Φτιάχνουμε το πιο απολαυστικό φαγητό του χειμώνα, τα γιουβαρλάκια, ακολουθώντας την παραδοσιακή συνταγή.
Υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα φαγητά, όπως τα γιουβαρλάκια, που τα τρώμε μόνο τον χειμώνα ή τελοσπάντων τα έχουμε ταυτίσει με τη συγκεκριμένη εποχή. Αυτό συμβαίνει γιατί έχουν όλα τα χαρακτηριστικά της σούπας. Είναι δηλαδή ζουμερά, πλούσια σε αρώματα, γεύσεις και θρεπτικά συστατικά, ενώ τρώγονται πάντα ζεστά. Στην προκειμένη περίπτωση βέβαια τα γιουβαρλάκια συνδυάζουν εξ ορισμού και δύο μεγάλες αγάπες πολλών καλοφαγάδων: τα κεφτεδάκια και το αυγολέμονο. Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο αυτό το φαγητό είναι πιο νόστιμο και χορταστικό από άλλες σούπες και το λαχταράμε ακόμα περισσότερο, ειδικά όταν πέφτουν οι θερμοκρασίες.
Όπως όλα τα παραδοσιακά φαγητά βέβαια, έτσι και τα γιουβαρλάκια έχουν τα μυστικά τους για να γίνουν τέλεια. Το ζητούμενο στην προκειμένη περίπτωση είναι να βγουν αφράτα και μυρωδάτα με καλά δεμένη σάλτσα, είτε τα αυγοκόψουμε είτε όχι. Ο μεικτός κιμάς, ο μπόλικος άνηθος και το ξύσμα λεμονιού είναι τα στοιχεία που τους δίνουν αρώματα και απογειώνουν τη γεύση και την υφή τους. Όσο για το αυγολέμονο, θέλει τρόπο και όχι κόπο για να μην κόψει. Ιδού λοιπόν βήμα βήμα όσα πρέπει να κάνετε για να βγουν άψογα.
Γιουβαρλάκια αυγολέμονο
Υλικά για 6 μερίδες
- 600 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς, από σπάλα
- 150 γρ. χοιρινός κιμάς, από σπάλα
- 180 γρ. ρύζι γλασέ
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
- ½ φλ. άνηθος, ψιλοκομμένος
- 1 αυγό
- ½ φλ. ε.π. ελαιόλαδο
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το αυγολέμονο
- 2 αυγά
- χυμός από 2 λεμόνια
Για το γαρνίρισμα
- Ξύσμα από ένα λεμόνι
- 3 κ.σ. άνηθος, ψιλοκομμένος
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά, αλατοπιπερώνουμε καλά και ανακατεύουμε με τα χέρια μας. Ζυμώνουμε δυνατά, να σπάσουν οι ίνες του κιμά (για να βγουν αφράτα) και πλάθουμε περίπου 25 γιουβαρλάκια. Σε βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε ένα 1,5 λίτρο νερό και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να κοχλάσει. Με μια τρυπητή κουτάλα ρίχνουμε μέσα τα γιουβαρλάκια (λίγα λίγα) και βράζουμε για 10 λεπτά μέχρι να ασπρίσουν και να σφίξουν. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, από δυνατή σε μέτρια, και σκεπάζουμε με το καπάκι. Βράζουμε για 30 λεπτά και κλείνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε την κατσαρόλα πάνω στο ζεστό μάτι και συνεχίζουμε με το αυγολέμονο.
Σε ένα μπολ χτυπάμε δυνατά τα αυγά με σύρμα ή μίξερ χειρός για 2-3 λεπτά μέχρι να αφρίσουν και να αφρατέψουν, αλλά το μείγμα να παραμείνει αραιό και ρευστό (να μην γίνει μαρέγκα). Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε λίγο λίγο (με αργή και συνεχή ροή, σαν κλωστή) το λεμόνι και 1-2 κουτάλες ζεστό ζουμί από τα γιουβαρλάκια ώστε να ζεσταθεί σταδιακά το μείγμα και να ομογενοποιηθούν όλα μαζί τα υλικά. Το ζητούμενο είναι να μην κόψουν τα αυγά και να μην δημιουργηθούν ψημένα κομμάτια, σαν ψιλοκομμένη ομελέτα, μέσα στο φαγητό. Όταν είναι έτοιμο, το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τα γιουβαρλάκια και ανακινούμε ελαφρά με κυκλικές κινήσεις, πιάνοντας την κατσαρόλα από τα χερούλια. Παπσπαλίζουμε με τον άνηθο και το ξύσμα, και σερβίρουμε αμέσως.
Tip
Αν δεν θέλετε να τα αυγοκόψετε μπορείτε να δέσετε τη σούπα με κορν φλάουρ. Σε ένα μπολάκι διαλύετε 1 κ.γ. κορν φλάουρ σε 1 κ.σ. νερό. Προσθέτετε τον χυμό λεμονιού και ανακατεύετε καλά με σύρμα. Περιχύνετε το φαγητό και ανακείτε καλά να πάει παντού και να πήξει η σούπα όσο είναι το φαγητό στο σβηστό μάτι και διαρκεί ακόμα ο βρασμός.