Δυο προϊόντα που χρησιμοποιούμε καθημερινά στην κουζίνα αρκούν για να κάνουν τα ταψιά μας να μαγειρεύουν σαν γάστρες.
Το μαγείρεμα στη γάστρα δίνει μοναδικά χαρακτηριστικά σε όλα τα φαγητά. Από την ταπεινή αλλά υπέροχα μελωμένη ρεβιθάθα μέχρι το μεγαλειώδες κατσικάκι με πατάτες που λιώνει στο στόμα τα αρώματα και οι γεύσεις πολλαπλασιάζονται. Σε κάθε περίπτωση, τα φαγητά συνδυάζουν τα πλεονεκτήματα των φουρνιστών και των μαγειρευτών αφού ξεροψήνονται και διατηρούν την υγρασία τους χωρίς όμως να στεγνώνουν ή να μοιάζουν νερόβραστα.
Για όλους αυτούς τους λόγους αξίζει να επενδύσουμε στην αγορά μιας καλής γάστρας η οποία βέβαια δεν είναι και το πιο οικονομικό σκεύος που κυκλοφορεί. Όπως επίσης δεν είναι και το πιο εύχρηστο εργαλείο καθώς μια γάστρα είναι φτιαγμένη συνήθως από μαντέμι άρα εξ ορισμού είναι βαριά. Ευτυχώς, υπάρχει ένας απλός και οικονομικός τρόπος προσομοίωσης ψησίματος στη γάστρα τον οποίο μπορούμε να πετύχουμε εύκολα και γρήγορα χρησιμοποιώντας κάποια πράγματα που έχουμε στην κουζίνα και μεταχειριζόμαστε σε καθημερινή βάση.
Με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο
Για να μετατρέψουμε λοιπόν ένα βαθύ ταψί σε γάστρα αρκεί να το σκεπάσουμε καλά με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. Δεν είναι βέβαια τόσο απλό αφού δεν φτάνει μόνο να τα ακουμπήσουμε επάνω από το φαγητό αλλά να τα σφίξουμε καλά γύρω γύρω. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Όποιο φαγητό και να σκοπεύετε να ψήσετε ο βασικός σκοπός είναι ένας: να το καλύψετε με τέτοιο τρόπο ώστε να μην χάνει την υγρασία του όσο ψήνεται. Για να γίνει αυτό πρέπει σε πρώτη φάση να βάλετε ένα κομμάτι λαδόκολλα που να καλύπτει καλά όλη την επιφάνεια και από πάνω ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο που να περισσεύει λίγο γύρω γύρω ώστε να μπορέστε στη συνέχεια να το σφίξετε με τα χέρια σας γύρω γύρω και να σφραγίσετε καλά κάθε πιθανή δίοδο των υδρατμών.
Γιατί πρώτα λαδόκολλα και όχι σκέτο αλουμινόχαρτο;
Μπορεί τα αλουμινόχαρτα «νέας» γενιάς να είναι πιο «υγιεινά» αλλά δεν παύουν να φτιάχνονται από υλικά που καλό είναι να μην έρχονται σε απευθείας επαφή με τα φαγητά μας την ώρα που ψήνονται. Αυτός είναι και ο λόγος που πρώτα βάζουμε τη λαδόκολλα (να εφάπτεται με το φαγητό) η οποία είναι φτιαγμένη για να ψήνονται τυλιγμένα μέσα της τα φαγητά. Και ύστερα εφαρμόζουμε από πάνω το αλουμινόχαρτο το οποίο ως πιο εύκαμπτο βολεύει περισσότερο στο κλείσιμο γύρω γύρω. Επίσης ένας άλλος λόγος που δεν τυλίγουμε απευθείας τα φαγητά με αλουμινόχαρτο την ώρα του ψησίματος είναι γιατί μπορεί να κολλήσουν επάνω υπολείμματα, μικροσκοπικά κομματάκια που μπορεί να μας διαφύγουν και να τα καταπιούμε τρώγοντας.