Η αγαπημένη μας παραδοσιακή πίτα αλλιώς. Πιο εύκολη και γρήγορη αλλά το ίδιο νόστιμη.
Στην Ελλάδα αγαπάμε τις πίτες όσο κανένα άλλο φαγητό. Η γαστρονομική μας παράδοση περιέχει άπειρες παραλλαγές των οποίων τα μυστικά ξέρουμε από τις γιαγιάδες και τις μαμάδες μας. Παρ’ όλα αυτά δεν τις φτιάχνουμε όσο συχνά θα θέλαμε κυρίως γιατί έχουμε στο μυαλό μας ότι τα χειροποίητα φύλλα που τις κάνουν άπαιχτες θέλουν χρόνο και κόπο για να ετοιμαστούν. Ωστόσο και η γέμιση παίζει τον δικό της ξεχωριστό ρόλο αφού κρύβει όλο τον πλούτο της γεύσης τους.
Ευτυχώς, μπορούμε να κάνουμε τη ζωή μας πολύ πιο εύκολη είτε αγοράζοντας έτοιμα φύλλα (κυκλοφορούν χειροποίητες επιλογές εξαιρετικής ποιότητας στην αγορά) είτε φτιάχνοντας μια εύκολη βάση με μαγιά στιγμής. Στη συνταγή που σας προτείνουμε παρακάτω η πατροπαράδοτη σπανακόπιτα γίνεται σε λιγότερο από 1 ώρα διατηρώντας αναλλοίωτη τη γεύση της. Και το καλύτερο; Απογειώνεται με ένα ζουμερό αυγό μάτι από πάνω.
Ανοιχτή σπανακόπιτα με αυγό μάτι
Υλικά για 8 κομμάτια
Για τη ζύμη
- 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 175 ml νερό χλιαρό
- μια πρέζα αλάτι
- ½ κ.γ. μαγιά ξηρή
- 2 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
Για τη γέμιση
- 4 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
- 350 γρ. σπανάκι, πλυμένο και καθαρισμένο
- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
- 150 γρ. φέτα, κατά προτίμηση βαρελίσια, τριμμένη
- 100 γρ. κασέρι, τριμμένο
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 2 αυγά, ένα χτυπημένο και ένα ολόκληρο
Εκτέλεση
Ζύμη: Σε ένα μπολάκι διαλύουμε τη μαγιά στο μισό νερό και την αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά. Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και ρίχνουμε μέσα το μείγμα της μαγιάς και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε λίγο με το χέρι και ρίχνουμε τμηματικά το υπόλοιπο νερό. Ζυμώνουμε το μείγμα για 10 λεπτά μέχρι να έχουμε μια λεία και ελαστική ζύμη. Σκεπάζουμε με καθαρή και στεγνή βαμβακερή πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό σημείο (δίπλα σε καλοριφέρ ή κάτω από κλιματιστικό) για μισή ώρα μέχρι να φουσκώσει καλά.
Γέμιση: Σε ένα σουρωτήρι ρίχνουμε το σπανάκι, το αλατίζουμε και το στύβουμε καλά. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμυδάκι για 1 λεπτό. Προσθέτουμε το σπανάκι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά ακόμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα τυριά και μπόλικο πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε μέσα και το ένα αυγό αφού πρώτα το χτυπήσουμε με σύρμα ή πιρούνι σε ένα μπολάκι. Ανακατεύουμε πολύ καλά.
Σύνθεση-ψήσιμο: Απλώνουμε τη ζύμη με τα χέρια σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Απλώνουμε επάνω στη ζύμη τη γέμιση ομοιόμορφα αφήνοντας γύρω γύρω ακάλυπτο το στεφάνι για να φουσκώσει (και να γίνει σαν πίτσα) στο ψήσιμο. Ψήνουμε για 15 λεπτά μέχρι να λιώσουν τα τυριά και να ροδίσει από κάτω η ζύμη. Σπάμε το αυγό στο κέντρο και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να ψηθεί και το αυγό (περίπου 5 λεπτά για υγρό κρόκο, περίπου 10 για σφιχτό κρόκο). Αφήνουμε να κρυώσει 5 λεπτά, κόβουμε και σερβίρουμε.
Tip:Για να μοιάζει ακόμα περισσότερο με πίτσα η ανοιχτή σπανακόπιτα που θα φτιάξετε μπορείτε κάτω από τη γέμιση να στρώσετε και 2-3 κουταλιές σάλτσα ντομάτας.