Συνταγή για τάρτα λεμονιού -Φίνα και δροσερή - iefimerida.gr

Συνταγή για τάρτα λεμονιού -Φίνα και δροσερή

Τάρτα λεμόνι / Φωτογραφία: Shutterstock
Τάρτα λεμόνι / Φωτογραφία: Shutterstock
ΖΩΗ ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ
Ζωή Παπαφωτίου

Η τάρτα λεμονιού είναι το ιδανικό γλυκό για τον καφέ και το τσάι. Ωστόσο, μπορεί να κλείσει και ένα ωραίο γεύμα, ειδικά αν περιλαμβάνει ψάρι και θαλασσινά.

Υπάρχει μια κατηγορία ανθρώπων που αγαπούν τα άγλυκα γλυκά ή τα επιδόρπια που η απολαυστική γεύση που τους δίνει η ζάχαρη είναι πιο διακριτική και συνδυάζεται με ξινή, ακόμα και πικρή επίγευση. Ένα τέτοιο γλυκό είναι η τάρτα λεμονιού η οποία μπορεί να μην προέρχεται από τη δική μας παράδοση αλλά μας αρέσει πολύ στην Ελλάδα. Η συνταγή έχει τις αρχικές της ρίζες στη γαλλική και την ιταλική ζαχαροπλαστική αλλά βρίσκει την πιο φρέσκια και αρωματική έκφρασή της σε μια χώρα που ως μεσογειακή είναι γεμάτη ολόφρεσκα και ζουμερά λεμόνια σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.   

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην Ελλάδα μάλιστα ειδικά τα τελευταία χρόνια βρίσκουμε εξαιρετικές λεμονόταρτες στα ζαχαροπλαστεία αλλά και στα εστιατόρια. Με αποτέλεσμα να έχουμε στο μυαλό μας τη lemon pie όχι μόνο ως γλυκό που συνοδεύει τον καφέ ή το τσάι μας αλλά και ως ένα ωραιότατο επιδόρπιο που κλείνει ένα γεύμα. Όταν μάλιστα έχουμε απολαύσει προηγουμένως πιάτα με ψάρια και θαλασσινά η δροσιά του λεμονιού σε συνδυασμό με τη βουτυρένια γεύση του μπισκότου και την αέρινη μαρέγκα, παρέα με ένα εσπρεσάκι, «καθαρίζουν» τέλεια τον ουρανίσκο μας.   

Κι αν πιστεύετε ότι η κλασική τάρτα λεμονιού είναι μια συνταγή δύσκολη και χρονοβόρα δεν έχετε άδικο αλλά ούτε και εντελώς δίκιο. Με δυο λόγια, μπορεί η lemon pie να μη γίνεται σε 10 λεπτά με ένα ανακάτεμα αλλά αξίζει να μπείτε στην κουζίνα και να της αφιερώσετε λίγο παραπάνω χρόνο για να την ευχαριστηθείτε σπιτική, ειδικά αν έχετε κάποια γιορτή στο σπίτι. Με τη συνταγή και τα έξτρα μυστικά που σας δίνουμε η επιτυχία είναι βέβαιη και η απόλαυση σίγουρη.

Τάρτα λεμόνι / Φωτογραφία: Shutterstock
Τάρτα λεμόνι / Φωτογραφία: Shutterstock

Τάρτα λεμονιού   

Υλικά για 6-8 κομμάτια

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για τη βάση

  • 150 γρ. αγελαδινό βούτυρο, σε κυβάκια
  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 αυγό
  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
  • Μια πρέζα αλάτι

Για την κρέμα

  • 3 αυγά, χτυπημένα
  • 1 κ.γ. κορν φλάουρ
  • 1 ποτήρι χυμό λεμονιού
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι ακέρωτο
  • 150 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
  • 150 γρ. αγελαδινό βούτυρο
  • Μια πρέζα αλάτι

Για τη μαρέγκα

  • 4 ασπράδια αυγών
  • 200 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
  • 2 κ.σ. νερό

Εκτέλεση

Βάση: Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε όλα τα υλικά και τα ζυμώνουμε (με το εργαλείο ζυμώματος, Κ) σε μέτρια ταχύτητα. Μόλις ενωθούν καλά σε μια λεία ζύμη, την αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί για μισή ώρα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Πλάθουμε σε μπάλα, τη βάζουμε ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες και την ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο (0,5 εκ.). Στρώνουμε ομοιόμορφα σε μια μέτρια φόρμα τάρτας (διάμετρος: 24 εκ.) με αποσπώμενα τοιχώματα. Ψήνουμε για 15 λεπτά και αφήνουμε να κρυώσει.

Κρέμα λεμόνι: Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα (για να μην κολλήσει) για 7-8 λεπτά μέχρι να πήξει καλά η κρέμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει για τουλάχιστον μισή ώρα. Αδειάζουμε την κρέμα στη ψημένη βάση και απλώνουμε ομοιόμορφα με σπάτουλα σιλικόνης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μαρέγκα: Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το νερό και τη ζάχαρη σε μέτρια φωτιά. Μόλις πάρουν βράση, κοχλάσουν και λιώσει η ζάχαρη αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά. Στο μίξερ χτυπάμε τα ασπράδια για τουλάχιστον 10 λεπτά να γίνουν αφράτη, λευκή μαρέγκα. Όσο τα χτυπάμε ρίχνουμε σταδιακά το σιρόπι. Μεταφέρουμε το μείγμα σε κορνέ και κάνουμε ροζέτες πάνω από την κρέμα λεμονιού. Βάζουμε στο ψυγείο το γλυκό για τουλάχιστον μισή ώρα να κρυώσει λίγο και σερβίρουμε.

Tip
Αν έχετε φλόγιστρο περάστε ελαφρά από πάνω την μαρέγκα μέχρι να ροδίσει λίγο. Θα γίνει πιο ενδιαφέρουσα, εμφανισιακά αλλά και γευστικά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ