Επισκεφθήκαμε το micro bakery που έχει ξετρελάνει TikTok και Instagram και μοιραζόμαστε μαζί σας την εμπειρία μας. Είναι τόσο καλό όσο δείχνει;
Συνήθως αυτού του είδους τα μαγαζιά δείχνουν πολύ πιο εντυπωσιακά στο Instagram. Με βιντεάκια στο TikTok όπου γίνεται το αδιαχώρητο και φασαίικα ποστ με κάτι χαρτόκουτα για χαλάκια εισόδου, με μισογκρεμισμένους shabby τοίχους όπου φαίνονται τα τούβλα, με λεμόνια σε μαρμάρινους παλιούς νεροχύτες που διασώθηκαν από γιαγιαδίστικες κουζίνες του '50, με κεριά, με κεραμίστες, με σκουριασμένες πλιάν καρέκλες ρετρό γαλλικού στυλ, με κυριακάτικα ζυμώματα, με φύλλα που ανοίγονται με ξύλινο πλάστη για χωριάτικες πίτες, με καφάσια γεμάτα κολοκύθες και βοτάνια από τη λαϊκή αγορά - η εικόνα πολλές φορές, δυστυχώς, υπερέχει της πραγματικότητας και σε κάποιες, πολλές, περιπτώσεις δυστυχώς η γεύση δεν στηρίζει ακριβώς το φασαίικο πολυδιαφημισμένο concept. Τρως ένα κρουασάν και δεν διαφέρει σε τίποτα από ένα φρεσκοψημένο κρουασάν της σειράς, δαγκώνεις ένα κομμάτι από τη φοκάτσια και δεν συγκλονίζεσαι όπως όλοι αυτοί οι foodies του TikTok που κλείνουν τα μάτια και κουνάνε -σε όλα, μα σε όλα τα μαγαζιά όπου πάνε όμως- εκστασιασμένοι. Οργασμοί τικτοκικοί και έρωτες ινσταγκραμικοί που απλώς κρύβουν στην καλύτερη περίπτωση μια νέα αστική εμμονή που θα ξεφουσκώσει αργά ή γρήγορα μαζί με το ζυμάρι που έχει για σημαία του. Όσο δε πιο λαϊκή η συνοικία, η γειτονιά ή η περιοχή όπου ανοίγουν τα viral μαγαζιά των κοινωνικών δικτύων, τόσο μεγαλύτερη η φασούλα που έπεται και τόσο μεγαλύτερη η απογοήτευση όταν τα επισκέπτεσαι και εκ του αποτελέσματος είναι κατώτερα από το virality που προκάλεσαν.
Το Φαρίν Μουά, ωστόσο, στο Περιστέρι, δεν είναι ένα τέτοιο φασαίικο μαγαζί. Από τον χώρο, που είναι πολύ πολύ καλύτερος από κοντά απ' όσο φαίνεται στα instastories, μέχρι τη γεύση όσων δοκιμάσαμε κατά την undercover επίσκεψή μας, όλα συνηγορούν ότι έχουν και το όνομα, έχουν και τη χάρη.
Το μαγαζί βρίσκεται σε ένα πολύ κεντρικό σημείο, με πανεύκολη πρόσβαση από την Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας και τη Λένορμαν.
Βρίσκεται απέναντι από την Πλατεία Δημοκρατίας, σε ένα γωνιακό κτίριο, και έχει τραπεζάκια έξω, κάτω από μια μεγάλη τέντα, αλλά και έναν άνετο εσωτερικό χώρο με industrial στυλ.
Ξύλο, τοίχοι με φθορές, μισογκρεμισμένοι σοβάδες, σκοπίμως εμφανή τούβλα, inox επιφάνειες, φυτά εσωτερικού χώρου, από μονστέρες μέχρι πόθους, βρύσες βιομηχανικού στυλ, αέρινες κουρτίνες από γάζα, επιτοίχιες γύψινες αρχαιοελληνικές προτομές, ένας αισθησιακός βελούδινος καναπές σε αυτό το ωραίο πράσινο του κέδρου, μισολιωμένα κεριά παντού, ένα μοναστηριακού τύπου τραπέζι, τσιμεντένια καλάθια γεμάτα καρύδια, αποξηραμένα βότανα, vintage πορσελάνες και πιάτα από ανοξείδωτο ατσάλι, δημιουργούν όλα μαζί ένα mix & match σκηνικό που θυμίζει άλλοτε το κουζινάκι από την Κόμισσα της Φάμπρικας και άλλοτε μίνιμαλ βερολινέζικο καφέ που συνδυάζει το industrial στοιχείο με τη νοσταλγία για το χωριό.
Το Φαρίν Μουά, με λίγα λόγια, θα μπορούσε να είναι άνετα ένα από αυτά τα μαγαζιά με στυλ και άποψη που θα ξετρέλαιναν τους ήρωες από το φασαίικο μυθιστόρημα «Η τελειότητα» του Βιντσένζο Λατρίνικο (μτφρ. Δήμητρα Δότση, εκδ. Loggia), το οποίο περιγράφει τη ζωή των ψηφιακών νομάδων, των φασαίων της digital εποχής που ζουν στις ευρωπαϊκές μητροπόλεις κάνοντας όλο φασαίικες φούρλες σε hype χώρους Τέχνης, design και γαστρονoμίας.
Τι θα απολαύσετε στο Φαρίν Μουά
Στον χώρο δεσπόζει ένας μεγάλος, ψηλός ξύλινος πάγκος με βιτρίνες γεμισμένες με κάθε λογής αλμυρές και γλυκές νοστιμιές: φουρνιστά κατά κύριο λόγο, προζυμένια ψωμιά, φοκάτσιες, σάντουιτς με φρέσκο ζυμωτό ψωμί (σίκαλης ή προζυμένιο), πίτες ημέρας χειροποίητες, παεζίνο, μπριός, bagels, τορτίγιες, cinnamon rolls, κρουασάν (βουτύρου, σοκολάτας και αμυγδάλου), τάρτες, cookies, λουκουμά με κρέμα βανίλιας, carrot cake, banana bread, βάσκικο cheesecake κ.ά.
Εκτός από αυτά, υπάρχουν διαθέσιμες επιλογές για το brunch, όπως: μπολ με γιαούρτι, γκρανόλα, μέλι και φρούτα εποχής, ομελέτες (λευκή με ανθότυρο και κολοκυθάκι, αλλά και ομελέτα με μπέικον, τυρί, μανιτάρια και πιπεριά) και ένα ανοιχτό αλμυρό κρουασάν με αβοκάντο, μπέικον και τηγανητό αυγό.
Η δική μας εμπειρία
Εμείς, εκτός από τον εξαιρετικό καφέ, δοκιμάσαμε ένα πολύ γευστικό μπριός με παστράμι, καραμελωμένο κρεμμύδι, κρεμώδες τυρί και μουστάρδα. Το ψωμί ήταν σκέτο γλύκισμα, τρυφερό, αφράτο και εθιστικό.
Από πίτες ημέρας δοκιμάσαμε τη μανιταρόπιτα. Το χειροποίητο φύλλο ήταν τραγανό και πλούσιο και η γέμιση μοσχομυριστή.
Από γλυκά επιλέξαμε το βουτυρένιο κρουασάν αμυγδάλου με τις λεπτές του πτυχώσεις από σφολιάτα και με μια βελούδινη κρέμα που θες να την τρως σαν μους με το κουτάλι.
Πίσω από τις υπέροχες φουρνιστές λιχουδιές του Φαρίν Μουά βρίσκεται η ομάδα του εξαιρετικού pastry chef Αλέξανδρου Κονιάρη (γνώριμος από το Φίλινγκς).
Με θητεία στο Hinds Head (1* Michelin) στο Bray, μέρος του The Fat Duck Group υπό την ηγεσία του θρυλικού Heston Blumenthal, το δίστερο Marcus του Marcus Wareing στο Λονδίνο, και το μισελενάτο Trinity στο Λονδίνο, αλλά και με συνεργασίες με σημαντικούς σεφ, εστιατόρια και ξενοδοχεία, όπως ο Τάσος Μαντής, ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης, το Hyatt Regency Thessaloniki.
Οι τιμές στο Φαρίν Μουά είναι χαμηλές συγκριτικά με άλλου, τέτοιου τύπου, viral micro bakeries ή φούρνους τρίτης γενιάς.
Από 3,50 έως 5,20 ευρώ κοστίζουν τα σάντουιτς, από 7,00 έως 8,00 ευρώ τα πιάτα του brunch με αυγό, ενώ από 1,50 έως 4,60 ευρώ τα γλυκά.
Info: Ερυθραίας 2, Περιστέρι, τηλ. 2105754553 | instagram.com/farin_moua
- ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
- Μια βραδιά στο μαγικό κήπο της Σπονδής: H γαστρονομική παράσταση ενός φίνου μενού 10 σταδίων βήμα-βήμα
- Πήγαμε για aperitivo στο νέο retro bar της Αθήνας για το οποίο μιλούν όλοι -Σαν να είσαι σε σοκάκι στη Νάπολη του '70
- 3 δοκιμασμένες ταβέρνες με ζουμερό κρέας στην Ανατολική Αττική -Παϊδάκια, T-Bone Steaks και χωριάτικα λουκάνικα