Το αγαπημένο φρούτο του φθινοπώρου σε ένα απολαυστικό comfort γλυκό.
Μπορεί το φθινόπωρο να είναι συνδεδεμένο με τις μηλόπιτες αλλά και τα εσπεριδοειδή είναι σε καλή φάση αυτήν την εποχή. Ιδιαίτερα τα πορτοκάλια είναι σαρκώδη και ζουμερά, ιδανικά όχι μόνο για χυμούς και smoothies αλλά και για γλυκά γεμάτα γεύση και άρωμα. Κι αν το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό μιλώντας για πορτοκάλια είναι κέικ ή η πορτοκαλόπιτα, το αμέσως επόμενο είναι σίγουρα μια τάρτα που φτιάχνεται εξίσου εύκολα και γρήγορα. Ειδικά μια τάρτα που συνδυάζει βελούδινη πορτοκαλένια κρέμα, ζύμη που μοσχοβολάει βούτυρο και φρέσκους καρπούς καραμελωμένους από το ψήσιμο είναι ό,τι πρέπει για τον καφέ και το τσάι μας. Ιδού μια συνταγή, για να τη φτιάξετε σε λιγότερο από 1 ώρα.
Τάρτα πορτοκαλιού με μυρωδάτη κρέμα
Υλικά για 6-8 μερίδες
Για την κρέμα
- 800 ml φρέσκο γάλα
- 4 κ.σ. κορν φλάουρ
- 200 ml φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
- 4 κ.σ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
- ξύσμα από ένα πορτοκάλι (ακέρωτο)
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή τα σποράκια από έναν φρέσκο λοβό
- μια πρέζα αλάτι
- 2 πορτοκάλια, κομμένα σε πολύ λεπτές φέτες
Εκτέλεση
Βάση: Βάζουμε τη ζύμη ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες και την ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο (0,5 εκ.). Τη στρώνουμε ομοιόμορφα σε μια μέτρια φόρμα τάρτας (διάμετρος: 24 εκ.) με αποσπώμενα τοιχώματα.
Κρέμα: Σε ένα ποτήρι διαλύουμε το κορν φλάουρ μέσα στον χυμό. Το υπόλοιπο το ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη, το ξύσμα, τη βανίλια και το αλάτι. Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε καλά με σύρμα. Προσθέτουμε τον χυμό με το κορν φλάουρ και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με το σύρμα για 2-3 λεπτά μέχρι να πήξει λίγο το μείγμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει λίγο η κρέμα. Απλώνουμε την κρέμα ομοιόμορφα πάνω στη ζύμη.
Σύνθεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Κόβουμε τις φέτες του πορτοκαλιού στη μέση και τις απλώνουμε πάνω από την κρέμα. Ψήνουμε για 30 λεπτά. Αποσύρουμε και αφήνουμε λίγο να σταθεί για να σφίξει η κρέμα. Κόβουμε και σερβίρουμε.