To μικρό μαγαζί-φαινόμενο στο Σύνταγμα που έκανε το βιετναμέζικο φαγητό τάση -Τι να δοκιμάσετε - iefimerida.gr

To μικρό μαγαζί-φαινόμενο στο Σύνταγμα που έκανε το βιετναμέζικο φαγητό τάση -Τι να δοκιμάσετε

Hanoi βιετναμέζικο εστιατόριο Σύνταγμα Αθήνα
Hanoi: Το βιετναμέζικο φαινόμενο στο Σύνταγμα / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
ΜΑΝΟΣ ΛΕΙΒΑΔΑΡΟΣ

Το Hanoi της Νικολέτας Νκιούγιεν στο Σύνταγμα, κατάφερε να κάνει τους Έλληνες όχι μόνο να αγαπήσουν την καυτή βιετναμέζικη σούπα Pho με μοσχάρι και τα φρέσκα ρολά με ρυζομακάρονα, αλλά να κάνουν ουρές στον πεζόδρομο της Πετράκη για να τα δοκιμάσουν. 

Τo Hanoi το ανακάλυψα όπως όλοι: τυχαία. Περνώντας από τον πεζόδρομο της Πετράκη, στο Σύνταγμα, και αναζητώντας στα έθνικ μπακάλικα της περιοχής milk bread για να φτιάξω στο σπίτι τα δημοφιλή στο Instagram ιαπωνικά sandos, είδα πολύ κόσμο έξω από ένα λιλιπούτειο μαγαζί σαν σπιρτόκουτο, να περιμένει υπομονετικά για να βρει ένα διαθέσιμο τραπέζι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η βιετναμέζικη αχνιστή σούπα pho του Hanoi. Μπήκαμε στην κουζίνα και είδαμε πώς φτιάχνεται / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Η βιετναμέζικη αχνιστή σούπα pho του Hanoi. Μπήκαμε στην κουζίνα και είδαμε πώς φτιάχνεται / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida

Σταθήκαμε με την παρέα μου κι εμείς, από περιέργεια, περιμένοντας τη σειρά μας για να δοκιμάσουμε τη βιετναμέζικη αχνιστή σούπα που βλέπαμε να παρελαύνει μπροστά μας. 

Στο εσωτερικό του Hanoi υπάρχει ένας καναπές με δύο τραπέζια και άλλα δύο αντικριστά / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Στο εσωτερικό του Hanoi υπάρχει ένας καναπές με δύο τραπέζια και άλλα δύο αντικριστά / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida

Pho: Η καυτή σούπα που στο Βιετνάμ τρώγεται για πρωινό

Αντιπαθώντας το ωμό κρεμμύδι, δεν περίμενα ποτέ ότι θα μου αρέσει μια σούπα, στην επιφάνεια της οποίες επέπλεαν όλες του οι εκδοχές: χλωρό και ξερό. Η πρώτη κουταλιά ήταν ομολογουμένως επιφυλακτική, αποφεύγοντας εντέχνως τα κρεμμύδια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η Pho, η παραδοσιακή σούπα του Βιετνάμ, τρώγεται εκεί σαν πρωινό / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Η Pho, η παραδοσιακή σούπα του Βιετνάμ, τρώγεται εκεί σαν πρωινό / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida

Αν σκεφτεί, μάλιστα, κανείς ότι τη Pho, όπως λένε αυτή την παραδοσιακή σούπα, στο Βιετνάμ την τρώνε για πρωινό, θα πόνταρα όλες μου τις μάρκες στη βεβαιότητα ότι αποκλείεται να τη λατρέψουν οι Έλληνες. Κι όμως, να που θα έχανα την παρτίδα.

Προσθέστε στη pho λεμόνι ή ένα spicy μείγμα μπαχαρικών αν σας αρέσουν τα καυτερά / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Προσθέστε στη pho λεμόνι ή ένα spicy μείγμα μπαχαρικών αν σας αρέσουν τα καυτερά / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida

Η pho της Νικολέτας Νκιούγιεν έγινε γνωστή και δημοφιλής από στόμα σε στόμα, όπως ακριβώς δηλαδή συμβαίνει με όλα τα αυθεντικά μυστικά που δεν χρειάζονται καθόλου μάρκετινγκ για να κάνουν σουξέ. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Tα «spring rolls» στο Βιετνάμ είναι φρέσκα με διάφανο ρυζομακάρονο / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Tα «spring rolls» στο Βιετνάμ είναι φρέσκα με διάφανο ρυζομακάρονο / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida

Από το εξωτικό Hạ Long Bay, στην Αθήνα του 1990

Τρώγοντας τελικά τη pho, η οποία με το λεμόνι απογειώνεται, συνειδητοποίησα, κουταλιά την κουταλιά, ότι μου αρέσει πολύ. Ρώτησα τη Νικολέττα, πώς κατάφερε να κάνει viral τη σούπα της πατρίδας της. Η Νικολέττα κατάγεται από το Βιετνάμ, γεννήθηκε στο πανέμορφο Hạ Long Bay, αλλά ήρθε με την οικογένειά της στην Ελλάδα το 1991 όταν ήταν δυόμισι ετών. Μιλάει ελληνικά, πήγε σε ελληνικό σχολείο, λατρεύει μάλιστα το παστίτσιο και τη μαγειρίτσα. Παιδί πολιτικών προσφύγων, έζησε στην αρχή στα Οινόφυτα. Λίγο μετά, στα μέσα της δεκαετίας του '90, οι γονείς της αποφάσισαν να κάνουν ένα τολμηρό βήμα και να αλλάξουν ριζικά τη ζωή τους: μετακόμισαν στη Νέα Φιλαδέλφεια και άνοιξαν εκεί ένα δικό τους κινέζικο εστιατόριο, που τότε ήταν πολύ της μόδας. Οι δουλειές πήγαν καλά, κι έτσι ποτέ δεν σκέφτηκαν να αλλάξουν προσανατολισμό στην κουζίνα τους, γυρίζοντας το μενού από κινέζικο σε βιετναμέζικο. Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν 30 χρόνια μέχρι να το τολμήσει η κόρη τους, η Νικολέτα, ανοίγοντας το Hanoi.

Το Hanoi είναι πάρα πολύ μικρό σαν... σπιρτόκουτο / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Το Hanoi είναι πάρα πολύ μικρό σαν... σπιρτόκουτο / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida

Η Νικολέτα ήξερε από νωρίς ότι η βιετναμέζικη κουζίνα θα αρέσει στους Έλληνες, κάνοντάς τους μάλιστα να ξεπεράσουν την '80s εμμονή με το κινέζικο. Οι φίλες της από το σχολείο έβρισκαν πολύ νόστιμα τα βιετναμέζικα φαγητά που έφτιαχνε η μαμά της στο σπίτι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τα φρέσκα ρολά με ρυζομακάρονο είναι γεμισμένα με λαχανικά, κρέας και θαλασσινά, αλλά υπάρχουν και σε vegan εκδοχή / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Τα φρέσκα ρολά με ρυζομακάρονο είναι γεμισμένα με λαχανικά, κρέας και θαλασσινά, αλλά υπάρχουν και σε vegan εκδοχή / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida

«Με την οικονομική κρίση του 2011 έφυγα για να πάω να δουλέψω στο εξωτερικό. Εκεί ανακάλυψα ότι η βιετναμέζικη κουζίνα είχε αρχίσει να γίνεται πολύ δημοφιλής στην Ευρώπη. Ο κόσμος προτιμάει το βιετναμέζικο φαγητό, γιατί από όλα τα ασιατικά είναι το πιο ελαφρύ. Οι σούπες και πολλά πράγματα γίνονται στον ατμό, δεν χρησιμοποιούμε πολύ λάδι, η νοστιμιά έρχεται από πολλά μυρωδικά, όπως ο κόλιανδρος και ο δυόσμος. Μετά από δέκα χρόνια που έμεινα στο εξωτερικό, δουλεύοντας συστηματικά στην εστίαση, αποφάσισα επιστρέφοντας ότι είχε έρθει η ώρα να ανοίξω ένα αμιγώς βιετναμέζικο μαγαζί στην Αθήνα. Τον Μάιο του 2021 άνοιξα το Hanoi. Μετά όλα πήραν τον δρόμο τους. Το εστιατόριο έγινε γνωστό από στόμα σε στόμα, από φίλο σε φίλο», λέει η Νικολέτα Νκιούγιεν στο iefimerida.

Τα παραδοσιακά βιετναμέζικα καπέλα αποτελούν μέρος της διακόσμησης στο Hanoi / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Τα παραδοσιακά βιετναμέζικα καπέλα αποτελούν μέρος της διακόσμησης στο Hanoi / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida

Έρχονται στην οδό Πετράκη τα bánh mì: Τα αυθεντικά βιετναμέζικα σάντουιτς

Η επιτυχία είναι τόσο μεγάλη, που η Νικολέτα θα επεκτείνει τις δραστηριότητες του Hanoi και σε έναν χώρο παραδίπλα, στο νούμερο 10 της οδού Πετράκη. Δεν θα είναι ακριβώς εστιατόριο, αλλά μια street food εκδοχή του Hanoi που θα σερβίρει στο χέρι αυθεντικά βιετναμέζικα σάντουιτς, τα λεγόμενα bánh mì. «Είναι ένα πολύ ιδιαίτερο street food. Το βιετναμέζικο είναι πολύ διαφορετικό από τα τυπικά σάντουιτς που γνωρίζουμε στην Ελλάδα. Θα χρησιμοποιούμε παραδοσιακό βιετναμέζικο ψωμί που θα το γεμίζουμε με διάφορα είδη κρέατος, κόλιανδρο, αγγούρι, τουρσί από καρότο και πατέ, το οποίο κληροδότησε στο Βιετνάμ η γαλλική κουλτούρα που είναι έντονη εκεί από τα χρόνια της αποικιοκρατίας», λέει η Νικολέτα Νκιούγιεν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ρύζι με γαρίδες, λαχανικά και μια υπέροχη σάλτσα από κάρι και γάλα καρύδας / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Ρύζι με γαρίδες, λαχανικά και μια υπέροχη σάλτσα από κάρι και γάλα καρύδας / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida

Τι να δοκιμάσετε

Στο μενού του Hanoi υπάρχουν όλα τα παραδοσιακά, signature πιάτα της βιετναμέζικης κουζίνας. Ξεκινήστε με τα φρέσκα ρολά με ρυζομακάρονα που είναι εντελώς διάφανα σαν νάιλον και μπορείς να βλέπεις τα λαχανικά, τα μυρωδικά και τις λωρίδες κρέατος ή τα τα θαλασσινά με τα οποία είναι γεμισμένα. Βουτήξτε τα στην ιδιαίτερη σος με το φιστικοβούτυρο.

Τα «Vietnamese fried rolls with pork» με χοιρινό μας ξετρέλαναν όλους, ακόμα και τον Hermes / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Τα «Vietnamese fried rolls with pork» με χοιρινό μας ξετρέλαναν όλους, ακόμα και τον Hermes / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida

Προσωπικά μου άρεσαν περισσότερα αυτά με το χοιρινό και λιγότερο τα εντελώς φυτικά. Όμως, τα πιο αγαπημένα μου ήταν τα nem rán, δηλαδή τα τηγανητά ρολά με χοιρινό (στο μενού θα τα βρείτε ως Vietnamese fried rolls with pork), τα οποία έχουν μια φοβερή, κριτσανιστή κρούστα με μικρές φουσκάλες σαν κρατήρες στην επιφάνειά τους και μέσα είναι γεμισμένα με ένα γευστικό χοιρινό που λιώνει στο στόμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δοκιμάστε, ακόμα και αν δεν είστε λάτρεις της σούπας, για την εμπειρία, την αχνιστή σούπα Pho, που είναι το πιο χαρακτηριστικό πιάτο του Βιετνάμ.

Το Hanoi είναι πάντα γεμάτο με κόσμο / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Το Hanoi είναι πάντα γεμάτο με κόσμο / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida

Ρίξτε μπόλικο λεμόνι, και αν σας αρέσουν τα καυτερά, προσθέστε και το spicy μείγμα που σας φέρνουν στο πλάι. Η γεύση της Pho είναι πολύ κοντινή με τη χωριάτικη μοσχαρόσουπα, αλλά σε μια πιο λάιτ εκδοχή, χωρίς το σκούρο χρώμα που παίρνει η ελληνική μοσχαρόσουπα από τον ζωμό του κρέατος. Είναι πιο διάφανη από τη ράμεν και σίγουρα πιο κοντινή στις γεύσεις που έχουμε στην Ελλάδα από τις κρεατόσουπές μας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Νόστιμα βιετναμέζικα noodles με τραγανή πάπια / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Νόστιμα βιετναμέζικα noodles με τραγανή πάπια / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida

Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε ένα από τα κύρια πιάτα της με ρύζι και noodles.

Το ρύζι ατμού είναι πολύ γευστικό / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Το ρύζι ατμού είναι πολύ γευστικό / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida

To πιάτο με τις γαρίδες και τα λαχανικά έχει μια θεϊκή πλούσια σάλτσα από κάρι και γάλα καρύδας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Γαρίδες με κάρι και γάλα καρύδας / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Γαρίδες με κάρι και γάλα καρύδας / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida

Το καραμελωμένο κοτόπουλο με ρύζι στον ατμό λιώνει στο στόμα.

Δοκιμάστε οπωσδήποτε το καραμελωμένο κοτόπουλο / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Δοκιμάστε οπωσδήποτε το καραμελωμένο κοτόπουλο / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida

Ενώ η crispy πάπια με noodles είναι εξαιρετική επιλογή, με την πάπια να είναι από τις ωραιότερες -ίσως και η ωραιότερη- που έχω φάει στην Αθήνα: Πολύ προσεκτικά ψημένη ώστε να είναι τραγανή εξωτερικά και τρυφερή εσωτερικά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η τραγανή πάπια με noodles / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Η τραγανή πάπια με noodles / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida

Στα περισσότερα έθνικ εστιατόρια για να καταφέρουν να δημιουργήσουν την τραγανή κρούστα εξωτερικά, στεγνώνουν το κρέας, με αποτέλεσμα να είναι μεν τραγανό αλλά σκληρό στο εσωτερικό. Στο Hanoi η ισορροπία μεταξύ τραγανής κρούστας και υγρασίας στο εσωτερικό του κρέατος, ήταν επιτυχημένη. 

Γαρίδες τεμπούρα, μια εξαιρετική επιλογή / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Γαρίδες τεμπούρα, μια εξαιρετική επιλογή / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida

Ιnfo: Hanoi, Πετράκη 12, Σύνταγμα, τηλ. 2130451379
instagram.com/hanoi_athens
Τιμές: €15 έως €20 το άτομο κατά μέσο όρο 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ