Η νοστιμότερη παιδική μας ανάμνηση φτιάχνεται με απλά υλικά και προσοχή στις λεπτομέρειες.
Τα κεφτεδάκια με πατάτες τηγανητές είναι η γεύση που μας ακολουθεί σε όλη μας τη ζωή. Ειδικά όταν ήμασταν παιδιά αν μπορούσαμε να τρώμε κάθε μέρα αυτό το φαγητό θα το τρώγαμε με την ίδια όρεξη και λαχτάρα. Οι περισσότεροι όταν μας ρωτούσαν τι θέλουμε να φάμε απαντούσαμε το συγκεκριμένο πιάτο, χωρίς δεύτερη σκέψη. Και όταν βγαίναμε έξω σε ταβέρνες και εστιατόρια το ίδιο αναζητούσαμε.

Η φροντίδα και η προσοχή με την οποία οι μαμάδες και οι γιαγιάδες μας έπλαθαν και τηγάνιζαν τους κεφτέδες είναι μια ανάμνηση δυνατή, το ίδιο και η νοστιμιά τους. Όταν, ζεστούς ακόμα, τους μασουλάγαμε με λαιμαργία ίσως δεν σκεφτόμασταν ότι κάποτε θα μεγαλώσουμε και θα θέλουμε να τους φτιάξουμε οι ίδιοι στα παιδιά μας. Κι επειδή σαν τους σπιτικούς κεφτέδες δεν έχει, ιδού μια κλασική συνταγή για να τους απολαμβάνετε οικογενειακώς πάντα χειροποίητους και φρεσκοτηγανησμένους όπως τους θυμάστε από τη μαμά και τη γιαγιά.
Τηγανητά κεφτεδάκια
Υλικά για 30 κομμάτια
- 750 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, από ελιά
- 250 γρ. κιμάς χοιρινός, από σπάλα
- 2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί, μουσκεμένο και στυμένο
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο στο μούλτι
- 1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη
- 2 κ.σ. φρέσκος δυόσμος, ψιλοκομμένος
- ½ κ.γ. ρίγανη ξερή, τριμμένη
- 2 αυγά
- 2 κ.σ. ξίδι
- ½ φλ. ε.π. ελαιόλαδο
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- αλεύρι
- ε.π. ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ και αλατοπιπερώνουμε καλά. Ανακατεύουμε πολύ καλά με τα χέρια μας και ζυμώνουε δυνατά. Σκεπάζουμε το μπολ με μεβράνη και το βάζουμε για 1-2 ώρες στο ψυγείο ώστε να σφίξει το μείγμα και να δέσουν μεταξύ τους οι γεύσεις και τα αρώματα όλων των υλικών. Σε ένα μεγάλο, σχετικά βαθύ, τηγάνι ρίχνουμε μπόλικο ελαιόλαδο μέχρι η στάθμη να φτάσει τα δύο δάχτυλα. Ζεσταίνουμε καλά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Πλάθουμε κεφτεδάκια (περίπου 50 γρ. το καθένα) και τα αλευρώνουμε καλά. Τα ρίχνουμε λίγα λίγα στο καυτό λάδι και τηγανίζουμε για 2-3 λεπτά. Τα γυρίζουμε από την άλλη πλευρά και τηγανίζουμε για 2-3 λεπτά ακόμα μέχρι να ροδίσουν γύρω γύρω. Με τρυπητή κουτάλα τα μεταφέρουμε σε πιατέλα στρωμμένη με χαρτί κουζίνας για να αποροφηθούν τα περιτά λάδια και τα σερβίρουμε αμέσως, όπως είναι ζεστά, ιδανικά μαζί με τηγανητές πατάτες.
Τα 3 μυστικά της επιτυχίας
Μεικτός κιμάς: Επειδή ο μοσχαρίσιος κιμάς δεν είναι ιδιαίτερα λιπαρός και στεγνώνει εύκολα προσθέτουμε στο μείγμα και λίγο χοιρινό κιμά που είναι πιο μαλακός και έχει περισσότερο λίπος ώστε τα κεφτεδάκια να γίνουν πιο νότιμα και ζουμερά.
Δυνατό πλάσιμο: Για να δέσουν σωστά τα υλικά (οι γεύσεις και τα αρώματα) και να μη διαλύονται οι κεφτέδες μας στο τηγάνι δεν αρκεί να τα ανακατέψουμε καλά όλα μαζί. Πρέπει να τα πλάσουμε με δύναμη ώστε να σπάσουν τα κομματάκια και οι ίνες του κρέατος και να υπόλοιπα υλικά να πάνε παντού.
Τηγάνισμα σε δόσεις: Αν ρίξουμε όλους τους κεφτέδες μαζί στο τηγάνι η θερμοκρασία του λαδιού θα πέσει απότομα, θα κολήσουν μεταξύ τους και δεν θα γίνουν τραγανοί. Ρίξτε κάθε φορά όσους κεφτέδες χωράει το τηγάνι σας φροντίζοντας να έχουν μεταξύ τους κενό και περιθώριο ώστε να τους γυρίζετε χρησημοποιώντας ξύλινη κουτάλα ή δύο πιρούνια χωρίς να κινδυνεύουν να σπάσουν και να διαλυθούν.