Με μια κλασική συνταγή φτιάχνουμε τα πιο λαχταριστά μελομακάρονα.
Τα μελομακάρονα είναι η πιο αγαπημένη μας χριστουγεννιάτικη παράδοση. Περιμένουμε έναν ολόκληρο χρόνο για να τα φουρνίσουμε, να μοσχοβολήσει το σπίτι και φυσικά να τα απολαύσουμε και να τα προσφέρουμε στους αγαπημένους μας. Ροδοψημένα και παχουλά, με έντονα τα αρώματα της κανέλας και του γαρίφαλου, πλούσια τη γεύση του μελιού και του καρυδιού θέλουν τον τρόπο τους για να γίνουν σωστά. Το βασικό ζητούμενο είναι να είναι νόστιμα φυσικά αλλά να πετύχουμε και την ιδανική υφή: τραγανά εξωτερικά και μαλακά εσωτερικά. Ιδού μια παραδοσιακή συνταγή για να σας βγουν τέλεια, σαν της μαμάς και της γιαγιάς.
Παραδοσιακά μελομακάρονα
Υλικά για 2 κιλά
Για τα μελομακάρονα
- 300 ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
- 350 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. αγελαδινό βούτυρο, λιωμένο
- 1 κ.σ. άχνη ζάχαρη
- ½ κ.γ σόδα
- ¼ κ.γ. κανέλα
- 1/3 κ.γ. γαρίφαλο
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι (ακέρωτο)
- μια πρέζα αλάτι
- 800 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για το σιρόπι
- 350 ml νερό
- 450 γρ. ζάχαρη
- 1 πορτοκάλι, κομμένο στα 2
- 2 ξυλάκια κανέλας
- 70 γρ. μέλι (κατά προτίμηση ανθόμελο)
Για το μέλωμα
- 2 φλ. χοντροκομμένη καρυδόψιχα
- 1 φλ. μέλι (κατά προτίμηση ανθόμελο)
Εκτέλεση
Σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά (εκτός από το μέλι) μαζί και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά. Ανακατεύουμε λίγο να λιώσει η ζάχαρη και αφήνουμε να βράσει για 1 λεπτό (από τη στιγμή που θα κοχλάσει). Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το μέλι. Ανακατεύουμε λίγο και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς, για 2-3 ώρες τουλάχιστον.
Μελομακάρονα: Σε ένα βαθύ μπολ ρίχνουμε τον χυμό, το ελαιόλαδο και το βούτυρο. Προσθέτουμε την άχνη, τη σόδα, την κανέλα, το γαρίφαλο, το ξύσμα και το αλάτι. Ανακατεύουμε ελαφρά με το χέρι και προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι συνεχίζοντας το απαλό ανακάτεμα. Μόλις ενωθούν τα υλικά σταματάμε το ανακάτεμα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μικρά οβάλ (περίπου 25 γρ. το ένα) και περνάμε τη μία πλευρά τους σε τρίφτη να χαραχτεί ελαφρά. Στρώνουμε 2 ταψιά με λαδόκολλα και τοποθετούμε πάνω τα μελομακάρονα αφήνοντας ανάμεσα κενό ώστε να μην κολλήσουν όταν φουσκώσουν στο ψήσιμο. Ψήνουμε για 30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν καλά. Τα ξεφουρνίζουμε και τα ρίχνουμε κατευθείαν στο κρύο σιρόπι. Με μια τρυπητή κουτάλα τα πιέζουμε λίγο να βουτηχτούν καλά στο σιρόπι και τα γυρίζουμε. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε μια σχάρα να στραγγίξουν. Στρώνουμε μια στρώση σε μια πιατέλα και περιχύνουμε με μέλι και με καρύδι. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για 2-3 στρώσεις.
Tips
-Για να βγουν αφράτα και να μελώσουν σωστά δεν ανακατεύουμε πολύ τη ζύμη, ούτε τη ζυμώνουμε δυνατά με τα χέρια μας. Απλώς ανακατεύουμε τα υλικά πολύ ανάλαφρα μέχρι να ενωθούν. Αν το παρακάνουμε η ζύμη θα σφίξει η ζύμη, θα αποβάλει το λάδι. Έτσι θα σκληρύνουν στο ψήσιμο, δεν θα ρουφήξουν όπως πρέπει το σιρόπι και θα βγουν στεγνά.
-Για να μη στεγώσουν και ξεραθούν τα μελομακάρονα καλύτερα να βάλετε λίγα σε μια πιατέλα σκεπασμένη με γυάλινο καπάκι ή μεβράνη. Τα υπόλοιπα φυλάξτε τα σε γυάλινο τάπερ ή μεταλλικό κουτί στρωμμένο με λαδόκολλα και να τα βγάζετε λίγα λίγα για να είναι πάντα φρέσκα και ζουμερά.