5+2 ιδέες για έξοδο σε Γκάζι και Κεραμεικό: Φεστιβάλ, εστιατόρια, street food, κόμικς και design μπαρ με πικάπ - iefimerida.gr

5+2 ιδέες για έξοδο σε Γκάζι και Κεραμεικό: Φεστιβάλ, εστιατόρια, street food, κόμικς και design μπαρ με πικάπ

μπαρ πιάτα φωτιστικά άνθρωποι Okupa Athens
Στο seventies style «Okupa» του Κεραμεικού για βινύλια, ποτά και δημιουργικά πιάτα / Φωτογραφία: okupa.athens/Instagram
ΜΑΝΟΣ ΛΕΙΒΑΔΑΡΟΣ

Ο Μάιος είναι ο μήνας του κέντρου: Γκάζι και Κεραμεικός. Απολαύστε μια βόλτα στην καρδιά της Αθήνας, ακολουθώντας τις δικές μας δοκιμασμένες προτάσεις. 

Τα weekends του Μαΐου το Γκάζι μετατρέπεται σε ένα απολαυστικό πάρτι. Παίρνει χρώμα από τα ωραιότερα και πιο διάσημα graphic novels και κόμικς στον κόσμο, στην έκθεση «Comicdom Con Athens», ενώ παράλληλα αποκτά γεύση από το Athens Street Food Festival, που συνεχίζεται στο Παλιό Αμαξοστάσιο της οδού Πειραιώς με νοστιμιές, ποτά και μουσικές από γνωστούς DJs.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Βινύλια και ποτά στο «Okupa» του Κεραμεικού / Φωτογραφία: okupa.athens/Instagram
Βινύλια και ποτά στο «Okupa» του Κεραμεικού / Φωτογραφία: okupa.athens/Instagram

Με αφορμή αυτές τις δύο διοργανώσεις, φτιάξαμε στο iefimerida έναν δικό μας χάρτη με όλα όσα μπορείτε να κάνετε στην περιοχή, αλλά και στα πέριξ, με προτάσεις για φαγητό, ποτό και χορό. 

«Comicdom CON Athens 2025»: Το διεθνές φεστιβάλ comics στην Τεχνόπολη από 16 έως 18 Μαΐου

Με events, βιβλία, ομιλίες, διαγωνισμούς, προβολές animation και ντοκιμαντέρ, για τους λάτρεις των κόμικς, το φεστιβάλ «Comicdom CON Athens 2025» επιστρέφει στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, από την Παρασκευή 16 μέχρι και την Κυριακή 18 Μαΐου. Η τριήμερη εκδήλωση, με διεθνείς προσκεκλημένους, 180 Έλληνες και ξένους δημιουργούς comics και εικονογράφους, θα διαθέτει περισσότερα από 50 περίπτερα με εκδόσεις, αλλά και χώρους με προβολές animation και ντοκιμαντέρ, καθώς και εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη σε όλες τις δράσεις. Μεταξύ των events που ξεχωρίζουν είναι το αφιέρωμα στα 90 χρόνια της DC Comics, η διεθνής έκθεση από το Cartoon Art Museum του Σαν Φρανσίσκο, η έκθεση comics «Noir et Blanc», το ντοκιμαντέρ για τον δημιουργό του Hellboy, Mike Mignola, κ.ά.

Δημιουργία του Θανάση Πέτρου, του τιμώμενου καλλιτέχνη του φετινού φεστιβάλ «Comicdom CON Athens 2025»
Δημιουργία του Θανάση Πέτρου, του τιμώμενου καλλιτέχνη του φετινού φεστιβάλ «Comicdom CON Athens 2025»
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι διεθνείς προσκεκλημένοι φέτος είναι: ένας από τους σημαντικότερους Ιταλούς δημιουργούς comics, ο Giorgio Cavazzano, γνωστός για τη δουλειά του με τους ήρωες του Disney, ο βραβευμένος Sylvain Vallée, δημιουργός των έργων Ταναναρίβη και Habemus Bastard, και ο Simon Bisley, διάσημος για τη δουλειά του στα ABC Warriors, Lobo, Sláine, Heavy Metal και Hellblazer, καθώς και το ζωγραφικό -με έντονα μελάνια- σχεδιαστικό στιλ τoυ. Παράλληλα, στο φεστιβάλ θα εμφανιστούν: η Φινλανδή εικονογράφος, εικαστικός και δημιουργός comics, Terhi Ekebom, η Αμερικανίδα εικονογράφος, εικαστικός, και δημιουργός comics, Shaenon K. Garrity, και ο Αιγύπτιος εικονογράφος 8bitfaz (Hossam Fazulla), ο οποίος συνδυάζει τέχνη, τεχνολογία και αναζήτηση ταυτότητας. Τιμώμενος καλλιτέχνης θα είναι ο βραβευμένος δημιουργός και καθηγητής comics Θανάσης Πέτρου. 
Info: comicdom-con.gr

«Athens Street Food Festival 2025»: Η γιορτή της γεύσης στο Παλιό Αμαξοστάσιο

Από το 2016 το «Athens Street Food Festival», στο Παλιό Αμαξοστάσιο του ΟΣΥ στο Γκάζι, έχει γίνει θεσμός, συγκεντρώνοντας foodies, σεφ, μάγειρες, καθώς και όλους τους λάτρεις του street food, που ανακαλύπτουν εδώ νέες γεύσεις, τάσεις, ιδέες και καινοτομίες γύρω από το «φαγητό του δρόμου».

Στιγμιότυπο από το «Athens Street Food Festival 2025» / Φωτογραφία: @spyros_bakalis via athensstreetfoodfestival/Instagram
Στιγμιότυπο από το «Athens Street Food Festival 2025» / Φωτογραφία: @spyros_bakalis via athensstreetfoodfestival/Instagram

Το street food δεν είναι απλώς οι λιχουδιές που μας αρέσει να τρώμε είτε βιαστικά στο πόδι είτε σε viral μαγαζιά της πόλης που συζητιούνται πολύ για τις ινσταγκραμικές ζουμερές νοστιμιές τους, αλλά μια ολόκληρη κουλτούρα με τα δικά της σύμβολα, trends και φιλοσοφία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
O εξωτερικός χώρος στο Παλιό Αμαξοστάσιο του ΟΣΥ όπου λαμβάνει χώρα το «Athens Street Food Festival 2025» / Φωτογραφία: @spyros_bakalis via athensstreetfoodfestival/Instagram
O εξωτερικός χώρος στο Παλιό Αμαξοστάσιο του ΟΣΥ όπου λαμβάνει χώρα το «Athens Street Food Festival 2025» / Φωτογραφία: @spyros_bakalis via athensstreetfoodfestival/Instagram

Το φεστιβάλ, που ξεκίνησε στις 2 Μαΐου, κορυφώνεται το τριήμερο 16-17-18 του μήνα και αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ανακαλύψουμε νέα ή παλιότερα μαγαζιά μέσα από τα pop-up stores που έχουν δημιουργηθεί εδώ, αλλά και να ενημερωθούμε για όσα συμβαίνουν στο εξωτερικό, σε χώρες όπως η Ιαπωνία, η Ταϊλάνδη, η Αργεντινή, το Μεξικό, οι Μαλδίβες, η Αιθιοπία, το Βιετνάμ, η Ισπανία, η Ιταλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες κ.ά. Κάθε μέρα, τη μουσική θα αναλαμβάνουν γνωστοί ραδιοφωνικοί παραγωγοί, ενώ κάθε βράδυ, στις 21:00, θα ξεκινά μεγάλο πάρτι με γνωστούς DJs.

Info: athensstreetfoodfestival.gr
Ώρες λειτουργίας: Παρασκευή 17:00 - 00:00, Σάββατο 12:00 - 00:00, Κυριακή 12:00 - 00:00
Εισιτήρια: 3,50 ευρώ - more.com, καθώς και στα καταστήματα Public. 

Πέντε ακόμα ιδέες για φαγητό και ποτό γύρω από το Γκάζι

Φτιάξαμε για εσάς μια λίστα με όλα όσα μπορείτε να κάνετε στο Γκάζι και στον Κεραμεικό: Δοκιμασμένες προτάσεις για όλα τα γούστα, για φαγητό, ποτό και μουσική από πικάπ.

«Στου Λου»: Το πολυσυζητημένο γαστρομαγειρείο του Κεραμεικού

Η Αθήνα τα τελευταία χρόνια υψώνει ψηλά τη σημαία της μαμαδίστικης κουζίνας. Με πιάτα που κουβαλούν νοσταλγία και μνήμες, τα οποία άλλοτε είναι παραδοσιακά αλλά άρτια μαγειρεμένα και άλλοτε πειραγμένα με δημιουργικό τρόπο, οι σεφ και οι επιχειρηματίες της εστίασης στην Αθήνα, προκειμένου να καλύψουν το αίτημα του κοινού για μια κουζίνα πιο αγνή που δίνει έμφαση στην εντοπιότητα, στην εποχικότητα και στις παραδόσεις, έχουν πραγματοποιήσει μια θεαματική επιστροφή της ελληνικής γαστρονομίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
O λιτός αλλά ζεστός χώρος του γαστρομαγειρείου «Στου Λου», στον Κεραμεικό / Φωτογραφία: stou.lou/Instagram
O λιτός αλλά ζεστός χώρος του γαστρομαγειρείου «Στου Λου», στον Κεραμεικό / Φωτογραφία: stou.lou/Instagram

Ένα από τα καινούργια μαγαζιά που έχουν συζητηθεί τελευταία, το οποίο εκφράζει αυτή τη νέα δημιουργική στροφή στο ελληνικό στοιχείο, είναι το πολυσυζητημένο γαστρομαγειρείο «Στου Λου», στον Κεραμεικό.

Κόκορας με χυλοπίτες από το γαστρομαγειρείο «Στου Λου», στον Κεραμεικό / Φωτογραφία: stou.lou/Instagram
Κόκορας με χυλοπίτες από το γαστρομαγειρείο «Στου Λου», στον Κεραμεικό / Φωτογραφία: stou.lou/Instagram

Στον σκόπιμα λιτό χώρο μιας αθηναϊκής μετα-ταβέρνας, ενός μεταμοντέρνου μαγειρείου που δίνει έμφαση στο καλό ελληνικό φαγητό και στο εκλεκτό κρασί -με μια εντυπωσιακή λίστα με 200+ ετικέτες από τον ελληνικό αμπελώνα- θα απολαύσετε πιάτα ελληνικά, μαμαδίστικα αλλά και σύγχρονα, που συνδυάζουν παράδοση και μια φρέσκια ακομπλεξάριστη νέα ελληνική γαστρονομική ματιά: από γουρουνοπούλα μέχρι λαχανοντολμάδες, κι από χυλοπίτες με κόκορα μέχρι αρνίσια παϊδάκια με φρικασέ.
Info: Κωνσταντινουπόλεως 104, Κεραμεικός, τηλ. 2104449362

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Osteria Mamma»: Για ιταλικά πιάτα με άποψη και συναίσθημα

Το νέο ιταλικό εστιατόριο που άνοιξε η σεφ Ελένη Σαράντη μαζί με τον σύζυγό της Βασίλη Στεφανάκη -γνωστός από τα δημοφιλή Lost Athens, World x11 κ.ά.-, στον πεζόδρομο της Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, συζητήθηκε πολύ από την πρώτη στιγμή που άνοιξε.

Ο χώρος του «Osteria Mamma» στον Κεραμεικό / Φωτογραφία: osteria.mamma/Instagram
Ο χώρος του «Osteria Mamma» στον Κεραμεικό / Φωτογραφία: osteria.mamma/Instagram

Σε έναν χώρο όπου η κίτρινη ώχρα κυριαρχεί -μαζί με τα λεμόνια που στολίζουν τις μπλούζες των σερβιτόρων- η γνωστή σεφ (με θητεία στην κουζίνα του Alain Parodi, αλλά και σε αθηναϊκά εστιατόρια όπως η Σπονδή και το The Zillers) δημιουργεί πιάτα που έχουν συναίσθημα, αλλά που ξεφεύγουν από τα κλασικά (αλλά και τα κλισέ) της ιταλικής γαστρονομίας.

Στιγμιότυπο από την κουζίνα του «Osteria Mamma» στον Κεραμεικό / Φωτογραφία: osteria.mamma/Instagram
Στιγμιότυπο από την κουζίνα του «Osteria Mamma» στον Κεραμεικό / Φωτογραφία: osteria.mamma/Instagram
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συνταγή είναι απλή: όχι εκκεντρικότητες, όχι παράτολμες πιρουέτες, με πιάτα που δίνουν έμφαση στις γεύσεις που μιλούν στην καρδιά.
Info: Σαλαμίνος 64, Κεραμεικός

«Μείγμα»: Οι μεζέδες της ταλαντούχας Μαρίνας Χρονά

Μετά το πολυσυζητημένο «Το Ρίνι Δίπλα Στο Μουσείο», στα Εξάρχεια, η σεφ Μαρίνα Χρονά επέστρεψε με κέφι με ένα νέο εστιατόριο, στον Κεραμεικό, που ειδικεύεται στους μεζέδες.

Η Μαρίνα Χρονά, σεφ και δημιουργός του μεζεδοπωλείου «Μείγμα» στον Κεραμεικό / Φωτογραφία: meigma_athens/Instagram
Η Μαρίνα Χρονά, σεφ και δημιουργός του μεζεδοπωλείου «Μείγμα» στον Κεραμεικό / Φωτογραφία: meigma_athens/Instagram

Σε έναν μοντέρνο και ζεστό χώρο όπου πρωταγωνιστούν η street art, το ξύλο και τα φυτά εσωτερικού χώρου, η γνωστή σεφ προσφέρει ένα μενού έξυπνο και λιχούδικο, γεμάτο με πιάτα ιδανικά για sharing, όπως τα εκπληκτικά κανελόνια γεμιστά με ραγού κόκορα, με Αρσενικό Νάξου και μια λαχταριστή μπεσαμέλ που λιώνει στο στόμα, τα ντόνατ μανιταριών, οι λουκουμάδες μπακαλιάρου, τα Κασιώτικα ντολμαδάκια, η ρεβιθάδα σαν φρικασέ, τα τηγανητά κεφτεδάκια, το φρυγαδέλι, το κουνέλι στιφάδο, το κοκοράκι στα κάρβουνα, το σνίτσελ χοιρινό κ.ά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ένα μείγμα γεύσεων, αναμνήσεων, υλικών που αγάπησε στα ταξίδια της η Μαρίνα Χρονά απαρτίζουν το μενού στο νέο της εστιατόριο «Μείγμα» στον Κεραμεικό / Φωτογραφία: meigma_athens/Instagram
Ένα μείγμα γεύσεων, αναμνήσεων, υλικών που αγάπησε στα ταξίδια της η Μαρίνα Χρονά απαρτίζουν το μενού στο νέο της εστιατόριο «Μείγμα» στον Κεραμεικό / Φωτογραφία: meigma_athens/Instagram

Οι χαμηλές τιμές -οι μεζέδες κοστίζουν από 4 έως 16 ευρώ- βοηθούν ώστε κάποιος να μπορεί να γεμίσει το τραπέζι του με πολλές λιχουδιές από τον κατάλογο χωρίς να ξεφύγει από το budget του.
Info: Μεγάλου Αλεξάνδρου 114, τηλ.: 2103452094

«Okupa»: Ο παράδεισος του seventies style με μουσικές από βινύλια

Καναπέδες με καμπύλες και το φουτουριστικό στιλ που τόσο αγαπούσε η δεκαετία του '70, πικάπ, κόκκινα φωτιστικά με ρετρό στιλ, βιβλιοθήκες γεμάτες με βιβλία αλλά και δίσκους βινυλίου, πίνακες Μοντέρνας Τέχνης με πλούσια χρώματα, μπαρ με πλακάκια πισίνας και γενικώς ένα αξιοσημείωτο υπέροχο ντιζάιν που μοιάζει πότε με σκηνικό από ταινία του Αλμοδόβαρ και πότε από installation του Verner Panton, ο πολυχώρος στο υπόγειο του design hotel «Okupa» είναι ο νέος παράδεισος του seventies style.

Design, seventies style, ποτά και ωραίες μουσικές στο «Okupa» του Κεραμεικού / Φωτογραφία: okupa.athens/Instagram
Design, seventies style, ποτά και ωραίες μουσικές στο «Okupa» του Κεραμεικού / Φωτογραφία: okupa.athens/Instagram
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πιείτε τον καφέ ή τα κοκτέιλ σας, ακούστε υπέροχη μουσική από πικάπ, δοκιμάστε πιάτα από το all day restaurant στο ισόγειο: από το brunch μέχρι το δείπνο.
Info: Ψαρομηλίγκου 9, Κεραμεικός, τηλ. 2110109999

«Στηβς ΑΕ»: Για deep dish πίτσα και ζουμερά μπέργκερ σε ένα παλιό συνεργείο φορτηγών

Ψηλά στον πεζόδρομο της Σαλαμίνος, σε ένα παλιό συνεργείο φορτηγών, με μια μεγάλη, σιδερένια κόκκινη πόρτα που γράφει «ΣΤΗΒΣ ΑΕ: Κατασκευαί & Συναρμολογήσεις Χάμπουργκερ και Πιτσών» θα απολαύσετε ένα κολασμένο μπέργκερ, αλλά και την κλασική πίτσα deep dish από το Σικάγο (είναι η πίτσα που έφτιαχναν εκεί οι Μεξικανοί που είχαν μεταναστεύσει στην Αμερική στις αρχές του περασμένου αιώνα).

Ο εξωτερικός χώρος του παλιού συνεργείου που έχει γίνει ένα πολυσυζητημένο street food μαγαζί με μπέργκερ και πίτσα / Φωτογραφία: steves_athens/Istagram
Ο εξωτερικός χώρος του παλιού συνεργείου που έχει γίνει ένα πολυσυζητημένο street food μαγαζί με μπέργκερ και πίτσα / Φωτογραφία: steves_athens/Istagram

Αυτή η viral πίτσα του Στηβ Στεφανίδη μοιάζει με τάρτα, αλλά είναι φτιαγμένη από ζύμη πίτσας και γεμισμένη με έναν «τόνο» λιωμένα τυριά, που κρέμονται από το κομμάτι που πας να φας, σαν αυτά που βλέπουμε στα #foodporn reels στο Instagram με τα εκατομμύρια views και likes.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
O Στηβ Στεφανίδης με την deep dish πίτσα του «ΣΤΗΒΣ ΑΕ» στον Κεραμεικό / Φωτογραφία: steves_athens/Istagram
O Στηβ Στεφανίδης με την deep dish πίτσα του «ΣΤΗΒΣ ΑΕ» στον Κεραμεικό / Φωτογραφία: steves_athens/Istagram

Info: Σαλαμίνος 42, Κεραμεικός, Αθήνα, τηλ. 2111169126 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ