Πολλές παραδοσιακές συνταγές για τάρτες βασίζονται σε υλικά όπως το κοινό αλεύρι και τα αυγά.
Ωστόσο, για άτομα που αναζητούν διαφορετικές επιλογές στα καθημερινά τους γεύματα, είτε από επιλογή είτε για λόγους υγείας, υπάρχουν δημιουργικές και γευστικές λύσεις για να παρασκευάσουν ζύμη χωρίς αυτά τα βασικά συστατικά.
Το κλειδί βρίσκεται στον τρόπο χρήσης των εναλλακτικών υλικών, στη θερμοκρασία μαγειρέματος και στον τρόπο που δουλεύεται η ζύμη.
Πώς να φτιάξετε ζύμη τάρτας χωρίς αλεύρι και αυγά
Η βάση της ζύμης μπορεί να δημιουργηθεί με υλικά όπως: corn flour, αλεύρι ρυζιού, άμυλο μανιόκας ή ακόμα και πουρέ πατάτας, υλικά που παρέχουν μια σταθερή βάση χωρίς να στερούνται γεύσης ή υφής.
- Η χρήση παγωμένου βουτύρου είναι κρίσιμη για να πετύχετε μια ζύμη τραγανή και αέρινη. Το βούτυρο πρέπει να κόβεται σε μικρούς κύβους και να ενσωματώνεται γρήγορα στο μείγμα, ώστε να μην λιώσει από τη θερμότητα των χεριών. Συχνά προστίθεται και παγωμένο νερό, σε μικρές ποσότητες, ώστε να ενωθούν τα υλικά χωρίς να γίνει σωστή η ζύμη.
- Ένα συχνό λάθος είναι το υπερβολικό δούλεμα της ζύμης. Όταν η ζύμη ζυμώνεται υπερβολικά, το λίπος λιώνει και η τάρτα δεν γίνεται τραγανή. Το ιδανικό είναι να δουλεύουμε τη ζύμη ελάχιστα μέχρι να σχηματιστεί μία ενιαία μπάλα.
- Ο φούρνος πρέπει να είναι καλά προθερμασμένος στους 200°C, καθώς αυτή η θερμοκρασία επιτρέπει στο λίπος να λιώσει ακριβώς την κατάλληλη στιγμή, δημιουργώντας αυτή την τραγανή βάση που κάνει όλη τη διαφορά.
Πρόσθετα υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν
Ανάλογα με το αν πρόκειται για γλυκιά ή αλμυρή τάρτα, μπορούν να προστεθούν: γιαούρτι ή κρέμα γάλακτος, μηλόξιδο και αλεσμένοι σπόροι. Στις αλμυρές συνταγές, ο πουρές γλυκοπατάτας ή ο πουρές κολοκύθας λειτουργούν επίσης ως συνδετικό υλικό και χαρίζουν μια ξεχωριστή γεύση.