Πού θα φάμε πραγματικά καλά στην Αθήνα -Τα best εστιατόρια και street food από τη δημοφιλή foodie Surtuko - iefimerida.gr

Πού θα φάμε πραγματικά καλά στην Αθήνα -Τα best εστιατόρια και street food από τη δημοφιλή foodie Surtuko

Γυναίκα φαγητό Αθήνα Surtuko foodie
H δημοφιλής foodie Μαριάννα Γκιτσάκη, ιδρύτρια του blog Surtuko, μας ξεναγεί στα αγαπημένα της μέρη για φαγητό στην Αθήνα
ΜΑΝΟΣ ΛΕΙΒΑΔΑΡΟΣ

Η food blogger Μαριάννα Γκιτσάκη, γνωστή μέσα από το δημοφιλές blog Surtuko, μοιράζεται μαζί μας τον δικό της γαστρονομικό χάρτη της Αθήνας και μας προτείνει τα αγαπημένα της μέρη για φαγητό και ποτό. 

Ένα παιδικό παρατσούκλι έγινε μέσα στην καραντίνα το nick name για ένα ζωηρό μπλογκ για το φαγητό, το οποίο πολύ γρήγορα έγινε δημοφιλές στα κοινωνικά δίκτυα. Η food blogger Μαριάννα Γκιτσάκη δημιούργησε το surtuko.gr για να μοιράζεται τις συνταγές και τα μέρη που φτιάχνουν το κέφι στην ίδια, αλλά πολύ γρήγορα συνειδητοποίησε ότι πολλοί άνθρωποι εκεί έξω, στα κοινωνικά δίκτυα, είχαν την ίδια ανάγκη με εκείνη: να μαγειρεύουν ευέλικτα, εύκολα και γρήγορα νόστιμα και υγιεινά φαγητά χωρίς να πρέπει να κλείνονται όλη μέρα σε μια κουζίνα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ομελέτα μα αυγά και κολοκυθάκια από το surtuko.gr
Ομελέτα μα αυγά και κολοκυθάκια από το surtuko.gr

Έτσι, η Μαριάννα λόγω καραντίνας άρχισε να καταγράφει τις συνταγές που έφτιαχνε, ενώ αμέσως μετά άρχισε να μοιράζεται με τους αναγνώστες της και τα αγαπημένα της μέρη για φαγητό έξω, μέσα από το blog, το Instagram και το TikTok.

H Μαριάννα Γκιτσάκη, δημιουργός του food blog surtuko.gr
H Μαριάννα Γκιτσάκη, δημιουργός του food blog surtuko.gr

Λίγο πριν ξεκινήσουν οι διακοπές της, ζητήσαμε στη Μαριάννα Γκιτσάκη να μας δώσει μια λίστα με τα δικά της best by test εστιατόρια και street food στην Αθήνα. Πού θα πάμε για την ωραιότερη πίτσα; Πού να κάτσουμε αν έχουμε budget κάτω από από €10; Πού θα φάμε μαμαδίστικο μεξικάνικο στην Αθήνα; Πού θα απολαύσουμε τις πιο ωραίες τηγανητές πατάτες; Ανακαλύψτε τις απαντήσεις σε αυτά και σε πολλά άλλα ερωτήματα, στη συνέντευξη που ακολουθεί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Nachos bowl στο Mexha στο Μαρούσι / Φωτογραφία: surtuko.gr
Nachos bowl στο Mexha στο Μαρούσι / Φωτογραφία: surtuko.gr

Πώς το street food κατάφερε και έγινε τόσο σημαντικό κομμάτι στη γαστρονομία;

Σίγουρα έπαιξε ρόλο και η οικονομική κρίση. Αλλά και το ότι έχουμε μπουχτίσει -και το κοινό και οι επαγγελματίες της εστίασης- με το πολύ στημένο, το πολύ δήθεν των «κυριλέ» εστιατορίων, οπότε αναζητάμε πιο χαλαρές και πιο αυθεντικές επιλογές. Και δεν θέλουμε να το ζούμε τα Σαββατοκύριακα και στις ειδικές περιστάσεις. Θέλουμε να το ζούμε κάθε μέρα.

Σουβλάκι με ντολμαδάκια στο Hoocut
Σουβλάκι με ντολμαδάκια στο Hoocut
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κάθε πόλη έχει τη δική της street food culture. Ποιο είναι το street food σύμβολο της Αθήνας;

Νομίζω πως είναι δεδομένο ότι είναι το σουβλάκι, παντού, σε σουβλατζίδικα, συναυλίες, γήπεδα, πανηγύρια και καράβια. Αν και προσωπικά δεν είμαι φαν.

Ψωμί και σάντουιτς στο The Black salami Microbakery / Φωτογραφία: The Black salami Microbakery/Instagram
Ψωμί και σάντουιτς στο The Black salami Microbakery / Φωτογραφία: The Black salami Microbakery/Instagram

Ποια είναι τα αγαπημένα σας εστιατόρια στην Αθήνα για...

...Street food/brunch: Δύο σε ένα θα πω. Street brunch στο The Black Salami Microbakery. Τα παγκάκια και τα σταντ του είναι σταθερή αξία για σαντουιτσάρες, αυγουλάρες, πίτσα, και γλυκά και καλό καφέ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πιάτο στο Jerar / Φωτογραφία: jerar_athens/Instagram
Πιάτο στο Jerar / Φωτογραφία: jerar_athens/Instagram

...Fine dining: Δεν θα πω αγαπημένο, γιατί δεν είναι ότι έχω φάει και σε όλα και από 10 φορές. Θα το πω το τελευταίο δείπνο που με ενθουσίασε, στο Jerar, και άψογο pairing με κρασί.

Tαϊλανδέζικο street food στο Τuk Τuk / Φωτογραφία: tuktuk.thai.street.food.athens/Instagram
Tαϊλανδέζικο street food στο Τuk Τuk / Φωτογραφία: tuktuk.thai.street.food.athens/Instagram

...Ασιατική κουζίνα: Θα το δώσω 3πλό εδώ, γιατί είναι και αδυναμία μου. Tuk tuk για street ταϊλανδέζικο με μπύρες. Noa poke που είναι χαβανέζικο μεν, με poke bowls και ασιατικής έμπνευσης γλυκά, Naan stop για ινδικό, από τα αγαπημένα μου κάρυ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Χαβανέζικες νοστιμιές στο Noa poke / Φωτογραφία: surtuko.gr
Χαβανέζικες νοστιμιές στο Noa poke / Φωτογραφία: surtuko.gr

...Ψάρι/θαλασσινά: Πάρα πολλά, αλλά εκεί που καταλήγω πιο συχνά είναι σε ταβερνέ στη Λέσβο στα Εξάρχεια, και σε πιο fine, στο Sea Wolf στο Κουκάκι.

 Sea Wolf στο Κουκάκι / Φωτογραφία: seawolf_athens/Instagram
Sea Wolf στο Κουκάκι / Φωτογραφία: seawolf_athens/Instagram

...Ethnic/ανατολίτικες γεύσεις: Σταθερή αγάπη το Feyrouz για λαχματζούν, κιουνεφέ και πλέον και κρασιά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
 Λαχματζούν στο Feyrouz / Φωτογραφία: feyrouz_athens/Instagram
Λαχματζούν στο Feyrouz / Φωτογραφία: feyrouz_athens/Instagram
Βραζιλιάνικο στο Hoppers / Φωτογραφία: surtuko.gr
Βραζιλιάνικο στο Hoppers / Φωτογραφία: surtuko.gr

...Μεξικάνικο/Latin: Ένα από αυτά που ξεχωρίζω είναι το Hoppers στο Μοναστηράκι, που είναι βραζιλιάνικο, όπως και το Etnico στην Κολοκοτρώνη και το veggie burrito, που ήταν από τα πρώτα street food που έφαγα στην Αθήνα. Επίσης, για πιο after work μαμαδίστικο μεξικάνικο, το Mexha στο Μαρούσι.

Τραγανό chimichanga με μαμαδίστικα καλά υλικά στo Mexha / Φωτογραφία: surtuko.gr
Τραγανό chimichanga με μαμαδίστικα καλά υλικά στo Mexha / Φωτογραφία: surtuko.gr
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

...Ιταλική κουζίνα/πίτσα: Μια στάση στην Αθήνα που ξεχωρίζω είναι στο TraMe στην Ευριπίδου, για tramezzini, αυτά τα μικρά τριγωνικά σαντουιτσάκια, μαζί με spritz.

Τramezzini στο TraMe στην Ευριπίδου / Φωτογραφία: surtuko.gr
Τramezzini στο TraMe στην Ευριπίδου / Φωτογραφία: surtuko.gr

Σταθερή αγάπη για φρέσκα ζυμαρικά, όχι απαραίτητα ιταλικά, είναι και η Alex στο Κολωνάκι. Και λατρεμένη πίτσα στο Nolio στα Μελίσσια.

Για πίτσα στο Nolio στα Μελίσσια / Φωτογραφία: nolio.restaurant/Instagram
Για πίτσα στο Nolio στα Μελίσσια / Φωτογραφία: nolio.restaurant/Instagram
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι είναι αυτό που σας αρέσει γευστικά στην Αθήνα και τι πιστεύετε ότι θα μπορούσε να διορθωθεί;

Μου αρέσει που υπάρχει πλέον πολύ μεγάλη ποικιλία και πάρα πολλές επιλογές, από street μέχρι fine dining. Επίσης, εκτιμώ πολύ την προσπάθεια που έχουν κάνει αρκετά εστιατόρια να αναδείξουν τοπικές πρώτες ύλες και γεύσεις με δημιουργικό τρόπο, όπως επίσης και την απενοχοποίηση του comfort food. Από την άλλη, όμως, έχω δει πολλά μαγαζιά, κυρίως πιο τρέντι μεζεδοπωλεία στα οποία πήγαινα φανατικά για χρόνια, να προσπαθούν να «κυριλέψουν» την κουζίνα τους, βάζοντας περιγραφές 5 γραμμών και περιττές φανφάρες, χάνοντας έτσι την ταυτότητά τους. Δεν χρειάζεται όλα τα εστιατόρια να στήνουν ξαφνικά πιάτα με τσιμπιδάκια. Μπορεί ένα πιάτο να είναι δημιουργικό και νόστιμο χωρίς αυτά.

Ποια είναι τα αγαπημένα σας φαγητά που θυμάστε από τα ταξίδια σας;

Ό,τι μα ό,τι έχω φάει στο Βιετνάμ, στο χέρι από καρότσια ή σε αυτοσχέδια εστιατόρια που στήνονταν στους δρόμους με πλαστικά σκαμπό και μικροσκοπικούς πάγκους. Το κουνάφα στην Ιορδανία, κάτι σαν κιουνεφέ αλλά σε τεράστιο ταψί. Και κάτι σπιτικά φαλάφελ που μας κέρασαν σε ένα μαγαζί με τουριστικά είδη, που είναι το καλύτερο φαλάφελ που έφαγα στη ζωή μου.

Η Μαριάννα Γκιτσάκη με τον σκύλο της, στο σπίτι της στα Εξάρχεια
Η Μαριάννα Γκιτσάκη με τον σκύλο της, στο σπίτι της στα Εξάρχεια
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πού μπορούμε να φάμε καλά και νόστιμα στην Αθήνα με budget κάτω από €10 το άτομο; Tι πρέπει να δοκιμάσουμε οπωσδήποτε;

Εκεί όπου τρώγαμε πάντα: στα μαγειρεία και στα καφενεία της γειτονιάς. Στη δική μου γειτονιά, Εξάρχεια και τριγύρω, έχει άπειρα, από παραδοσιακά που κρατάνε τον χαρακτήρα τους μέσα στα χρόνια, μέχρι συνεργατικά και μεταμοντέρνα. Αλλά κάθε γειτονιά έχει το δικό της κρυφό διαμαντάκι.

Πώς αποφασίσατε να φτιάξετε το Surtuko; Ποια είναι η ιστορία πίσω από αυτό;

Όλα ξεκίνησαν μέσα στην καραντίνα. Για μένα, όπως και για τους περισσότερους δηλαδή, η καραντίνα ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος. Από εκεί που πριν έτρεχα με χίλια δυο πράγματα, βρέθηκα κλεισμένη στο σπίτι και χωρίς δουλειά. Το μόνο που με κρατούσε από το να μην το χάσω τελείως ήταν το «τι θα φάμε σήμερα». Έτσι άρχισα να μαγειρεύω πολύ περισσότερο, να πειραματίζομαι και να διαβάζω πάρα πολύ για το φαγητό. Αυτό που ξεκίνησε σαν ανάγκη έγινε η καθημερινή μου απόλαυση: το ταξίδι μου στις γεύσεις και στις κουλτούρες του κόσμου, στα μέρη που αγάπησα και στα μέρη όπου ονειρεύομαι να πάω. Η ιδέα του blog προέκυψε ένα αυγουστιάτικο βράδυ στις διακοπές ανάμεσα στις δύο καραντίνες, έτσι απλά, σε μια στιγμή καθαρότητας. Και, από κάτι που ήταν για να γεμίζει τον χρόνο μου, έγινε σύντομα πλήρης απασχόληση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η Μαριάννα Γκιτσάκη απολαμβάνοντας ένα καλό κρασί με finger food
Η Μαριάννα Γκιτσάκη απολαμβάνοντας ένα καλό κρασί με finger food

Αγαπημένη σας πόλη/μέρος/νησί/χωριό στην Ελλάδα που φημίζεται για το φαγητό της;

Το ξέρω ότι θα πω τα προφανή, αλλά σίγουρα Κρήτη. Ολόκληρη. Δεν θυμάμαι να έχω φάει κάτι λιγότερο από πολύ καλά, οπουδήποτε στην Κρήτη, με εξαίρεση κάποια πολύ τουριστικά. Επίσης, έχω πολύ μεγάλη αδυναμία στο Πήλιο και στα τσιπουράδικά του, και στη Λέσβο με τα ουζάδικά της.

Για παγωτό στο Django / Φωτογραφία: surtuko.gr
Για παγωτό στο Django / Φωτογραφία: surtuko.gr
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα ωραιότερα παγωτά που έχετε δοκιμάσει στην Αθήνα;

Κλασικό αγαπημένο το Django. Φρέσκες, φυσικές πρώτες ύλες, εποχικά υλικά, σορμπέ που μυρίζει φρούτο, και ανατρεπτικές γεύσεις. Και το νέο μου κόλλημα είναι το φετινό project της ομάδας του Madame Fraise, το Ice Canteen, με γεύσεις όπως snickers και εκμέκ παγωτό.

Παγωτό στο Ice Canteen / Φωτογραφία: icecanteen/Instagram
Παγωτό στο Ice Canteen / Φωτογραφία: icecanteen/Instagram

Ποια είναι η μεγαλύτερη τάση αυτή τη στιγμή στο street food στο εξωτερικό και ποια είναι στην Ελλάδα;

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ίδιο βλέπω και στο εξωτερικό και στην Ελλάδα. Μια έθνικ ποικιλομορφία και μια αυθεντικότητα. Γινόμαστε πλέον μούλτι-κούλτι πόλεις, με αρκετούς μετανάστες που φέρνουν μαζί και τις νοστιμιές της χώρας τους.

Πού ξετρυπώνετε -σε ποια μπακάλικα, deli, χασάπικα και food markets στην Αθήνα- τα καλύτερα υλικά για τις street food συνταγές σας; Τι μας προτείνετε αν αποπειραθούμε να κάνουμε το ίδιο στο σπίτι μας;

Κυρίως στη λαϊκή της γειτονιάς. Στην αρχή μού φαινόταν χαώδης, αλλά, όσο πιο συχνά πήγαινα, τόσο έμαθα τους πάγκους, έμαθα τους παραγωγούς και με έμαθαν και αυτοί, αναγνώριζα το καλό σταφ, άσε που μου το φύλαγαν κιόλας. Το ίδιο και με τα deli, προτιμώ αυτά της γειτονιάς και να χτίζω σχέσεις. Οπότε, βρες ανθρώπους που παθιάζονται με αυτό που κάνουν και αφέσου στα χέρια τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Για πατάτες τηγανητές στο Cookoomela grill στα Εξάρχεια / Φωτογραφία: cookoomelagrill/Instagram
Για πατάτες τηγανητές στο Cookoomela grill στα Εξάρχεια / Φωτογραφία: cookoomelagrill/Instagram

Πού έχετε φάει τις ωραιότερες τηγανητές πατάτες;

Cookoomela grill στα Εξάρχεια. Χοντροκομμένες, με τη φλούδα τους, άκρως τραγανές από έξω, σούπερ μαλακές από μέσα.

NYX στην ταράτσα του Academias hotel για σούσι και Japanese fusion / Φωτογραφία: nyxathens/Instagram
NYX στην ταράτσα του Academias hotel για σούσι και Japanese fusion / Φωτογραφία: nyxathens/Instagram
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δροσερές ταράτσες, αυλές και κήποι στην πόλη που σας αρέσουν;

Από τις αγαπημένες μου είναι η καταπράσινη ταράτσα του Foundry στο Ψυρρή για κοκτέιλ, κρασί και πίτσα. Και πρόσφατα ανακάλυψα το NYX στην ταράτσα του Academias hotel για σούσι και Japanese fusion. Στέκια επίσης είναι και το κηπάκι του «Το Μπαρ» στα Εξάρχεια για ποτάκια, και το πεζοδρομάκι του «Το Ρίνι» πίσω από το Μουσείο.

Σαλάτα με φασολάκια στο Ρίνι πίσω από το Μουσείο / Φωτογραφία: torini_athens/Instagram
Σαλάτα με φασολάκια στο Ρίνι πίσω από το Μουσείο / Φωτογραφία: torini_athens/Instagram

Info: surtuko.gr 
instagram.com/surtuko_ | tiktok.com/@surtuko

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ