Ο Μάιος είναι ο μήνας του κέντρου: Γκάζι και Κεραμεικός. Απολαύστε μια βόλτα στην καρδιά της Αθήνας, ακολουθώντας τις δικές μας δοκιμασμένες προτάσεις.
Τα weekends του Μαΐου το Γκάζι μετατρέπεται σε ένα απολαυστικό πάρτι. Παίρνει χρώμα από τα ωραιότερα και πιο διάσημα graphic novels και κόμικς στον κόσμο, στην έκθεση «Comicdom Con Athens», ενώ παράλληλα αποκτά γεύση από το Athens Street Food Festival, που συνεχίζεται στο Παλιό Αμαξοστάσιο της οδού Πειραιώς με νοστιμιές, ποτά και μουσικές από γνωστούς DJs.

Με αφορμή αυτές τις δύο διοργανώσεις, φτιάξαμε στο iefimerida έναν δικό μας χάρτη με όλα όσα μπορείτε να κάνετε στην περιοχή, αλλά και στα πέριξ, με προτάσεις για φαγητό, ποτό και χορό.
«Comicdom CON Athens 2025»: Το διεθνές φεστιβάλ comics στην Τεχνόπολη από 16 έως 18 Μαΐου
Με events, βιβλία, ομιλίες, διαγωνισμούς, προβολές animation και ντοκιμαντέρ, για τους λάτρεις των κόμικς, το φεστιβάλ «Comicdom CON Athens 2025» επιστρέφει στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, από την Παρασκευή 16 μέχρι και την Κυριακή 18 Μαΐου. Η τριήμερη εκδήλωση, με διεθνείς προσκεκλημένους, 180 Έλληνες και ξένους δημιουργούς comics και εικονογράφους, θα διαθέτει περισσότερα από 50 περίπτερα με εκδόσεις, αλλά και χώρους με προβολές animation και ντοκιμαντέρ, καθώς και εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη σε όλες τις δράσεις. Μεταξύ των events που ξεχωρίζουν είναι το αφιέρωμα στα 90 χρόνια της DC Comics, η διεθνής έκθεση από το Cartoon Art Museum του Σαν Φρανσίσκο, η έκθεση comics «Noir et Blanc», το ντοκιμαντέρ για τον δημιουργό του Hellboy, Mike Mignola, κ.ά.

Οι διεθνείς προσκεκλημένοι φέτος είναι: ένας από τους σημαντικότερους Ιταλούς δημιουργούς comics, ο Giorgio Cavazzano, γνωστός για τη δουλειά του με τους ήρωες του Disney, ο βραβευμένος Sylvain Vallée, δημιουργός των έργων Ταναναρίβη και Habemus Bastard, και ο Simon Bisley, διάσημος για τη δουλειά του στα ABC Warriors, Lobo, Sláine, Heavy Metal και Hellblazer, καθώς και το ζωγραφικό -με έντονα μελάνια- σχεδιαστικό στιλ τoυ. Παράλληλα, στο φεστιβάλ θα εμφανιστούν: η Φινλανδή εικονογράφος, εικαστικός και δημιουργός comics, Terhi Ekebom, η Αμερικανίδα εικονογράφος, εικαστικός, και δημιουργός comics, Shaenon K. Garrity, και ο Αιγύπτιος εικονογράφος 8bitfaz (Hossam Fazulla), ο οποίος συνδυάζει τέχνη, τεχνολογία και αναζήτηση ταυτότητας. Τιμώμενος καλλιτέχνης θα είναι ο βραβευμένος δημιουργός και καθηγητής comics Θανάσης Πέτρου.
Info: comicdom-con.gr
«Athens Street Food Festival 2025»: Η γιορτή της γεύσης στο Παλιό Αμαξοστάσιο
Από το 2016 το «Athens Street Food Festival», στο Παλιό Αμαξοστάσιο του ΟΣΥ στο Γκάζι, έχει γίνει θεσμός, συγκεντρώνοντας foodies, σεφ, μάγειρες, καθώς και όλους τους λάτρεις του street food, που ανακαλύπτουν εδώ νέες γεύσεις, τάσεις, ιδέες και καινοτομίες γύρω από το «φαγητό του δρόμου».
Το street food δεν είναι απλώς οι λιχουδιές που μας αρέσει να τρώμε είτε βιαστικά στο πόδι είτε σε viral μαγαζιά της πόλης που συζητιούνται πολύ για τις ινσταγκραμικές ζουμερές νοστιμιές τους, αλλά μια ολόκληρη κουλτούρα με τα δικά της σύμβολα, trends και φιλοσοφία.
Το φεστιβάλ, που ξεκίνησε στις 2 Μαΐου, κορυφώνεται το τριήμερο 16-17-18 του μήνα και αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ανακαλύψουμε νέα ή παλιότερα μαγαζιά μέσα από τα pop-up stores που έχουν δημιουργηθεί εδώ, αλλά και να ενημερωθούμε για όσα συμβαίνουν στο εξωτερικό, σε χώρες όπως η Ιαπωνία, η Ταϊλάνδη, η Αργεντινή, το Μεξικό, οι Μαλδίβες, η Αιθιοπία, το Βιετνάμ, η Ισπανία, η Ιταλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες κ.ά. Κάθε μέρα, τη μουσική θα αναλαμβάνουν γνωστοί ραδιοφωνικοί παραγωγοί, ενώ κάθε βράδυ, στις 21:00, θα ξεκινά μεγάλο πάρτι με γνωστούς DJs.
Info: athensstreetfoodfestival.gr
Ώρες λειτουργίας: Παρασκευή 17:00 - 00:00, Σάββατο 12:00 - 00:00, Κυριακή 12:00 - 00:00
Εισιτήρια: 3,50 ευρώ - more.com, καθώς και στα καταστήματα Public.
Πέντε ακόμα ιδέες για φαγητό και ποτό γύρω από το Γκάζι
Φτιάξαμε για εσάς μια λίστα με όλα όσα μπορείτε να κάνετε στο Γκάζι και στον Κεραμεικό: Δοκιμασμένες προτάσεις για όλα τα γούστα, για φαγητό, ποτό και μουσική από πικάπ.
«Στου Λου»: Το πολυσυζητημένο γαστρομαγειρείο του Κεραμεικού
Η Αθήνα τα τελευταία χρόνια υψώνει ψηλά τη σημαία της μαμαδίστικης κουζίνας. Με πιάτα που κουβαλούν νοσταλγία και μνήμες, τα οποία άλλοτε είναι παραδοσιακά αλλά άρτια μαγειρεμένα και άλλοτε πειραγμένα με δημιουργικό τρόπο, οι σεφ και οι επιχειρηματίες της εστίασης στην Αθήνα, προκειμένου να καλύψουν το αίτημα του κοινού για μια κουζίνα πιο αγνή που δίνει έμφαση στην εντοπιότητα, στην εποχικότητα και στις παραδόσεις, έχουν πραγματοποιήσει μια θεαματική επιστροφή της ελληνικής γαστρονομίας.

Ένα από τα καινούργια μαγαζιά που έχουν συζητηθεί τελευταία, το οποίο εκφράζει αυτή τη νέα δημιουργική στροφή στο ελληνικό στοιχείο, είναι το πολυσυζητημένο γαστρομαγειρείο «Στου Λου», στον Κεραμεικό.

Στον σκόπιμα λιτό χώρο μιας αθηναϊκής μετα-ταβέρνας, ενός μεταμοντέρνου μαγειρείου που δίνει έμφαση στο καλό ελληνικό φαγητό και στο εκλεκτό κρασί -με μια εντυπωσιακή λίστα με 200+ ετικέτες από τον ελληνικό αμπελώνα- θα απολαύσετε πιάτα ελληνικά, μαμαδίστικα αλλά και σύγχρονα, που συνδυάζουν παράδοση και μια φρέσκια ακομπλεξάριστη νέα ελληνική γαστρονομική ματιά: από γουρουνοπούλα μέχρι λαχανοντολμάδες, κι από χυλοπίτες με κόκορα μέχρι αρνίσια παϊδάκια με φρικασέ.
Info: Κωνσταντινουπόλεως 104, Κεραμεικός, τηλ. 2104449362
«Osteria Mamma»: Για ιταλικά πιάτα με άποψη και συναίσθημα
Το νέο ιταλικό εστιατόριο που άνοιξε η σεφ Ελένη Σαράντη μαζί με τον σύζυγό της Βασίλη Στεφανάκη -γνωστός από τα δημοφιλή Lost Athens, World x11 κ.ά.-, στον πεζόδρομο της Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, συζητήθηκε πολύ από την πρώτη στιγμή που άνοιξε.

Σε έναν χώρο όπου η κίτρινη ώχρα κυριαρχεί -μαζί με τα λεμόνια που στολίζουν τις μπλούζες των σερβιτόρων- η γνωστή σεφ (με θητεία στην κουζίνα του Alain Parodi, αλλά και σε αθηναϊκά εστιατόρια όπως η Σπονδή και το The Zillers) δημιουργεί πιάτα που έχουν συναίσθημα, αλλά που ξεφεύγουν από τα κλασικά (αλλά και τα κλισέ) της ιταλικής γαστρονομίας.

Η συνταγή είναι απλή: όχι εκκεντρικότητες, όχι παράτολμες πιρουέτες, με πιάτα που δίνουν έμφαση στις γεύσεις που μιλούν στην καρδιά.
Info: Σαλαμίνος 64, Κεραμεικός
«Μείγμα»: Οι μεζέδες της ταλαντούχας Μαρίνας Χρονά
Μετά το πολυσυζητημένο «Το Ρίνι Δίπλα Στο Μουσείο», στα Εξάρχεια, η σεφ Μαρίνα Χρονά επέστρεψε με κέφι με ένα νέο εστιατόριο, στον Κεραμεικό, που ειδικεύεται στους μεζέδες.

Σε έναν μοντέρνο και ζεστό χώρο όπου πρωταγωνιστούν η street art, το ξύλο και τα φυτά εσωτερικού χώρου, η γνωστή σεφ προσφέρει ένα μενού έξυπνο και λιχούδικο, γεμάτο με πιάτα ιδανικά για sharing, όπως τα εκπληκτικά κανελόνια γεμιστά με ραγού κόκορα, με Αρσενικό Νάξου και μια λαχταριστή μπεσαμέλ που λιώνει στο στόμα, τα ντόνατ μανιταριών, οι λουκουμάδες μπακαλιάρου, τα Κασιώτικα ντολμαδάκια, η ρεβιθάδα σαν φρικασέ, τα τηγανητά κεφτεδάκια, το φρυγαδέλι, το κουνέλι στιφάδο, το κοκοράκι στα κάρβουνα, το σνίτσελ χοιρινό κ.ά.

Οι χαμηλές τιμές -οι μεζέδες κοστίζουν από 4 έως 16 ευρώ- βοηθούν ώστε κάποιος να μπορεί να γεμίσει το τραπέζι του με πολλές λιχουδιές από τον κατάλογο χωρίς να ξεφύγει από το budget του.
Info: Μεγάλου Αλεξάνδρου 114, τηλ.: 2103452094
«Okupa»: Ο παράδεισος του seventies style με μουσικές από βινύλια
Καναπέδες με καμπύλες και το φουτουριστικό στιλ που τόσο αγαπούσε η δεκαετία του '70, πικάπ, κόκκινα φωτιστικά με ρετρό στιλ, βιβλιοθήκες γεμάτες με βιβλία αλλά και δίσκους βινυλίου, πίνακες Μοντέρνας Τέχνης με πλούσια χρώματα, μπαρ με πλακάκια πισίνας και γενικώς ένα αξιοσημείωτο υπέροχο ντιζάιν που μοιάζει πότε με σκηνικό από ταινία του Αλμοδόβαρ και πότε από installation του Verner Panton, ο πολυχώρος στο υπόγειο του design hotel «Okupa» είναι ο νέος παράδεισος του seventies style.

Πιείτε τον καφέ ή τα κοκτέιλ σας, ακούστε υπέροχη μουσική από πικάπ, δοκιμάστε πιάτα από το all day restaurant στο ισόγειο: από το brunch μέχρι το δείπνο.
Info: Ψαρομηλίγκου 9, Κεραμεικός, τηλ. 2110109999
«Στηβς ΑΕ»: Για deep dish πίτσα και ζουμερά μπέργκερ σε ένα παλιό συνεργείο φορτηγών
Ψηλά στον πεζόδρομο της Σαλαμίνος, σε ένα παλιό συνεργείο φορτηγών, με μια μεγάλη, σιδερένια κόκκινη πόρτα που γράφει «ΣΤΗΒΣ ΑΕ: Κατασκευαί & Συναρμολογήσεις Χάμπουργκερ και Πιτσών» θα απολαύσετε ένα κολασμένο μπέργκερ, αλλά και την κλασική πίτσα deep dish από το Σικάγο (είναι η πίτσα που έφτιαχναν εκεί οι Μεξικανοί που είχαν μεταναστεύσει στην Αμερική στις αρχές του περασμένου αιώνα).

Αυτή η viral πίτσα του Στηβ Στεφανίδη μοιάζει με τάρτα, αλλά είναι φτιαγμένη από ζύμη πίτσας και γεμισμένη με έναν «τόνο» λιωμένα τυριά, που κρέμονται από το κομμάτι που πας να φας, σαν αυτά που βλέπουμε στα #foodporn reels στο Instagram με τα εκατομμύρια views και likes.

Info: Σαλαμίνος 42, Κεραμεικός, Αθήνα, τηλ. 2111169126
- ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
- Brunch στη λιακάδα: To Τοp-5 των πιο λαχταριστών πιάτων με αυγό που απολαμβάνουμε στα Νότια Προάστια
- H γαστριμαργική εμπειρία του NynEsti βήμα-βήμα, με πιάτα γλυπτά, ελληνικά κρασιά και θέα στην Ακρόπολη
- Θέατρο και μετά φαγητό: Είδαμε τον Φάουστ στο Εθνικό και δοκιμάσαμε τα σαλιγκάρια στον ξυλόφουρνο του Καπάνι Μάρκετ