Μια μέρα στο Παγκράτι: 7+1 ιδέες για pre-xmas έξοδο στην πιο hype περιοχή της Αθήνας - iefimerida.gr

Μια μέρα στο Παγκράτι: 7+1 ιδέες για pre-xmas έξοδο στην πιο hype περιοχή της Αθήνας

ταψί babka γλυκό πλάστης microbakery moden Παγκράτι
Babka από το Moden στην οδό Πρατίνου, στο Παγκράτι / Φωτογραφία: moden.ath/Instagram
ΜΑΝΟΣ ΛΕΙΒΑΔΑΡΟΣ
Μάνος Λειβάδαρος

Τι να δείτε, τι να φάτε, τι να πιείτε και τι να αγοράσετε κάνοντας μια βόλτα στο Παγκράτι.

Microbakeries με ψωμί που ωριμάζει αργά αλλά γίνεται γρήγορα viral, μεταμοντέρνοι πολυχώροι με μονστέρες και παχύφυτα που στήνουν pop-up events, workshops και φασέικες εκθέσεις, βιβλιοπωλεία που έχουν καλάθια γεμάτα γάτες, εκθέσεις που παντρεύουν το Monet με τον Warhol και τον Lichtenstein, παλιά προποτζίδικα και καταστήματα νεωτερισμών στα ισόγεια πολυκατοικιών της αντιπαροχής που δίνουν τη θέση τους σε μικρά cafe-τσέπης και μεταμοντέρνα ζαχαροπλαστεία με 70ies μωσαϊκά και μίνιμαλ σκανδιναβική διακόσμηση, ημιυπόγεια που σε ταξιδεύουν με γαλλικές σάλτσες στο Παρίσι και αθηναϊκά πεζοδρόμια με γαλλικές τάρτες για παριζιάνους από το Παγκράτι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πάρτι με DJ, ανάνεσα στα φυτά εσωτερικού χώρου, στον πολυχώρο-υβριδικό ανθο-φυτοπωλείο Hous Athens / Φωτογραραφία: hous_athens/Instagram
Πάρτι με DJ, ανάνεσα στα φυτά εσωτερικού χώρου, στον πολυχώρο-υβριδικό ανθο-φυτοπωλείο Hous Athens / Φωτογραραφία: hous_athens/Instagram

Στην περιοχή που το Airbnb λάτρεψε όσο καμία, τα έχεις όλα για να περάσεις μια τέλεια ημέρα μικρών αστικών απολαύσεων. 

Ο Καφές: Latte στο χέρι, με babka, από το Moden της Πρατίνου

Ένας νεαρός ζαχαροπλάστης, μεταξύ 20 και 30, μπορεί να φέρει την «άνοιξη» ακόμα και μέσα στο καταχείμωνο, στην καρδιά του Παγκρατίου, με μικρά γλυκά που τα παίρνεις στο χέρι, μαζί με τον καφέ σου, ή τα τρως σε σκανδιναβικού τύπου γωνιές με ξύλινα σκαμπό και design φωτιστικά.

Babka από το Moden στην οδό Πρατίνου, στο Παγκράτι / Φωτογραφία: moden.ath/Instagram
Babka από το Moden στην οδό Πρατίνου, στο Παγκράτι / Φωτογραφία: moden.ath/Instagram
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Παύλος Τσιολέκα στο εργαστήριό του επί της Πρατίνου, το Moden (Πρατίνου 53) δημιουργεί cinnamon rools, babka, apple crumble και κέικ σε διάφορες εκδοχές, από banana bread μέχρι κέικ παντζαριού με μπαχαρικά. 

Η έκθεση: Από τον Monet στον Warhol

Την προηγούμενη εβδομάδα και μέχρι τις 11 Απριλίου της νέας χρονιάς, στο μουσείο του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή στην Ερατοσθένους, παρουσιάζεται η έκθεση «Από τον Monet στον Warhol: Τρεις γενιές, μια συλλογή, ένα ταξίδι στην εξέλιξη της Μοντέρνας Τεχνης». Το αθηναϊκό κοινό, καθώς και οι επισκέπτες της πόλης, θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά 83 αριστουργήματα υπογεγραμμένα από 45 κορυφαίους εκπροσώπους της νεότερης και σύγχρονης τέχνης.

H έκθεση  «Από τον Monet στον Warhol» στο μουσείο του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή στην Ερατοσθένους.
H έκθεση «Από τον Monet στον Warhol» στο μουσείο του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή στην Ερατοσθένους.

Στην περιοδική έκθεση που διατρέχει περισσότερα από 12 καλλιτεχνικά ρεύματα -από τον ιμπρεσιονισμό έως την pop art, με ενδιάμεσες στάσεις στον μεταïμπρεσιονισμό, τον φωβισμό, τον εξπρεσιονισμό, τον κυβισμό, την αφαίρεση και τον σουρεαλισμό- εκτίθενται έργα θρυλικών καλλιτεχνών όπως οι Bonnard, Chagall, De Kooning, Degas, Dufy, Ernst, Gauguin, Kandinsky, Lichtenstein, Magritte, Man Ray, Marquet, Matisse, Modigliani, Monet, Morisot, Munch, Picasso, Pissarro, Seurat, Signac, Toulouse-Lautrec, Vuillard και Warhol, καθώς και λιγότερο γνωστούς στο ευρύ κοινό, αλλά εξίσου σημαντικούς και επιδραστικούς δημιουργούς, όπως οι Angrand, Anquetin, Denis, Feininger, Friesz, Hayet, Lacombe, Laugé, Pourtau, Ranson, Redon, Sérusier, Szafran, Vallotton κ.ά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Έργο του Roy Lichtenstein από την έκθεση «Από τον Monet στον Warhol» στο μουσείο του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή στην Ερατοσθένους.
Έργο του Roy Lichtenstein από την έκθεση «Από τον Monet στον Warhol» στο μουσείο του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή στην Ερατοσθένους.

«Η έκθεση πραγματοποιείται χάρη στον γενναιόδωρο δανεισμό μιας ελβετικής ιδιωτικής συλλογής, καρπό ενός αδιάκοπου πάθους για τη νεότερη ζωγραφική, που μεταλαμπαδεύτηκε μέσα από τρεις γενιές συλλεκτών. Έργα της συγκεκριμένης συλλογής έχουν παρουσιαστεί κατά καιρούς σε μεγάλες διεθνείς εκθέσεις και μουσεία, αποσπώντας τον θαυμασμό κοινού και ειδικών, όπως στο Metropolitan Museum of Art και το MoMA της Νέας Υόρκης, τη Royal Academy of Art και την Tate Modern του Λονδίνου, το Musée d’Orsay, το Grand Palais και το Musée de l’Orangerie του Παρισιού, την Peggy Guggenheim Collection της Βενετίας και το Ίδρυμα Beyeler της Βασιλείας. Είναι ωστόσο μόλις η δεύτερη φορά - και η πρώτη στην Ελλάδα - που παρουσιάζεται στο κοινό ένα τόσο εκτενές και αντιπροσωπευτικό σύνολο έργων της», επισημαίνουν οι υπεύθυνοι του μουσείου. 

Την επιμέλεια της έκθεσης υπογράφουν η Μαρία Κουτσομάλλη-Moreau, Υπεύθυνη Συλλογής του Ιδρύματος B&E Γουλανδρή και η Marina Ferretti Bocquillon, Επίτιμη Επιστημονική Διευθύντρια του Musée des impressionnismes στο Giverny. Η έκθεση συνοδεύεται από εκτενή τρίγλωσσο κατάλογο (ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά), με αναλυτικά λήμματα και τεκμηρίωση των έργων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Info: Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, Ερατοσθένους 13, Παγκράτι, τηλ. 210 725 2895, goulandris.gr
Διάρκεια έκθεσης: 6 Δεκεμβρίου 2025 - 11 Απριλίου 2026
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη, Σάββατο & Κυριακή 10.00-18.00
Παρασκευή 10.00-20.00Τρίτη κλειστά

Ψωμί από το Batard / Φωτογραφία: batard.ath/Instagram
Ψωμί από το Batard / Φωτογραφία: batard.ath/Instagram

Το ψωμί: Προζυμένιο από το Batard 

Το microbakery στον αριθμό 23 της οδού Πύρρωνος που έγινε viral πριν ακόμα ανοίξει την πόρτα του, είναι δημιούργημα των σεφ Δήμου Μπαλόπουλου και Γιώργου Κηρύκου.

Το viral microbakery της οδού Πύρρωνος / Φωτογραφία: batard.ath/Instagram
Το viral microbakery της οδού Πύρρωνος / Φωτογραφία: batard.ath/Instagram
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μια τζαμαρία με χειρόγραφα γραμμένα τα είδη που θα βρεις στις βιτρίνες, πορτοκαλί ράφια με προζυμένια καρβέλια αργής ωρίμανσης (48 ωρών), αλλά και φουρνιστά, γλυκά, σάντουιτς και φοκάτσιες που προκαλούν το μάτι πριν σε κάνουν να το κλείσεις από απόλαυση, μασώντας ηδονικά, δημιουργούν μια ατμόσφαιρα λαχταριστή που όχι τυχαία έχει γίνει viral. 

Φυτά εσωτερικού χώρου από το Hous Athens / Φωτογραραφία: hous_athens/Instagram
Φυτά εσωτερικού χώρου από το Hous Athens / Φωτογραραφία: hous_athens/Instagram

Tα φυτά: Μονστέρες, μουσικές και urban culture στο HOUS Athens

Πού πας χωρίς μονστέρα στη μαύρη συννεφιά; Οι λάτρεις των φυτών εσωτερικού χώρου έχουν τη δική τους μεταμοντέρνα γωνίτσα στο Παγκράτι, το Hous Athens (Αινείου 2 και Εκφαντίδου), έναν πολυχώρο -φυτώριο αστικών ιδεών- αφιερωμένο αφενός στα φυτά και αφετέρου σε καλλιτέχνες, δημιουργούς, εικαστικούς και σχεδιαστές να δείξουν τη δουλειά τους μέσα από pop up events, εκθέσεις, workoshops και parties. 

Το brunch: Brioche French Toast στο Ohh Boy! 

To Ohh Boy! δεν είναι απλώς ένα μαγαζί στην Αρχελάου (32), αλλά τοπόσημο στον χάρτη της Airbnb εξωστρέφειας. Εδώ θα απολαύσετε καλό καφέ με φοβερό cheesecake, ωραίες τραγανές μπουκιές μπισκότου, αλλά και πιάτα του brunch που είναι φωτογενή και λιχούδικα και νόστιμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Brunch στο Ohh Boy! της Αρχελάου / Φωτογρφία: ohhboy.gr
Brunch στο Ohh Boy! της Αρχελάου / Φωτογρφία: ohhboy.gr

Δικό μου αγαπημένο: To Chive’s Brioche French Toast (Αυγοφέτες με ψωμί μπριος, σχοινόπρασσο, σπανάκι, σάλτσα ολλανντέζ από καμένο βούτυρο και αυγό ποσέ).

Το βιβλιοπωλείο: Στάση για βιβλιο-προμήθειες στο Λεξικοπωλείο

Εδώ πραγματικά δεν θα βρεις καλάθια με βιβλία, αλλά θα βρεις γάτες -πολλές γάτες- σε μικρά ή πιο μεγάλα καλάθια, γιατί τα βιβλία είναι σε ωραίες βιβλιοθήκες και τραπέζια σε στοίβες που κάνουν τον μέσο βιβλιοφάγο να γρυλίζει από πόθο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ό,τι πιο κοντινό σε γαλλικό βιβλιοπωλείο, το Λεξικοπωλείο (Στασινού 13), είναι ονειρεμένο και ινσταγκραμικό, γεμάτο βιβλιογωνιές (ναι έχει και πατάρι, και σκάλα, και ροτόντα φορτωμένη με βιβλία, και πιάνο, και πικάπ με δίσκους κλασικής μουσικής).

Εντρεκότ με σάλτσα πιπεριών στο Χατίρι  / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Εντρεκότ με σάλτσα πιπεριών στο Χατίρι / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida

Το φαγητό: Entrecôte με σάλτσα πιπεριών στο Χατίρι

Σε ένα ημιυπόγειο που από τη μία πλευρά είναι ισόγειο, στη γωνία της Ριζάρη με την Ελλανίκου, υπάρχει ένα μπιστρό με μικρό μενού που ειδικεύεται στα εντρεκότ της γαλλικής κουζίνας και στις πίτσες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το Χατίρι στο Παγκράτι / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Το Χατίρι στο Παγκράτι / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida

Στη βόλτα μας στο Παγκράτι το επισκεφθήκαμε και πήραμε εξαιρετικά σπαράγγια με καλή σάλτσα μπεαρνέζ, μια μάλλον αδιάφορη πράσινη σαλάτα, μια νόστιμη κρεμμυδόσουπα και από ένα entrecôte με french fries (το ένα με pepper sause και το άλλο με σάλτσα μπεαρνέζ). Τίμιο και cosy. 

Στον Προφήτη ανάβεις κερί πριν παραγγείλεις το ποτό σου / Φωτογραφία: profitis_spritzeria/Ιnstagram
Στον Προφήτη ανάβεις κερί πριν παραγγείλεις το ποτό σου / Φωτογραφία: profitis_spritzeria/Ιnstagram

To ποτό: Βιβλικά κοκτέιλ στον Προφήτη 

Η μέρα κλείνει αφού πέσει το φως. Είχαμε δίλημμα, ανάμεσα στο μπαρ του Aswtos και τη spritzeria Προφήτης (Πλατεία Προφήτη Ηλία 5).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Aperitivo στον Προφήτη / Φωτογραφία: profitis_spritzeria/Ιnstagram
Aperitivo στον Προφήτη / Φωτογραφία: profitis_spritzeria/Ιnstagram

Επιλέξαμε το δεύτερο και τσουγκρίσαμε τα βιβλικά μας κοκτέιλ στην σκιά του Προφήτη Ηλία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ