Πίνουμε τα καλύτερα κρασιά σε 5 ξεχωριστά wine bars της καλοκαιρινής Αθήνας - iefimerida.gr

Πίνουμε τα καλύτερα κρασιά σε 5 ξεχωριστά wine bars της καλοκαιρινής Αθήνας

Faidon's Athens wine bistrot / Φωτογραφία: Instagram
Faidon's Athens wine bistrot / Φωτογραφία: Instagram
ΖΩΗ ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ

Τα αθηναϊκά wine bars είναι στην καλύτερή τους φάση γι αυτό μας αρέσει να περνάμε εκεί τις θερινές, και όχι μόνο, μέρες και νύχτες μας. 

Η άνθηση των wine bars μετρά περισσότερα από 10 χρόνια στην Αθήνα, και στην Ελλάδα γενικότερα, και αυτό μας αρέσει πολύ. Τα στέκια των φίλων του κρασιού από τάση έγιναν καθεστώς αναδεικνύοντας την αξιόλογη δουλειά των Ελλήνων παραγωγών και μια νέα, σαφώς πιο διαβασμένη και ψαγμένη, γενιά ταλαντούχων σομελιέ. Ταυτόχρονα, αυτά τα μαγαζιά μετατρέπουν, αργά και σταθερά, το ευρύ κοινό από κρασοπότες σε οινόφιλους και αυτό έχει τη δική του ξεχωριστή σημασία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έτσι λοιπόν πλέον κάθε γειτονιά της πόλης έχει το δικό της ενημερωμένο wine bar και η πρόταση μιας τέτοιας εξόδου πέφτει πιο συχνά στο τραπέζι μιας παρέας από το «Πάμε για καφέ/ποτό;». Γι αυτό κι εμείς σας προτείνουμε μερικά από τα καλύτερα στα οποία θα ανακαλύψετε τον μαγικό κόσμο του κρασιού δοκιμάζοντας εξαιρετικούς εκπροσώπους του.

Terroirist

Αυτή η υπέροχα αναπαλαιωμένη μονοκατοικία του 1960 στο Χαλάνδρι είναι γεμάτη κρασιά από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Στην ατμοσφαιρική αυλή της τα ποτήρια γεμίζουν με τοπικές ποικιλίες στις καλύτερες εκδοχές τους: Μαυροφίλερο Σκούρα από τη Νεμέα, Ξινόμαυρο Θυμιόπουλου (Ημαθία), Ξινιστέρι Vouni Panayia Πάμπελα από την Κύπρο, Ασύρτικο Βογιατζή από το Βελβεντό κ.ά. Διαθέτουν επίσης μια προσεκτικά επιλεγμένη λίστα από γαλλικά, ιταλικά, ισπανικά και αργεντίνικα κρασιά που αξίζει να δοκιμάσετε. Γενικά στον κατάλογο υπάρχουν πάνω από 80 ετικέτες. Όσο για τα συνοδευτικά, τυριά και αλλαντικά από την Ελλάδα και τη Γαλλία, δίνουν την επιλογή για ένα εξόχως νόστιμο τσιμπολόγημα. Η κουζίνα όμως ετοιμάζει και εξαιρετικά πιάτα πολύ καλά «κουμπωμένα» στο περιεχόμενο του κελαριού. Μελωμένα κρεατικά και βελούδινοι, φρουτένιοι πουρέδες, εναλλακτικοί λαχανοντολμάδες, καβουρομακαρονάδες και ολόφρεσκα, φίνα μαριναρισμένα, ψάρια είναι μόνο μερικά από όσα μπορείτε να απολαύσετε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θουκυδίδου 12, Χαλάνδρι, τηλ.: 216 0046 388

Vibo

Αυτό το super stylish μαγαζί συστήνεται ως all day bar restaurant αλλά ξεχωρίζει για την πλούσια λίστα των κρασιών του. Ο ελληνικός και ο διεθνής αμπελώνας έχουν εξίσου δυνατή παρουσία στον κατάλογο ενώ τα μεσογειακά πιάτα του μενού αποθεώνουν κάθε οινική επιλογή. Λημνιώνας Ζαφειράκη, Μοσχοφίλερο Σεμέλη, Βιδιανό Δουλουφάκη, Θραψαθήρι (Ιδαία, Κρήτη), Κυδωνίτσα (Oenops) από τη Δράμα και Sauvignon Blanc Fume του Καριπίδη ξεχωρίζουν στα λευκά. Από τα ροζέ αξίζει σίγουρα να δοκιμάσετε το Rock’N’Rose (Μαλαγουζιά-Αγιωργίτικο, κτήμα Μπαϊρακταρη) και τη Νεγκόσκα (Inima, Κατώγι Αβέρωφ) ενώ στα κόκκινα τις εντυπώσεις κλέβουν οι Σπάνιες Γαίες, Μάυρος Κώνος (Αγιωργίτικο, κτήμα Στροφιλιά) και το Μέγα Σπήλαιο Cuvee III (Μαυροδάφνη, Cabernet Sauvignon, Αγιωργίτικο). Όσο για τα εκτός συνόρων, προτιμήστε νεοκοσμίτικα όπως το Black Cottage Sauvignon Blanc Two Rivers από τη Νέα Ζηλανδία και το Malbec Classico Altos Las Hormigas από την Αργεντινή. Λεπτό και τραγανό flatbread με μοτσαρέλα, μορταδέλα και φιστίκι, καβουροσαλάτα με γλυκοκαυτερή σάλτσα και αρωματικό yuzu, τρυφερό κοτόπουλο με φρέσκα μυρωδικά και ψητά λαχανικά και άλλα νόστιμα και καλοφτιαγμένα πιάτα συνδυάζονται τέλεια με ό,τι επιλέξετε να πιείτε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ναυαρίνου 10, Πειραιάς, τηλ.: 210 4220 422

By The Glass

Αυτό είναι το πρώτο μέρος που μας έρχεται στο μυαλό όταν σκεφτόμαστε να βγούμε για κρασί στο κέντρο της Αθήνας. Η Φωτεινή Παντζιά άνοιξε μαγαζί εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στο καλό κρασί before it was cool (2012). Έτσι έδωσε ζωή μια για πάντα στην υπέροχη στοά Ράλλη της Φιλελλήνων. Επίσης έδωσε σε όλους μας την ευκαιρία να δοκιμάσουμε και να μάθουμε όσα κρασιά τραβάει η όρεξή μας και αντέχει ο οργανισμός μας καθώς διαθέτει 500 ετικέτες, οι μισές από τις οποίες σερβίρονται και σε ποτήρι. Το μυστικό της επιτυχίας του By The Glass ήταν, είναι και θα είναι η ίδια η Φωτεινή. Η ειλικρινής αγάπη της γι αυτό που κάνει και η αστείρευτη διάθεση της να το μεταδώσει σε όσο γίνεται περισσότερο κόσμο είναι από μόνα τους λόγος για να κάνετε κράτηση. Ξεχωριστές επιλογές από όλες τις ελληνικές και ξένες ποικιλίες, μοναδικά παλαιωμένα κρασιά, σπάνιες σαμπάνιες και επιδόρπιοι οίνοι. Όσο αρχάριοι ή προχωρημένοι και να είστε, θα τα βρείτε όλα. Στο φαγητό τα πηγαίνει το ίδιο καλά εξού και οι διακρίσεις που έχει αποσπάσει (Gault&Millau κ.ά.). Αν είστε των τυριών και των αλλαντικών δοκιμάστε οπωσδήποτε κατσικίσιο Κυανό κοζανίτικη γραβιέρα με τρούφα, πρόβειο προσούτο και ζαμπόν από κόκορα.  Για κάτι πιο… χορταστικό προτιμήστε bao με σουτζουκάκια, μοσχάρι ραγού με ζυμαρικά paccheri και αρνίσιο κότσι με πουρέ σελινόριζας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γ. Σουρή 3 & Φιλελλήνων, Σύνταγμα, τηλ.: 210 3232 560

7 μάρτυρες

Αμέσως μόλις εμφανίστηκε έγινε ένας μικρός χαμός. Όλοι θέλαμε να δούμε αυτό το μαγαζί με το πρωτότυπο όνομα που έφερε τη wine bar mania στον νέο Κόσμο με έναν τρόπο λίγο αλλιώτικο, πιο χαλαρό και σίγουρα απαλλαγμένο εν πολλοίς από τα όποια κλισέ του είδους. Εξωτερικά, οι 7 μάρτυρες μοιάζουν με μοντέρνο καφενείο αφού στο πεζοδρόμιο έχουν μικρά στρογγυλά τραπέζια και μεταλλικές καρέκλες. Μέσα είναι περισσότερο μπαρ με χρωματιστά vintage στοιχεία και ευφάνταστα κοκτέιλ με τίτλους εμπνευσμένους από το όνομα το μαγαζιού. Η wine list έχει 100 ετικέτες χωρισμένες σε κατηγορίες που έχουν επίσης τα ονόματα των επτά μαρτύρων ενώ οι δημιουργικοί μεζέδες τις συνοδεύουν με τον πιο γευστικό τρόπο. Φρέσκα ψάρια και θαλασσινά παντρεύονται με χυμούς και ξύσματα εσπεριδοειδών, σπιρτόζικα μυρωδικά και πικάντικες σάλτσες. Τη διάθεση ανεβάζουν μουσικές που περιλαμβάνουν από Barry White μέχρι Στράτο Διονυσίου. Και κάπως έτσι καταλαβαίνεις για τα καλά ότι wine bar δεν είναι μόνο ένα κυριλέ μέρος με κουστουμάτους που στριφογυρίζουν νωχελικά τα ποτήρια τους ψάχνοντας για βιολετί ανταύγιες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μεναίχμου 3Β, Νέος Κόσμος

Faidon’s Athens

Κι αν νομίζετε ότι μόνο οι κεντρικές περιοχές διαθέτουν το προνόμιο των καλών wine bars κάνετε λάθος. Στα νότια προάστια υπάρχει ένα στέκι αφιερωμένο εξ ολοκλήρου στο μεγαλείο του κρασιού. Ουσιαστικά πρόκειται για μία κάβα (στην Καλλιθέα) που έγινε wine bistrot (στη Βούλα). Από το 2011 λοιπόν ο ζεστός και φιλόξενος χώρος του Faidon’s Athens προσφέρει κρασιά αξιώσεων και πλατώ που περιλαμβάνουν πολλά περισσότερα από τυριά και αλλαντικά. Έχοντας το προνόμιο της κάβας φτιάχνουν ποικιλίες που δίπλα στο chevre, τη γκοργκοντζόλα, το αρσενικό, τις παλαιωμένες γραβιέρες, το τσορίθο, το παστράμι και το προσούτο βάζουν και φρεσκοκαβουρδισμένους ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, γλυκοπικάντικα chutney και άλλες λιχουδιές. Το σημαντικότερο σε αυτό το concept είναι ότι όλα μπορείς να τα δοκιμάσεις επιτόπου αλλά και να τα αγοράσεις για να τα απολαύσεις στο σπίτι σου. Ή να τα κάνεις δώρο σε φίλους που αγαπούν τις ιδιαίτερες γεύσεις. Φτιάχνουν βέβαια και λαχταριστές πίτσες, πληθωρικές σαλάτες και άπαιχτο βιτέλο τονάτο. Επίσης, θρεπτικά πρωϊνά και περιποιημένους καφέδες για όσους περάσουν από εκεί το πρωί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αγίου Ιωάννου 28, Βούλα, τηλ.: 215 5109 975

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ