Τι να δείτε, τι να φάτε, τι να πιείτε και τι να αγοράσετε κάνοντας μια βόλτα στο Παγκράτι.
Microbakeries με ψωμί που ωριμάζει αργά αλλά γίνεται γρήγορα viral, μεταμοντέρνοι πολυχώροι με μονστέρες και παχύφυτα που στήνουν pop-up events, workshops και φασέικες εκθέσεις, βιβλιοπωλεία που έχουν καλάθια γεμάτα γάτες, εκθέσεις που παντρεύουν το Monet με τον Warhol και τον Lichtenstein, παλιά προποτζίδικα και καταστήματα νεωτερισμών στα ισόγεια πολυκατοικιών της αντιπαροχής που δίνουν τη θέση τους σε μικρά cafe-τσέπης και μεταμοντέρνα ζαχαροπλαστεία με 70ies μωσαϊκά και μίνιμαλ σκανδιναβική διακόσμηση, ημιυπόγεια που σε ταξιδεύουν με γαλλικές σάλτσες στο Παρίσι και αθηναϊκά πεζοδρόμια με γαλλικές τάρτες για παριζιάνους από το Παγκράτι.
Στην περιοχή που το Airbnb λάτρεψε όσο καμία, τα έχεις όλα για να περάσεις μια τέλεια ημέρα μικρών αστικών απολαύσεων.
Ο Καφές: Latte στο χέρι, με babka, από το Moden της Πρατίνου
Ένας νεαρός ζαχαροπλάστης, μεταξύ 20 και 30, μπορεί να φέρει την «άνοιξη» ακόμα και μέσα στο καταχείμωνο, στην καρδιά του Παγκρατίου, με μικρά γλυκά που τα παίρνεις στο χέρι, μαζί με τον καφέ σου, ή τα τρως σε σκανδιναβικού τύπου γωνιές με ξύλινα σκαμπό και design φωτιστικά.
Ο Παύλος Τσιολέκα στο εργαστήριό του επί της Πρατίνου, το Moden (Πρατίνου 53) δημιουργεί cinnamon rools, babka, apple crumble και κέικ σε διάφορες εκδοχές, από banana bread μέχρι κέικ παντζαριού με μπαχαρικά.
Η έκθεση: Από τον Monet στον Warhol
Την προηγούμενη εβδομάδα και μέχρι τις 11 Απριλίου της νέας χρονιάς, στο μουσείο του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή στην Ερατοσθένους, παρουσιάζεται η έκθεση «Από τον Monet στον Warhol: Τρεις γενιές, μια συλλογή, ένα ταξίδι στην εξέλιξη της Μοντέρνας Τεχνης». Το αθηναϊκό κοινό, καθώς και οι επισκέπτες της πόλης, θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά 83 αριστουργήματα υπογεγραμμένα από 45 κορυφαίους εκπροσώπους της νεότερης και σύγχρονης τέχνης.
Στην περιοδική έκθεση που διατρέχει περισσότερα από 12 καλλιτεχνικά ρεύματα -από τον ιμπρεσιονισμό έως την pop art, με ενδιάμεσες στάσεις στον μεταïμπρεσιονισμό, τον φωβισμό, τον εξπρεσιονισμό, τον κυβισμό, την αφαίρεση και τον σουρεαλισμό- εκτίθενται έργα θρυλικών καλλιτεχνών όπως οι Bonnard, Chagall, De Kooning, Degas, Dufy, Ernst, Gauguin, Kandinsky, Lichtenstein, Magritte, Man Ray, Marquet, Matisse, Modigliani, Monet, Morisot, Munch, Picasso, Pissarro, Seurat, Signac, Toulouse-Lautrec, Vuillard και Warhol, καθώς και λιγότερο γνωστούς στο ευρύ κοινό, αλλά εξίσου σημαντικούς και επιδραστικούς δημιουργούς, όπως οι Angrand, Anquetin, Denis, Feininger, Friesz, Hayet, Lacombe, Laugé, Pourtau, Ranson, Redon, Sérusier, Szafran, Vallotton κ.ά.
«Η έκθεση πραγματοποιείται χάρη στον γενναιόδωρο δανεισμό μιας ελβετικής ιδιωτικής συλλογής, καρπό ενός αδιάκοπου πάθους για τη νεότερη ζωγραφική, που μεταλαμπαδεύτηκε μέσα από τρεις γενιές συλλεκτών. Έργα της συγκεκριμένης συλλογής έχουν παρουσιαστεί κατά καιρούς σε μεγάλες διεθνείς εκθέσεις και μουσεία, αποσπώντας τον θαυμασμό κοινού και ειδικών, όπως στο Metropolitan Museum of Art και το MoMA της Νέας Υόρκης, τη Royal Academy of Art και την Tate Modern του Λονδίνου, το Musée d’Orsay, το Grand Palais και το Musée de l’Orangerie του Παρισιού, την Peggy Guggenheim Collection της Βενετίας και το Ίδρυμα Beyeler της Βασιλείας. Είναι ωστόσο μόλις η δεύτερη φορά - και η πρώτη στην Ελλάδα - που παρουσιάζεται στο κοινό ένα τόσο εκτενές και αντιπροσωπευτικό σύνολο έργων της», επισημαίνουν οι υπεύθυνοι του μουσείου.
Την επιμέλεια της έκθεσης υπογράφουν η Μαρία Κουτσομάλλη-Moreau, Υπεύθυνη Συλλογής του Ιδρύματος B&E Γουλανδρή και η Marina Ferretti Bocquillon, Επίτιμη Επιστημονική Διευθύντρια του Musée des impressionnismes στο Giverny. Η έκθεση συνοδεύεται από εκτενή τρίγλωσσο κατάλογο (ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά), με αναλυτικά λήμματα και τεκμηρίωση των έργων.
Info: Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, Ερατοσθένους 13, Παγκράτι, τηλ. 210 725 2895, goulandris.gr
Διάρκεια έκθεσης: 6 Δεκεμβρίου 2025 - 11 Απριλίου 2026
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη, Σάββατο & Κυριακή 10.00-18.00
Παρασκευή 10.00-20.00Τρίτη κλειστά
Το ψωμί: Προζυμένιο από το Batard
Το microbakery στον αριθμό 23 της οδού Πύρρωνος που έγινε viral πριν ακόμα ανοίξει την πόρτα του, είναι δημιούργημα των σεφ Δήμου Μπαλόπουλου και Γιώργου Κηρύκου.
Μια τζαμαρία με χειρόγραφα γραμμένα τα είδη που θα βρεις στις βιτρίνες, πορτοκαλί ράφια με προζυμένια καρβέλια αργής ωρίμανσης (48 ωρών), αλλά και φουρνιστά, γλυκά, σάντουιτς και φοκάτσιες που προκαλούν το μάτι πριν σε κάνουν να το κλείσεις από απόλαυση, μασώντας ηδονικά, δημιουργούν μια ατμόσφαιρα λαχταριστή που όχι τυχαία έχει γίνει viral.
Tα φυτά: Μονστέρες, μουσικές και urban culture στο HOUS Athens
Πού πας χωρίς μονστέρα στη μαύρη συννεφιά; Οι λάτρεις των φυτών εσωτερικού χώρου έχουν τη δική τους μεταμοντέρνα γωνίτσα στο Παγκράτι, το Hous Athens (Αινείου 2 και Εκφαντίδου), έναν πολυχώρο -φυτώριο αστικών ιδεών- αφιερωμένο αφενός στα φυτά και αφετέρου σε καλλιτέχνες, δημιουργούς, εικαστικούς και σχεδιαστές να δείξουν τη δουλειά τους μέσα από pop up events, εκθέσεις, workoshops και parties.
Το brunch: Brioche French Toast στο Ohh Boy!
To Ohh Boy! δεν είναι απλώς ένα μαγαζί στην Αρχελάου (32), αλλά τοπόσημο στον χάρτη της Airbnb εξωστρέφειας. Εδώ θα απολαύσετε καλό καφέ με φοβερό cheesecake, ωραίες τραγανές μπουκιές μπισκότου, αλλά και πιάτα του brunch που είναι φωτογενή και λιχούδικα και νόστιμα.
Δικό μου αγαπημένο: To Chive’s Brioche French Toast (Αυγοφέτες με ψωμί μπριος, σχοινόπρασσο, σπανάκι, σάλτσα ολλανντέζ από καμένο βούτυρο και αυγό ποσέ).
Το βιβλιοπωλείο: Στάση για βιβλιο-προμήθειες στο Λεξικοπωλείο
Εδώ πραγματικά δεν θα βρεις καλάθια με βιβλία, αλλά θα βρεις γάτες -πολλές γάτες- σε μικρά ή πιο μεγάλα καλάθια, γιατί τα βιβλία είναι σε ωραίες βιβλιοθήκες και τραπέζια σε στοίβες που κάνουν τον μέσο βιβλιοφάγο να γρυλίζει από πόθο.
Ό,τι πιο κοντινό σε γαλλικό βιβλιοπωλείο, το Λεξικοπωλείο (Στασινού 13), είναι ονειρεμένο και ινσταγκραμικό, γεμάτο βιβλιογωνιές (ναι έχει και πατάρι, και σκάλα, και ροτόντα φορτωμένη με βιβλία, και πιάνο, και πικάπ με δίσκους κλασικής μουσικής).
Το φαγητό: Entrecôte με σάλτσα πιπεριών στο Χατίρι
Σε ένα ημιυπόγειο που από τη μία πλευρά είναι ισόγειο, στη γωνία της Ριζάρη με την Ελλανίκου, υπάρχει ένα μπιστρό με μικρό μενού που ειδικεύεται στα εντρεκότ της γαλλικής κουζίνας και στις πίτσες.
Στη βόλτα μας στο Παγκράτι το επισκεφθήκαμε και πήραμε εξαιρετικά σπαράγγια με καλή σάλτσα μπεαρνέζ, μια μάλλον αδιάφορη πράσινη σαλάτα, μια νόστιμη κρεμμυδόσουπα και από ένα entrecôte με french fries (το ένα με pepper sause και το άλλο με σάλτσα μπεαρνέζ). Τίμιο και cosy.
To ποτό: Βιβλικά κοκτέιλ στον Προφήτη
Η μέρα κλείνει αφού πέσει το φως. Είχαμε δίλημμα, ανάμεσα στο μπαρ του Aswtos και τη spritzeria Προφήτης (Πλατεία Προφήτη Ηλία 5).
Επιλέξαμε το δεύτερο και τσουγκρίσαμε τα βιβλικά μας κοκτέιλ στην σκιά του Προφήτη Ηλία.
- ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
- Η αντεπίθεση του street food -Πού γίνεται χαμός τώρα στην Αθήνα για πίτσα, burger, σουβλάκι -Τα viral μαγαζιά
- «Πλυτά»: Το νέο γαστρο-καφενείο στο Παγκράτι έγινε με σεφ των «Άκρα» και «Cookoovaya» -Δοκιμάσαμε το μενού
- Alouatou: Το viral micro-bakery της Ασκληπιού που το βράδυ μεταμορφώνεται σε μπιστρό