Πέντε νέα μαγαζιά που προστέθηκαν αυτό το καλοκαίρι στον αθηναϊκό γαστρονομικό χάρτη έχουν κλέψει τις εντυπώσεις, στόμα με στόμα, και συζητιούνται για το φαγητό τους.
Η γαστρονομική σκηνή της Αθήνας δεν κλείνει ποτέ. Ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι καινούργια μαγαζιά κάνουν την εμφάνισή τους και νέα πρότζεκτ καταφέρνουν να τραβήξουν την προσοχή. Βάζουμε, λοιπόν, pin στις νέες αφίξεις της εστίασης και κάνουμε tour σε κάθε γωνιά της πόλης, από το Γκάζι μέχρι τη Γλυφάδα κι από την Πλατεία Αγίων Θεοδώρων στο κέντρο μέχρι την Ακαδημία Πλάτωνος.
Mirlo: Η... καντίνα με τα κεμπάπ στο Γκάζι
To αδερφάκι του πολυσυζητημένου Feyrouz, που άνοιξε στο Γκάζι, είναι ένα μαγαζί που ενδύεται το κόνσεπτ της καντίνας, σερβίροντας ζουμερό κεμπάπ και λοιπές λαχταριστές νοστιμιές που συνδυάζουν την κουζίνα της Ανατολής με τη Μεσόγειο. Πρόκειται για μια εικονική καντίνα: ένα κανονικό μαγαζί με τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο της οδού Ελασιδών στο Γκάζι, το οποίο στην πρόσοψή του έχει με λευκό χρώμα, σχηματισμένο στον τοίχο, το περίγραμμα μιας καντίνας.
Το Mirlo παντρεύει τη street food φιλοσοφία μιας καντίνας, αλλά με την ποιότητα ενός έθνικ εστιατορίου με σεφ.

Ο ιδιοκτήτης του Feyrouz, Ανδρέας Κιλτσικσής, συνεργάζεται με τον σεφ Βασίλη Χαμάμ και τον Ανδρέα Νικολόπουλο, δημιουργώντας ένα μενού που έχει πολλές επιλογές: κεμπάπ, γιαουρτλού, ζουμερές σαλάτες με μεσογειακά λαχανικά και φρούτα, έθνικ ανατολίτικους μεζέδες, βασισμένες σε πειραγμένες ή αυθεντικές λεβαντίνικες νοστιμιές και συνταγές από τη Συρία, το Ιράν κ.λπ.
Ιnfo: Mirlo, Ελασιδών 5, Γκάζι, τηλ.: 2161004220
Άθος: Η ελληνική μετα-ταβέρνα της Ακαδημίας Πλάτωνος
Στις αρχές του καλοκαιριού μια μεταμοντέρνα εκδοχή της ελληνικής ταβέρνας, ή ακριβέστερα του παλιού καλού μαγειρείου, άνοιξε στην Ακαδημία Πλάτωνος, δυο-τρεις δρόμους πάνω από τη Λεωφόρο Αθηνών, κοντά στην Ταβέρνα των Φίλων.

Τρεις φίλοι -οι Δημήτρης Γραμματικάκης, Δημήτρης Χατζηβασιλείου και Παναγιώτης Πανταζής-, οι οποίοι γνωρίστηκαν στο εστιατόριο Pharaoh όπου συνεργάζονταν, άνοιξαν το δικό τους μαγαζί, σε έναν χώρο απλό που δίνει έμφαση στην ανοιχτή του κλασική inox κουζίνα.

Το Άθος, με ένα μικρό ευέλικτο μενού δώδεκα πιάτων που αλλάζει συχνά, συν τις εμπνεύσεις της κουζίνας που μετουσιώνονται σε λαχταριστά πιάτα ημέρας, υπηρετεί την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα που στηρίζεται στη μαμαδίστικη νοστιμιά και στα αγνά καλά υλικά από την ελληνική ύπαιθρο. Μεζέδες, λαδερά και όσπρια (από μελιτζάνες μέχρι ρεβιθάδες), ελληνικές σαλάτες, μαγειρευτά ή ψητά κρέατα και ψαροφαγικές νοστιμιές, σε εκτελέσεις που ζητούν ψωμάκι (για βούτες) και καλό κρασί.
Info: Άθος, Σιατίστης 9, Ακαδημία Πλάτωνος, τηλ.: 2110084610
Hafu: Η πολυσυζητημένη επιστροφή του Κοντιζά στην Πλατεία Αγίων Θεοδώρων
Σε απόσταση αναπνοής από το Tantopo, ο Σωτήρης Κοντιζάς άνοιξε αυτό το καλοκαίρι, στην Πλατεία Αγίων Θεοδώρων, το Hafu: ένα νέο μαγαζί με minimal ιαπωνική διακόσμηση βασισμένη στο ξύλο, όπου επαναφέρει στο αθηναϊκό κοινό τις κλασικές του -γνώριμες- γεύσεις.
Το όνομα προκύπτει από την αγγλική λέξη «half», υποδηλώνοντας τη μεικτή καταγωγή του σεφ, η οποία αντικατοπτρίζεται επακριβώς, άλλωστε, στο μαγειρικό του DNA.
Τα πιάτα του Κοντιζά παίζουν με τις επιρροές του τόσο από τη μεσογειακή όσο και από την ιαπωνική κουζίνα, σε έναν δημιουργικό συνδυασμό που αρέσει πολύ. Δεν υπάρχουν εκπλήξεις εδώ, αλλά η νοστιμιά και ο χαρακτήρας είναι απολαυστικά οικείος.
Ιnfo: Δραγατσανίου 8, Αθήνα, τηλ.: 2152155550
Dopios: Τώρα και στην Αθηναϊκή Ριβιέρα
Το δημοφιλές μεζεδοπωλείο του Χριστόφορου Πέσκια και των αδελφών Πιτσιλή στην Πλατεία Αγίων Θεοδώρων, αυτό το καλοκαίρι απέκτησε και τη νότια εκδοχή του: ένα ακόμα δίδυμο μαγαζί με το ίδιο μενού στη Γλυφάδα.

Οι επισκέπτες της Αθηναϊκής Ριβιέρας απολαμβάνουν, σε τραπεζάκια έξω, μεζέδες φτιαγμένους με πρώτες ύλες από ελληνικά τοπικά προϊόντα και καλούδια φρέσκα από μικρούς καλούς παραγωγούς σε όλη την Ελλάδα: από κεφτεδάκια μοσχομυριστά μέχρι τα signature γαριδάκια popcorn με τη σκορδαλιά μαύρου σκόρδου.

Η wine list εστιάζει στον ελληνικό αμπελώνα.
Info: Dopios Glyfada, Λαοδίκης 31, Γλυφάδα, τηλ.: 2108981747
Mr. Poteto: Ένα νέο street food στη Γλυφάδα αφιερωμένο στις πατάτες
Ένα νέο conceptual street food στέκι στη Γλυφάδα, το οποίο δίνει έμφαση στην πατάτα σε διάφορες εκδοχές.

Οι πατάτες έρχονται από τα δικά τους χωράφια και καθαρίζονται στο χέρι πριν μετατραπούν σε πατατο-λιχουδιές που συνοδεύουν burgers, chicken wrap, lobster rolls, chicken nuggets κ.ά.

Σαλάτες, breakfast bowls συμπληρώνουν το μενού, ενώ υπάρχουν και πιάτα με κρέας και πατάτες, όπως το αργοψημένο χοιρινό, οι ξεψαχνισμένες μοσχαρίσιες στηθοπλευρές, αλλά και πιάτα με θαλασσινά και πατάτες, όπως οι γαρίδες tempura, οι καραβιδο-ουρές και τα καλαμαράκια τηγανητά.

Info: Mr. Poteto, Λεωφόρος Δημάρχου Αγγέλου Μεταξά 7 & Ανδρέα Παπανδρέου 14, Γλυφάδα, τηλ.: 2110083291
- ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
- Μια βραδιά στο μαγικό κήπο της Σπονδής: H γαστρονομική παράσταση ενός φίνου μενού 10 σταδίων βήμα-βήμα
- Πήγαμε για aperitivo στο νέο retro bar της Αθήνας για το οποίο μιλούν όλοι -Σαν να είσαι σε σοκάκι στη Νάπολη του '70
- 7+1 δροσερές οάσεις στην Αθήνα: Κήποι, ταράτσες και ντεκ πάνω στο κύμα για φαγητό και ποτό