυλιγμένο σε ένα φύλλο από ρέβα, με μαρμελάδα από φύκια (nori και wakame) και ποπ ρυζιού. Και ολοκληρώνεται το amuse bouche με μια κολασμένη μπουκιά από τραγανή μαρέγκα με ταρτάρ wagyu (κοινή ονομασία για τις 4 ιαπωνικές φυλές βοοειδών), μαγιονέζα από λεβιστικό (φυτό σαν άγριο σέλινο) και κόκκους μουστάρδας.

Το στάδιο με το χειροποίητο ψωμί της Σπονδής / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Το στάδιο με το χειροποίητο ψωμί της Σπονδής / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida

Ακολουθεί η πανδαισία με το ψωμί: Το φημισμένο σπιτικό, προζυμένιο ψωμί της Σπονδής που φτιάχνεται στο αρτοποιείο του εστιατορίου, με δικό τους αλεύρι, αλλά και τα χειροποίητα feuilletée, με λεπτές στρώσεις ζύμης από σφολιάτα που είναι ελαφρώς αλατισμένη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Φαγιετέ / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Φαγιετέ / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida

Συνοδεύονται από βούτυρο με σκόνη από το φυτό σαλικόρνια και ελαιόλαδο (που σερβίρεται εντυπωσιακά σαν λουλούδι).

Χαβιάρι Ossetra πάνω σε ταρτάρ από γαρίδα Κοιλάδας / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Χαβιάρι Ossetra πάνω σε ταρτάρ από γαρίδα Κοιλάδας / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida

Ακολουθεί το (απολαυστικό) πρώτο πιάτο με χαβιάρι Ossetra πάνω σε ταρτάρ από γαρίδα Κοιλάδας και sabayon από καρύδα και λάιμ. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ni 2023 του κτήματος Χατζηβαρύτη  / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Ni 2023 του κτήματος Χατζηβαρύτη / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida

To πρώτο wine pairing γίνεται με το Ni 2023 του κτήματος Χατζηβαρύτη, από τη σειρά «MiNiMus» -ήπιας παρέμβασης- της Χλόης Χατζηβαρύτη, που προκύπτει από συνοινοποίηση Μαλαγουζιάς και Ροδίτη, λευκές ποικιλίες που οινοποιούνται σε πήλινους αμφορείς με τα στέμφυλα -τη φλούδα-, από όπου και το εν λόγω κρασί παίρνει και το πορτοκαλί του χρώμα. 

Parfait Foie Gras  / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Parfait Foie Gras / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida

Ακολουθεί ένα πολύ δυνατό γευστικά στάδιο: το Parfait Foie Gras, όπου το φουα γκρα σερβίρεται σαν κρέμα παρφέ, πάνω από την οποία υπάρχει ένα ζελέ από βερίκοκο, φρέσκο αμύγδαλο και μπριός. Δεν θες να τελειώσει! 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μπλε αστακός / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Μπλε αστακός / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida

Επόμενο στάδιο: Ο μπλε αστακός που σερβίρεται με έναν πουρέ από μοβ μελιτζάνα, φιστίκι και μια ελαφριά μπισκ αστακού αρωματισμένη με καφίρ λάιμ και μπαχαρικά σατάι. 

Chablis 1er Cru Vaillon 2023 του Christian Moreau / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Chablis 1er Cru Vaillon 2023 του Christian Moreau / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida

Ιδανικό οινικό ταίρι για αυτό το πλούσιο σε γεύση πιάτο, είναι μια λευκή Βοουργουνδία, ένα μονοποικιλιακό chardonnay από το βόρειο τμήμα του Σαμπλί: το Chablis 1er Cru Vaillon 2023 του Christian Moreau. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μπακαλιάρος Pollock / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Μπακαλιάρος Pollock / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida

Aκολουθεί ο μπακαλιάρος Pollock, o οποίος είναι μαριναρισμένος με βασιλικό, πιπεριά piquillo (ισπανική γλυκιά ποικιλία πιπεριάς) και μαύρο σκόρδο. Σερβίρεται με ξυλάγγουρο και αλμύρα με άνθος κολοκυθιού που έχει αρωματιστεί με λάδι βασιλικού. 

Περιστέρι / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Περιστέρι / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida

Τελευταίο αλμυρό στάδιο, το περιστέρι που μαγειρεύεται σε ζωμό από πάπια και συνοδεύεται από ένα γευστικό ζελέ από κεράσι που είναι αρωματισμένο με ουίσκι μπέρμπον και πικρό λάχανο Hipsi, κομμάτια από γκουαντσιάλε και έναν ζωμό με καφέ Arabica. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το Ξινόμαυρο «Καϊάφας» από τους Αμπελώνες Θυμιόπουλου / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Το Ξινόμαυρο «Καϊάφας» από τους Αμπελώνες Θυμιόπουλου / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida

To πιάτο συνδυάζεται με το μονοποικιλιακό Ξινόμαυρο «Καϊάφας» από τους Αμπελώνες Θυμιόπουλου. 

Ακολουθεί η τριλογία των γλυκών: Πρώτο γλυκό η δροσερή Pina Colada με γεύση από το διάσημο κοκτέιλ των '80s, με ανανά, Πρόκειται για μια γρανίτα που θα καθαρίσει την παλέτα μας, με καρύδα, Malibu και ζελέ ανανά. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Γρανίτα Pina Colada  / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Γρανίτα Pina Colada / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida

Περνάμε σε ένα γλυκό κρασί, ένα sauternes από το οινοποιείο Château Coutet στην περιοχή του Barsac: χαρμάνι με Semillon ως κυρίαρχη ποικιλία και Sauvignon Blanc. 

 Το γλυκό φράουλα / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Το γλυκό φράουλα / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida

Ακολουθεί το γλυκό φράουλα: ένα μικρό έργο Τέχνης στο πιάτο, με πολύ λεπτή, φίνα και δροσερή γεύση από γιαούρτι, βανίλια και αρμπαρόριζα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η σοκολάτα / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Η σοκολάτα / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida

Το επόμενο γλυκό είναι ωραίο σαν κόσμημα! Η σοκολάτα είναι μια κολασμένη σύνθεση από σοκολάτα γάλακτος, σορμπέ από φρούτα του πάθους, καραμέλα και μπαχαρικά.

Κρούστες με πεπόνι αρωματισμένες με πιπεριές χαλαπένιο / Φωτογραφία: Αποστόλης Μιχαϊλίδης
Κρούστες με πεπόνι αρωματισμένες με πιπεριές χαλαπένιο / Φωτογραφία: Αποστόλης Μιχαϊλίδης

Επίλογος με τα μικρά γλυκίσματα: Κρούστες με πεπόνι αρωματισμένες με πιπεριές χαλαπένιο (γι΄ αυτό σου αφήνουν στο στόμα spicy νότες), ένα σαμπλέ γεμισμένο με γιαούρτι και ζελέ και τέλος μια μπουκιά σοκολάτας αρωματισμένης με τσάι Earl Grey. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η πέτρα κυριαρχεί στο γήιο και τατρόχρονα ντελικάτο σκηνικό της Σπονδής / Φωτογραφία: Αποστόλης Μιχαϊλίδης
Η πέτρα κυριαρχεί στο γήιο και τατρόχρονα ντελικάτο σκηνικό της Σπονδής / Φωτογραφία: Αποστόλης Μιχαϊλίδης

Συνολικά η εμπειρία ήταν εκπληκτική: Ο κήπος, περιτριγυρισμένος από ψηλά πέτρινα τειχία, μοιάζει σαν ένα προστατευμένο δροσερό κουκούλι γεμάτο φυτά, μέσα στην καρδιά της Αθήνας. Τα μεταλλικά γλυπτά, η καλαίσθητη μικρογραφία του ιαπωνικού κήπου και ο φίνος χώρος που έχει δημιουργήσει η αρχιτέκτονας Μαρίζα Αγγελίδη δημιουργούν ένα μοναδικό σκηνικό. Το σέρβις είναι εξαιρετικό και οι γεύσεις λεπτές, φίνες και ξεχωριστές. Μια βραδιά εδώ σου αφήνει την ίδια αίσθηση που σου αφήνει και ένα βιβλίο κλασικής λογοτεχνίας μέσα στις σελίδες του οποίου αφέθηκες ξεχνώντας τον τόπο και το χρόνο. Η γοητεία του κλασικού. 

Info: spondi.gr, Πύρρωνος 5, Παγκράτι, τηλ. 21 0756 4021
instagram.com/spondi_restaurant
Τιμές: Το degustation menu κοστίζει €150 το άτομο και €55 τα wine pairings με 4 ποτήρια. 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ