Στιγμιότυπα, γεύσεις, αρώματα, διαβάσματα, χρώματα που μας έφτιαξαν τη μέρα και έκαναν αυτόν τον Μάιο στην Αθήνα ακόμα πιο μεθυστικό.
Ένα μικρό καλειδοσκόπιο της Αθήνας, μια βόλτα στην καρδιά της πόλης αλλά και στα προάστια της Αττικής, με μικρές ή μεγαλύτερες απολαύσεις που φώτισαν και φωτίζουν την πραγματικότητα γύρω μας αλλιώς. Μικρές αφορμές από την Τέχνη, τη γαστρονομία, τη λογοτεχνία, τη φύση, που μας βοήθησαν να κάνουμε περισσότερο χώρο για το ωραίο στην καθημερινότητά μας αυτόν τον μήνα...

Η μαγεία: Στην ταράτσα του Cine Paris
Τα πρώτα Aperol Spritz του καλοκαιριού, στην ταράτσα του Cine Paris, στη σκιά της Ακρόπολης, με τη Μελίνα ντυμένη Φαίδρα, να κάνει πρεμιέρα γι' αυτή τη σεζόν στον πιο ωραίο θερινό κινηματογράφο της Αθήνας.
Info: Κυδαθηναίων 22, Πλάκα, τηλ. 2103252996 / cineparis.gr
Η έκθεση: Jean-Michel Basquiat στον Πειραιά
Όλοι τώρα μιλούν για την πρώτη έκθεση έργων του Jean-Michel Basquiat στην Ελλάδα, με τίτλο «Untitled», που έκανε εγκαίνια την Πέμπτη 22 Μαΐου στην Γκαλερί The Intermission, σε συνεργασία με την Galerie Enrico Navarra, και θα διαρκέσει έως τις 2 Αυγούστου. Η έκθεση επιδιώκει να υπογραμμίσει τον αντισυμβατικό χαρακτήρα αλλά και τα πολλαπλά πρόσωπα του ζωγράφου που έγινε θρύλος τη δεκαετία του '80, φωτίζοντας όσα έβαζαν φωτιά στη δική του φαντασία: από τη street culture της Νέας Υόρκης μέχρι την Αρχαία Ελλάδα, κι από τη βίαιη σάτιρα των Looney Tunes μέχρι την τηλεοπτική υστερία της εποχής του Ρίγκαν.

Οι επισκέπτες που θα κατέβουν στον Πειραιά θα δουν έργα του αυτοδίδακτου νεο-εξπρεσιονιστή καλλιτέχνη, από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 έως το 1987. Έντονα χρώματα, σκίτσα, κείμενα, σύμβολα, hip hop ρίμες, αλλά και η κλασική κορώνα του που έγινε το σήμα κατατεθέν του, κρύβουν πίσω από την παιδικότητα μια βαθύτατη πολιτική αντίληψη των πραγμάτων.

Τη μελέτη και τον σχεδιασμό του εκθεσιακού χώρου υπογράφει το αρχιτεκτονικό γραφείο Kois Associated Architects.
Info: Jean-Michel Basquiat: Untitled / 22 Μαΐου - 2 Αυγούστου 2025 / Πολυδεύκους 37Α, 18545 Πειραιάς / theintermission.art
Το βιβλίο: «Η τελειότητα», Βιντσέντζο Λατρόνικο, εκδόσεις Loggia
Το μυθιστόρημα «Η τελειότητα», του Μιλανέζου συγγραφέα Βιντσέντζο Λατρόνικο, που κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Loggia, σε εξαιρετική μετάφραση της Δήμητρας Δότση, τράβηξε τόσο την προσοχή όχι μονάχα επειδή ήταν υποψήφιο για το διεθνές βραβείο Booker 2025, αλλά κυρίως επειδή είναι μια ευφυής λογοτεχνική ακτινογραφία της κυρίαρχης σήμερα αισθητικής του Instagram. O συγγραφέας παρουσιάζει την καθημερινότητα δύο ψηφιακών νομάδων, ενός στρέιτ ζευγαριού Μιλανέζων web designers, οι οποίοι μετακομίζουν στο Βερολίνο, για να ζήσουν μια όσο το δυνατόν πιο αποστειρωμένη ζωή, πανομοιότυπη με αυτές που βλέπουν αποσπασματικά σκρολάροντας στο feed του Instagram.
Oι δύο αυτοί τύποι αποτελούν το χαρακτηριστικό δείγμα αυτής της νέας διευρυμένης γενιάς χρηστών του εν λόγω κοινωνικού δικτύου, που νομίζει ότι η cancel culture στα κοινωνικά δίκτυα και τα καταναλωτικά μποϊκοτάζ στο Uber είναι ακτιβισμός, που αγοράζει sex toys με μίνιμαλ ντιζάιν χωρίς να τα χρησιμοποιεί, έτσι για τη φάση, που ακούει μουσική μόνο από πικάπ και ηχεία Marshall, που μαγειρεύει ξεπατικώνοντας συνταγές για εκλεπτυσμένα πιάτα από σεφ στο Instagram και περνά όλη της τη μέρα σε ολόιδια σπίτια-κόπιες, μίνιμαλ διαμερίσματα γεμάτα vintage αντικείμενα και μονστέρες, παχύφυτα, σελφέρες και λοιπά φυτά εσωτερικού χώρου, που έχουν γίνει η σημαία της νέας αισθητικής τύπου Kinfolk. Το βιβλίο του Λατρόνικο είναι σκέτη απόλαυση. Διαβάζεται απνευστί και προκαλεί πνιχτά γέλια, χωρίς καν να το προσπαθεί. Ο δαιμόνιος συγγραφέας καταγράφει και εκθέτει χωρίς καν να σατιρίζει, να σχολιάζει ή να κουράζει τον αναγνώστη με ηθικά διδάγματα και λοιπές αναλύσεις. Απλά, ευφυές!

Ο καφές: Το Moden στο Παγκράτι
Η στάση στο minimal café Moden της οδού Πρατίνου στο Παγκράτι είναι μια μικρή όαση μέσα στο κέντρο, με απολαυστικά cinnamon rolls και άλλες λιχουδιές που ξεφουρνίζονται καθημερινά.
Info: Αμασείας & Πρατίνου 53, Παγκράτι, τηλ. 2107248068 / instagram.com/moden.ath

Η παράσταση: Golden Age στην Εθνική Λυρική Σκηνή
To μπαλέτο Golden Age (Χρυσή Εποχή) του Κωνσταντίνου Ρήγου που ευτύχησα να δω στην Εθνική Λυρική Λυρική περιγράφεται συνοπτικά μονάχα με μία λέξη: έρωτας! Ένα απίστευτο, ξεσηκωτικό, τρυφερό, αστείο, μελωδικό, ακομπλεξάριστο, ευφυές, γήινο, αισθησιακό και αληθινό μπαλέτο (με την έννοια ότι σωματοποιεί τα συναισθήματα που γεννά στον θεατή όλο αυτό το θέαμα, με τα πόδια του να κουνιούνται αυθόρμητα κι ας είναι το σώμα καθηλωμένο για 80 λεπτά στο βελούδινο κάθισμα της Λυρικής), που ταυτόχρονα είναι ένα bigger than life υπερθέαμα.

Μια χρυσή σφαίρα που εκρήγνυται μπροστά στα μάτια του θεατή, με δεινόσαυρους, ντίσκο φιγούρες, μεταμοντέρνες πανοπλίες της street culture, με θεότητες σε χρυσούς μανδύες, με τούρτες τοτέμ ενός ατελείωτου πάρτι, με ταυρομάχους-μηχανόβιους που φορούν Περφέρκτο και biker boots, με ολόχρυσους φοίνικες που λικνίζονται στον άνεμο, με σώματα-γλυπτά που σταυρώνονται από ένα φούτερ, με γοργόνες με ολόλαμπρα λέπια και μάγκες με γραβάτες, με βουτιές στο υποσυνείδητο και με τις κάμερες και τις οθόνες της νέας ψηφιακής εποχής που τα έχει σαρώσει όλα.

Όλη η πορεία του brilliant Κωνσταντίνου Ρήγου σε μια χορογραφία, ένα μπαλέτο γεμάτο flashback, αλλά και εικόνες από το παρόν και το μέλλον που κόβει την ανάσα, συνδυάζοντας τον Τσαϊκόφσκι με τον Καζαντζίδη, τον Μπομπ Φίσι με τη Ζάχα Χαντίντ, τον Βέρντι με τον Ντέιβιντ Μπόουι, τη Μαντόνα με τον Σεφέρη.
Όλα όσα πιστεύει ο Ρήγος και όλα αυτά στα οποία πιστεύει μπαίνουν μέσα σε μια χρονοκάψουλα, ολόχρυση, και εκτοξεύονται στο σύμπαν για να διαφυλάξουν αυτό που ο ίδιος αποκαλεί «Χρυσή Εποχή». Θα το ξανάβλεπα οπωσδήποτε!
Info: nationalopera.gr
H όαση: Το roof garden του Humain στο Μετς
Το κατάφυτο roof garden του εκλεκτικού εστιατορίου Humain στο Μετς, το οποίο στεγάζεται σε ένα ονειρεμένο νεοκλασικό αρχοντικό του περασμένου αιώνα, είναι μια όαση μέσα στην καρδιά της Αθήνας. Μια ταράτσα φίνα με μαρμάρινες ροτόντες και πολλά φυτά, πλάι στο Καλλιμάρμαρο, γίνεται κάθε βράδυ το σκηνικό για μια γαστριμαργική μυσταγωγία.
Στο Humain απόλαυσα ένα φίνο degustation menu που έχει γευστικότατα πιάτα μεσογειακής κουζίνας με διεθνείς επιρροές: από υπέροχα στρείδια με kimchi και γρανίτα αγγουριού και αποδομημένες σαλάτες με ελληνικό καβούρι σε σούπα από αβοκάντο, μέχρι tacos με κεμπάπ αστακού και αρνάκι φρικασέ με μαρούλι baby που λιώνει στο στόμα. Μια εκπληκτική βραδιά!
Info: humainrestaurant.com / Άγρας 43 & Αρχιμήδους, Μετς, τηλ.: 2107010040
Η μουσική: Lente του Arvo Pärt
Το νέο άλμπουμ «Lente», που περιλαμβάνει το Stabat Mater και το Berliner Messe του διάσημου εν ζωή μινιμαλιστή Εσθονού συνθέτη Arvo Pärt, κυκλοφόρησε στις αρχές Μαΐου, σε ηχογράφηση από ένα κοντσέρτο της Εσθονικής Φιλαρμονικής Χορωδίας Δωματίου στην Κοπεγχάγη, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Tõnu Kaljuste.

Ένας μαγικός τρόπος να βρεις το Θείο φορώντας ένα ζευγάρι ακουστικών Marshall και περπατώντας λίγο πριν το χάραμα, πλάι στη θάλασσα.
Η διαδρομή: Για την παραλία της Μικρής Χαμολιάς
Ο επαρχιακός δρόμος που οδηγεί στον αρχαιολογικό χώρο της Βραυρώνας και στην παραλία της Μικρής Χαμολιάς είναι μια όμορφη διαδρομή ανάμεσα σε αμπέλια, ελαιώνες και χωράφια που χρυσίζουν στον ήλιο του μεσημεριού.

Κάντε αυτή τη μικρή απόδραση, δείτε το ιερό της Βραυρωνίας Αρτέμιδος και απολαύστε στη συνέχεια το κολύμπι στα δροσερά νερά μιας παραλίας που είναι ένα κοινό μυστικό ομορφιάς και φυσικής δροσιάς στην Ανατολική Αττική.
Info: archaeologicalmuseums.gr
Η γεύση: Sushi στο Kitschen Dim Sum Bar στον Πειραιά
Στο Kitschen Dim Sum Bar στον Πειραιά, σε ένα στενάκι απέναντι από τον ΟΛΠ, πήγα πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2022. Λίγες ημέρες πριν, επέστρεψαν ξανά, αυτή τη φορά μετά την παράσταση του Ρήγου στη Λυρική. Την πρώτη φορά είχα ενθουσιαστεί με το πάθος και το ταλέντο του Δημήτρη Liem και του Σπύρου Μινέτου, των δύο ιδιοκτητών του, που έστησαν στα 30 και κάτι ένα τόσο brilliant μαγαζί.
Τη δεύτερη φορά εδραίωσα μέσα μου τον χώρο αυτόν ως ένα πραγματικά αξιέπαινο μαγαζί, που όχι μόνο κατάφερε να κρατήσει την ποιότητα και τη δυναμική του, αλλά να γίνει ακόμα καλύτερο, πιο ώριμο και μεστό.
Στο μενού υπάρχουν αλλαγές, αλλά τα signature πιάτα που έκαναν το Kitschen τόσο δημοφιλές γαστρονομικά παραμένουν, όπως το θεϊκό κουνουπίδι τεμπούρα με τη spicy μαγιονέζα, το άπαιχτο ταρτάρ καβουριού, το ακαταμάχητο tuna tataki κ.λπ.
Υπέροχο sushi, γευστικότατα καλά cocktails, ωραίες μουσικές, ατμόσφαιρα, διακόσμηση και φωτισμός που σου φτιάχνουν το κέφι. Επιπλέον, αυτή τη φορά δοκίμασα και ένα τραγανό fried chicken με μια φίνα κρούστα που με έχει στοιχειώσει.
Info: Κανάρη 5, Πειραιάς, τηλ. 2117351205 / instagram.com/kitschen.piraeus
Η θέα: Με κοκτέιλ στη βεράντα του Nyn Esti
Ο φωτισμένος Παρθενώνας ενώ πίνεις το ποτό σου στο Nyn Esti, το fine dining εστιατόριο που βρίσκεται στον τελευταίο όροφο του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ).
Εμείς στην πρώτη μας επίσκεψη στις αρχές Μαΐου απολαύσαμε το degustation menu των πέντε σταδίων, μια δυνατή γαστριμαργική εμπειρία για την οποία μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ, ενώ λίγες ημέρες πριν, μετά από μια επίσκεψή μας στο μουσείο προκειμένου να δούμε την έκθεση για τον Θεόδωρο τον Γλύπτη, ανεβήκαμε στο Nyn Esti για να απολαύσουμε τα κοκτέιλ μας στη βεράντα, με θέα την Ακρόπολη στο μπλε μαγευτικό φόντο του αττικού δειλινού.
Info: nynesti.gr / Λεωφόρος Ανδρέα Συγγρού 51-53, Αθήνα, τηλ. 6989438866
Η ανάσα: Ένα μπουκέτο με άνθη χαμομηλιού
Τα χαμομήλια αυτή την εποχή είναι ένας έρωτας. Στο ανθοπωλείο Noufara Floral Decoration, στις αρχές της οδού Καρνεάδου, στο Κολωνάκι, βρήκα ένα υπέροχο μπουκέτο με τα άνθη του τους που μοσχοβολούν.
Ιnfo: noufaraflowers.gr / Καρνεάδου 2, Κολωνάκι, τηλ. 2107239357
Το lunch break: Στον Βλάσση στα Ιλίσια
Το μελωμένο χταπόδι στον Βλάσση των Ιλισίων, ανάμεσα σε δυο επαγγελματικά ραντεβού, ήταν ένα ποίημα. Σωστά ψημένο, τρυφερό, ζουμερό και γεμάτο χυμούς, συνοδευόταν από μια γευστική φάβα και πράσινες ελιές.
Ο Βλάσσης είναι μια διαχρονική σταθερή αξία για καλά μαγειρευτά και πιάτα ημέρας, σε έναν κατάφυτο πεζόδρομο παράλληλο με τη Μιχαλακοπούλου (στο ύψος του Μεγάρου Μουσικής).
Info: vlassisrestaurant.gr / Μαιάνδρου 15, Ιλίσια, τηλ. 2107256335
Το γλυκό: Χαλβάς από το νέο Wild Souls στο Κολωνάκι
Ο χαλβάς φουντουκιού στο νέο κατάστημα του Wild Souls στη γωνία της Ηροδότου με την Καρνεάδου, στο Κολωνάκι, αποτελεί πάντα μια υγιεινή και ωραία φυτική επιλογή γλυκού που ταιριάζει τέλεια με τον καφέ.

Το design του χώρου ακολουθεί την ίδια λογική και αισθητική με αυτήν του καταστήματος στο Σύνταγμα. Μια ωραία μοντέρνα προσθήκη σε μια κλασική κολωνακιώτικη γειτονιά.
Info: wildsouls.gr / Ηροδότου & Καρνεάδου 1, Κολωνάκι, τηλ. 2107249416

Τα πόστερ: Οι περιπέτειες του Οδυσσέα από την Ευτυχία Λιάπη
Η ταλαντούχα illustrator και graphic designer Ευτυχία Λιάπη έχει φιλοτεχνήσει, μεταξύ άλλων, μια υπέροχη σειρά από ωραία πόστερ σε μπλε χρώμα, εμπνευσμένα από την Οδύσσεια.

Τα Odyssey Posters αποτελούνται από 10 αφίσες (Ραψωδός, Οδυσσέας, Πολύφημος, Σκύλλα, Σειρήνες, Κίρκη, Λωτοφάγοι, Πηνελόπη, Μνηστήρες, Οδύσσεια), που η καθεμία παραπέμπει σε μια διαφορετική στιγμή ή πρόσωπα που συνάντησε ο Οδυσσέας στη δεκαετή περιήγησή του κατά την περιπετειώδη επιστροφή του από τον Τρωικό Πόλεμο. Θα τις βρείτε στο κατάστημα (αναλογικό και ψηφιακό) των Εκδόσεων Fafotto.
Info: fagottobooks.gr / Βαλτετσίου 15, Εξάρχεια, τηλ. 2103645147
Το ψωμί: Καρβελάκι με προζύμι από το Flake
Το πολύσπορο σικάλεως καρβελάκι με προζύμι από το Flake στην οδό Σποράδων, στην Κυψέλη, είναι ένα ψωμί που πρέπει να δοκιμάσεις.
Αξίζει να μεταβείς εκεί μέχρι το μεσημέρι και να καθίσεις στον πεζόδρομο για να απολαύσεις ένα ωραίο brunch με καφέ από το γειτονικό αδερφάκι του, το Kick.
Ιnfo: Kick & Flake - Σποράδων 26, Κυψέλη, τηλ. 2111190369
Η σειρά: «Τέσσερις Εποχές» στο Netflix
Την ξεκίνησα κάπως δύσπιστα. Με αυτά τα (γραφικά) γραφικά στους τίτλους αρχής, σκέφτηκα: «Δεν θα πάμε μακριά». Σαν ρομαντική κομεντί, από αυτές τις σαχλές που σε σπρώχνουν να δεις ξανά από την αρχή το Dexter. Στις πρώτες σκηνές με συνεπήρε ένα κύμα αηδίας. Υστερική, λέω, θα είναι, ή γεμάτη γλυκερές κοινοτοπίες για ευτυχισμένα ζευγαράκια που πασάρουν το ένα στο άλλο, τρυφερά, καρό κουβερτούλες όταν κάθονται στις ξύλινες σεζλόνγκ πλάι στη λίμνη.

Τρία παντρεμένα, νευρωτικά μεσήλικα ζευγάρια (δύο στρέιτ, ένα γκέι) σε κοινές διακοπές, σε μια ονειρεμένη αμερικανική ξύλινη αγροικία με λίμνη (τι κλισεδιάρικη αμερικανιά!), ε, δεν το λες και υπόσχεση για πρωτότυπη σειρά που θα σε κρατήσει άυπνο για έξι συνεχή επεισόδια. Μόλις οι τρεις άνδρες, όμως, φεύγουν για πεζοπορία στο βουνό και ο ένας εξ αυτών ξεφουρνίζει στους άλλους δύο ότι μισεί τη γυναίκα του όσο τίποτα στον κόσμο και σκέφτεται να την παρατήσει μετά από αυτό το long weekend, η σειρά αρχίζει να ρολάρει δυναμικά, και όλα τα ωραιοποιημένα στοιχεία που μέχρι εκείνη τη στιγμή φαίνονταν βαρετά κλισέ αμερικανικής κομεντί αρχίζουν να αποδομούνται ένα-ένα.

Τελικά, η σειρά, χρησιμοποιώντας ως δούρειο ίππο μια ρομαντική κομεντί για ιδανικά ζευγάρια, χτίζει μια κυνική και αστεία Γουντιανελική ακτινογραφία για τις νευρώσεις του σύγχρονου γάμου που σε κάνει να μην μπορείς (και να μη θες) να τη σταματήσεις. Τα οκτώ σφιχτά επεισόδια, περίπου μισής ώρας το καθένα, έχουν σκηνές που βγάζουν αβίαστο γέλιο, ωραίες ατάκες, μαύρο χιούμορ, ειρωνεία, ευρηματικά στοιχεία και πράγματα με τα οποία αποκλείεται να μην ταυτιστείς.
- ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
- Brunch στη λιακάδα: To Τοp-5 των πιο λαχταριστών πιάτων με αυγό που απολαμβάνουμε στα Νότια Προάστια
- H γαστριμαργική εμπειρία του NynEsti βήμα-βήμα, με πιάτα γλυπτά, ελληνικά κρασιά και θέα στην Ακρόπολη
- Θέατρο και μετά φαγητό: Είδαμε τον Φάουστ στο Εθνικό και δοκιμάσαμε τα σαλιγκάρια στον ξυλόφουρνο του Καπάνι Μάρκετ