Συνταγή: Αφράτο τυρόψωμο χωρίς γλουτένη - iefimerida.gr

Συνταγή: Αφράτο τυρόψωμο χωρίς γλουτένη

Τυρόψωμο χωρίς γλουτένη / Φωτογραφία: Unsplash
Τυρόψωμο χωρίς γλουτένη / Φωτογραφία: Unsplash
ΖΩΗ ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ
Ζωή Παπαφωτίου

Με αλεύρι χωρίς γλουτένη και μπόλικη φέτα φτιάχνουμε πεντανόστιμο και χορταστικό τυρόψωμο.

Το ψωμί είναι το «α» και το «ω» της καθημερινής μας διατροφής. Ο αγαπημένος μας υδατάνθρακας που γεμίζει τον οργανισμό ενέργεια με τον πιο νόστιμο τρόπο. Ειδικά όταν το εμπλουτίζουμε με επιπλέον υλικά, πέρα από τα βασικά του, μπορεί εύκολα και γρήγορα να μετατραπεί σε θρεπτικό σνακ, ακόμα και σε κύριο γεύμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν είναι λίγες οι φορές, όμως, που μας φουσκώνει και μας βαραίνει, γι' αυτό αναγκαζόμαστε να το αποφεύγουμε. Συχνά, αυτή η δυσφορία έχει να κάνει με ευαισθησία στη γλουτένη, που είναι συχνό φαινόμενο στον παγκόσμιο πληθυσμό. Εξίσου συχνή βέβαια είναι και η επιλογή κάποιων ανθρώπων να μειώσουν την κατανάλωση της συγκεκριμένης πρωτεΐνης, χωρίς απαραίτητα να τους προκαλεί ενοχλήσεις, για να βελτιώσουν τη διατροφή τους και να προλάβουν τυχόν αρνητικές επιπτώσεις την υγεία τους.

Ευτυχώς, όποιος δεν κάνει να φάει γλουτένη ή έχει αποφασίσει να την αποφεύγει δεν χρειάζεται να στερηθεί το ψωμί και οποιαδήποτε άλλη λιχουδιά φτιάχνεται με αλεύρι. Οι φούρνοι και τα σουπερμάρκετ διαθέτουν μεγάλη ποικιλία με gluten free προϊόντα, ενώ υπάρχουν πλέον και ειδικά μαγαζιά που πουλάνε αποκλειστικά και μόνο πρώτες ύλες χωρίς γλουτένη για όσους θέλουν να φτιάχνουν με τα χεράκια τους ψωμί, κέικ, μπισκότα κ.λπ.

Tο καλό είναι ότι πρακτικά οι συνταγές δεν διαφέρουν ιδιαίτερα, αρκεί να αντικαταστήσετε τα υλικά. Όπως η πρόταση που σας κάνουμε για ένα πεντανόστιμο ψωμί και φέτα και μυρωδικά που μπορείτε να φτιάξετε εύκολα και σε λίγο χρόνο. Φυλάξτε το στην κατάψυξη και απολαύστε το ως σνακ κάθε ώρα της ημέρας.

Τυρόψωμο χωρίς γλουτένη / Φωτογραφία: Unsplash
Τυρόψωμο χωρίς γλουτένη / Φωτογραφία: Unsplash
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τυρόψωμο χωρίς γλουτένη

Υλικά για ένα μέτριο καρβέλι

  • 300 ml χλιαρό νερό
  • 8 γρ. φρέσκια μαγιά
  • 1 κ.γ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
  • 350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις χωρίς γλουτένη
  • 4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
  • 1 φλ. φέτα, χοντροτριμμένη
  • ¼ κ.γ. ρίγανη
  • 2 κ.σ. σουσάμι
  • 1 κ.σ. μαυροκούκι

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το χλιαρό νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε καλά με σύρμα. Προσθέτουμε το αλεύρι και το λάδι. Ανακατεύουμε λίγο μέχρι να ενωθούν και ύστερα ρίχνουμε τη φέτα και τη ρίγανη. Ζυμώνουμε δυνατά μέχρι να δημιουργηθεί μια μαλακή, λεία ζύμη που κολλάει στο μπολ και στα χέρια. Λαδώνουμε τα χέρια μας ώστε να ξεκολλήσουμε τη ζύμη από τα τοιχώματα του μπολ, πλάθουμε ένα καρβελάκι και το μεταφέρουμε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Το σκεπάζουμε με μια βαμβακερή πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου μισή ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C στον αέρα. Αλείφουμε από πάνω το ψωμί με λίγο λάδι και το πασπαλίζουμε με το σουσάμι και το μαυροκούκι. Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει. Αφήνουμε για τουλάχιστον 1 ώρα να χλιάνει, κόβουμε και σερβίρουμε.

Tip

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αφήστε το τυρόψωμο να κρυώσει εντελώς και κόψτε το σε φέτες. Αν τις βάλετε κατευθείαν στην κατάψυξη θα μπορείτε να τις αποψύχετε λίγες λίγες κάθε φορά που θα θέλετε να τις απολαύσετε και θα είναι ολόφρεσκες σαν να τις ξεφουρνίσατε μόλις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ