Επτά γαστρο-καφενεία της Αθήνας που παίζουν δυνατά, με λίγα τραπεζάκια, ψαγμένα μενού ελληνικής κουζίνας, μουσικές με άποψη και καλό κρασί, ποντάροντας στην απλότητα.
Η απλότητα είναι η μεγαλύτερη τάση στη γαστρονομία αυτή τη στιγμή. Πιάτα με ντομάτες κομμένες στα τέσσερα, με χοντρό αλάτι και ρεβιθάδες. Μουσικές ψαγμένες και μικρά τραπεζάκια στα πεζοδρόμια. Κεφτεδάκια και φάβες. Ζυγούρι, μωσαϊκά του '70 και παλιά λαϊκά. Η Αθήνα στρέφεται με πάθος στα μεταμοντέρνα καφενεία που σερβίρουν με άποψη λίγους αλλά εκλεκτούς μεζέδες και με επιλεγμένη wine list από τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα.
Δεν πρόκειται απλώς για τάση, αλλά για έναν συμβολισμό, ένα μήνυμα, μια νέα κουλτούρα. Οι ταξιδεμένοι πια millennials αναζητούν μια έξοδο που θα τους κάνει να νιώθουν σαν ταξιδευτές στην ίδια τους την πόλη. Θέλουν να πάνε στη συνοικία, να καθιερώσουν τη δική τους πιάτσα, να καθίσουν με την παρέα τους στριμωχτά, όπως όπως, σε μικρά τραπεζάκια, σε αναποδογυρισμένα καφάσια της μπύρας ή της κoκα-κόλα. Θέλουν να γευτούν την αληθινή ταυτότητα των παλιών καφενείων της γειτονιάς, να κάνουν μια έξοδο που δεν θα είναι υπερπαραγωγή, μια έξοδο που θα την αντέχει η τσέπη τους, με πιάτα στη μέση και με τιμές που δεν θα ξεφεύγουν στα επίπεδα της γαστροταβέρνας, η οποία σήμερα έχει αναβαθμιστεί, λειτουργώντας σαν ελληνικό εστιατόριο που παίζει με την παραδοσιακή κουζίνα της χώρας μας, αλλά με έναν πιο δημιουργικό τρόπο από αυτόν με τον οποίο το κάνει ένα καφενείο ή ένα αναψυκτήριο.
Στα νέα καφενεία ο καθένας θα πληρώσει 15 ή 20 ευρώ. Δεν θα έχει δίωρο παραμονής, ούτε πόζα. Θα φάει απλά αλλά νόστιμα πράγματα, από μικρά μενού των οκτώ ή δέκα πιάτων. Θα αναζητήσει την έκπληξη στα αναπάντεχα πιάτα ημέρας που συχνά είναι μαμαδίστικα, χωριάτικα ή νησιώτικα, αυθεντικά, που μπαίνουν απευθείας από γάστρες και κατσαρόλες, ή από τηγάνια και ταψιά, κατευθείαν στο πιάτο χωρίς φτιασίδια και ιδιαίτερο food styling ή set up στο τραπέζι. Για το μεταμοντέρνο «art de la table» επιστρατεύονται ξέταιρες παλιές πορσελάνες της γιαγιάς, χειροποίητα κεραμικά από μικρά στούντιο κεραμικής, παλιά μαχαιροπίρουνα του καφενείου. Κι όλα αυτά σε χώρους που δεν έχουν πειραχτεί πολύ: παλιά προποτζίδικα ή ψιλικά, πρώην ψησταριές, συνοικιακά καταστήματα εσωρούχων νεωτερισμών και μπουτίκ της γειτονιάς που μετατρέπονται σε μεταμοντέρνα καφενεία με inox open space κουζίνες, seventies μωσαϊκά και μεγάλες τζαμαρίες.
Η απλότητα, φυσικά, είναι το concept, γιατί η δουλειά ή το μεράκι που έχουν πίσω τους συχνά τέτοιου είδους μαγαζιά είναι τόσο εξαιρετική, αυθεντική, αποψάτη και προσεγμένη, που γίνονται viral στόμα με στόμα και το σουξέ τους δεν ξεφουσκώνει σε χρόνο dt.
Σε πολλές δε περιπτώσεις το φαγητό έχει τη δημιουργική επιμέλεια ενός εμπνευσμένου σεφ, ενώ της λίστας κρασιών και αποσταγμάτων έχει επιμεληθεί έμπειρος σομελιέ.
Επτά καφενεία για την παρέα στην Αθήνα
Ποια είναι τα πιο χαρακτηριστικά μαγαζιά εστίασης στην Αθήνα που ενσαρκώνουν απόλυτα αυτή τη νέα τάση του μεταμοντέρνου καφενείου;
¡Topa! στην Κυψέλη
Το καφενείο της Φωκίωνος Νέγρη που παντρεύει το ταμπεραμέντο δύο πληθωρικών γαστρονομικών σχολών -της κρητικής και της βασκικής-, από ένα team πολύ έμπειρο στην εστίαση, τους ιδρυτές του Oinoscent: τον Δάνη Αγαπητό, τον σομελιέ Άρη Σκλαβενίτη και τον σεφ Γιάννη Τσικουδάκη.
Μεζέδες απλοί, αυθεντικοί, νόστιμοι σε δυνατό συνδυασμό με εξαιρετικό κρασί.
Info: Φωκίωνος Νέγρη 43, Κυψέλη, τηλ. 2108660889
Αφαία στο Θησείο
Ένα new-age καφενείο σε μια προνομιακή θέση στη σκιά του εργοστασίου καπέλων του Πουλόπουλου, εποπτεύοντας τον Ηλεκτρικό, το Θησείο, τον δρόμο που οδηγεί Πετράλωνα και την αστική τοπιογραφία του Γκαζιού με τις παλιές καπνοδόχους του Φωταερίου.
Εδώ, σε ένα κλασικό καφενείο που έχει ενδυθεί το κοστούμι του μεταμοντερνισμού, θα απολαύσετε απλά γευστικά πιάτα αλλά και μεσογειακές πινελιές με παραδοσιακά υλικά, σε κλασικά ξύλινα τραπέζια με μαρμάρινη επιφάνεια, μπροστά από έναν καθρέφτη βαμμένο με γκράφιτι.
Info: Αίθρας 1, Θησείο, τηλ. 2168004474
Τιτάνας στον Νέο Κόσμο
Με σήμα κατατεθέν μια μινιατούρα του Τιτανικού φτιαγμένη από Lego, ο τιτανοτεράστιος «Τιτάνας» χωράει σε μόλις 11 τετραγωνικά μέτρα όλη τη λαχτάρα μιας νέας γενιάς «καφενόβιων» για παιχνίδι, γεύση και στιλ.
Μεζέδες του κρασιού ή του Negroni έρχονται στο τραπεζάκι, καθώς μια Μόνα Λίζα μειδιά μέσα από το κάδρο της που είναι κρεμασμένη στον τοίχο.
Info: Σισμάνη 18, Νέος Κόσμος, τηλ. 2109221154
Ύψαλα Αναψυκτήριο στην Κυψέλη
Η Κρήτη κι εδώ, η λεβεντογέννα μάνα του μεζέ και της λεγόμενης τσιπουροκατάστασης, αποτελεί την έμπνευση για ένα μενού με απλά πιάτα, τα οποία παντρεύουν αγνές πρώτες ύλες απ' όλη την Ελλάδα: Μάνη, Μέτσοβο, Λήμνο κ.ά.
Info: Οστρόβου 1, Κυψέλη, 2108813175
Πλυτά στο Παγκράτι
Οι τέσσερις σεφ από τα Akra (Γιάννης Λουκάκης και Σπύρος Πεδιαδιτάκης) και την Cookoovaya (Περικλής Κοσκινάς και Μάριος Κοροβέσης) άνοιξαν πρόσφατα ένα υβριδικό μαγαζί ανάμεσα σε καφενείο-αναψυκτήριο και ψησταριά όπου σερβίρουν πιάτα με ψαγμένα υλικά από την Ελλάδα, δίνοντας έμφαση στην ύπαιθρο και στις μνήμες από τη γιαγιαδίστικη κουζίνα που οι ίδιοι απολάμβαναν όταν ήταν μικροί.
Ο χώρος είναι αυτός ενός κλασικού συνοικιακού καφενείου με την προσθήκη μιας open space κουζίνας με inox πάγκους που αγκαλιάζουν όλο το μαγαζί.
Info: Πλ. Αμβροσίου Πλυτά 2, Παγκράτι, τηλ. 2100091318
Αλλιώς Καφενείο στην Κυψέλη
Στα σπλάχνα μιας κυψελιώτικης πολυκατοικίας της αντιπαροχής, με τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο, αλλά και σε μια μικρή σάλα σε μέγεθος σπιρτόκουτου, το μετα-καφενείο αυτό, που είναι «ένα τυπικό καφενείο αλλά αλλιώς», ξεχώρισε ποντάροντας στην αγνή, νόστιμη κουζίνα που δίνει έμφαση στην εποχικότητα και στην απλότητα.
Info: Κερκύρας 17-19, Κυψέλη, τηλ. 6955113063
Άστερ στα Πετράλωνα
Γειτονεύοντας με το κλασικό πια Chez Lucien και το διαχρονικό διαμάντι των Άνω Πετραλώνων, την Ταβέρνα του Οικονόμου, το Αστέρ έχει κάνει το γκελ του. Με τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο αλλά και σε έναν ημιυπόγειο χώρο, το καφενείο αυτό προσφέρει νοστιμιές ελληνικές και παραδοσιακές φτιαγμένες με υλικά απ' όλη την ελληνική ύπαιθρο, με χύμα ρακή και κρασί ελληνικού αμπελώνα (την Κρήτη και όχι μόνο).
Ιnfo: Τρώων 48, Άνω Πετράλωνα, τηλ. 2103416668
- ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
- Μια βραδιά στο μαγικό κήπο της Σπονδής: H γαστρονομική παράσταση ενός φίνου μενού 10 σταδίων βήμα-βήμα
- Πήγαμε για aperitivo στο νέο retro bar της Αθήνας για το οποίο μιλούν όλοι -Σαν να είσαι σε σοκάκι στη Νάπολη του '70
- 3 δοκιμασμένες ταβέρνες με ζουμερό κρέας στην Ανατολική Αττική -Παϊδάκια, T-Bone Steaks και χωριάτικα λουκάνικα