Humain, το εστιατόριο στο Μετς που ήρθε από την Ίμπιζα -Απολαυστικά πιάτα σε ένα ονειρεμένο νεοκλασικό - iefimerida.gr

Humain, το εστιατόριο στο Μετς που ήρθε από την Ίμπιζα -Απολαυστικά πιάτα σε ένα ονειρεμένο νεοκλασικό

νεοκλασικό κτίριο Αθήνα εστιατόριο Humain
To νεοκλασικό κτίριο στη διασταύρωση των οδών Αρχιμήδους και Άγρας, πλάι στο Καλλιμάρμαρο, φιλοξενεί το εστιατόριο Humain
ΜΑΝΟΣ ΛΕΙΒΑΔΑΡΟΣ

Μια βραδιά στο κατάφυτο roof garden του εστιατορίου Humain, πλάι στο Καλλιμάρμαρο. Δοκιμάσαμε το degustation menu του και μοιραζόμαστε τις εντυπώσεις μας.

Ένα νεοκλασικό στολίδι στη γωνία Αρχιμήδους και Άγρας, πλάι στο Καλλιμάρμαρο, μεταμορφώθηκε σε ένα υπέρκομψο εστιατόριο με φοβερό design και απολαυστικό φαγητό. Από τον δρόμο ήδη ο επισκέπτης γοητεύεται από τις φίνες γραμμές αυτού του υπέροχου κτιρίου, που έχει όλη την αστική ομορφιά και αρχοντιά της Αθήνας του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ού. Μόλις περάσεις την πόρτα, από την είσοδο που βρίσκεται στον πεζόδρομο της οδού Άγρας, βρίσκεσαι μπροστά σε ένα θεατρικό σκηνικό, στο ημίφως μιας μυσταγωγίας, με το ντιζάιν να περιλαμβάνει εντυπωσιακές εξωτικές πινελιές του μεσογειακού Νότου, αλλά και του αφρικανικού Βορρά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η σπηλαιώδης και θεατρική σάλα του εστιατορίου Humain στο Μετς
Η σπηλαιώδης και θεατρική σάλα του εστιατορίου Humain στο Μετς

To Humain, άλλωστε, είναι μέλος του Jul’s Group. Για την ιστορία, το πρώτο Jul’s άνοιξε στην Ίμπιζα το 2018 και ξεχώρισε δίνοντας έμφαση στην ελληνική κουζίνα, ενώ το δεύτερο θα ανοίξει στο Λονδίνο το φθινόπωρο του 2025.

Οι μαροκινοί φεγγίτες στο Humain
Οι μαροκινοί φεγγίτες στο Humain

Ένα σκηνικό αστικής, μεσογειακής και εξωτικής ομορφιάς

Ίμπιζα, Μαρόκο, Μεσόγειος. Ανεμελιά και μυστήριο. Ο χώρος, τον οποίο έχουν σχεδιάσει εσωτερικά οι γνωστοί και καταξιωμένοι σκηνογράφοι Γιώργος Γαβαλάς και Γιάννης Μουρίκης, είναι σαν μια σπηλιά με έντονες υφές, σκούρες αποχρώσεις και φυσικά υλικά. Φωτισμένος δραματικά, νιώθεις πως ανά πάσα στιγμή θα ηχήσει το τρίτο κουδούνι και το σανίδι θα τρίξει κάτω από το βάρος των βημάτων ενός θιάσου που θα σε ταξιδέψει θεατρικά σε μια άλλη πραγματικότητα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το μενού έχει σχεδιάσει ο εξαιρετικός σεφ και συνιδιοκτήτης του εστιατορίου, Χρήστος Φώτος
Το μενού έχει σχεδιάσει ο εξαιρετικός σεφ και συνιδιοκτήτης του εστιατορίου, Χρήστος Φώτος

Η εμπειρία, βεβαίως, η γαστριμαργική που θα βιώσεις στο Humain δεν απέχει κατά πολύ απ' όλο αυτό που περιγράφουμε: Οι σερβιτόροι και ο σομελιέ, ο μετρ και ο ίδιος ο executive chef και συνιδιοκτήτης του εστιατορίου, Χρήστος Φώτος, στήνουν μια διαδραστική παράσταση γύρω σου, όπου πρωταγωνιστούν τα κοκτέιλ, το κρασί και οι φίνες, λεπτές γεύσεις μιας μεσογειακής και εκλεκτικής γαστρονομίας που δίνει έμφαση στην πρώτη ύλη και στη νοστιμιά.

Art de la table: Στο Humain η Τέχνη συναντά το desιgn και τη γαστρονομία
Art de la table: Στο Humain η Τέχνη συναντά το desιgn και τη γαστρονομία

Η δική μας εμπειρία

Συνολικά, η εμπειρία που βίωσα κατά τη δική μου επίσκεψη στο Humain ήταν αυτή που οφείλει να προσφέρει ένα εστιατόριο αξιώσεων σε έναν πελάτη. Δεν βγαίνουμε μονάχα για το ωραίο φαγητό, αλλά για ολόκληρη τη σκηνογραφία που θα αγκαλιάσει τη γεύση, βάζοντας και τις υπόλοιπες αισθήσεις στο παιχνίδι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το interior design υπογράφουν οι γνωστοί και καταξιωμένοι σκηνογράφοι Γιώργος Γαβαλάς και Γιάννης Μουρίκης
Το interior design υπογράφουν οι γνωστοί και καταξιωμένοι σκηνογράφοι Γιώργος Γαβαλάς και Γιάννης Μουρίκης

Τα πάντα στο εστιατόριο είναι μελετημένα έτσι ώστε ο χώρος να αποπνέει γαλήνη και αρμονία, κινητοποιώντας όμως παράλληλα τον μηχανισμό της σαγήνης. Τα χειροποίητα κεραμικά που είναι όλα μικρά γλυπτά, τα τραπέζια από γρανίτη, τα φωτιστικά μέσα στις φυλλωσιές του roof garden που έχει σχεδιάσει η Ελευθερία Ντεκώ, οι μαροκινοί φεγγίτες στη σάλα του πρώτου ορόφου, ακόμα και το μπάνιο που είναι εντυπωσιακό με το συρμάτινο πλέγμα γύρω από τους καθρέφτες - όλα αποτελούν μέρος μιας σκηνοθετικής ματιάς που σε οδηγεί υποβλητικά μέσα από μια ανεπιτήδευτη πολυτέλεια στο ζητούμενο ενός εστιατορίου, που είναι η απόλαυση.

Τα κεραμικά στο Humain είναι χειροποίητα, με την επιμέλεια του executive chef και συνιδιοκτήτη του εστιατορίου, Χρήστου Φώτου
Τα κεραμικά στο Humain είναι χειροποίητα, με την επιμέλεια του executive chef και συνιδιοκτήτη του εστιατορίου, Χρήστου Φώτου

Απόλαυση από το φαγητό, από το κρασί, από την εξυπηρέτηση, από την ατμόσφαιρα και από την ομορφιά γύρω σου, που σε κάνει να νιώθεις ωραία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λεπτές και φίνες γεύσεις σε πιάτα που δίνουν έμφαση στη νοστιμιά

Το εστιατόριο προσφέρει δύο επιλογές: το à la carte menu και το degustation menu. Εμείς επιλέξαμε το δεύτερο: μια αλληλουχία επτά σταδίων και τριών γλυκών.

Το κατάφυτο roof garden του Humain
Το κατάφυτο roof garden του Humain

Εντυπωσιαστήκαμε από τον εσωτερικό χώρο, αλλά, καθώς είχαμε μπροστά μας μια γλυκιά ανοιξιάτικη βραδιά, καθίσαμε σε μια από τις ροτόντες του κατάφυτου roof garden.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε αυτήν, ξεχνάς ότι είσαι στην καρδιά της Αθήνας, ανάμεσα στο Παγκράτι και στο Μετς. Βρίσκεσαι σε μια αστική όαση, με την πυκνή δεντροστοιχία του Καλλιμάρμαρου να απορροφά όλη την ένταση και τη βοή της πόλης.

Το αττικό φως την ώρα της δύσης, στο roof garden του εστιατορίου
Το αττικό φως την ώρα της δύσης, στο roof garden του εστιατορίου

Η βραδιά ξεκίνησε με ένα καλωσόρισμα που θα καθαρίσει την παλέτα μας προτού προχωρήσουμε στο φαγητό: ανθρακωμένο νερό από δυόσμο, αγγούρι, σχοινόπρασο και πράσινη πιπεριά, τζιν χωρίς αλκοόλ.

Μέσω αυτών των κύβων, βάσει υφών, επιλέγεις το ιδανικό κοκτέιλ για εσένα
Μέσω αυτών των κύβων, βάσει υφών, επιλέγεις το ιδανικό κοκτέιλ για εσένα
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεχίζουμε με ένα διαδραστικό παιχνίδι που είναι χαριτωμένο και πρωτότυπο: Ο επισκέπτης καλείται από μια βάση με κύβους, φτιαγμένους από διαφορετικά υλικά, ώστε να έχουν άλλη υφή ο καθένας, να επιλέξει αυτό που είναι πιο οικείο τόσο στην αφή όσο και στα οπτικά του ερεθίσματα.

Τα κοκτέιλ έχει επιμεληθεί ο Βασίλης Σγουρομάλλης
Τα κοκτέιλ έχει επιμεληθεί ο Βασίλης Σγουρομάλλης

Κάθε κύβος ισοδυναμεί με τα κοκτέιλ από τη λίστα που έχει σχεδιάσει και επιμεληθεί ο Βασίλης Σγουρομάλλης, η οποία, όπως μας ενημερώνει ο σομελιέ, «κινείται σε μια πιο “out of the box” κατεύθυνση ζυμώσεων και αποστάξεων». Ο κύβος που επιλέγω βάσει υφής με οδηγεί περιέργως στην τεκίλα, που θα ήθελα έτσι κι αλλιώς να είναι η βάση του κοκτέιλ μου: άρα ξεκινώ με μια πειραγμένη δημιουργικά παραλλαγή της παλόμας.

Τα πολυτελή τραπέζια από γρανίτη
Τα πολυτελή τραπέζια από γρανίτη
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όλα τα στάδια που ακολουθούν είναι νόστιμα και φωτογενή, με αυξομειώσεις στην ένταση, στις οξύτητες και στα λοιπά ερεθίσματα ώστε να δημιουργηθεί το γευστικό αφήγημα που θέλει να χτίσει πιάτο-πιάτο ο εξαιρετικός Χρήστος Φώτος. 

Στρείδια με kimchi και γρανίτα αγγουριού
Στρείδια με kimchi και γρανίτα αγγουριού

Ξεκινάμε με υπέροχα στρείδια με kimchi και γρανίτα αγγουριού.

Σαλάτα με ελληνικό καβούρι και σούπα από αβοκάντο
Σαλάτα με ελληνικό καβούρι και σούπα από αβοκάντο
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεχίζουμε με τη σαλάτα με ελληνικό καβούρι, ντρεσαρισμένο με μαγιονέζα ρόκας, τζελ από σαμπούκο, σούπα από αβοκάντο και ένα κράκερ από ταπιόκα αρωματισμένο με πλαγκτόν.

Το καρπάτσιο γαρίδας
Το καρπάτσιο γαρίδας

Ακολουθεί ένα απολαυστικό καρπάτσιο γαρίδας μαριναρισμένο με τζίντζερ, πιπέρι και μαγιονέζα μυρωδικών.

Tacos με κεμπάπ αστακού
Tacos με κεμπάπ αστακού
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και στο πλάι, ένα ζουμερό τάκος με κεμπάπ αστακού με σουμάκ. 

Παντζάρι με καπνιστό χέλι
Παντζάρι με καπνιστό χέλι

Επόμενο στάδιο: το δημοφιλές φέτος παντζάρι, που έχει ερωτευθεί όλη η Αθήνα και δεν λείπει από κανένα εστιατόριο. Εδώ συνδυάζεται με καπνιστό χέλι, σμέουρα και σάλτσα βουτύρου με yuzu.

Ρέβα με χαβιάρι
Ρέβα με χαβιάρι
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βασικό συστατικό στο επόμενο στάδιο η ρέβα (ή, αλλιώς, γογγύλι), με χαβιάρι, κρόκο κονφί, lime sause και λάδι από εστραγκόν.

Χιλιανό λαβράκι με φινόκιο
Χιλιανό λαβράκι με φινόκιο

Τα δύο κυρίως πιάτα έχουν το ένα ως βάση το ψάρι και το άλλο το κρέας: Ένα χιλιανό λαβράκι με φινόκιο, καλαμπόκι και βελουτέ αστακού.

Το αρνάκι φρικασέ
Το αρνάκι φρικασέ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ενώ ακολουθεί ένα ποίημα με αρνάκι φρικασέ με μαρούλι baby, που δεν θες να τελειώσει. 

Το αρνάκι λιώνει στο στόμα
Το αρνάκι λιώνει στο στόμα

Στα γλυκά έχουμε τρία στάδια.

Γλυκά με φράουλα στο Humain
Γλυκά με φράουλα στο Humain
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρωταγωνιστής είναι η φράουλα σε σορμπέ με μαρέγκα, crème fraîche και πίκλα φράουλας με ραβέντι.

Σορμπέ με μαρέγκα.
Σορμπέ με μαρέγκα.

Ακολουθεί μια κολασμένη σοκολατένια μπουκιά-κόλαση.

Σοκολάτα για το φινάλε.
Σοκολάτα για το φινάλε.
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Info: Humain Restaurant - humainrestaurant.com 
Άγρας 43 & Αρχιμήδους, Μετς, τηλ.: 2107010040
instagram.com/humainrestaurant
Τιμές: 55 με 70 ευρώ το άτομο κατά μέσο όρο χωρίς κρασί / Το degustation menu κοστίζει: 75 ευρώ το άτομο. 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ