Το σπανακόρυζο δεν έχει εποχή, έχει όμως ορκισμένους φίλους και κάποιους «εχθρούς» που με μερικές προσθήκες σίγουρα θα το λατρέψουν.
Το σπανακόρυζο είναι ένα λαδερό παντός καιρού αφού το βασικό του υλικό, δηλαδή το σπανάκι, ευδοκιμεί σχεδόν όλες τις εποχές. Κατά τα λοιπά, του ταιριάζουν όλες οι μυρωδάτες πρασινάδες, από τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, τα σέσκουλα και τα λάπαθα μέχρι τα μυρώνια, τις καυκαλήθρες ακόμα και τα ραδίκια ή τα βλίτα. Και φυσικά του πάει πολύ και η ντομάτα, ειδικά η φρέσκια καλοκαιρινή.
Τα παιδιά (και όχι μόνο) δεν αγαπούν τα πράσινα
Η αλήθεια είναι ότι όσα περισσότερα υλικά βάλουμε στο σπανακόρυζο τόσο πιο νόστιμο και θρεπτικό θα γίνει αφού θα γεμίσει αρώματα και γεύση και σίγουρα θα είναι πιο πλούσιο σε υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, βιταμίνες (Α, C, K, B9), Σίδηρο, Μαγνήσιο και Κάλιο. Το μόνο του «αρνητικό» είναι ότι όσο το εμπλουτίζουμε τόσο περισσότερο πρασινίζει και αυτό απωθεί κάποιους και κυρίως τα παιδιά που στην πλειοψηφία τους έχουν μια γενική αντιπάθεια στις πράσινες τροφές. Η οποία βέβαια πολλές φορές συνεχίζεται και στην ενήλικη ζωή τους.
Στη φέτα και στο αυγό δύσκολα αντιστέκεσαι
Πώς μπορούμε να κάνουμε λοιπόν μικρούς και μεγάλους να φάνε κάτι που τους κάνει τόσο καλό αλλά δεν τους ελκύει; Ευτυχώς υπάρχουν πολλοί τρόποι να λιγουρευτεί κανείς ένα πιάτο σπανακόρυζο. Από τον πιο απλό που είναι να του βάλουμε μπόλικο λεμόνι και ίσως και λίγο επιπλέον ωμό ελαιόλαδο από πάνω ώστε να προσφέρεται για βούτες με ψωμί μέχρι να το πασπαλίσουμε με τριμμένη φέτα ή κεφαλοτύρι και να το ανακατέψουμε, όσο είναι ζεστό, ώστε να γίνει κρεμώδες και βελούδινο σαν ριζότο. Και το καλύτερο; Να το σερβίρουμε με αυγό μάτι όπως πολύ σοφά έκαναν παλαιότερα οι γιαγιάδες και οι μαμάδες μας όχι μόνο για να το νοστιμίσουν αλλά και για να το ενισχύσουν με πολύτιμες πρωτεΐνες.

Παραδοσιακό σπανακόρυζο
Υλικά για 4 άτομα
- Μισό κιλό σπανάκι, πλυμμένο, καθαρισμένο και χοντροκομμένο
- ½ φλ. ε.π. ελαιόλαδο
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 1 πράσο, το λευκό μέρος, ψιλοκομμένο
- 1 φλ. ρύζι Καρολίνα
- 1 λίτρο ζωμός λαχανικών, σπιτικός ή ψυγείου
- ½ μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
- χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια (ξερό και φρέσκα) και το πράσο για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να μαραθούν λίγο. Προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά ακόμα. Ρίχνουμε το σπανάκι και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε λίγο ακόμα, 2-3 λεπτά, μέχρι να μαραθεί καλά το σπανάκι. Ρίχνουμε τον ζωμό και χαμηλώνουμε τη φωτιά (από μέτρια σε χαμηλή). Σκεπάζουμε με το καπάκι και βράζουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι να απορροφηθεί ο ζωμός, να μαλακώσει το ρύζι και να χυλώσει ωραία το φαγητό. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τον άνηθο και το λεμόνι. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
Tip
Με τα leftovers του σπανακόρυζου μπορείτε να κάνετε υπέροχους κεφτέδες. Σε μια μερίδα (παγωμένη από το ψηγείο) προσθέστε 1 κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, ανακατέψτε καλά και πλάστε σε μπαλάκια. Πανάρετέ τα με αυγό και φρυγανιά και τηγανίστε σε μέτρια φωτιά για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.