Αυτό είναι το κόλπο για να μην κολλάει παντού το μέλι όταν ζυγίζουμε.
Το ζύγισμα του μελιού αλλά και άλλων υλικών με ιδιαίτερα κολλώδη υφή όπως το ταχίνι και τα καρποβούτυρα είναι ένας μικρό μπελάς. Όπου και να τα ρίξουμε, σε μπολ ή κούπα, μεταλλικό ή γυάλινο σκεύος, κολλάνε γύρω γύρω και όσο και αν φροντίσουμε να μαζέψουμε τα υπολείμματα με σπάτουλα και κουτάλι, όλο και κάτι θα μείνει πίσω. Έτσι, καταλήγουμε να τρώμε την ώρα μας με το καθάρισμα και φυσικά να σπαταλάμε μεγαλύτερη ποσότητα υλικών από εκείνη που τελικά χρειαζόμαστε. Εν τω μεταξύ, η ακρίβεια στο ζύγισμα τέτοιων υλικών είναι πολύ σημαντική στη ζαχαροπλαστική καθώς εξασφαλίζει την επιτυχία της εκάστοτε συνταγής αλλά και όταν ακολουθούμε συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής του οποίου η απόδοση εξαρτάται από τις ποσότητες των τροφών που καταναλώνουμε.
Λάδι ή βούτυρο για να γλιστράει
Το πιο πρακτικό tip είναι να αλείψουμε το σκεύος που σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε για το ζύγισμα του μελιού με ελάχιστο λάδι ή βούτυρο (ό,τι περιέχει η συνταγή μας). Έτσι θα δημιουργηθεί μια αντικολλητική στρώση πάνω στην οποία θα γλιστρήσει το μέλι. Ειδικά αν έχουμε σκοπό να φτιάξουμε κέικ, μπισκότα, κουλουράκια ή κάποιο άλλο γλυκό που περιέχει κάποια λιπαρή ουσία είναι βολικό να ζυγίσουμε πρώτα το λάδι ή το βούτυρο σε ένα φλιτζάνι, για παράδειγμα, και με το ίδιο σκεύος που θα έχει υπολείμματα λιπαρής ουσίας στη συνέχεια να ζυγίσουμε το μέλι. Εδώ να πούμε ότι τα στερεά υλικά π.χ. αλεύρι είτε τα ζυγίζουμε σε άλλο φλιτζάνι είτε τα ζυγίζουμε πρώτα από όλα για να αποφύγουμε και πάλι το ενδεχόμενο να κολλήσουν πάνω στα υπολείμματα των ελαίων ή του μελιού. Σε κάθε περίπτωση, μια απλή ζυγαριά κουζίνας και μερικά βασικά δοσομετρικά δοχεία και μεζούρες θα μας λύσουν τα χέρια.