Δύο δάσκαλοι δημοτικού ψάχνουν στο TikTok το καλό φαγητό, κρυμμένα στέκια και γευστικές ιστορίες σε όλη την Ελλάδα - iefimerida.gr

Δύο δάσκαλοι δημοτικού ψάχνουν στο TikTok το καλό φαγητό, κρυμμένα στέκια και γευστικές ιστορίες σε όλη την Ελλάδα

άνδρες φαγητό eatchers tiktok foodies
Oι eatchers στο TikTok είναι δύο δάσκαλοι δημοτικού σχολείου που έγιναν foodies από χόμπι και τριγυρνούν στην Αθήνα, την Ελλάδα και τον κόσμο αναζητώντας τις ωραιότερες γεύσεις.
ΜΑΝΟΣ ΛΕΙΒΑΔΑΡΟΣ

Οι eatchers, o Πρόδρομος και ο Βασίλης από το γαστρονομικό ντουέτο στο TikTok, μοιράζονται μαζί μας τον δικό τους γαστρονομικό χάρτη για την Αθήνα, την ελληνική περιφέρεια, αλλά και το εξωτερικό. 

Παλιά οι άνθρωποι έφτιαχναν μπάντες για να παίζουν μουσική. Τώρα, στα χρόνια του TikTok και των Reels του Instagram φτιάχνουν ντουέτα και γκρουπάκια για να αναζητήσουν το καλό φαγητό. Τα κοινωνικά δίκτυα που είναι προσανατολισμένα κυρίως στα videos λατρεύουν, εκτός από τις γάτες και τον καφέ, τη γαστρονομία και το #FοοdPorn. Το feed μας γεμίζει ανά δευτερόλεπτο σε realtime με καταπληκτικά βιντεάκια από ακαταμάχητα street food, σέξι λιωμένα τυριά, ζουμερά burgers και ναπολιτάνικες πίτσες με λεπτές ζύμες που κόβονται σωστά μόνο με το ψαλίδι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Βασίλης και ο Πρόδρομος από το δίδυμο των eatchers στο TikTok είναι δάσκαλοι σε δημοτικό σχολείο και foodies στα social media.
Ο Βασίλης και ο Πρόδρομος από το δίδυμο των eatchers στο TikTok είναι δάσκαλοι σε δημοτικό σχολείο και foodies στα social media.

Σε αυτό το μοτίβο, ξεχωρίσαμε τους eatchers, δύο δασκάλους σε δημοτικό σχολείο που έχουν δημιουργήσει ένα πολύ ενδιαφέρον γαστρονομικό account στο TikTok και το Instagram. Τους συναντήσαμε σε ένα διάλειμμα από τις εκπαιδευτικές τους δραστηριότητες και τους ζητήσαμε να φτιάξουν για εμάς το δικό τους γαστρονομικό χάρτη στην Αθήνα, την ελληνική περιφέρεια και το εξωτερικό. Έτσι, ο Πρόδρομος και ο Βασίλης μάς ξεναγούν στα αγαπημένα τους μέρη για φαγητό: από σουβλάκι μέχρι fine dining, κι από βιετναμέζικο μέχρι παραδοσιακό κυκλαδίτικο. 

Παραδοσιακοί λουκουμάδες με μέλι στην Τήνο / Φωτογραφία: eatchers/nstagram
Παραδοσιακοί λουκουμάδες με μέλι στην Τήνο / Φωτογραφία: eatchers/nstagram

Πού θα φάμε τις πιο ωραίες χωριάτικες πίτες; Πού φτιάχνουν το πιο ζουμερό burger; Ποιος έχει την ωραιότερη κατσαρόλα με μαγειρευτά στην Αθήνα; Πού θα γευτούμε την πιο ωραία σοκολατόπιτα της ζωής μας; Σε ποιο νησί φτιάχνουν το ωραιότερο σαγανάκι τυριού; Ποιος φουρνίζει το πιο νόστιμο ψωμί στην πόλη; Αυτά και άλλα πολλά γευστικά θα ανακαλύψουμε στη λαχταριστή λίστα των eatchers που ακολουθεί. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Βασίλης και ο Πρόδρομος απολαμβάνοντας ένα ισπανικό street food στη Βαρκελώνη / Φωτογραφία: eatchers/nstagram
Ο Βασίλης και ο Πρόδρομος απολαμβάνοντας ένα ισπανικό street food στη Βαρκελώνη / Φωτογραφία: eatchers/nstagram

Πώς δύο δάσκαλοι σε δημοτικό σχολείο, με σχετικές σπουδές και μεταπτυχιακά διπλώματα, αποφάσισαν να ασχοληθούν με τη γαστρονομία στο TikTok;

Ετυμολογικά, το eatchers είναι ένας αναγραμματισμός του teachers με έμφαση στο ρήμα τρώω γιατί και στους δύο αρέσει το καλό φαγητό. Η ιδέα για τη δημιουργία μιας σελίδας -αρχικά στο Instagram και στη συνέχεια στο TikTok- γεννήθηκε πριν έναν χρόνο αβίαστα, μιας και στην ουσία κάνουμε ό,τι κάναμε και πριν δημιουργηθούν οι eatchers. Με λίγα λόγια πάντα ψάχναμε καλά μέρη, κρυμμένα στέκια και ιστορίες πίσω από μαγαζιά και υλικά, είτε στην Αθήνα όπου ζούμε, είτε σε ταξίδια που κάνουμε εντός και εκτός Ελλάδας. Απλά τώρα τα κοινοποιούμε κιόλας. Στους λογαριασμούς μας θα βρει κανείς μαγαζιά που επισκεπτόμαστε και δοκιμές προϊόντων, συνδυάζοντάς τα με μια πληροφορία που ίσως δεν ήξερε πριν. Πρόσφατα ξεκινήσαμε να αναρτούμε γρήγορες και εύκολες συνταγές γιατί εκτός από έξω, συχνά #trwme_mesa.

Στο Κρίκελλο της Ευρυτανίας οι eatchers έφαγαν τα πιο νόστιμα μαγειρευτά στην ταβέρνα της Αντιγόνης  / Φωτογραφία: eatchers/nstagram
Στο Κρίκελλο της Ευρυτανίας οι eatchers έφαγαν τα πιο νόστιμα μαγειρευτά στην ταβέρνα της Αντιγόνης / Φωτογραφία: eatchers/nstagram
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι σας αρέσει πιο πολύ στη γαστρονομία;

Ο χώρος της γαστρονομίας μάς γοητεύει γιατί έχει πολλές ομοιότητες με τον χώρο της εκπαίδευσης. Έννοιες όπως η ανακάλυψη, η δοκιμή, ο πειραματισμός, η έρευνα και η κατανόηση είναι κομμάτι της καθημερινότητάς μας αλλά και άμεσα συνδεδεμένες με τη γεύση. Επομένως, αυτό που μας αρέσει τόσο στο φαγητό όσο και στο επάγγελμά μας είναι η διαρκής αναζήτηση μιας γνώσης που θα μας ανοίξει ένα νέο παράθυρο στον κόσμο. Μια πληροφορία που δεν είχαμε είναι το ίδιο ενδιαφέρουσα με ένα νέο υλικό που δοκιμάζουμε!

Σάντουιτς με παστράμι, πεκορίνο, λάχανο τουρσί και σως μουστάρδας από το Black Salami στα Εξάρχεια  / Φωτογραφία: eatchers/nstagram
Σάντουιτς με παστράμι, πεκορίνο, λάχανο τουρσί και σως μουστάρδας από το Black Salami στα Εξάρχεια / Φωτογραφία: eatchers/nstagram

Ποια είναι τα αγαπημένα σας εστιατόρια στην Αθήνα και την Ελλάδα γενικότερα για...
...Street food/Brunch: Jackaroo στον Πειραιά, Black Salami στα Εξάρχεια, Olivia’s Brother στον Χολαργό, Naif στον Νέο Κόσμο, The Makers στο Μοναστηράκι, Joshua Tree στο Μετς
...Fine dining: Proveleggios στον Βοτανικό, Alio στο Χαλάνδρι
...Burger: Birdman στο Σύνταγμα, Smokey Joe’s στα Μελίσσια, Smash’n Bun στο Κολωνάκι, Po’ boys στου Ψυρρή
...Ασιατική κουζίνα: Tuk Tuk Thai στο Κουκάκι, Hanoi στο Σύνταγμα
...Ταβέρνα/μαγειρευτά: Άμα λάχει στα Εξάρχεια, Ρακόρ και Σεϋχέλλες στον Βοτανικό, Ταβέρνα Οικονόμου στα Πετράλωνα, Γειτονιά στην Κυψέλη
...Ψάρι/θαλασσινά: Σαρδελάκι με θέα στη Βουλιαγμένη
...Μεξικάνικο/Latin: Ancho στο Μοναστηράκι, El Catrin στη Γλυφάδα
...Σουβλάκι: Λευτέρης ο Πολίτης στην Ομόνοια, Κυρ Αρίστος στο Παλαιό Φάληρο
...Ιταλική κουζίνα/πίτσα: Alex the fresh pasta bar στο Κολωνάκι, Napul’e στη Βάρη, Cupola στο Παγκράτι
...Ethnic/Ανατολίτικες γεύσεις: Baba Ghanoush στο Παγκράτι, Feyrouz στην Αιόλου 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τυλιχτά πιτάκια με χούμους, γιαούρτι και baba ganoush στο Baba Ghanoush στο Παγκράτι  / Φωτογραφία: eatchers/nstagram
Τυλιχτά πιτάκια με χούμους, γιαούρτι και baba ganoush στο Baba Ghanoush στο Παγκράτι / Φωτογραφία: eatchers/nstagram

Οι αγαπημένες σας γεύσεις, τοπικές παραδόσεις, παραδοσιακά προϊόντα, συνταγές που ανακαλύψατε από ταξίδια σας στην Ελλάδα και σας έμειναν αξέχαστα;

Τα μέρη που έχουμε επισκεφτεί στην Ελλάδα δεν μας άφηναν ποτέ παραπονεμένους και πάντοτε επιστρέφαμε μνημονεύοντας γεύσεις και μυρωδιές από τις κουζίνες του εκάστοτε τόπου. Στον Βόλο αγαπήσαμε τον χαλβά του Παπαγιαννόπουλου και το τυλιχτό σουβλάκι με πίτσα αντί για πίτα, το διάσημο πιτσόγυρο. Στην Τσαγκαράδα του Πηλίου φάγαμε την καλύτερη σοκολατόπιτα της ζωής μας. Στη Χίο δοκιμάσαμε το πιο νόστιμο σαγανάκι με λαγκαδούσικο τυρί στον Βάρδα στη Λαγκάδα και χερίσια μακαρόνια που μας έμειναν αξέχαστα γιατί η παρασκευή τους γινόταν μπροστά στα μάτια μας από την Εύη στον Πιττυό και μετά από λίγο τα απολαμβάναμε στο πιάτο μας. Στα Κύθηρα γεμίσαμε τις βαλίτσες της επιστροφής με τα τοπικά τους παξιμάδια. Μακάρι να μπορούσαμε να πάρουμε μαζί μας και μια ντουζίνα πίτσες από το Tony’s. Στην Αστυπάλαια τα γλυκά στο Αρχιπέλαγος με θέα το κάστρο ήταν από τα highlight του νησιού. Στα Ζαγοροχώρια αγαπήσαμε τις απίθανες πίτες τους. Στο Κρίκελλο της Ευρυτανίας φάγαμε τα πιο νόστιμα μαγειρευτά στην ταβέρνα της Αντιγόνης. Στη Θεσσαλονίκη τα τρίγωνα του Ελενίδη μας γλύκαναν τον ουρανίσκο. Τα Χανιά μας χάρισαν απλόχερα τη νοστιμιά από τα καλτσούνια. Τα μελιτίνια της Σαντορίνης μας ταξίδεψαν στην παράδοση. Τα τοπικά τυριά και αλλαντικά της Τήνου μας άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις. Η Λευκάδα θα έχει πάντα θέση στην καρδιά μας και η λευκαδίτικη πίτα της θα έχει πάντα την τιμητική της στα γιορτινά μας τραπέζια λόγω καταγωγής.

Το γαλακτομπούρεκο στο Ρακόμελο Καρβέλης του Καρπενησίου  / Φωτογραφία: eatchers/nstagram
Το γαλακτομπούρεκο στο Ρακόμελο Καρβέλης του Καρπενησίου / Φωτογραφία: eatchers/nstagram
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ποια είναι τα αγαπημένα σας φαγητά και εστιατόρια ή street food στο εξωτερικό;

Το ταξίδι που κάναμε το περασμένο καλοκαίρι στην Ισπανία ήταν αυτό που είχε τις περισσότερες γαστρονομικές συγκινήσεις. Από την παραδοσιακή παέγια μέχρι την πειραγμένη ισπανική τορτίγια με χαμόν και τρούφα, δοκιμάσαμε γεύσεις που μας έμειναν αξέχαστες. Η Κωνσταντινούπολη για εμάς ήταν ένας προορισμός που έκρυβε πολλές εκπλήξεις μιας και ανακαλύπταμε συνεχώς μέρη πέρα από τα πλάνα και τις αναζητήσεις που είχαμε κάνει πριν φτάσουμε εκεί. Χαθήκαμε σε γειτονιές και οι μυρωδιές μας οδηγούσαν σε στέκια ντόπιων όπως το Salt Fried Chicken στο Μπεσίκτας. Τι μπορεί να έχει ένα τηγανητό κοτόπουλο; Τη νοστιμιά και την τραγανότητα που δε θα δοκιμάσεις πουθενά αλλού. Στην Ολλανδία δοκιμάσαμε κουζίνες από όλο τον κόσμο. Κάναμε ταξίδια από το Σουρινάμ στη Νάπολη και από τη Νέα Υόρκη στο Τόκυο μέσα σε 2 ώρες. Όσο διάστημα δηλαδή περνούσε ανάμεσα στα γεύματά μας. Στη Βαρσοβία οι παραδοσιακές σούπες εκείνον τον κρύο Μάρτη ζέσταναν την ψυχή μας και έμειναν χαραγμένες στη μνήμη μας. Οι χριστουγεννιάτικες αγορές της Βουδαπέστης μας έκαναν να δοκιμάσουμε τη γλυκιά «καμινάδα» κι έκτοτε ξέρουμε πως είναι η μυρωδιά των γιορτών.

Street food στο All'Antico Vinaio στο Μιλάνο  / Φωτογραφία: eatchers/nstagram
Street food στο All'Antico Vinaio στο Μιλάνο / Φωτογραφία: eatchers/nstagram

Ποια είναι η τάση ή τάσεις στη γαστρονομία που αγαπάτε πιο πολύ και σας εμπνέουν και ποια σας εκνευρίζει και δεν θα θέλατε να υπάρχει;

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ως γνήσιοι μακαρονάδες η πρώτη τάση που μας έρχεται στο μυαλό είναι η επιλογή εναλλακτικών ζυμαρικών. Τα προϊόντα χωρίς γλουτένη που φτιάχνονται από όσπρια ή ρύζι είναι μια εξαιρετική ιδέα όχι μόνο για ιατρικούς αλλά και για γευστικούς λόγους.

Ακόμα, η γαστρονομία είναι -ή θα έπρεπε να είναι- ένας καλός παρατηρητής της κοινωνίας και έτσι να συμπορεύεται με αυτή σε έναν άξονα βιωσιμότητας. Η ηθική της διάσταση μας απασχολεί όχι σε επίπεδο μόδας αλλά σαν αξία. Για παράδειγμα, η τάση του zero food waste είναι εξαιρετικά σημαντική γιατί είναι σπουδαίο τα τοπικά εποχικά υλικά, τα φρέσκα βιολογικά προϊόντα και τα περισσεύματα φαγητών να επαναχρησιμοποιούνται και να συνθέτουν zero waste μενού και πιάτα.

Η τάση που ίσως δε μας ταιριάζει ιδιαίτερα είναι το φαγητό σε μπάρα. Πέρα από τα ποτά και τους ξηρούς καρπούς δεν μπορούμε να φανταστούμε πόσο βολικό ή ευχάριστο είναι να γευματίζεις σ’ έναν στενό χώρο συχνά ανάμεσα σε πολύ κόσμο. Όσες φορές το δοκιμάσαμε, το μετανιώσαμε.

Τουρκικό πρωινό στο Arada cafe Beyrut στην Κωνσταντινούπολη  / Φωτογραφία: eatchers/nstagram
Τουρκικό πρωινό στο Arada cafe Beyrut στην Κωνσταντινούπολη / Φωτογραφία: eatchers/nstagram


Ποιες είναι οι αγαπημένες σας γειτονιές της Αθήνας από άποψη γαστρονομίας;

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κάθε Σαββατοκύριακο θα μας βρει κανείς σε κάποιο από τα μαγαζιά στην περιοχή του Μεταξουργείου. Η παρεΐστικη ατμόσφαιρα της περιοχής είναι το ιδανικό σκηνικό για ξεκούραση μετά α

Ποιοι είναι οι φούρνοι που φτιάχνουν κατά τη γνώμη σας...
...την ωραιότερη τυρόπιτα: Άριστον στο Σύνταγμα
...το ωραιότερο ψωμί: Black Salami στα Εξάρχεια
...τα ωραιότερα γλυκά: Fika στην Ακρόπολη, Holy Llama στο Σύνταγμα, Kora στο Κολωνάκι μετά από μια γεμάτη εβδομάδα. Έτσι αν περάσεις από τον Λούη, το Ρακόρ, το Ραφίκι, τις Σεϋχέλλες ή το Λάικα, έλα να τσουγκρίσουμε μια κρύα μπύρα.

Buns με κάρδαμο στο Fika στη Βούρβαχη /  Φωτογραφία: eatchers/nstagram
Buns με κάρδαμο στο Fika στη Βούρβαχη / Φωτογραφία: eatchers/nstagram

Δροσερές ταράτσες, αυλές και κήποι στην πόλη που σας αρέσουν;

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αυλή στο Λοκάλι στο Θησείο, η ταράτσα του Terrazzini στο Περιστέρι, η αυλή του Άμα Λάχει στα Εξάρχεια.

Αν φτιάχνατε ένα δικό σας εστιατόριο τι αισθητική και τι κουζίνα θα είχε;

Αν γινόταν ποτέ κάποιο επιχειρηματικό βήμα, θα θέλαμε να ανοίξουμε έναν σύγχρονο φούρνο. Ένα μέρος με μίνιμαλ αισθητική που φουρνίζει ζύμες υψηλής ποιότητας. Θα θέλαμε να φροντίζαμε για το κολατσιό των παιδιών. Πιστεύουμε πως στον τόπο που ζούμε θα μπορούσε να υπάρχει μια λύση για υγιεινό και παράλληλα νόστιμο πρωινό όπως όλα αυτά που δοκιμάζουμε στο εξωτερικό. Πέρυσι στη Βαρκελώνη μέσα σε ένα μουσείο συναντήσαμε ένα σχολείο σε εκδρομή. Κανένα από τα παιδιά δεν είχε μαζί του συσκευασμένα προϊόντα. Αυτό ήταν μεγάλη έκπληξη για εμάς. Παράλληλα και μια πρόκληση για ένα τέτοιο μελλοντικό σχέδιο. Όλα αυτά βέβαια προϋποθέτουν βαθιά γνώση, αναζήτηση και αφοσίωση πράγμα δύσκολο με τις τρέχουσες επαγγελματικές μας υποχρεώσεις

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Βασίλης και ο Πρόδρομος των eatchers.
Ο Βασίλης και ο Πρόδρομος των eatchers.

Ως επαγγελματίες της εκπαίδευσης πώς θα εκπαιδεύατε ένα παιδί για να αγαπήσει τη γαστρονομία;

Θεωρούμε πως η εκπαίδευση ξεκινάει από την οικογένεια και έπειτα συνεχίζεται στο σχολείο. Βέβαια, εμείς διαμορφώνουμε τρόπον τινά τους μελλοντικούς γονείς επομένως θα πρέπει να δώσουμε βαρύτητα σε αυτό το κομμάτι μέσα από τα αναλυτικά προγράμματα και την αξιοποίηση σχετικών δράσεων. Στο πλαίσιο αυτό επισκέψεις σε χώρους που αφορούν τη διατροφή και τη γαστρονομία θα βοηθούσαν στην ανακάλυψη και εμπέδωση της γνώσης από τα ίδια τα παιδιά πράγμα που είναι και τελικά το ζητούμενο.

Info: tiktok.com/@eatchers | instagram.com/eatchers

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ