Συνταγή για μπούτια γαλοπούλας στον φούρνο -Το απόλυτο tip ψησίματος για να μη στεγνώσουν - iefimerida.gr

Συνταγή για μπούτια γαλοπούλας στον φούρνο -Το απόλυτο tip ψησίματος για να μη στεγνώσουν

Ψητά μπούτια γαλοπούλας / Φωτογραφία: Shutterstock
Ψητά μπούτια γαλοπούλας / Φωτογραφία: Shutterstock
ΖΩΗ ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ
Ζωή Παπαφωτίου

Με μια απλή συνταγή φτιάχνουμε ζουμερό μπούτι γαλοπούλας ψημένο στον φούρνο με λαχανικά και πεντανόστιμη σάλτσα.

Η γαλοπούλα δεν θα λέγαμε ότι είναι ένα δημοφιλές υλικό στην Ελλάδα. Οι περισσότεροι την έχουν συνδέσει στο μυαλό τους με το χριστουγεννιάτικο τραπέζι και μάλιστα την έχουν βάλει στη blacklist των προτιμήσεών τους λόγω του στεγνού και άνοστου ψαχνού της. Στην καθημερινότητα μας όταν λέμε γαλοπούλα, κατά κανόνα, εννοούμε το αλλαντικό που χρησιμοποιούμε το οποίο ομολογουμένως είναι ενδιαφέρον γευστικά, ειδικά όταν είναι καπνιστό. Ή το κρέας γαλοπούλας που συνήθως καταναλώνουν στο πλαίσιο κάποιας ειδικής-μετρημένης διατροφής όσοι προσέχουν, αθλούνται, γυμνάζονται κ.ο.κ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το σημαντικό εν προκειμένω είναι ότι αυτό το πουλερικό είναι πολύ θρεπτικό (πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας: 29%, βιταμίνες συμπλέγματος B, πολύτιμα μέταλλα κ.ά.) και υγιεινό αφού είναι το κρέας με τα χαμηλότερα λιπαρά (7%) άρα και με τις λιγότερες θερμίδες (180/100 γρ). Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές ελληνικές φάρμες που παράγουν εξαιρετικής ποιότητας γαλοπούλες. Και οι εισαγόμενες βέβαια που κυκλοφορούν, κυρίως από τη γειτονική Ιταλία ή τη Γαλλία, είναι ωραιότατες. Όσο για τις τιμές, ξεκινάνε από 5 ευρώ το κιλό οπότε προσφέρονται για το καθημερινό τραπέζι της οικογένειας. Μήπως λοιπόν ήρθε η ώρα να δώσουμε στη γαλοπούλα λίγο περισσότερη σημασία και λίγο παραπάνω χώρο στη διατροφή μας;

Με τη συνταγή που σας δίνουμε θα γίνει ζουμερή και πεντανόστιμη με τα πιο απλά υλικά και χωρίς ιδιαίτερο κόπο ξετρελαίνοντας όχι μόνο τους μεγάλους αλλά και τα παιδιά που είναι πάντα οι πιο αυστηροί κριτές σε θέματα γεύσης. Η λογική είναι κλασική, περίπου σαν αυτή του πολυαγαπημένου κοτόπουλου με πατάτες στο φούρνο.

Ψητά μπούτια γαλοπούλας / Φωτογραφία: Shutterstock
Ψητά μπούτια γαλοπούλας / Φωτογραφία: Shutterstock

Ψητά μπούτια γαλοπούλας στη λαδόκολλα

Υλικά για 4 μερίδες

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • 2 μπούτια γαλοπούλας (περίπου 800γρ. το καθένα), κομμένα στη μέση
  • 2 μεγάλες πατάτες, κομμένες σε κύβους
  • 8 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο ή 2 κ.σ. αγελαδινό βούτυρο 
  • 1 κρεμμύδι, χοντροκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, χοντροκομμένες
  • 1 κ.γ. δενδρολίβανο
  • 2 κ.σ. μουστάρδα
  • χυμός από ένα λεμόνι
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Ρίχνουμε στο μούλτι το ελαιόλαδο (ή του βούτυρο), το κρεμμύδι, το σκόρδο, το δενδρολίβανο, τη μουστάρδα και μπόλικο αλατοπίπερο. Χτυπάμε πολύ καλά μέχρι να γίνουν μια πάστα. Κόβουμε τέσσερα μεγάλα κομμάτια λαδόκολλας (τετράγωνα)  και βάζουμε στη μέση κάθε λαδόκολλας ένα κομμάτι κρέας και 4-5 κομμάτια πατάτας. Με τε χέρι μας ξεκολλάμε την πέτσα της γαλοπούλας από το κρέας και με ένα κουτάλι βάζουμε 1-2 κουταλιές από το μείγμα που φτιάξαμε (με το ελαιόλαδο κλπ.) μεταξύ πέτσας και κρέατος. Τρίβουμε καλά ώστε να απλωθεί παντού και κλείνουμε τη λαδόκολλα είτε σαν φάκελο είτε σαν πουγκί (τη δένουμε από πάνω με σπάγκο). Ψήνουμε για τουλάχιστον 1 ώρα και 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας και ύστερα ανοίγουμε τις λαδόκολλες και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10-15 λεπτά ακόμα μέχρι να ροδίσει καλά η πέτσα της γαλοπούλας αλλά και οι πατάτες. Περιχύνουμε με το λεμόνι και σερβίρουμε ζεστό.   

Tips

-Εννοείται ότι όσο περισσότερο εμπλουτίσετε τη συνταγή τόσο πιο νόστιμη θα γίνει η γαλοπούλα. Μπορείτε ας πούμε να βάλετε δάφνη και μπαχάρι για να αρωματιστεί περισσότερο. Ή να προσθέσετε επιπλέον λαχανικά όπως γλυκοπατάτες, πιπεριές, μανιτάρια ή χοντροκομμένη ντομάτα. Επίσης στο μείγμα του λαδιού μαζί με τη μουστάρδα θα ταίριαζε σίγουρα 1 κ.γ. μέλι, ένα σφηνάκι λευκό κρασί και το ξύσμα ενός λεμονιού.   

-Όταν διπλώσετε τις λαδόκολλες (είτε σε φακέλους είτε σε πουγκιά) φροντίστε να μη χάνουν από πουθενά έτσι ώστε το φαγητό να ψηθεί με τα ζουμιά του και να βγει ζουμερό και μαλακό με μελωμένη σάλτσα. Αν έχουν κενά τα υγρά θα εξατμιστούν πολύ γρήγορα, θα μείνει άψητο και θα στεγνώσει.    

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ