Τα αρωματικά ελαιόλαδα γίνονται πανεύκολα και απογειώνουν ακόμα και τα πιο αδιάφορα πιάτα.
Το ελαιόλαδο πηγαίνει φανταστικά με τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά. Υπάρχουν άπειροι συνδυασμοί που ταιριάζουν με όλα τα φαγητά και μπορούν να κάνουν ενδιαφέρουσα ακόμα και την πιο βαρετή συνταγή. Επίσης, γίνονται πανεύκολα. Γι αυτό αξίζει να φτιάξουμε μερικά και να τα έχουμε έτοιμα στο ντουλάπι-τροφοδότη μας κάθε φορά που τα χρειαζόμαστε.
Απλά μυστικά για σύνθετη γεύση
Πρώτα από όλα πρέπει να επιλέξουμε ένα ελαιόλαδο εξαιρετικής ποιότητας. Μετά να φροντίσουμε να έχουμε φρέσκα ή αποξηραμένα μυρωδικά τα οποία όμως να μην είναι πολύ καιρό και έχουν ατονήσει τα αρώματά τους. Επίσης, χρησιμοποιούμε αποστειρωμένα μπουκάλια ή βάζα με στενό στόμιο τα οποία κλείνουν ερμητικά. Γενικά υπολογίζουμε ότι το ελαιόλαδο θέλει τουλάχιστον δύο εβδομάδες για να αρωματιστεί. Φυσικά, όσο περισσότερο το αφήνουμε τόσο καλύτερο γίνεται.
Τα super SOS
Αν θέλουμε τα αρώματα να είναι φίνα και διακριτικά σουρώνουμε το αρωματισμένο ελαιόλαδο σε καθαρά μπουκάλια και πετάμε τα μυρωδικά. Αν θέλουμε πιο έντονο αποτέλεσμα, αφήνουμε μέσα στο μπουκάλι τα υλικά. Φροντίζουμε όμως, οπωσδήποτε, όταν κατεβαίνει η στάθμη του λαδιού και μένουν εκτεθειμένα τα υλικά, τα πετάμε γιατί κινδυνεύουν να χαλάσουν.
Τρεις εκδοχές που ταιριάζουν με όλα
Λεμόνι-σκόρδο-ρίγανη: Από μια μαρουλοσαλάτα μέχρι ένα αρνάκι στον φούρνο με πατάτες, αυτός ο συνδυασμός πάει σχεδόν σε κάθε μεσογειακό πιάτο.
Πορτοκάλι-κρεμμύδι-μπούκοβο: Μπριζόλες, μπιφτέκια, πανσέτες, κοτόπουλο και γενικώς οτιδήποτε μπαίνει στη σχάρα του BBQ με αυτό το λάδι γίνεται θεϊκό.
Δάφνη-μπαχάρι-μαύρο πιπέρι: Φακές, κοτόσουπα, μοσχάρι κοκκινιστό και στιφάδο. Όλα γίνονται καλύτερα με αυτό το πάντρεμα υλικών.