Συνταγή: Λαχταριστές πατάτες με κιμά και μπεσαμέλ - iefimerida.gr

Συνταγή: Λαχταριστές πατάτες με κιμά και μπεσαμέλ

Πατάτες με κιμά και μπεσαμέλ / Φωτογραφία: Unsplash
Πατάτες με κιμά και μπεσαμέλ / Φωτογραφία: Unsplash
ΖΩΗ ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ
Ζωή Παπαφωτίου

Μια πιο απλή αλλά εξίσου πεντανόστιμη παραλλαγή του αγαπημένου μας μουσακά, με πατάτες αντί για μελιτζάνες.

Ένα από τα πιο αγαπημένα μας πιάτα στην Ελλάδα είναι ο μουσακάς. Την κλασική εκδοχή του την έχουμε συνδέσει με το καλοκαίρι αφού τότε είναι που βρίσκουμε καλές μελιτζάνες, ντομάτες και όλα τα φρέσκα μποστανικά που χρειαζόμαστε για να τον φτιάξουμε. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να τον στερούμαστε τους φθινοπωρινούς μήνες ή τον χειμώνα και να περιμένουμε έναν ολόκληρο χρόνο για τον απολαύσουμε ξανά. Μπορούμε λοιπόν να τον φτιάχνουμε και να τον ευχαριστιόμαστε όποτε τον τραβάει η όρεξή μας σε παραλλαγές που ταιριάζουν με την κάθε εποχή. Όπως για παράδειγμα στην εκδοχή που σας δίνουμε παρακάτω που αντί για μελιτζάνες χρησιμοποιούμε πατάτες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πατάτες με κιμά και μπεσαμέλ / Φωτογραφία: Unsplash
Πατάτες με κιμά και μπεσαμέλ / Φωτογραφία: Unsplash

Πατάτες στον φούρνο με κιμά και μπεσαμέλ

Υλικά για 6 μερίδες

  • 6 μέτριες πατάτες, χοντροκομμένες
  • 4 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο για το ψήσιμο

Για τον κιμά

  • 750 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς (σπάλα)
  • 4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 1 ποτήρι κόκκινο ξηρό κρασί
  • 1 ξύλο κανέλας ή ¼ κ.γ. τριμμένη
  • 4 κόκκοι μπαχάρι ή ¼ κ.γ. τριμμένο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 4 ώριμες ντομάτες, τριμμένες ή 2 κουτιά ντοματάκια κονκασέ
  • 1 κ.σ. πελτές ντομάτας, αραιωμένος σε 1 ποτήρι νερό
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για την μπεσαμέλ

  • 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 120 γρ. αγελαδινό βούτυρο
  • 1 λίτρο φρέσκο γάλα
  • 2 αυγά, χτυπημένα
  • ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ½ φλ. κεφαλοτύρι ή γραβιέρα, τριμμένα

Εκτέλεση

Κιμάς: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε καλά το κρεμμύδι ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα. Μόλις μαραθεί λίγο το κρεμμύδι, προσθέτουμε το σκόρδο και τον κιμά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Ανακατεύουμε καλά μέχρι ο κιμάς να σπάσει σε μικρά κομματάκια και να αλλάξει χρώμα. Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε 1 λεπτό να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε την κανέλα, το μπαχάρι και τη δάφνη. Ανακατεύουμε λίγο και ρίχνουμε τις ντομάτες, τον πελτέ, τη ζάχαρη και μπόλικο αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε πολύ καλά, σκεπάζουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε για 20 λεπτά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπεσαμέλ: Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα σε μέτρια φωτιά και αποσύρουμε πριν κοχλάσει. Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά και μόλις λιώσει ρίχνουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά με σύρμα για 2-3 λεπτά μέχρι να καβουρδιστεί λίγο το αλεύρι. Προσθέτουμε λίγο λίγο το ζεστό γάλα ανακατεύοντας συνέχεια με το σύρμα ώστε να μη σβολιάσει το μείγμα. Μόλις πήξει και δέσει, προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και αλατοπιπερώνουμε. Αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά, ρίχνουμε τα αυγά και το μισό τυρί και ανακατεύουμε καλά.

Πατάτες: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Ρίχνουμε τις πατάτες σε ένα βαθύ πυρίμαχο σκεύος και προσθέτουμε ½ ποτήρι νερό. Ραντίζουμε με το ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε καλά και ψήνουμε για μισή ώρα μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.

Σύνθεση: Αφαιρούμε τις μισές πατάτες από το ταψί. Απλώνουμε ομοιόμορφα τον μισό κιμά πάνω από αυτές που αφήσαμε μέσα στο σκεύος και καλύπτουμε με τη μισή μπεσαμέλ. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με το υπόλοιπο τυρί. Ψήνουμε για μισή ώρα, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. Αφήνουμε το φαγητό να κρυώσει λίγο, κόβουμε και σερβίρουμε.

Tip: Ένα μυρωδικό που ταιριάζει πολύ με αυτό το φαγητό είναι ο μαϊντανός. Βάλτε 1 φλ. ψιλοκομμένα φύλλα μαϊντανού στον κιμά, αφού τον μαγειρέψετε ή πασπαλίστε το φαγητό με την ίδια ποσότητα ψιλοκομμένου μαϊντανού όταν το ξεφουρνίσετε.  

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ