Επισκεφθήκαμε το νέο εστιατόριο Scarlet στο Γαλάτσι, το μενού του οποίου υπογράφει ο ταλαντούχος σεφ Βαγγέλης Βέης, του viral κυψελιώτικου Ντύλαν.
Τα μαγαζιά που ανοίγουν εκτός πιάτσας, για να υπηρετήσουν μια γαστρονομία αξιώσεων, πάντα αποτελούν είδηση και τραβούν γρήγορα τα βλέμματα. Έτσι, μέσα στον Σεπτέμβριο άνοιξε τις πόρτες του ένα νέο εστιατόριο στο Γαλάτσι, το Scarlet, στην περιοχή της Λαμπρινής, στον κεντρικό δρόμο της Τράλλεων, από μια έμπειρη ομάδα στην εστίαση (Άκης Κωτσάκης και Εύη Κουλούρη) με all day μαγαζιά στο Ηράκλειο, στην Κηφισιά, στο Μαρούσι κ.ά., για να να υπηρετήσει δημιουργικά την ελληνική κουζίνα.

Ο σεφ Βαγγέλης Βέης, ο γνωστός ροκάς του Ντύλαν με τη θητεία στο fine dining (Hytra, Soil), που με τις gourmet λιχουδιές του έκανε πέρυσι την Αγία Ζώνης στην Κυψέλη viral, παράλληλα με το δικό του εστιατόριο υπογράφει στο Scarlet το μενού με το χαρακτηριστικό και γνώριμο στυλ του, δίνοντας έμφαση στη νοστιμιά, στην εποχικότητα και σε μια fine comfort μαγειρική που έχει γίνει πολύ αγαπητή στο αθηναϊκό κοινό.

Ο Βαγγέλης Βέης αγαπά τις σάλτσες γαλλικής προέλευσης, και με αυτές, καθώς και με μια σειρά από τεχνικές που χρησιμοποιούνται στις κουζίνες της υψηλής γαστρονομίας, κάνει κάτι πολύ έξυπνο: Παντρεύει τις ελληνικές παραδόσεις, για να αναδείξει πιάτα που συνομιλούν με την ελληνική ύπαιθρο και τη Μεσόγειο. Έτσι, beurre blanc από αγνό εξαιρετικό βούτυρο και λοιπές λιχούδικες γαλλικές σάλτσες, φύκια, αγγουράκια τουρσί, παστά αυγά συνυπάρχουν στις δημιουργίες του με παραδοσιακά ελληνικά στοιχεία όπως το κοκοράκι του χωριού και το ζουμερό λουκάνικο, ο τραχανάς και ο ταραμάς, η παλαιωμένη γραβιέρα και η λούζα. Όλα με μια νοστιμιά που εκπλήσσει.

Τα πιάτα που δοκιμάσαμε στο ολοκαίνουργιο Scarlet στο Γαλάτσι έχουν, φυσικά, το μαγειρικό DNA του Βαγγέλη Βέη. Ο πυρήνας είναι η ελληνική κουζίνα, αλλά υπάρχει πιο έντονα το μεσογειακό, κοσμοπολίτικο στοιχείο.

Στο μενού που σχεδιάστηκε έξυπνα ώστε να είναι ευέλικτο και να καλύπτει όλα τα γούστα, θα βρείτε κρύα ορεκτικά, με τα χαρακτηριστικά ωμά όπως το ταρτάρ μοσχαριού και το ημίπαστο ψάρι, δύο σαλάτες, τρία πιάτα με ψάρι και θαλασσινά και τρία με κρέας.

Επίσης, υπάρχουν πιάτα με πάστα και δύο πίτσες, αλλά αναπάντεχες, καθώς η μία, η Pizza Romano, φτιάχνεται με μυρώνια, ψητές πιπεριές, τυρί τσαντίλα και λούζα, ενώ η άλλη, η Pizza BBQ, φτιάχνεται με λουκάνικο, φτερούγες κόκορα, παλαιωμένη γραβιέρα και σχοινόπρασο.

Ο χώρος είναι θεατρικά διακοσμημένος, θυμίζοντας αισθαντικό και πολυτελές καμπαρέ του Μεσοπολέμου, με ροτόντες, σεπαρέ και μια παλέτα στην οποία κυριαρχεί η απόχρωση Scarlet, από την οποία πήρε το όνομά του και το εστιατόριο.

Το σκηνικό έχει σχεδιάσει ο γνωστός designer Στράτος Χιωτέλης.

Η δική μας εμπειρία
Ξεκινήσαμε με το χειροποίητο προζυμένιο ψωμί: ένα καρβελάκι κομμένο στα τέσσερα που έρχεται ζεστό στο τραπέζι μαζί με έναν απολαυστικό και ελαφρύ ταραμά, με σκόνη από κρεμμύδι, λάδι, σχοινόπρασσο και τσίλι.
Από σαλάτες επιλέξαμε μια πράσινη: τη δροσερή και ντελικάτη Baby Gem με καρδιές μαρουλιού με μια μαγιονέζα από αγγούρι σε ζύμωση, τηγανητά πεκάν, σταφύλι, σκόνη από φύκι και παλαιωμένη γραβιέρα Ρεθύμνου.
Το ημίπαστο ψάρι ημέρας -μυλοκόπι στη δική μας περίπτωση- ήταν από τα ωραιότερα πιάτα της βραδιάς, με την τρυφερή σάρκα του ψαριού να κολυμπά με πιπεριές, φύκια, τζίντζερ και πίκλες αγγουριού, όλα σε ζύμωση, σε μια φίνα βινεγκρέτ από λάδι, φύκια και μυρώνια, ενώ στη βάση του πιάτου υπάρχει μια γευστικότατη κρέμα από ταραμά.
Το μοσχαρίσιο ταρτάρ με αγγουράκι, πίκλα πιπεριάς Φλωρίνης, κάππαρη, παστό αυγό, μαγιονέζα με καραμελωμένα κρεμμύδια και ελάχιστη χειροποίητη BBQ sause, ήταν πλούσιο στη γεύση και ντελικάτο.
Το πιο νόστιμο πιάτο από τα κυρίως που δοκιμάσαμε ήταν ο μπακαλιάρος με διάφορες υφές από κρεμμύδι και μια beurre blanc με ζωμό από κρεμμύδια.
Γευστικό και το βιγκανιστικό κριθαράκι με κρέμα βασιλικού και καμένα κολοκύθια, που μέχρι στιγμής έχει γίνει το best seller του Scarlet.
Κλείσαμε με το πιάτο του κόκορα ελευθέρας βοσκής από τη Ναύπακτο: ένα τρυφερό φιλέτο με αγιορείτικη μελιτζανοσαλάτα, κρέμα από πατάτα και πράσο, τηγανητό τραχανά και στο πλάι μια χειροποίητη BBQ με ντοματίνια κονφί.
Τα γλυκά ήταν μια τριλογία από: ρυζόγαλο με κραμπλ πεκάν, μαρμελάδα πορτοκαλιού, λάδι από βασιλικό και φρέσκο πορτοκάλι.
Μους σοκολάτας με στικ σοκολάτας, βανίλια σε τρεις μορφές (τσάτνεϊ, πίκλα και φρέσκια) και κραμπλ αμυγδάλου. Τέλος, μια εθιστική lemon pie.
Η εμπειρία από την επίσκεψη στο ολοκαίνουργιο Scarlet ήταν γευστικότατη, με τον Βαγγέλη Βέη σε ρέντα, σε έναν εστιατορικό χώρο με ωραίο ντιζάιν που σε κάνει να ξεχνάς ότι βρίσκεσαι σε μια περιοχή της Αθήνας που, αν και αναπτύσσεται γοργά και αναμένεται να απογειωθεί λόγω του μετρό, προς το παρόν είναι συνυφασμένη με μεζεδοπωλεία, σουβλατζίδικα, cafe, street food και all day bar-restaurants. Το Scarlet ξεχωρίζει ευχάριστα και λόγω φαγητού και λόγω σκηνικού.

Info: Scarlet - Τράλλεων 59, Λαμπρινή - Γαλάτσι, τηλ. 2102929989
instagram.com/scarlet_athens
Τιμές: 35 με 45 ευρώ το άτομο με ποτό κατά μέσο όρο.
- ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
- Μια βραδιά στο μαγικό κήπο της Σπονδής: H γαστρονομική παράσταση ενός φίνου μενού 10 σταδίων βήμα-βήμα
- Πήγαμε για aperitivo στο νέο retro bar της Αθήνας για το οποίο μιλούν όλοι -Σαν να είσαι σε σοκάκι στη Νάπολη του '70
- 7+1 δροσερές οάσεις στην Αθήνα: Κήποι, ταράτσες και ντεκ πάνω στο κύμα για φαγητό και ποτό