Μια βραδιά στο κατάφυτο roof garden του εστιατορίου Humain, πλάι στο Καλλιμάρμαρο. Δοκιμάσαμε το degustation menu του και μοιραζόμαστε τις εντυπώσεις μας.
Ένα νεοκλασικό στολίδι στη γωνία Αρχιμήδους και Άγρας, πλάι στο Καλλιμάρμαρο, μεταμορφώθηκε σε ένα υπέρκομψο εστιατόριο με φοβερό design και απολαυστικό φαγητό. Από τον δρόμο ήδη ο επισκέπτης γοητεύεται από τις φίνες γραμμές αυτού του υπέροχου κτιρίου, που έχει όλη την αστική ομορφιά και αρχοντιά της Αθήνας του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ού. Μόλις περάσεις την πόρτα, από την είσοδο που βρίσκεται στον πεζόδρομο της οδού Άγρας, βρίσκεσαι μπροστά σε ένα θεατρικό σκηνικό, στο ημίφως μιας μυσταγωγίας, με το ντιζάιν να περιλαμβάνει εντυπωσιακές εξωτικές πινελιές του μεσογειακού Νότου, αλλά και του αφρικανικού Βορρά.

To Humain, άλλωστε, είναι μέλος του Jul’s Group. Για την ιστορία, το πρώτο Jul’s άνοιξε στην Ίμπιζα το 2018 και ξεχώρισε δίνοντας έμφαση στην ελληνική κουζίνα, ενώ το δεύτερο θα ανοίξει στο Λονδίνο το φθινόπωρο του 2025.

Ένα σκηνικό αστικής, μεσογειακής και εξωτικής ομορφιάς
Ίμπιζα, Μαρόκο, Μεσόγειος. Ανεμελιά και μυστήριο. Ο χώρος, τον οποίο έχουν σχεδιάσει εσωτερικά οι γνωστοί και καταξιωμένοι σκηνογράφοι Γιώργος Γαβαλάς και Γιάννης Μουρίκης, είναι σαν μια σπηλιά με έντονες υφές, σκούρες αποχρώσεις και φυσικά υλικά. Φωτισμένος δραματικά, νιώθεις πως ανά πάσα στιγμή θα ηχήσει το τρίτο κουδούνι και το σανίδι θα τρίξει κάτω από το βάρος των βημάτων ενός θιάσου που θα σε ταξιδέψει θεατρικά σε μια άλλη πραγματικότητα.

Η εμπειρία, βεβαίως, η γαστριμαργική που θα βιώσεις στο Humain δεν απέχει κατά πολύ απ' όλο αυτό που περιγράφουμε: Οι σερβιτόροι και ο σομελιέ, ο μετρ και ο ίδιος ο executive chef και συνιδιοκτήτης του εστιατορίου, Χρήστος Φώτος, στήνουν μια διαδραστική παράσταση γύρω σου, όπου πρωταγωνιστούν τα κοκτέιλ, το κρασί και οι φίνες, λεπτές γεύσεις μιας μεσογειακής και εκλεκτικής γαστρονομίας που δίνει έμφαση στην πρώτη ύλη και στη νοστιμιά.

Η δική μας εμπειρία
Συνολικά, η εμπειρία που βίωσα κατά τη δική μου επίσκεψη στο Humain ήταν αυτή που οφείλει να προσφέρει ένα εστιατόριο αξιώσεων σε έναν πελάτη. Δεν βγαίνουμε μονάχα για το ωραίο φαγητό, αλλά για ολόκληρη τη σκηνογραφία που θα αγκαλιάσει τη γεύση, βάζοντας και τις υπόλοιπες αισθήσεις στο παιχνίδι.

Τα πάντα στο εστιατόριο είναι μελετημένα έτσι ώστε ο χώρος να αποπνέει γαλήνη και αρμονία, κινητοποιώντας όμως παράλληλα τον μηχανισμό της σαγήνης. Τα χειροποίητα κεραμικά που είναι όλα μικρά γλυπτά, τα τραπέζια από γρανίτη, τα φωτιστικά μέσα στις φυλλωσιές του roof garden που έχει σχεδιάσει η Ελευθερία Ντεκώ, οι μαροκινοί φεγγίτες στη σάλα του πρώτου ορόφου, ακόμα και το μπάνιο που είναι εντυπωσιακό με το συρμάτινο πλέγμα γύρω από τους καθρέφτες - όλα αποτελούν μέρος μιας σκηνοθετικής ματιάς που σε οδηγεί υποβλητικά μέσα από μια ανεπιτήδευτη πολυτέλεια στο ζητούμενο ενός εστιατορίου, που είναι η απόλαυση.

Απόλαυση από το φαγητό, από το κρασί, από την εξυπηρέτηση, από την ατμόσφαιρα και από την ομορφιά γύρω σου, που σε κάνει να νιώθεις ωραία.
Λεπτές και φίνες γεύσεις σε πιάτα που δίνουν έμφαση στη νοστιμιά
Το εστιατόριο προσφέρει δύο επιλογές: το à la carte menu και το degustation menu. Εμείς επιλέξαμε το δεύτερο: μια αλληλουχία επτά σταδίων και τριών γλυκών.

Εντυπωσιαστήκαμε από τον εσωτερικό χώρο, αλλά, καθώς είχαμε μπροστά μας μια γλυκιά ανοιξιάτικη βραδιά, καθίσαμε σε μια από τις ροτόντες του κατάφυτου roof garden.
Σε αυτήν, ξεχνάς ότι είσαι στην καρδιά της Αθήνας, ανάμεσα στο Παγκράτι και στο Μετς. Βρίσκεσαι σε μια αστική όαση, με την πυκνή δεντροστοιχία του Καλλιμάρμαρου να απορροφά όλη την ένταση και τη βοή της πόλης.

Η βραδιά ξεκίνησε με ένα καλωσόρισμα που θα καθαρίσει την παλέτα μας προτού προχωρήσουμε στο φαγητό: ανθρακωμένο νερό από δυόσμο, αγγούρι, σχοινόπρασο και πράσινη πιπεριά, τζιν χωρίς αλκοόλ.

Συνεχίζουμε με ένα διαδραστικό παιχνίδι που είναι χαριτωμένο και πρωτότυπο: Ο επισκέπτης καλείται από μια βάση με κύβους, φτιαγμένους από διαφορετικά υλικά, ώστε να έχουν άλλη υφή ο καθένας, να επιλέξει αυτό που είναι πιο οικείο τόσο στην αφή όσο και στα οπτικά του ερεθίσματα.

Κάθε κύβος ισοδυναμεί με τα κοκτέιλ από τη λίστα που έχει σχεδιάσει και επιμεληθεί ο Βασίλης Σγουρομάλλης, η οποία, όπως μας ενημερώνει ο σομελιέ, «κινείται σε μια πιο “out of the box” κατεύθυνση ζυμώσεων και αποστάξεων». Ο κύβος που επιλέγω βάσει υφής με οδηγεί περιέργως στην τεκίλα, που θα ήθελα έτσι κι αλλιώς να είναι η βάση του κοκτέιλ μου: άρα ξεκινώ με μια πειραγμένη δημιουργικά παραλλαγή της παλόμας.

Όλα τα στάδια που ακολουθούν είναι νόστιμα και φωτογενή, με αυξομειώσεις στην ένταση, στις οξύτητες και στα λοιπά ερεθίσματα ώστε να δημιουργηθεί το γευστικό αφήγημα που θέλει να χτίσει πιάτο-πιάτο ο εξαιρετικός Χρήστος Φώτος.
Ξεκινάμε με υπέροχα στρείδια με kimchi και γρανίτα αγγουριού.
Συνεχίζουμε με τη σαλάτα με ελληνικό καβούρι, ντρεσαρισμένο με μαγιονέζα ρόκας, τζελ από σαμπούκο, σούπα από αβοκάντο και ένα κράκερ από ταπιόκα αρωματισμένο με πλαγκτόν.
Ακολουθεί ένα απολαυστικό καρπάτσιο γαρίδας μαριναρισμένο με τζίντζερ, πιπέρι και μαγιονέζα μυρωδικών.
Και στο πλάι, ένα ζουμερό τάκος με κεμπάπ αστακού με σουμάκ.
Επόμενο στάδιο: το δημοφιλές φέτος παντζάρι, που έχει ερωτευθεί όλη η Αθήνα και δεν λείπει από κανένα εστιατόριο. Εδώ συνδυάζεται με καπνιστό χέλι, σμέουρα και σάλτσα βουτύρου με yuzu.
Βασικό συστατικό στο επόμενο στάδιο η ρέβα (ή, αλλιώς, γογγύλι), με χαβιάρι, κρόκο κονφί, lime sause και λάδι από εστραγκόν.
Τα δύο κυρίως πιάτα έχουν το ένα ως βάση το ψάρι και το άλλο το κρέας: Ένα χιλιανό λαβράκι με φινόκιο, καλαμπόκι και βελουτέ αστακού.
Ενώ ακολουθεί ένα ποίημα με αρνάκι φρικασέ με μαρούλι baby, που δεν θες να τελειώσει.
Στα γλυκά έχουμε τρία στάδια.
Πρωταγωνιστής είναι η φράουλα σε σορμπέ με μαρέγκα, crème fraîche και πίκλα φράουλας με ραβέντι.
Ακολουθεί μια κολασμένη σοκολατένια μπουκιά-κόλαση.
Info: Humain Restaurant - humainrestaurant.com
Άγρας 43 & Αρχιμήδους, Μετς, τηλ.: 2107010040
instagram.com/humainrestaurant
Τιμές: 55 με 70 ευρώ το άτομο κατά μέσο όρο χωρίς κρασί / Το degustation menu κοστίζει: 75 ευρώ το άτομο.
- ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
- Brunch στη λιακάδα: To Τοp-5 των πιο λαχταριστών πιάτων με αυγό που απολαμβάνουμε στα Νότια Προάστια
- H γαστριμαργική εμπειρία του NynEsti βήμα-βήμα, με πιάτα γλυπτά, ελληνικά κρασιά και θέα στην Ακρόπολη
- Θέατρο και μετά φαγητό: Είδαμε τον Φάουστ στο Εθνικό και δοκιμάσαμε τα σαλιγκάρια στον ξυλόφουρνο του Καπάνι Μάρκετ