Το ολοκαίνουργιο, ηδονικό γαλλικό μπιστρό στην Κλαυθμώνος -Το πρωί βιενουαζερί, το βράδυ εστιατόριο - iefimerida.gr

Το ολοκαίνουργιο, ηδονικό γαλλικό μπιστρό στην Κλαυθμώνος -Το πρωί βιενουαζερί, το βράδυ εστιατόριο

πιάτα κρασί τραπέζι γαλλική κουζίνα Solene Αθήνα
Πανδαισία στις κομψές κόκκινες ροτόντες του γαλλικού μπρασερί Solène στην Πλατεία Κλαυθμώνος.
ΜΑΝΟΣ ΛΕΙΒΑΔΑΡΟΣ
Μάνος Λειβάδαρος

Επισκεφθήκαμε το νέο γαστρονομικό πρότζεκτ της Δραγατσανίου που συζητιέται πολύ και δοκιμάσαμε το μενού του σεφ Αλέξανδρου Τσιοτίνη. 

O καταξιωμένος pastry chef Αλέξανδρος Κούφας, με θητεία στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία», υπογράφει το ολοκαίνουργιο υβριδικό γαστρονομικό πρότζεκτ στη νέα και ζωηρή πιάτσα της οδού Δραγατσανίου. Το υπέρκομψο Solène, ένα στολίδι που δίνει λάμψη και γαλλική φινέτσα στην Πλατεία Κλαυθμώνος, όλη μέρα λειτουργεί ως microbakery, cafe και βιενουαζερί, ενώ το βράδυ μεταμορφώνεται σε ένα σικάτο γαλλικό εστιατόριο, με μενού που υπογράφει ο διακεκριμένος με αστέρι Michelin Αλέξανδρος Τσιοτίνης, chef patron του εξαιρετικού fine dining εστιατορίου CTC στον Κεραμεικό

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ζαχαροπλαστείο, φούρνος και γαλλική brasserie

Η σύμπραξη Κούφα και Τσιοτίνη όπως είναι λογικό συζητήθηκε πολύ, πριν καν ακόμα ανοίξει τις πόρτες του το υβριδικό αυτό café-ζαχαροπλαστείο-εστιατόριο. Όταν όμως αποκαλύφθηκε η υπέρκομψη βιτρίνα του Solène, με τους μοντέρνους πολυελαίους, τα σεπαρέ και τα προζυμένια ψωμιά και τα κρουασάν να δεσπόζουν σε μια ξύλινη ραφιέρα, τότε οι συζητήσεις άναψαν τη σπίθα για ένα virality, κάνοντας από την πρώτη κιόλας εβδομάδα τη Δραγατσανίου hot spot. Μαζί με το Dr.8 pizza bar που έχει ουρές απ' έξω, το Hafu, το Manari και το Tanpopo, το Solène ήρθε με τις λευκές εξωτικές ομπρέλες του σε στιλ St. Barths, να δώσει λάμψη στο Εμπορικό Τρίγωνο της Αθήνας.

Στο εσωτερικό του εστιατορίου, η διακόσμηση, συνδυάζει τα φίνα στοιχεία ενός παριζιάνικου μπιστρό με κόκκινες ροτόντες, ένα statement δάπεδο σκακιέρα με λευκά-κόκκινα πλακάκια, λευκές κουρτίνες και πολυελαίους, με τον χαρακτήρα ενός μεταμοντέρνου microbakery.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τρεις ζώνες υπάρχουν: στην είσοδο όπου βρίσκεται ο πάγκος του φούρνου και του καφέ, μαζί με τις βιτρίνες με τα «κολασμένα» γλυκά του Κούφα -όπως Saint-Honoré, Paris-Brest και Mayan με σοκολάτα και καραμέλα-, που είναι σαν μικρά γαλλικά μπιζού σε κοσμηματοπωλείο της γαλλικής πρωτεύουσας.

Στη μέση είναι τα παριζιάνικα σεπαρέ με μια επιτοίχια σύνθεση σαν κάβα που φιλοξενεί τα κρασιά, ενώ στο βάθος του χώρου, περνώντας μια κομψή καμάρα, συναντά κανείς τη δεύτερη σάλα του εστιατορίου με την open space κουζίνα από inox και το εργαστήριο παρασκευής των κρουασάν πίσω από ένα κόκκινο ποπ plexiglass που εντυπωσιάζει. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όλη μέρα εδώ μπορεί κάποιος να πιει καφέ, να απολαύσει το γλυκό του, να αγοράσει ψωμί ή τα καλούδια ενός βιενουαζερί, ενώ το απόγευμα και το βράδυ το Solène μετατρέπεται σε γαλλική brasserie.

Στο μενού περιλαμβάνονται χαρακτηριστικά πιάτα, όπως μοσχαρίσιο ταρτάρ, φιλέτο Rossini και rib eye με μια δική τους εκδοχή Café de Paris, με τη συνολική επιμέλεια του βραβευμένου σεφ Αλέξανδρου Τσιοτίνη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γαλλική κουζίνα με δημιουργική προσέγγιση 

Ο Τσιοτίνης φημίζεται για τη φινέτσα και το ταλέντο του. Είναι ένας έμπειρος, χαρισματικός σεφ, που ξέρει να δημιουργεί με τα πιάτα του ατμόσφαιρα, στήνοντας όχι απλώς ένα μενού που έχει χαρακτήρα, αλλά μια γαστρονομική παράσταση.

Από το fine dining μέχρι το street food παίζει έξυπνα, προσφέροντας ένα συνολικό experience που έχει χιούμορ, άποψη και παιχνιδιάρικη οπτική, ποντάροντας στο στοιχείο της έκπληξης και της ανατροπής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εδώ, στο μενού που έχει σχεδιάσει για το Solène, το οποίο εκτελεί ο -στενός επί σειρά ετών συνεργάτης του- Γιάννης Καπετάνιος, η βάση είναι φυσικά η γαλλική κουζίνα με όλα τα signature πιάτα της, τα οποία όμως δίνονται όχι στην κλασική εκδοχή τους αλλά με μια δημιουργική πατίνα που συνομιλεί πολύ με το χώρο. 

Η δική μας εμπειρία -Ποια πιάτα δοκιμάσαμε 

Το μενού είναι χωρισμένο σε ορεκτικά, σαλάτες, ζυμαρικά, κυρίως πιάτα και επιδόρπια. Μια μικρή αλλά ευέλικτη κάρτα με 21 επιλογές που καλύπτει έξυπνα όλα τα γούστα. Οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 80 με 120 ευρώ το άτομο για ένα ολοκληρωμένο δείπνο με ορεκτικό, σαλάτα, κυρίως πιάτο, επιδόρπιο και κρασί. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εμείς ξεκινήσαμε με δύο από τα signature cocktails της λίστας: ένα με βάση την τεκίλα και το παντζάρι και ένα με βάση το τζιν. Και τα δύο εξαιρετικά.

Στην αρχή έρχεται ζεστό το ψωμί του Αλέξανδρου Κούφα με ένα γευστικό βούτυρο με ελαιόλαδο που σου ανοίγει την όρεξη. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τα ορεκτικά επιλέξαμε τα μαρινάτα μύδια με μους Café de Paris και τραγανά λεπτά στικς πατάτας. Αναμειγνύοντας τη σάλτσα που υπάρχει στη βάση του πιάτου με τη μους έχεις την τέλεια, ηδονική μπουκιά. Πιάτο που είναι τροφή και για τους γευστικούς σου κάλυκες και για το μάτι.

Οι ρετρό ζουμερές γαρίδες κοκτέιλ που ακολούθησαν ήταν μαριναρισμένες στους χυμούς εσπεριδοειδών με την προσθήκη ουίσκι. Ωραίες, όπως και η γεμάτη στη γεύση σος κοκτέιλ, αλλά πιάτο που δίνει ταυτότητα περισσότερο σε ένα μενού, παρά κάτι διαφορετικό στον πελάτη. Σε επόμενη επίσκεψη θα προτιμήσω το μοσχαρίσιο ταρτάρ από τα ορεκτικά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αντιθέτως, το street food παιχνίδι που ακολουθεί με το Lobster Hot Dog είναι και περισσότερο ουσιώδες και πιο ξεχωριστό γευστικά. Εδώ, ένα υπέροχο, αφράτο μπριός ψωμί, που σου μένει αξέχαστο με τη φίνα και λεπτή γεύση του, συνδυάζεται με τη ζουμερή σάρκα του αστακού, με αβοκάντο, μια μαρμελάδα ντομάτας και κόκκινο grapefruit.

Eξίσου υπέροχες και οι καπνιστές κροκέτες πατάτας Dauphine, που σερβίρονται με αφρό από Camembert, καραμελωμένα βατόμουρα και τσίλι. Μπουκιά και... κόλαση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από σαλάτες επιλέξαμε τη νισουάζ, αλλά σε μια δημιουργική εκδοχή της, που την αναβαθμίζει, με μαρινάτο τόνο, σάλτσα νισουάζ, πράσινα φασολάκια, αυγό ορτυκιού, τοματίνια, σπαράγγια, baby μαρούλι και αντζούγιες. 

Από κυρίως επιλέξαμε ένα με ζυμαρικά και μια σούπα. Και τα δύο πολύ δυνατά γευστικά: Οι παπαρδέλες ήταν γλασαρισμένες υπέροχα σε σάλτσα Stroganoff, που τη λατρεύω, με κάτι λεπτά κομμάτια από μοσχαρίσιο φιλέτο που ήταν ζουμερά και έλιωναν στο στόμα, άγρια μανιτάρια, γραβιέρα και ψητό φουά γκρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

To ποίημα της βραδιάς ήταν μια μαρσεγιέζικη κακαβιά. Η bouillabaisse θαλασσινών του Τσιοτίνη είναι εμπειρία. Μου θύμισε πολύ την αξέχαστη σούπα αστακού με την οποία ερωτεύθηκα το CTC. 

Από γλυκά, δοκιμάσαμε το πλούσιο σουφλέ σοκολάτας, αλλά σε εκδοχή τάρτας με παγωτό φιστίκι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συνολική εμπειρία από την επίσκεψη στο Solène είναι άψογη. Ωραία ατμόσφαιρα, που σε ταξιδεύει σε κάποια γωνιά του Παρισιού και σε κάνει να ξεχνάς ότι βρίσκεσαι μια ανάσα από τα μπαχαράδικα της Ευριπίδου, τη Σοφοκλέους, την Αθηνάς και τη Βαρβάκειο. Άμεσο και ευγενικό σέρβις, απολαυστικά κοκτέιλ και κρασιά και φίνες γεύσεις, που έχουν και νοστιμιά και άποψη. Μια ωραία έξοδος!

Info: Δραγατσανίου 6, Αθήνα, τηλ. 6948 301074 | instagram.com/solene.athens
Τιμές: €80 με 120 το άτομο με κρασί. 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ