Στον τελευταίο όροφο του μουσείου ΕΜΣΤ, το εστιατόριο Νυν Εστί δημιουργεί έναν απολαυστικό Βιότοπο, που παντρεύει το fine dining με την Τέχνη και τη φύση.
Ένα δείπνο στο εστιατόριο NynEsti, που στεγάζεται στον τελευταίο όροφο του εμβληματικού κτιρίου Φιξ στη Συγγρού, δεν είναι απλώς μια γαστριμαργική εμπειρία με πιάτα-γλυπτά και wine pairings, είναι μια ολόκληρη διαδραστική εμπειρία, που συνδυάζει την ιεροτελεστία της υψηλής γαστρονομίας, με τη βιωσιμότητα και την Τέχνη.

Κεραμικά που συνομιλούν με την ελληνική Αρχαιότητα και τη μυθολογία της Μεσογείου, μικρά εικονικά οικοσυστήματα και βιότοποι μέσα στα οποία δεσπόζουν τα βρώσιμα γλυπτά -άλλοτε μυθικά δαχτυλίδια από τηγανίτα και καπνιστό χέλι κι άλλοτε άνθη του καλού, άλλοτε Δούρειοι Ίπποι και άλλοτε κοχύλια της αναδυόμενης Αφροδίτης.

Η πρόσληψη της Τέχνης είναι πράγμα υποκειμενικό. Ο καθένας μας βλέπει μια δική του εκδοχή. Στα δικά μου μάτια όλη αυτή η εμπειρία που βίωσα εδώ είναι μια γαστριμαργική Οδύσσεια, ένα ταξίδι επί της ουσίας, που περνά μέσα από έναν μαγικό Βιότοπο.

Έναν βιότοπο, που έχει δημιουργήσει ο ταλαντούχος σεφ Σταμάτης Μισομικές, εμπνευσμένο από τα βασικά στοιχεία της ελληνικής φύσης – τη Χλωρίδα, την Πανίδα και το Αλς (Θάλασσα) – που αφηγείται γαστρονομικές ιστορίες.

Τα ομηρικά έπη, στο δικό μου τραπέζι, συνάντησαν τις ιστορίες από τις Μεταμορφώσεις του Οβίδιου και ταξίδεψαν μέχρι τις μέρες μας, για να βρεθούν με τις απολαυστικές αφηγήσεις του χαρισματικού Στίβεν Φράι που μέσω των βιβλίων «Μύθος» και «Ήρωες», τα οποία έχουν γίνει διεθνή bestsellers, η αρχαία ελληνική μυθολογία έχει γίνει ξανά viral.
Η μυσταγωγία του NynEsti βήμα-βήμα
Σε μια δική μου ολότελα σύλληψη του Βιότοπου, όλα ξεκινούν από το πιθάρι του Διογένη για να καταλήξουν στο ηφαίστειο που αναδύθηκε από τη θάλασσα κατά τη διάρκεια της Τιτανομαχίας.

Επιλέξαμε το μενού των πέντε (5) σταδιών, που περιλαμβάνει δύο καλωσορίσματα, ποικιλία ψωμιών και γλυκά mignardise. Στα πέντε στάδια μετρώνται μονάχα τα βασικά πιάτα, αλλά ουσιαστικά πρόκειται για μια μεγάλη και απολαυστική αλληλουχία γεύσεων που συνομιλούν μεταξύ τους, άλλοτε δημιουργώντας αρμονία και άλλοτε προκαλώντας εκπλήξεις και γευστικές ανατροπές. Αυτό το μενού των πέντε σταδίων κοστίζει €75 το άτομο, ενώ υπάρχει και η επιλογή του μενού των έντεκα (11) σταδίων που κοστίζει €140 το άτομο. Παράλληλα, μπορεί κάποιος να επιλέξει πιάτα από το À la carte μενού ή να προσθέσει στα degustation menu, τα wine pairings (κοστίζουν €70 για wine pairing, €50 για cocktail pairing) που έχουν δημιουργήσει οι sommelier και bartender του ΝυνΕστί συνδυάζοντας τις νότες των ποτών με το γαστρονομικό DNA του κάθε πιάτου, προσφέροντας μια πιο ολοκληρωμένη εμπειρία.
Μας καλωσορίζουν με ένα πήλινο μικρό πιθάρι όπου μέσα υπάρχει ένα νέκταρ των Θεών, φτιαγμένο με δεκαεννέα διαφορετικά βότανα. Το «Χαιρεπαίδι» το προσέφεραν σε ένα χωριό της Ρόδου όταν γεννιόταν ο πρώτος γιος μιας οικογένειας.
Παράλληλα με το φαγητό και τα γλυκά, θα απολαύσουμε ένα wine pairing που είναι ένα οινικό ταξίδι στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του οποίου θα δοκιμάσουμε μόνο ελληνικές ποικιλίες.
Πρώτο κρασί της βραδιάς: αφρώδες blanc de noir, από κόκκινο σταφύλι, από το Κτήμα Καρανίκα, με υψηλές οξύτητες.
Το πρώτο αλμυρό καλωσόρισμα: Ένα δαχτυλίδι φτιαγμένο από αλμυρή τηγανίτα, με αρσενικό Νάξου στην κορυφή και καπνιστό χέλι.
Το δεύτερο αλμυρό καλωσόρισμα: Ένα σουβλάκι από μαγιάτικο ωρίμανσης που το βουτάς μέσα σε ένα ποτήρι στο οποίο υπάρχει μια παγωμένη σαλάτα αρωματισμένη με ρόδι, στο οποίο προστίθεται ένα κονσομέ σελινόριζας.

Ακολουθεί ένα finger food από φύλλο σελινόριζας γεμισμένο με ταρτάρ από μοσχάρι ωρίμανσης -τυλιγμένο σε καρπάτσιο από μοσχάρι ωρίμανσης-, αφρό από μπρόκολο, σιναπόσπορο και άνθη μουστάρδας.
Ακολουθεί μια πανδαισία με κριτσίνια, ψωμάκια και φοκάτσιες, με τη συνοδεία βουτύρου και λαδιού:
Ένα κριτσινάκι με γλάσο από αγκινάρες Ιερουσαλήμ και μια χειροποίητη αλμυρή γκρανόλα και μια ποικιλία από ψωμάκια (φοκάτσια με ντομάτα και κρεμμύδι και ένα τραχανόψωμο με το γιαννιώτικο τυρί Γκερεμέζι και ένα κραμπλ από μαύρη ελιά και κουκουνάρι.
Το σερβίρισμα του βουτύρου είναι μια μικρή ιεροτελεστία: πάνω σε μια παγωμένη πλάκα από αλάτι Ιμαλαΐων, προστίθεται μια αλοιφή βουτύρου που έχει αρωματιστεί με εσπεριδοειδή και βρώσιμα ανοιξιάτικα λουλούδια. Η πλάκα παγώνει τα λιπαρά της κρέμας μετατρέποντας την σε αλατισμένο βούτυρο.
Μετά προστίθεται ένα κομποτέ από σταφύλι και ρολάρεται, ενώ, τέλος, μπαίνουν από πάνω αποξηραμένες φλούδες λαχανικών αρωματισμένες με παρμεζάνα.
Επόμενο στάδιο: Φυλλώματα. Μας σερβίρεται ένα μπουκέτο που αποτελείται από διάφορα φυλλώματα λαχανικών και μυρωδικών που θα κόψουμε εμείς με ένα ατομικό ψαλίδι που μας δίνουν. Στη συνέχεια θα ρίξουμε τα ψιλοκομμένα φυλλώματα μέσα σε μια γκρεμολάτα από παρμεζάνα, πάστα φιστίκι Αιγίνης και μαύρες ελιές.
Στη συνέχεια θα προστεθεί πάνω από τη σαλάτα μας ένα αλμυρό παγωτό από κατσικίσιο γάλα. Η έμπνευση για το πιάτο αυτό είναι μια ροδίτικη χορτόπιτα που ονομάζεται Πουγκιά.
Το επόμενο κρασί μας είναι από τη Σύρο: ένα δροσερό νησιώτικο Φωκιανό, μέτριο σε οξύτητες, με νότες από αχλάδι, εσπεριδοειδή και μπανάνα, από το οινοποιείο ΟυΣύρα.
Επόμενο πιάτο: Αρνί ταρτάρ -που συνοδεύεται από χειροποίητο κεφίρ που καπνίστηκε μπροστά μας-, με μια σάλτσα από μουστοπιπεριά.
Επόμενος οινικός σταθμός: Σαντορίνη. Ασύρτικο από το Κτήμα Καραμολέγκος με υψηλές οξύτητες, ιδανικό για το επόμενο πιάτο με τον μπακαλιάρο που είναι μαριναρισμένος σε γάρο τομάτας και ένα αποδομημένο γιαπράκι από άγριο σέλινο.
Επόμενο κρασί, το ξηρό Μαυρούδι Θράκης από το Οινοποιείο Vourvoukeli σε καινούριο δρύινο βαρέλι, από τον τρύγο του 2018.
Φημολογείται ότι με αυτό το κρασι τύφλωσε ο Οδυσσέας τον Πολύφημο.
Επόμενο στάδιο: Φραγκόκοτα. Ένα φιλέτο φραγκόκοτας, με υφές από παντζάρι στο πλάι, με βάση από κραμπλ με χειμερινά spices και κακάο και μια σάλτσα μόλε (από σοκολάτα και ξηρούς καρπούς).
Επόμενο κρασί: Μαλαγουζιά από το Κτήμα Γεροβασιλείου με μια ισορροπημένη γλυκύτητα.
Περνάμε στα (εντυπωσιακά) επιδόρπια: Ένα μπαλόνι, μια σφαίρα από τριαντάφυλλο και μήλο, με λωτό στην κορυφή, πέταλα λουλουδιών, μαρέγκα και όταν σπάσουμε τη σφαίρα με το κουτάλι, μέσα θα βρούμε ένα κρεμέ από τριαντάφυλλο και σορμπέ γιαούρτι αρωματισμένο με μαστίχα.
Η κορωνίδα όλου του μενού, μια εντυπωσιακή και θεαματική κατάληξη είναι μια μαύρη κεραμική σύνθεση -σαν ηφαίστειο στα μάτια μου, που ουσιαστικά όμως είναι όλη η φιλοσοφία του Βιότοπου του ΝυνΕστί σε ένα μόνο κεραμικό-, με γλυκιές μπουκιές: ένα νουγκάτ, ένα παγωτό σάντουιτς, ένα κέικ παστινάκι, μια πορτοκαλόπιτα.
Συνολικά η εμπειρία του δείπνου στο ΝυνΕστί, που είναι ταυτόχρονα τροφή για το μυαλό και το μάτι, παίζοντας με τη φαντασία, την Ιστορία, τη μυθολογία, τις παραδόσεις της ελληνικής γαστρονομίας, με αναφορές στην Τέχνη, τη βιωσιμότητα και τη μαγεία της Φύσης, είναι ένα απολαυστικό διαδραστικό παιχνίδι γεύσεων, υφών, σχημάτων, που σου φτιάχνει το κέφι.
Ο Βιότοπος αφήνει τη φαντασία σου να οργιάσει και έτσι πάνω στα πιάτα-γλυπτά μπορείς να κάνεις τις δικές σου αναγωγές, ανάλογα με τα βιώματα, τις αναμνήσεις, τα ταξίδια, τις γνώσεις, τις καλλιτεχνικές ή φιλοσοφικές σου ανησυχίες. Σε μένα ξύπνησε μια μυθολογική ματιά, σε άλλους μιλά για τη φύση και τη βιωσιμότητα και για άλλους είναι μια γαστρονομική performance που σε βγάζει -εγγυημένα- από τα συνηθισμένα.

Τέχνη και γαστρονομία σε μια βραδιά
Το ΝυνΕστί που έχει μια προνομιακή θέα στη φωτισμένη Ακρόπολη, που δεν τη χορταίνεις, λειτουργεί αυτόνομα από το μουσείο, αλλά πριν πάτε για ποτό ή φαγητό αξίζει να κάνετε μια απολαυστική βόλτα στους χώρους του μουσείου. Εμείς συνδυάσαμε την επίσκεψή μας στο ΕΜΣΤ (Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης) για να δούμε τα γλυπτά του γλύπτη Θόδωρου Παπαδημητρίου στην έκθεση «Θόδωρος, Γλύπτης: Αντί Αναδρομικής» (έως τις 8 Φεβρουαρίου 2026), αλλά και τα πολύχρωμα μεταξένια installations της Emma Talbot στην έκθεση Human/Nature (έως 15 Φεβρουαρίου 2026), με μια απολαυστική επίσκεψη στο εστιατόριο NynEsti που στεγάζεται στον τελευταίο όροφο του εμβληματικού κτιρίου Φιξ στη Συγγρού. Ο συνδυασμός της σύγχρονης Τέχνης και της γαστρονομίας είναι πάντοτε μια απολαυστική εμπειρία.

Info: nynesti.gr
Εστιατόριο NYNESTI, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Λεωφόρος Ανδρέα Συγγρού 51-53, Αθήνα, τηλ. 698 9438 866
Lunch Edition: Τρίτη – Σάββατο 12:00 – 17:00, Κυριακή 12:00 – 19:00 / Dinner Experience: Τρίτη – Σάββατο 19:00 – 01:00
Τιμές: Tasting menu 5 σταδίων: €75/άτομο | Tasting menu 11 σταδίων: €140/άτομο | €70 για wine pairing, €50 για cocktail pairing
- ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
- Η ελληνική κουζίνα στην καλύτερη στιγμή της - 21+1 γαστροταβέρνες και εστιατόρια με δοκιμασμένα καλό φαγητό
- «Δώδεκα πιάτα»: Η μεταμοντέρνα ταβέρνα μισελενάτου σεφ που μόλις άνοιξε στο Κουκάκι -Πολυέλαιοι, γύρος, παλιά λαϊκά
- Η λιχούδικη, μπρουτάλ μπολονέζ που έχει γίνει viral φέτος στην Αθήνα