Δεν υπάρχει πιο λαχταριστό και εύκολο σιροπιαστό κέικ από την σπιτική καρυδόπιτα.
Η καρυδόπιτα είναι ένα γλυκό τόσο εντυπωσιακό και μεγαλειώδες σε εμφάνιση, άρωμα και γεύση που όποιος δεν σκαμπάζει από ζαχαροπλαστική σίγουρα φαντάζεται ότι προκύπτει από δεκάδες υλικά και πολύπλοκες, τεχνικά απαιτητικές διαδικασίες. Στην πραγματικότητα όμως ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Αυτό το υπέροχο επιδόρπιο φτιάχνεται με συστατικά που υπάρχουν σε κάθε σπίτι, αν εξαιρέσουμε φυσικά τα καρύδια τα οποία χρειάζεται να τα αγοράσουμε επί τούτου φρέσκα και τραγανά.
Γενικά η καρυδόπιτα είναι συνδεδεμένη με γιορτές και ειδικές περιστάσεις όμως είναι τόσο εύκολο να γίνει που άνετα θα μπορούσατε να τη φτιάχνετε κάθε εβδομάδα. Το σαββατοκύριακο που τα παιδιά ζητούν γλυκό, και συγκεκριμένα κέικ, αλλά και τις καθημερινές που πλάι στο απογευματινό καφεδάκι ταιριάζει πάντα κάτι τέτοιο. Ιδού μια συνταγή χωρίς μίξερ που θα σας λύσει τα χέρια σε κάθε περίπτωση:

Παραδοσιακή καρυδόπιτα
Υλικά για 4-6 μερίδες
- 8 αυγά, χωρισμένα
- 100 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
- 100 γρ. φρυγανιά, τριμμένη
- 150 γρ. καρυδόψιχα, χοντροτριμμένη
- 1 ½ κ.σ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.γ. κανέλα
- ½ κ.γ. γαρύφαλλο
- μια πρέζα αλάτι
- 4 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
- 1 σφηνάκι κονιάκ
Για το σιρόπι
- 350 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
- 350 ml νερό
- 1 ξύλο κανέλας
- φλούδα από ένα λεμόνι (ακέρωτο)
- 1 χούφτα καρυδόψιχα, ολόκληρα κομμάτια (πεταλούδες) για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση
Σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε όλα τα υλικά σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Βράζουμε για 7-8 λεπτά (από τη στιγμή που θα κοχλάσει), μέχρι να δέσει ελαφρά το σιρόπι. Αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Καρυδόπιτα: Σε ένα μπολ χτυπάμε με σύρμα τους κρόκους και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Συνεχίζοντας το ανακάτεμα προσθέτουμε λίγο λίγο τη φρυγανιά, τα καρύδια, το μπέικιν, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το αλάτι. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε επίσης τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μαρέγκα και την προσθέτουμε κουταλιά κουταλιά στο μείγμα ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα σιλικόνης. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Λαδώνουμε πολύ καλά ένα μέτριο ταψί (παραλληλόγραμμο ή στρογγυλό) ή το στρώνουμε με λαδόκολλα και απλώνουμε ομοιόμορφα μέσα το μείγμα. Ψήνουμε για 50 λεπτά και τσεκάρουμε αν έχει ψηθεί βυθίζοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο. Αν βγει με υπολείμματα ζύμης συνεχίζουμε το ψήσιμο για 5-10 λεπτά. Αν βγει καθαρό και στεγνό, ξεφουρνίζουμε.
Σιρόπιασμα: Περιχύνουμε την καυτή καρυδόπιτα με το κρύο σιρόπι χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι ώστε να το απορροφήσει σταδιακά και να σιροπιαστεί ομοιόμορφα το γλυκό χωρίς να διαλυθεί. Αφήνουμε να κρυώσουν τελείως και να απορροφηθεί όλο το σιρόπι. Κόβουμε και σερβίρουμε με μια καρυδόψιχα πεταλούδα.
Tips
-Προφανώς για να διευκολυνθείτε, ειδικά στο στάδιο της μαρέγκας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μίξερ. Στην πράξη θα δείτε όμως ότι και χειροκίνητα γίνεται, αρκεί κανείς να έχει τη δύναμη και την υπομονή να χτυπήσει γρήγορα και δυνατά τα ασπράδια.
-Αν και το βασικό πλεονέκτημα αυτού του γλυκού είναι η απλότητα του, σίγουρα γίνεται ακόμα πιο απολαυστικό με μια μπάλα παγωτό (κατά προτίμηση βανίλια) ή σοκολατένιο γλάσο από πάνω.