Αυτή είναι η αναβαθμισμένη γαστροταβέρνα με καλή ελληνική κουζίνα, στην οποία θα έρθεις ξανά και ξανά και θα συστήσεις με κλειστά μάτια στους φίλους σου.
Γεύσεις που μιλούν στη μνήμη, ποντάροντας στην αληθινή νοστιμιά. Πόσο απλό και αυτονόητο ακούγεται και πόσο δύσκολο είναι τελικά στην πράξη. Ο Θωμάς Μάτσας, ο σεφ που έγινε φέτος viral στην Αθήνα, τόσο με τη Striggla όσο και με το Βουλκανιζατέρ, κάνει τη διαφορά, προσφέροντας μια ελληνική κουζίνα που ξυπνά μνήμες, με οικεία πιάτα που τα τρως και μετά τα ονειρεύεσαι.

Για να είμαστε ακριβείς η Striggla δεν είναι αυτό που λέμε «μια τυπική, κλασική γαστροταβέρνα» όπως την έχουμε συνηθίσει, αλλά μια πολύ αναβαθμισμένη και φίνα εκδοχή της, σε μίνιμαλ περιβάλλον, με καλό κρασί και με ένα ευέλικτο μενού ελληνικής κουζίνας που βασίζεται στην απλότητα, αλλά ταυτόχρονα είναι δημιουργικό και έχει αναπάντεχους συνδυασμούς. Έχοντας φάει άπειρες φορές φέτος σε αυτό το μαγαζί έχω εντοπίσει το μαγειρικό μυστικό του Μάτσα: εκεί όπου άλλοι προσθέτουν, εκείνος αφαιρεί, μέχρι να βρει την ισορροπία σε πιάτα λιχούδικα που στην καρδιά τους όμως έχουν μια ισορροπία, μια αρμονία, μια δύναμη να εγγράφονται στη μνήμη, παίζοντας μαζί της.

Δεν υπάρχει περίπτωση να φας τον νέο καλοκαιρινό, μαρινάτο γαύρο και να μην θυμηθείς μελτέμια στο Αιγαίο, καθώς είσαι ξαπλωμένος στα βραχάκια μιας ερημικής δαντελένιας παραλίας και διαβάζεις τα αστυνομικά βιβλία του λιχούδη Μολνταμπάνο που ονειρεύετεται διαρκώς μεσογειακούς μεζέδες.
Αυτό το πιάτο, όπως και πολλά από αυτό το νέο μενού στη Striggla, έχει τη Μεσόγειο μέσα του. Όμως ο γαύρος δεν έχει αυτή τη βαριά οξύτητα που έχουμε συνηθίσει, είναι τρυφερός σαν φιλέτο και η σάλτσα του απαλή και γλυκιά σαν αυγουστιάτικο χάδι.

Το παστίτσιο, ομοίως, που είναι μια δημιουργική εκδοχή του μαμαδίστικου, φτιαγμένο με μεγάλα κοχύλια, γεμισμένα με έναν κολασμένο μοσχαρίσιο κιμά και μια καμμένη μπεσαμέλ που είναι αφρός, πασπαλισμένη με crispy flakes παρμεζάνας, είναι τόσο οικείο αλλά την ίδια στιγμή τόσο αναβαθμισμένο από το σπιτικό, που σε κάνει να θες να έρθεις ξανά εδώ για να το απολαύσεις.

Το νέο μενού αποτελείται από δεκαοκτώ πιάτα, με επιλογές για όλα τα γούστα, με κρέας, ψάρι, θαλασσινά, λαχανικά και πάστα, έτσι όπου ο καθένας θα βρει αυτό που του αρέσει.

Η φιλοσοφία βασίζεται στο sharing, με μεζέδες και κυρίως πιάτα που τα μοιράζεσαι με τους φίλους σου, γιατί θες οπωσδήποτε να δοκιμάσεις από όλα.




Εγώ ποτέ δεν μπορώ να διαλέξω ανάμεσα στα κεφτεδάκια με τα χειροποίητα τσιπς πατάτας (που έχουν μια εθιστική σάλτσα τεσσάρων πιπεριών και τριμμένη φέτα) και στο κοτόπουλο με πουρέ καρότου, ζου, τζίντζερ και baby καρότα που το δοκιμάζεις και δεν πιστεύεις ότι αυτό το τρυφερό «γλύκισμα» που λιώνει στο στόμα, είναι ένα ταπεινό φιλέτο από μπούτι κοτόπουλου.


Θέλω ταυτόχρονα και το ψάρι με τσιγαριαστά χόρτα, φρέσκο κρεμμύδι ψητό και buerre blanc μυρωδικών και το kebab από τρυφερό μοσχάρι black angus πάνω σε θεϊκό flatbread με γιαούρτι και pico de gallo.

Στο μενού που σχεδιάσε ο Θωμάς Μάτσας και εκτελεί ο Θάνος Μασούρης, δικαίως, έχουν παραμείνει κάποια από τα signature πιάτα του εστιατορίου που αγαπήθηκαν πολύ όλη τη χρονιά.

Θα βρείτε συνεπώς ξανά τις best seller ταλιατέλες με τα μοσχαρίσια μάγουλα, την τρούφα και το λιεζόν γραβιέρας που υπάρχει σε κάθε τραπέζι (παθιασμένα), το διάσημο φρυγαδέλι -συκώτι τυλιγμένο με αρνίσια μπόλια- και το πολυσυζητημένο καλαμάρι ρεθιθάδα με το αγιορείτικο αυγολέμονο με το ταχίνι, που ο Θωμάς Μάτσας παρουσίασε τόσο σε εμάς όσο και στο Master Chef και έγινε viral.

Ο σεφ αγαπά πολύ το μποστάνι και καθώς έχει μεγαλώσει στη Λιβαδειά, αλλά έχει περάσει τη μισή του καριέρα στη Μύκονο, έχει έναν τρόπο να ενώνει το κύμα με τη γη, την ψαριά με τη συγκομιδή ημέρας. Έτσι, οι σαλάτες του ή οι τα ορεκτικά του, όπως ο χιώτικος ταραμάς ή η αγιορείτικη μελιτζανοσαλάτα, έχουν αυτή τη λαχτάρα, αυτό το μεγαλείο της απλότητας και της φρεσκάδας, που έχει μονάχα το λαχανικό που το κόβει μια γιαγιά από το μποστανάκι της σε ένα νησί για να σου φτιάξει μέσα σε πέντε λεπτά κάτι τόσο γευστικό που δεν θα το ξεχάσεις ποτέ.

Ο Μάτσας συνδυάζει τη νοστιμιά της ελληνικής υπαίθρου νοσταλγικά με μια κοσμοπολίτικη μαγειρική που έχει σάλτσες λαχταριστές με γαλλικές τεχνικές και μυστικά γαστρονομικά που έχει κατακτήσει κατά την πολύχρονη θητεία του σε μεγάλα και καλά εστιατόρια. Παρά την πλούσια εμπειρία που έχει πίσω του και τις περγαμηνές στην υψηλή γαστρονομία, είναι ένας σεφ που πατά γερά τα πόδια του, αξιοποιώντας τους θησαυρούς που του έχει κληροδοτήσει ο τόπο καταγωγής του, όπου ακόμα ζει μόνιμα η οικογένειά του.

Ξέρει να εκτιμήσει τη δύναμη, το άρωμα μιας ολόφρεσκης ντομάτας και την προσφέρει στη Strigga ζουμερή και ξεφλουδισμένη σε μια σαλάτα με μαλακή φέτα, λάδι κρεμμυδιού και κρίταμο που τα... σπάει.

Τα δε φασολάκια που είναι καψαλισμένα στη φωτιά έχουν μια κρέμα πράσου που την τρως και κλείνεις τα μάτια από την απόλαυση. Αυτό είναι το κλειδί της κουζίνας του Μάτσα: η απόλαυση, η νοστιμιά, το λιχούδικο ταμπεραμέντο ενός σεφ που ξέρεις με το που τον βλέπεις να χαμογελά, ότι θα σε ταΐσει πραγματικά καλά.

Info: Striggla - Αγίου Κωνσταντίνου 56 (λίγο πάνω από το Δαχτυλίδι), τηλ. 216 00 17 188 | instagram.com/striggla_restaurant
Τιμές: 40 με 50 ευρώ το άτομο κατά μέσο όρο.
- ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
- Η ιστορία μιας δικηγόρου που έφυγε από την Αθήνα και καλλιεργεί βότανα στην Κομοτηνή με τον γεωπόνο σύζυγό της
- O ροκ ντράμερ που φτιάχνει τα ωραιότερα μπέργκερ της Αθήνας, σε ένα παλιό συνεργείο φορτηγών στον Κεραμεικό
- Ένας ηλεκτρολόγος άλλαξε ζωή στα 50 φτιάχνοντας γιαούρτι στο χωριό -Το γαλακτοπωλείο που κάνουν ουρές οι Αθηναίοι