Επισκεφθήκαμε τρία δυνατά εστιατόρια ελληνικής κουζίνας για να δοκιμάσουμε τα νέα καλοκαιρινά μενού τους και ξεχωρίσαμε τα πιάτα που θα γίνουν viral.
Το καλοκαίρι στην πόλη, όταν μιλάμε για την υπέροχη Αθήνα του ευρωπαϊκού νότου, δεν είναι σχήμα οξύμωρο. Εμείς εδώ, ακόμα και μέσα στον καύσωνα, μπορούμε να βρίσκουμε τη δροσιά, τη νοστιμιά, τη μαγεία έστω κι αν οι διακοπές μας ακόμα αργούν. Μετά τα γραφεία βρισκόμαστε με την παρέα μας για βόλτες με θερινό σινεμά, για μπύρες κάτω από τ' αστέρια, για υπαίθρια φεστιβάλ, για live σε παλιές αποθήκες, για εκθέσεις σε πάρκα και φυσικά όλα πάντα καταλήγουν γύρω από ένα τραπέζι στρωμένο με αγάπη για εμάς και όσους αγαπάμε.

Στο ρεπορτάζ που ακολουθεί, επισκεφθήκαμε τρία εστιατόρια που έχουν αγαπηθεί πολύ -μια viral γαστροταβέρνα στα βόρεια προάστια, ένα μοντέρνο αναβαθμισμένο μεζεδοπωλείο στον Κεραμεικό και μια μπάρα στην Κυψέλη που βγάζει τραπεζάκια έξω στον πεζόδρομο της Αγίας Ζώνης- για να δοκιμάσουμε τα νέα τους καλοκαιρινά πιάτα. Τι κοινό έχουν αυτά τα τρία εστιατόρια; Υπηρετούν με πάθος μια νέα ελληνική κουζίνα που έχει άποψη και στυλ, αλλά κυρίως που έχει μια νοστιμιά η οποία μιλά κατευθείαν στην καρδιά. Το καθένα με το δικό του στυλ -η Striggla με σεφ τον πολυσυζητημένο φέτος Θωμά Μάτσα (Voulkanizater, Alemagou, Le Sapin κ.ά.), το Μείγμα της αγαπημένης και αεικίνητης Μαρίνας Χρονά (Το Ρίνι Δίπλα στο Μουσείο) και το ροκ Ντύλαν με τον ταλαντούχο Βαγγέλη Βέη-, δίνουν μια άλλη γεύση στην ελληνική κουζίνα, αλλά όλα παίζουν με τις παραδόσεις έξυπνα και λιχούδικα. Για να δούμε όμως τα τρία πιάτα που σε λίγο θα μιλούν όλοι γι αυτά...

Το παστίτσιο-κόλαση που λιώνει στο στόμα, από τον Θωμά Μάτσα στη Striggla
H Striggla ήταν φέτος η έκπληξη της χρονιάς. Μια γαστροταβέρνα με μενού από τον Θωμά Μάτσα, ο οποίος φέτος έκλεψε την παράσταση, τόσο με αυτό το νέο γαστρονομικό πρότζεκτ των βορείων προαστίων όπως και με το Voulkanizater στο Κουκάκι. Στη Striggla απολαμβάνουμε, συστηματικά και κατ' επανάληψη, μια σταθερά ποιοτική δημιουργική ελληνική κουζίνα που έχει συναίσθημα και μιλά στην καρδιά. Με τη συνοδεία καλού κρασιού από τον ελληνικό αμπελώνα, το νέο καλοκαιρινό μενού του Μάτσα, το οποίο εκτελεί άψογα ο Θάνος Μασούρης, έχει πολλές γευστικές εκπλήξεις – πιάτα για sharing που καλύπτουν έξυπνα όλα τα γούστα της παρέας, με ψάρι, θαλασσινά και ένα ζουμερό κρέας που είναι πάντα ποίημα.

Το πιάτο-όνειρο: Ένα παστίτσιο που σε στέλνει στα ουράνια, λιχούδικο και αληθινό food porn, από αυτά που από τη μυρωδιά τους κιόλας σε μαγεύουν. Εδώ, δημιουργικά, ο Θωμάς Μάτσας, έχει πάρει το παστίτσιο της Ελληνίδας μάνας και το έχει απογειώσει, με μια θεϊκή καμένη μπεσαμέλ στη βάση του πιάτου, με μεγάλα ζυμαρικά-κοχύλια γεμισμένα με μοσχαρίσιο κιμά και κάτι λεπτά και τραγανά μπισκότα παρμεζάνας που κριτσανίζουν ηδονικά, καθώς μπλέκονται μέσα σε αυτή την κολασμένη σάλτσα με τον κιμά και τη μπεσαμέλ που λιώνει απίθανα στο στόμα.

Τι άλλο να δοκιμάσω: Τον γαύρο οπωσδήποτε, γιατί δεν έχει καμία σχέση με ό,τι έχεις μέχρι τώρα στο μυαλό σου για το μαρινάτο μεσογειακό γαυράκι. Όλη αυτή η ένταση και η (σκληρή) οξύτητα που ξέρουμε από την παραδοσιακή ταβέρνα, εδώ έχει γίνει ένα αρμονικό, ήπιο, τρυφερό και γκουρμεδιάρικο μεζεδάκι με ντομάτα, μυρωδικά, lime και πάπρικα.

Επίσης, εκπληκτικό και δροσερό πιάτο είναι η σαλάτα με τα στρογγυλά φασολάκια που τα μπλανσάρουν και μετά τα περνάνε από την σχάρα για να τα καψαλίσουν πριν τα τοποθετήσουν πάνω μια κρέμα από πράσο (αν τη φάτε θα καταλάβετε τι εστί Μεσόγειος που σκάει στο στόμα σαν κινηματογραφικό φιλί σε δροσερό κήπο), με τυρί Bολάκι από την Τήνο, καβουρντισμένο φουντούκι, μαυρομάτικα φασόλiα και μια φίνα ταπενάντ ντομάτας.
Info: Striggla - Αγίου Κωνσταντίνου 56 (λίγο πάνω από το Δαχτυλίδι), τηλ. 2160017188 | instagram.com/striggla_restaurant

Η λιχούδικη στάκα με πατάτα, πανσέτα και τηγανητά αυγά, από τη Μαρίνα Χρονά στο Μείγμα
Η Μαρίνα Χρονά είναι ένα πλάσμα που αγαπά τα τηγάνια και τις κατσαρόλες της. Και εκείνα για ανταπόδοση της χαρίζουν μια νοστιμιά ελληνική που τη βοηθά να στήνει αγαπησιάρικα μαγαζιά όπως Το Ρίνι Δίπλα στο Μουσείο (Εξάρχεια) αλλά και το νέο φετινό της πρότζεκτ, το Μείγμα (Κεραμεικός), που είναι ένα αναβαθμισμένο μεζεδοπωλείο, αλλά χωρίς τα κλισέ των μεζεδοπωλείων. Γεμάτο ζωγραφισμένες από street artist φραγκοσυκιές, το μαγαζί αυτό, με το ξύλο να πρωταγωνιστεί και με τα πολλά εσωτερικά φυτά να ίπτανται από την οροφή, έχει ένα νέο καλοκαιρινό μενού που θα σου προσφέρει γευστικές εκπλήξεις, με μεζέδες που ζητούν κρασί και είναι ιδανικοί για να τους μοιραστείς με την παρέα. Από το χειροποίητο ψωμάκι με το αλάτι, αλλά και τις γκουρμεδιάρικες αλοιφές, όπως η μους πέστροφας και η φάβα η φουρνιστή με χειροποίητο καπνιστό σκουμπρί και κρεμμυδάκι, έως την σέξυ στάκα, τα φίνα raviοloni γεμισμένα με ανθότυρο, καμμένο βούτυρο και αυγό και ένα κουνέλι λαδορίγανη που σου μένει αξέχαστο κ.ά., η κάρτα έχει επιλογές για όλα τα γούστα, ώστε η παρέα να μείνει ευχαριστημένη είτε θέλει να φάει κρέας, ψάρι, πάστα και μαγειρευτά φαγητά στην κατσαρόλα.

Το πιάτο-όνειρο: Η περιβόητη στάκα με τα αυγά μάτια, τα κυβάκια τραγανής τηγανητής πατάτας και την ελληνική πανσέτα είναι γεννημένη σταρ-ντίβα του Instagram που ξέρει να σαρώνει τα like με τον κρόκο του αυγού να στραφταλίζει μέσα στο πιάτο ηδονικά. Μόλις όμως φας την πρώτη μπουκιά η φωτογενής ντίβα θα σε κάνει να παραδεχτείς ότι τελικά τη «γουστάρεις τη χωριάτισσα». Το πιάτο σε ταξιδεύει στην Κρήτη, στην ελληνική ύπαιθρο, στο χωριό και σου ξυπνά τη μνήμη από τα ωραιότερα και πιο αγνά μεσογειακά σου καλοκαίρια!

Τι άλλο να δοκιμάσω: Μην παραλείψεις να πάρεις το κατσικάκι-λουκούμι που είναι σιγομαγειρεμένο στα ζουμιά του και κράτα οπωσδήποτε ζεστό ψωμάκι για να το βουτήξεις σε αυτή τη λαχταριστή σάλτσα. Ωραία επίσης τα κεφτεδάκια με τσιπς καθώς και τη σαλάτα με ψητά φασολάκια, βερίκοκα και ένα καταπληκτικό ποντιακό τυρί.
Info: «Μείγμα» - Μεγάλου Αλεξάνδρου 114, τηλ.: 2103452094 | instagram.com/meigma_athens

Το ημίπαστο ψάρι με βινεγκρέτ από νερό ντομάτας, πίκλα από άγριο σέλερι και κεράσια σε ζύμωση, από τον Βαγγέλη Βέη στο Ντύλαν
O Bαγγέλης Βέης δεν είναι απλώς ένας έμπειρος νεαρός σεφ που ψήθηκε μέσα στις fine dining κουζίνες μαγαζιών όπως η Hytra, αλλά ένας απίθανος ροκ τύπος που μαγειρεύει φίνα και παίζει με την ελληνική κουζίνα δημιουργικά. Στο πρώτο δικό του γαστρονομικό πρότζεκτ, εννοώ δικό του ως επιχειρηματίας και μάγειρας ταυτόχρονα -σεφ πατρόν-, το Ντύλαν, έπεσε στα βαθιά αλλά το ρίσκο τον δικαίωσε. Ο Βαγγέλης πήγε σε μια περιοχή ζόρικη όπως ο πεζόδρομος της Αγίας Ζώνης στην Κυψέλη και τελικά την αναβάθμισε γαστρονομικά, σε έναν χώρο-σπιρτόκουτο με μια open space κουζίνα και με μια γκουρμέ μπάρα των δέκα θέσεων, όπου σερβίρεται μια δημιουργική ελληνική κουζίνα που έχει νοστιμιά και άποψη. Πολύ γρήγορα, το μαγαζί έγινε γνωστό και δημοφιλές στόμα με στόμα, με αποτέλεσμα να προστεθούν τραπεζάκια στον πεζόδρομο που γεμίζουν χειμώνα-καλοκαίρι.
Με λίγα ποτά και μια μικρή αλλά ενημερωμένη και επιλεκτική wine list, το Ντύλαν είναι μια εναλλακτική έξοδος για ελληνική γαστρονομία που έχει χαρακτήρα και πιάτα απολαυστικά. Η χειρόγραφη ωραία κάρτα έχει δέκα επιλογές μόνο με σαλάτες, ορεκτικά, κυρίως πιάτων και γλυκά, που μπορείς να τα πάρεις όλα απολαμβάνοντας ένα άτυπο ελληνικό ντεγκουστασιόν μενού.

Το πιάτο-όνειρο: Προσωπικά το χέρι του Βαγγέλη Βέη ως σεφ το εκτίμησα βαθύτατα μαγειρικά από ένα φίνο ημίπαστο ψάρι που ήταν σκέτο-ποίημα, με μια καταπληκτική σάλτσα από αυτές που θέλουν ψωμί για «ελεύθερη κατάδυση» με την ψύχα μέσα στο πιάτο. Στην καλοκαιρινή του εκδοχή, το ημίπαστο αυτό ψάρι ημέρας θα κολυμπά σε μια βινεγκρέτ από νερό ντομάτας, με πίκλα άγριο σέλερι, πίκλα κεράσι και κεράσια σε ζύμωση.

Τι άλλο να δοκιμάσω: Δύο ακόμα νέα πιάτα θα προστεθούν λίαν συντόμως στην κάρτα, πλάι στα πιάτα που αγαπήθηκαν πολύ (αλλά τα οποία θα έχουν κι αυτά καλοκαιρινές παραλλαγές). Το ένα είναι μια σαλάτα υπερθέαμα του μεσογειακού αγρού, με καρδιές μαρουλιού, μαγιονέζα με άγριο σκόρδο και αγγούρι σε ζύμωση και σταφύλι και το άλλο είναι ένα συκώτι μοσχαρίσιο με έναν ζωμό από κρεμμύδι, πιπεριά Φλωρίνης, καραμελωμένα και τηγανητά κρεμμύδια. Από τα πιάτα που προϋπήρχαν μένει ο μπακαλιάρος πλακί με σχοινόπρασο (best seller), η ρεβιθάδα στο πολύ νόστιμο αρνίσιο χεράκι θα αντικατασταθεί με κριθαράκι, ντοματίνι κονφί και γαλοτύρι, μια νόστιμη πατατοσαλάτα, με πατάτα, παστό ψάρι, πιπεριές, λάιμ και παστό αυγό, ένας κόκορας με σάλτσα από γαρίδες και λουκάνικο.

Info: Ντύλαν, Αγίας Ζώνης 38, Κυψέλη, τηλ. 2108668899 | instagram.com/ntylan_kipseli
- ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
- Σε αυτό το εστιατόριο στον Κεραμεικό είναι σαν να τρως σε ιταλικό σοκάκι -Φίνες γεύσεις
- Παναγιώτης Σιαφάκας: Από τη «Μεγάλη Βρεταννία» σεφ-νομάς, μαγειρεύει στη φύση σε απίθανες γωνιές -Άλλη εμπειρία
- Humain, το εστιατόριο στο Μετς που ήρθε από την Ίμπιζα -Απολαυστικά πιάτα σε ένα ονειρεμένο νεοκλασικό