Πού βγαίνουμε τώρα; Οκτώ αθηναϊκές αφίξεις, openings και events: Από street food και νέα μπαρ, μέχρι γαστροκαφενεία και fine dining σπέσιαλ βραδιές.
Η Αθήνα μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού είναι απόλαυση. Η γαστρονομική ατζέντα έχει πλήθος αφίξεων, νέων διευθύνσεων και ολοκαίνουργιων πρότζεκτ που έχουν αρχίσει να συζητιούνται ή έχουν ήδη γίνει viral στόμα με στόμα.
Έχουμε και λέμε: Δύο μπαρ που έκαναν opening αυτό το καλοκαίρι, στα Εξάρχεια και στην Κυψέλη, και έχουν ήδη ξεκινήσει να παίζουν δυναμικά στα κοινωνικά δίκτυα. Ένα διεθνές brand ασιατικής κουζίνας που έφτασε ως pop-up εστιατόριο στην Αθηναϊκή Ριβιέρα. Ένα παράξενο μπεργκεράδικο στην Αγάθωνος, ένα στενάκι γύρω από την Αιόλου, στο εμπορικό τρίγωνο του Δήμου Αθηναίων, με design που έχει ήδη γίνει θέμα συζήτησης στο εξωτερικό, καθώς είναι δημιουργία του νεοϋρκέζικου αρχιτεκτονικού studio Snarkitecture (μια δημιουργική διεπιστημονική κολεκτίβα που ιδρύθηκε από τον Αμερικανό εικαστικό Daniel Arsham και τον αρχιτέκτονα Alex Mustonen). Ένα μικρό ζαχαροπλαστείο στου Ψυρρή που ειδικεύεται στους λουκουμάδες και μοιάζει σαν να έχει βγει από τις σελίδες ενός graphic novel, με το design του να υπογράφεται από το βραβευμένο αρχιτεκτονικό γραφείο 314 Architecture Studio, που ξεχωρίζει διαρκώς για τις φουτουριστικές του καμπύλες. Η άφιξη στην Αθήνα μιας διάσημης Λονδρέζας σεφ που φημίζεται διεθνώς για την ασιατική της κουζίνα, για μια σειρά από σπέσιαλ βραδιές σε έναν από τους ωραιότερους κήπους της πόλης. Ένα νέο γαστροκαφενείο με κρητική κουζίνα στη Φωκίωνος Νέγρη και, τέλος, ένα νέο μπαρ με απολαυστικά κοκτέιλ μέσα στην καρδιά ενός περιβολιού στη Βάρη.

One Burger: Το μαρμάρινο μπεργκεράδικο στο κέντρο που μοιάζει με αρχαίο ναό
H νεοϋρκέζικη design κολεκτίβα snarkitecture δημιούργησε ένα πρωτοποριακό μπεργκρεράδικο στην Αθήνα, στο εμπορικό κέντρο, στη σκιά της Ακρόπολης, το οποίο συνδυάζει τη φαντασία του μεταμοντέρνου ψηφιακού κόσμου με την αίγλη ενός μαρμάρινου αρχαιοελληνικού τύπου ναού. Με μια σειρά από γλυπτές φόρμες που μοιάζουν με φαράγγια, το One Burger, στην Αγάθωνος, θυμίζει περισσότερο γκαλερί Τέχνης ή γιγαντιαίο installation σε Μπιενάλε, παρά ένα συνηθισμένο street food ταχυφαγείο.

Σε ένα άδειο οικόπεδο στήθηκε εκ του μηδενός το αλλόκοτο αυτό μπεργκεράδικο, 80 τετραγωνικών μέτρων, που συνδυάζει τις λείες κρεμ, σμιλεμένες επιφάνειες, φτιαγμένες από ένα εύπλαστο υλικό τύπου κόριαν που θυμίζει μάρμαρο στην όψη, με την τραχιά πέτρα (που διατηρήθηκε από προγενέστερο γκρεμισμένο οίκημα).
Οι πάγκοι μοιάζουν με τις αναβαθμίδες των νησιών, τις πεζούλες που κλιμακωτά σκαρφαλώνουν στις πλαγιές, ενώ στην ίδια σύνθεση δημιουργούνται καθίσματα και παγκάκια για τους θαμώνες.

Η στέγη είναι σαν σκίαστρο που ανοίγει στο αττικό φως, ενισχύοντας την αίσθηση ότι βρίσκεσαι μέσα σε ένα installation που αλλάζει διαρκώς ανάλογα με τις εναλλαγές του φυσικού φωτός.

Στο μενού του One Burger θα βρείτε τρία διαφορετικά smash burgers: μια κλασική εκδοχή, μια πιο spicy και μια vegan επιλογή. Συνοδεύονται από τηγανητές πατάτες.

Info: Αγάθωνος 7, Αθήνα, Ώρες λειτουργίας: Tρίτη έως Κυριακή 18:00 - 00:00
instagram.com/oneburgerworldwide

Η διεθνής σεφ Yuka Aoyama επέστρεψε στη Fuga για special βραδιές
Αυτή την εβδομάδα, τη Δευτέρα 21 και την Τρίτη 22 Ιουλίου, η διάσημη σεφ της ασιατικής κουζίνας Yuka Aoyama, με μια δυναμική θητεία στα κορυφαία εστιατόρια Nobu και Roka του Mayfair ως executive chef, θα συναντήσει ξανά τον executive chef του εστιατορίου Fuga, Μίλτο Κώτση, με τον οποίο θα προσφέρουν στο αθηναϊκό κοινό μια ξεχωριστή γαστρονομική εμπειρία.

Τα δύο αυτά βράδια θα παρουσιαστεί ένα ειδικά διαμορφωμένα μενού γευσιγνωσίας επτά σταδίων, με κόστος 50 ευρώ ανά άτομο, ενώ τα ποτά από το μπαρ La Gitana by Fuga θα συμπληρώνουν τη βραδιά, με μια επιλεγμένη σειρά από premium cocktails που έχουν δημιουργηθεί ως pairings των γαστρονομικών σταδίων που έχουν επιμεληθεί οι δύο σεφ.

Info: Πέτρου Κόκκαλη 1, Αθήνα, στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
Για κρατήσεις επισκεφθείτε το www.fugarestaurant.gr ή καλέστε στο τηλέφωνο: 2107242979

Not In Athens: Το μπαρ Ideal νέο viral στέκι στα Εξάρχεια
«Not In Athens» λέει το σλόγκαν του νέου Hi-Fi Sounds bar του αθηναϊκού κέντρου που έχει ήδη γίνει viral, αν και βρίσκεται μέσα στην καρδιά της πόλης: στον πεζόδρομο της Κιάφα, μεταξύ Ακαδημίας και Σόλωνος. Σε αυτό, κάτω από μια ρετρό μαρκίζα, πίνουν ήδη τα ποτά τους οι λάτρεις του βινυλίου και της vintage (φασαίικης) κατάστασης.

Ωραίες μουσικές, αλλά και απολαυστικά ποτά από την ομάδα του Έκτορα Βεζυργιάννη (Greek World Class Bartender 2024).
Info: Bar Ideal, Κιάφας 8, Εξάρχεια | instagram.com/im.notinathens

Etero Lukumas: Ζαχαροπλαστείο με design από το 314 Architecture Studio
Σκεφτείτε το σπιτάκι των χόμπιτ με τα καμπυλόγραμμα παράθυρα, αλλά σε ένα στενάκι στου Ψυρρή. Συγκεκριμένα, στη Στοά Ψυρρή, στην Παλλάδος 24-26, υπάρχει ένα λιλιπούτειο ζαχαροπλαστείο που μοιάζει σαν να έχει βγει από τη φαντασία ενός καρτουνίστα ή ενός ψηφιακού illustrator.

To εξαιρετικό αρχιτεκτονικό γραφείο 314 architecture studio υπογράφει τον ευρηματικό σχεδιασμό του Etero Lukumas, στο οποίο θα βρείτε παγωτά και λουκουμάδες.

Η πρόσοψή του μοιάζει με σταγόνα παγωτό που έχει λιώσει και έχει παγώσει ξανά, μοιάζει ρευστή και δίνει στον χώρο την αίσθηση της κίνησης. Σε 20 τετραγωνικά μέτρα σε μέγεθος, το ντιζάιν και οι γεύσεις προλαβαίνουν να πουν πολλά και να κλέψουν τις εντυπώσεις.
Info: Στοά Ψυρρή (Παλλάδος 24 - 26), Αθήνα | instagram.com/etero_lukumas

Telion: Το νέο πολυσυζητημένο μπαρ της Κυψέλης
Εκεί όπου κάποτε υπήρχε το φημισμένο ζαχαροπλαστείο «Τέλειον», τώρα υπάρχει ένα μπαρ που έχει τραβήξει την προσοχή, το οποίο παίζε έξυπνα με το παρελθόν, κρατώντας το όνομα και τη... γλύκα: Το Telion Bar έχει μια πόρτα στον δρόμο η οποία μοιάζει με αυτές που έχουν τα ασανσέρ.
Στο εσωτερικό οι εκπλήξεις συνεχίζονται: Είναι σαν να έχεις προσγειωθεί στο ρετρό/vintage σαλόνι μιας μακρινής Κυψελιώτισσας θείας, αλλά σε μια μεταμοντέρνα εκδοχή του που σε κάνει να νιώθεις άλλοτε σαν να είσαι σε όνειρο με χορευτικά του Μεταξόπουλου από ταινία με τη Βλαχοπούλου -αλλά με καταπληκτικά ποτά από την Πόπη Σεβαστού-, και άλλοτε στο παλιό Zonar’s. Βοηθούν κάπως και τα παλιά ψυγεία του παλιού ζαχαροπλαστείου, που έχουν διατηρηθεί δημιουργικά στον χώρο.
Info: Ιθάκης 40, Κυψέλη | instagram.com/telion.athens

iTopa!: To νέο γαστροκαφενείο στη Φωκίωνος Νέγρη
Η Κρήτη συναντά τη Χώρα των Βάσκων, το βερμούτ συνδυάζεται με τσικουδιές και οι μεζέδες σε ταξιδεύουν πότε στην Καταλονία και πότε στον Ψηλορείτη - κι όλα αυτά στην καρδιά της Κυψέλης. Το ¡Topa! (στα βασκικά σημαίνει «στην υγειά μας») είναι το νέο ιδιαίτερο πρότζεκτ του Άρη Σκλαβενίτη και του Γιάννη Τσικουδάκη, στη Φωκίωνος Νέγρη.
Πρόκειται για ένα γαστροκαφενείο με σομελιέ και σεφ, που παντρεύει δύο δυναμικούς πολιτισμούς: την κρητική κουλτούρα και τη βασκική. Στο μενού θα βρείτε μεζέδες για sharing που ζητούν ποτό.
Info: Φωκίωνος Νέγρη 43, Κυψέλη, τηλ. 2108660889 | instagram.com/topa.athens
Ένα μπαρ μέσα στο μποστάνι: Nέα απολαυστικά κοκτέιλ από το Περιβόλι στη Βάρη
Σκεφτείτε ότι βρίσκεστε μέσα στην καρδιά ενός βιολογικού περιβολιού, δίπλα στα μποστάνια με τις ντομάτες και τις μελιτζάνες, ανάμεσα στις ελιές, στις μουριές και στις κολοκυθιές, και πίνετε κοκτέιλ που έχουν τα αρώματα, τις γεύσεις και τη φρεσκάδα του μεσογειακού μποστανιού. Δεν είναι φαντασίωση από αυτές που μπορείτε να πραγματοποιήσετε σε κάποιο νησί των Κυκλάδων, αλλά μια πραγματικότητα που μπορείτε να απολαύσετε στην Αττική, σε έναν επίγειο παράδεισο τεσσάρων στρεμμάτων στη Βάρη, με πέτρινα μονοπάτια, πεύκα, λιμνούλα με βατραχάκια και νούφαρα και φυσικά αληθινές βιολογικές καλλιέργειες.
Φέτος, το Περιβόλι στη Βάρη δεν είναι απλώς ένα αυθεντικό και φημισμένο farm-to-table εστιατόριο με νόστιμη αγνή κουζίνα που φέρνει μονάχα τα βιολογικά καλούδια από το χωράφι στο πιάτο μας, αλλά ο ιδανικός χώρος για να συναντηθούμε χαλαρά για ποτά με τους φίλους μας, στη φυσική δροσιά ενός κατάφυτου κτήματος που απέχει μόλις 8 λεπτά από τη Γλυφάδα και τη Βουλιαγμένη.

Στο νέο μπαρ του εστιατορίου θα βρείτε, εκτός από τα κλασικά κοκτέιλ (Aperol Spritz, Mojito, Paloma, Negroni, Daquiri), και μια σειρά signature «Περιβολίσια» κοκτέιλ με φοβερά ονόματα, όπως ο Λιόκαμπος (ένα αμιγώς ελληνικό κοκτέιλ, με το πολυβραβευμένο Grace Icon Gin και νότες λεμονιού), το Μυροβόλι (ανάλαφρο και βοτανικό, ένα τζιν τόνικ φτιαγμένο με Gin Mare που παγιδεύει μέσα του τα αρώματα της Μεσογείου), το Συκοστάλαγμα (δροσιστικό τζιν με σόδα αρωματισμένη από το φύλλο της συκιάς), το Νεραϊδόκηπο (νοσταλγικό, γλυκό κοκτέιλ με ρούμι παλαίωσης 7 ετών και επίγευση πικραμύγδαλο και κανέλα), το Ξωτικοζούμι (την Περιβολίσια εκδοχή του Ζόμπι, με υψηλούς αλκοολικούς βαθμούς, που συνδυάζει τρία διαφορετικά παλαιωμένα ρούμι και φρούτο του πάθους) και το Αρμάστι (γλυκόξινο μα και πικάντικο κοκτέιλ με μαστίχα, μοσχολέμονο, ανανά και τσίλι).
Επίσης, υπάρχουν και επιλογές χωρίς αλκοόλ - δύο πολύ γευστικά mocktails: το Αμέθυστο (η πικράδα του negroni, χωρίς το αλκοόλ) και το Ξάστερο (φρουτώδες, δροσερό και ανάλαφρο, με ανανά και λάιμ).
Ιnfo: perivolivari.gr | Κυρηνείας (π. Κυργίων) 15 - Βάρη, Αττική, τηλ. 2108963000 | instagram.com/perivolivari

Sumosan: Το καλοκαιρινό pop-up εστιατόριο της Αθηναϊκής Ριβιέρας
Το Sumosan, το διάσημο και πολυβραβευμένο εστιατόριο ασιατικής κουζίνας, ξεκινώντας το γαστρονομικό του ταξίδι από το Λονδίνο και αφού κατέκτησε το Βερολίνο, την Ντόχα, το Ριάντ, την Κουρσεβέλ και την Κρήτη, έκανε στάση και στην Αθήνα. Απολαμβάνοντας τα ηλιοβασιλέματα της Αθηναϊκής Ριβιέρας, το αθηναϊκό κοινό μπορεί πλέον να απολαμβάνει τις ιαπωνικές γεύσεις του Sumosan (από maki, sushi και sashimi, μέχρι τις signature δημιουργίες όπως η σαλάτα αστακού, τα sashimi taquitos, οι γαρίδες με wasabi και ο μαύρος μπακαλιάρος με miso), στο pop-up εστιατόριο του brand που άνοιξε μέσα στο design resort One&Only Aesthesis, στη Γλυφάδα.

Οι επισκέπτες δειπνούν πλάι στην εντυπωσιακή πισίνα και στο μπαρ του συγκροτήματος, απολαμβάνοντας τόσο ένα minimal και πολυτελές σύγχρονο décor όσο και τη θέα στον Αργοσαρωνικό.

«Η άφιξη του Sumosan προσθέτει μια συναρπαστική νέα διάσταση στη γαστρονομική μας πρόταση στο One&Only Aesthesis. Γνωστό για το δημιουργικό του πνεύμα και το κομψό του ύφος, το pop-up δεν φέρνει μόνο μια παγκόσμια αύρα στο θέρετρο, αλλά διευρύνει και τις επιλογές για φαγητό τόσο για τους επισκέπτες μας όσο και για την τοπική αθηναϊκή κοινότητα. Είναι ένα τολμηρό βήμα που μας συνδέει ακόμα πιο βαθιά με τη ζωντάνια της Ριβιέρας», αναφέρει ο Gerald Krischek, γενικός διευθυντής του One&Only Aesthesis.

Info: Sumοsan Athens at One&Only Aesthesis, Λεωφ. Ποσειδώνος 110, Γλυφάδα, τηλ.: 216 6861000 | instagram.com/ooaesthesis
- ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
- Σε αυτό το εστιατόριο στον Κεραμεικό είναι σαν να τρως σε ιταλικό σοκάκι -Φίνες γεύσεις
- Παναγιώτης Σιαφάκας: Από τη «Μεγάλη Βρεταννία» σεφ-νομάς, μαγειρεύει στη φύση σε απίθανες γωνιές -Άλλη εμπειρία
- Humain, το εστιατόριο στο Μετς που ήρθε από την Ίμπιζα -Απολαυστικά πιάτα σε ένα ονειρεμένο νεοκλασικό