Striggla: Αναπάντεχη ελληνική νοστιμιά από τον σεφ Θωμά Μάτσα -Δοκιμάσαμε τα νέα πιάτα της viral γαστροταβέρνας - iefimerida.gr

Striggla: Αναπάντεχη ελληνική νοστιμιά από τον σεφ Θωμά Μάτσα -Δοκιμάσαμε τα νέα πιάτα της viral γαστροταβέρνας

εστιατόριο ταμπέλα μαγαζί φυτά φώτα πρόσοψη Striggla γαστροταβέρνα
Η Striggla, η γαστροταβέρνα που έκανε φέτος την έκπληξη στα βόρεια προάστια, με μενού από τον σεφ Θωμά Μάτσα / Φωτογραφία: Μαρία Μαράκη
ΜΑΝΟΣ ΛΕΙΒΑΔΑΡΟΣ

Αυτή είναι η αναβαθμισμένη γαστροταβέρνα με καλή ελληνική κουζίνα, στην οποία θα έρθεις ξανά και ξανά και θα συστήσεις με κλειστά μάτια στους φίλους σου. 

Γεύσεις που μιλούν στη μνήμη, ποντάροντας στην αληθινή νοστιμιά. Πόσο απλό και αυτονόητο ακούγεται και πόσο δύσκολο είναι τελικά στην πράξη. Ο Θωμάς Μάτσας, ο σεφ που έγινε φέτος viral στην Αθήνα, τόσο με τη Striggla όσο και με το Βουλκανιζατέρ, κάνει τη διαφορά, προσφέροντας μια ελληνική κουζίνα που ξυπνά μνήμες, με οικεία πιάτα που τα τρως και μετά τα ονειρεύεσαι. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο δροσερός εξωτερικός χώρος του εστιατορίου Striggla στα Βόρεια Προάστια / Φωτογραφία: Μαρία Μαράκη
Ο δροσερός εξωτερικός χώρος του εστιατορίου Striggla στα Βόρεια Προάστια / Φωτογραφία: Μαρία Μαράκη

Για να είμαστε ακριβείς η Striggla δεν είναι αυτό που λέμε «μια τυπική, κλασική γαστροταβέρνα» όπως την έχουμε συνηθίσει, αλλά μια πολύ αναβαθμισμένη και φίνα εκδοχή της, σε μίνιμαλ περιβάλλον, με καλό κρασί και με ένα ευέλικτο μενού ελληνικής κουζίνας που βασίζεται στην απλότητα, αλλά ταυτόχρονα είναι δημιουργικό και έχει αναπάντεχους συνδυασμούς. Έχοντας φάει άπειρες φορές φέτος σε αυτό το μαγαζί έχω εντοπίσει το μαγειρικό μυστικό του Μάτσα: εκεί όπου άλλοι προσθέτουν, εκείνος αφαιρεί, μέχρι να βρει την ισορροπία σε πιάτα λιχούδικα που στην καρδιά τους όμως έχουν μια ισορροπία, μια αρμονία, μια δύναμη να εγγράφονται στη μνήμη, παίζοντας μαζί της. 

Γωνιά στον ατμοσφαιρικό minimal εσωτερικό χώρο του εστιατορίου Striggla / Φωτογραφία: Μαρία Μαράκη
Γωνιά στον ατμοσφαιρικό minimal εσωτερικό χώρο του εστιατορίου Striggla / Φωτογραφία: Μαρία Μαράκη

Δεν υπάρχει περίπτωση να φας τον νέο καλοκαιρινό, μαρινάτο γαύρο και να μην θυμηθείς μελτέμια στο Αιγαίο, καθώς είσαι ξαπλωμένος στα βραχάκια μιας ερημικής δαντελένιας παραλίας και διαβάζεις τα αστυνομικά βιβλία του λιχούδη Μολνταμπάνο που ονειρεύετεται διαρκώς μεσογειακούς μεζέδες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο γαύρος μαρινάτος είναι ένα γευστικό ταξίδι στη Μεσόγειο  / Φωτογραφία: Μαρία Μαράκη
Ο γαύρος μαρινάτος είναι ένα γευστικό ταξίδι στη Μεσόγειο / Φωτογραφία: Μαρία Μαράκη

Αυτό το πιάτο, όπως και πολλά από αυτό το νέο μενού στη Striggla, έχει τη Μεσόγειο μέσα του. Όμως ο γαύρος δεν έχει αυτή τη βαριά οξύτητα που έχουμε συνηθίσει, είναι τρυφερός σαν φιλέτο και η σάλτσα του απαλή και γλυκιά σαν αυγουστιάτικο χάδι. 

Το παστίτσιο στη Striggla, το απόλυτο comfort food / Φωτογραφία: Μαρία Μαράκη
Το παστίτσιο στη Striggla, το απόλυτο comfort food / Φωτογραφία: Μαρία Μαράκη

Το παστίτσιο, ομοίως, που είναι μια δημιουργική εκδοχή του μαμαδίστικου, φτιαγμένο με μεγάλα κοχύλια, γεμισμένα με έναν κολασμένο μοσχαρίσιο κιμά και μια καμμένη μπεσαμέλ που είναι αφρός, πασπαλισμένη με crispy flakes παρμεζάνας, είναι τόσο οικείο αλλά την ίδια στιγμή τόσο αναβαθμισμένο από το σπιτικό, που σε κάνει να θες να έρθεις ξανά εδώ για να το απολαύσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μια μοντερνα πέργκολα με φυτά γεμίζει καθημερινά στη Striggla με ανθρώπους που αναζητούν μια αναβασθμισμένη ελληνική κουζίνα με νοστιμιά και εξαιρετική πρώτη ύλη / Φωτογραφία: Μαρία Μαράκη
Μια μοντερνα πέργκολα με φυτά γεμίζει καθημερινά στη Striggla με ανθρώπους που αναζητούν μια αναβασθμισμένη ελληνική κουζίνα με νοστιμιά και εξαιρετική πρώτη ύλη / Φωτογραφία: Μαρία Μαράκη

Το νέο μενού αποτελείται από δεκαοκτώ πιάτα, με επιλογές για όλα τα γούστα, με κρέας, ψάρι, θαλασσινά, λαχανικά και πάστα, έτσι όπου ο καθένας θα βρει αυτό που του αρέσει.

Το μενού είναι σχεδιασμένο για να υπηρετεί την κουλτούρα του sharing / Φωτογραφία: Μαρία Μαράκη
Το μενού είναι σχεδιασμένο για να υπηρετεί την κουλτούρα του sharing / Φωτογραφία: Μαρία Μαράκη

Η φιλοσοφία βασίζεται στο sharing, με μεζέδες και κυρίως πιάτα που τα μοιράζεσαι με τους φίλους σου, γιατί θες οπωσδήποτε να δοκιμάσεις από όλα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η αγιορείτικη μελιτζανοσαλάτα του εστιατορίου Striggla / Φωτογραφία: Μαρία Μαράκη
Η αγιορείτικη μελιτζανοσαλάτα του εστιατορίου Striggla / Φωτογραφία: Μαρία Μαράκη
Ο σεφ Θωμάς Μάτσας / Φωτογραφία: Μαρία Μαράκη
Ο σεφ Θωμάς Μάτσας / Φωτογραφία: Μαρία Μαράκη
Χιώτικος ταραμάς  / Φωτογραφία: Μαρία Μαράκη
Χιώτικος ταραμάς / Φωτογραφία: Μαρία Μαράκη
Η ατμόσφαιρα στη Striggla δεν έχει τα κλισέ της γαστροταβέρνας  / Φωτογραφία: Μαρία Μαράκη
Η ατμόσφαιρα στη Striggla δεν έχει τα κλισέ της γαστροταβέρνας / Φωτογραφία: Μαρία Μαράκη
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εγώ ποτέ δεν μπορώ να διαλέξω ανάμεσα στα κεφτεδάκια με τα χειροποίητα τσιπς πατάτας (που έχουν μια εθιστική σάλτσα τεσσάρων πιπεριών και τριμμένη φέτα) και στο κοτόπουλο με πουρέ καρότου, ζου, τζίντζερ και baby καρότα που το δοκιμάζεις και δεν πιστεύεις ότι αυτό το τρυφερό «γλύκισμα» που λιώνει στο στόμα, είναι ένα ταπεινό φιλέτο από μπούτι κοτόπουλου.

Το πιάτο με το κοτόπουλο που σε κάνει να λες «αποκλείεται να τρώω ένα απλό ταπεινό μπούτι κοτόπουλου» / Φωτογραφία: Μαρία Μαράκη
Το πιάτο με το κοτόπουλο που σε κάνει να λες «αποκλείεται να τρώω ένα απλό ταπεινό μπούτι κοτόπουλου» / Φωτογραφία: Μαρία Μαράκη
Ψάρι ημέρας με τσιγαριαστά χόρτα / Φωτογραφία: Μαρία Μαράκη
Ψάρι ημέρας με τσιγαριαστά χόρτα / Φωτογραφία: Μαρία Μαράκη
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θέλω ταυτόχρονα και το ψάρι με τσιγαριαστά χόρτα, φρέσκο κρεμμύδι ψητό και buerre blanc μυρωδικών και το kebab από τρυφερό μοσχάρι black angus πάνω σε θεϊκό flatbread με γιαούρτι και pico de gallo.

Striggla kebab: μοσχάρι black angus πάνω σε θεϊκό flatbread με γιαούρτι και pico de Gallo  / Φωτογραφία: Μαρία Μαράκη
Striggla kebab: μοσχάρι black angus πάνω σε θεϊκό flatbread με γιαούρτι και pico de Gallo / Φωτογραφία: Μαρία Μαράκη

Στο μενού που σχεδιάσε ο Θωμάς Μάτσας και εκτελεί ο Θάνος Μασούρης, δικαίως, έχουν παραμείνει κάποια από τα signature πιάτα του εστιατορίου που αγαπήθηκαν πολύ όλη τη χρονιά.

Τα δημοφιλή μάγουλα με ταλιατέλες  / Φωτογραφία: Μαρία Μαράκη
Τα δημοφιλή μάγουλα με ταλιατέλες / Φωτογραφία: Μαρία Μαράκη
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θα βρείτε συνεπώς ξανά τις best seller ταλιατέλες με τα μοσχαρίσια μάγουλα, την τρούφα και το λιεζόν γραβιέρας που υπάρχει σε κάθε τραπέζι (παθιασμένα), το διάσημο φρυγαδέλι -συκώτι τυλιγμένο με αρνίσια μπόλια- και το πολυσυζητημένο καλαμάρι ρεθιθάδα με το αγιορείτικο αυγολέμονο με το ταχίνι, που ο Θωμάς Μάτσας παρουσίασε τόσο σε εμάς όσο και στο Master Chef και έγινε viral. 

Καλαμάρι ρεθιθάδα με αγιορείτικο αυγολέμονο  / Φωτογραφία: Μαρία Μαράκη
Καλαμάρι ρεθιθάδα με αγιορείτικο αυγολέμονο / Φωτογραφία: Μαρία Μαράκη

Ο σεφ αγαπά πολύ το μποστάνι και καθώς έχει μεγαλώσει στη Λιβαδειά, αλλά έχει περάσει τη μισή του καριέρα στη Μύκονο, έχει έναν τρόπο να ενώνει το κύμα με τη γη, την ψαριά με τη συγκομιδή ημέρας. Έτσι, οι σαλάτες του ή οι τα ορεκτικά του, όπως ο χιώτικος ταραμάς ή η αγιορείτικη μελιτζανοσαλάτα, έχουν αυτή τη λαχτάρα, αυτό το μεγαλείο της απλότητας και της φρεσκάδας, που έχει μονάχα το λαχανικό που το κόβει μια γιαγιά από το μποστανάκι της σε ένα νησί για να σου φτιάξει μέσα σε πέντε λεπτά κάτι τόσο γευστικό που δεν θα το ξεχάσεις ποτέ.

Ο σεφ Θωμάς Μάτσας (αριστερά) έχει σχεδιάσει το μενού στη Striggla που εκτελεί άψογα ο Θάνος Μασούρης (δεξιά)  / Φωτογραφία: Μαρία Μαράκη
Ο σεφ Θωμάς Μάτσας (αριστερά) έχει σχεδιάσει το μενού στη Striggla που εκτελεί άψογα ο Θάνος Μασούρης (δεξιά) / Φωτογραφία: Μαρία Μαράκη
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Μάτσας συνδυάζει τη νοστιμιά της ελληνικής υπαίθρου νοσταλγικά με μια κοσμοπολίτικη μαγειρική που έχει σάλτσες λαχταριστές με γαλλικές τεχνικές και μυστικά γαστρονομικά που έχει κατακτήσει κατά την πολύχρονη θητεία του σε μεγάλα και καλά εστιατόρια. Παρά την πλούσια εμπειρία που έχει πίσω του και τις περγαμηνές στην υψηλή γαστρονομία, είναι ένας σεφ που πατά γερά τα πόδια του, αξιοποιώντας τους θησαυρούς που του έχει κληροδοτήσει ο τόπο καταγωγής του, όπου ακόμα ζει μόνιμα η οικογένειά του.

Η σαλάτα με τη ντομάτα και τη μαλακή φέτα / Φωτογραφία: Μαρία Μαράκη
Η σαλάτα με τη ντομάτα και τη μαλακή φέτα / Φωτογραφία: Μαρία Μαράκη

Ξέρει να εκτιμήσει τη δύναμη, το άρωμα μιας ολόφρεσκης ντομάτας και την προσφέρει στη Strigga ζουμερή και ξεφλουδισμένη σε μια σαλάτα με μαλακή φέτα, λάδι κρεμμυδιού και κρίταμο που τα... σπάει.

Φασολάκια με κρέμα πράσου / Φωτογραφία: Μαρία Μαράκη
Φασολάκια με κρέμα πράσου / Φωτογραφία: Μαρία Μαράκη
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα δε φασολάκια που είναι καψαλισμένα στη φωτιά έχουν μια κρέμα πράσου που την τρως και κλείνεις τα μάτια από την απόλαυση. Αυτό είναι το κλειδί της κουζίνας του Μάτσα: η απόλαυση, η νοστιμιά, το λιχούδικο ταμπεραμέντο ενός σεφ που ξέρεις με το που τον βλέπεις να χαμογελά, ότι θα σε ταΐσει πραγματικά καλά. 

Ο μέσα χώρος στη Striggla συνομιλεί με τον εξωτερικό χάρη σε μια μεγάλη τζαμαρία / Φωτογραφία: Μαρία Μαράκη
Ο μέσα χώρος στη Striggla συνομιλεί με τον εξωτερικό χάρη σε μια μεγάλη τζαμαρία / Φωτογραφία: Μαρία Μαράκη

Info: Striggla - Αγίου Κωνσταντίνου 56 (λίγο πάνω από το Δαχτυλίδι), τηλ. 216 00 17 188 | instagram.com/striggla_restaurant
Τιμές: 40 με 50 ευρώ το άτομο κατά μέσο όρο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ