Όλα τα μυστικά για τέλεια σιροπιασμένα μελομακάρονα.
Τα μελομακάρονα είναι αναμφισβήτητα το πιο δημοφιλές χριστουγεννιάτικο γλυκό. Οι περισσότεροι έχουμε ένα αγαπημένο ζαχαροπλαστείο ή φούρνο από όπου τα προμηθευόμαστε κάθε χρόνο και φυσικά μια αλάνθαστη συνταγή από μαμά ή γιαγιά για να τα φτιάχνουμε μόνοι μας όταν έχουμε τη διάθεση και τον χρόνο. Πώς είναι όμως τα τέλεια μελομακάρονα; Υπάρχει τρόπος να τα πετυχαίνουμε πάντα; Ασχέτως με την προσωπική προτίμηση του καθενός (μπουκιές, μεγάλα, τραγανά σαν μπισκότα, σχεδόν λιωμένα, ισλί κ.ο.κ.) και τις ολοένα και περισσότερες παραλλαγές που προσφέρει η αγορά (σοκολάτα, red velvet, lotus, Dubai κλπ.) το παραδοσιακό πρότυπο τα θέλει μεγαλούτσικα, τραγανά εξωτερικά και ζουμερά μέσα με άφθονο μέλι και καρύδι από πάνω.
Τα αγνά υλικά, το ακριβές ζύγισμα, το κοσκίνισμα, το απαλό ανακάτεμα και το ομοιόμορφο πλάσιμο είναι μόνο μερικά από τα μυστικά που σημειώνονται σε κάθε αποτελεσματική συνταγή. Ωστόσο, όπως σε όλα τα σιροπιαστά γλυκά πάντα υπάρχει μια διχογνωμία για τη διαδικασία του σιροπιάσματος.
Το τέλειο σιρόπιασμα
Το σημείο που διίστανται συχνά οι απόψεις είναι η θερμοκρασία του σιροπιού και του γλυκού την ώρα της διαδικασίας. Θα ακούσετε και θα διαβάσετε πολλά: «Κρύα μελομακάρονα, κρύο σιρόπι», «Ζεστά μελομακάρονα, ζεστό σιρόπι» και πάει λέγοντας. Επίσης θα δοκιμάσετε και πολλά: στεγνά μελομακάρονα σαν μπισκότα με ανύπαρκτο σιρόπι, υπερβολικά μελωμένα μελομακάρονα που διαλύονται και λιώνουν κ.ά. Για να τα αποφύγετε λοιπόν όλα αυτά και να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα σε αυτά που θα φτιάξετε με τα χεράκια σας αρκεί να τηρήσετε έναν και μοναδικό κανόνα: Κρύο σιρόπι και ζεστά μελομακάρονα!
Ο μόνος τρόπος να ρουφήξουν μέσα όσο σιρόπι χρειάζονται ώστε να μαλακώσει η καρδιά τους αλλά η επιφάνειά τους να μείνει τραγανή είναι να τα ρίξετε καυτά, κατευθείαν από τον φούρνο, μέσα σε κατσαρόλα γεμάτη με εντελώς κρύο σιρόπι. Τα πολύ ζεστά μελομακάρονα θα «σβήσουν» μέσα στο μείγμα της ζάχαρης και του νερού και θα ακουστεί μάλιστα και ένα χαρακτηριστικό τσιτσίρισμα. Αυτός ακριβώς ο ήχος είναι που μαρτυράει ότι όλα πηγαίνουν καλά, ότι ρουφάνε το σιρόπι μέσα όπως πρέπει και έξω μένουν τραγανά (όπως συμβαίνει με το γαλακτομπούρεκο, τον μπακλαβά κλπ.).
Ένα λεπτό μέσα στο σιρόπι είναι αρκετό για να γίνουν όλα όπως πρέπει. Μόλις σταματήσουν να τσιτσιρίζουν είναι έτοιμα (αν τα αφήσετε παραπάνω θα μουλιάσουν και θα χαλάσει η υφή τους). Έπειτα το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τα πιέσετε ελαφρά με μια τρυπητή κουτάλα ώστε να βυθιστούν καλά μέσα στο σιρόπι για 1 λεπτό. Ύστερα βγάλτε τα να στραγγίσουν και να κρυώσουνε εντελώς πάνω σε μια σχάρα.
Οι λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά
-Για να κερδίσετε χρόνο φτιάξτε πρώτα το σιρόπι και αφήστε το να κρυώσει όσο θα ζυμώνετε και θα ψήνετε τα γλυκά.
-Για να μην ζεσταθεί απότομα το σιρόπι ρίξτε μέσα τα μελομακάρονα σε δόσεις. Ρίχνοντας τα λίγα λίγα θα έχετε χώρο να τα βουτήξετε και να τα γυρίσετε σωστά χωρίς να σπάσουν ή να διαλυθούν. Επίσης, αν τα βάλετε όλα μαζί το κρύο σιρόπι θα ζεσταθεί απότομα και δεν θα έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
-Αν φτιάξετε πολλά είναι λογικό να ζεσταθεί το σιρόπι στις 2-3 απανωτές δόσεις που θα ρίξετε μέσα. Οπότε περιμένετε λίγο να κρυώσει ξανά και ύστερα συνεχίστε με τα υπόλοιπα. Για να μην σας κρυώσουν τα μελομακάρονα όσο περιμένετε το σιρόπι, αφήστε τα μέσα στον ζεστό φούρνο με κλειστή την πόρτα. Αν παρόλα αυτά τελικά κρυώσουν, ζεστάνετε τα στους 160°C στον αέρα για 2-3 λεπτά.
Πάντα φρέσκα και λαχταριστά
Αν θέλετε να φτιάξετε πολλά μελομακάρονα τα οποία θα δείχνουν πάντα φρέσκα δεν είναι ανάγκη να τα σιροπιάσετε όλα μαζί. Ψήστε 3-4 ταψιά, σιροπιάστε τα μισά και σερβίρετε τα σε δίσκο με μπόλικο μέλι και καρύδι ενδιάμεσα και από πάνω. Τα υπόλοιπα κλείστε τα σε μεταλλικό κουτί ή γυάλινο τάπερ για να μην νοτίσουν και φυλάξτε σε ένα βάζο το σιρόπι. Έτσι όταν τελειώσουν τα σιροπιασμένα μπορείτε να ζεστάνετε τα σκέτα που έχετε φυλάξει και να τα σιροπιάσετε τελευταία στιγμή για να τα σερβίρετε φρέσκα και λαχταριστά.