Διατηρήστε τα φρούτα και τα λαχανικά φρέσκα στο ψυγείο με δύο απλά κόλπα, για να αποτρέψετε την οξείδωσή τους - iefimerida.gr

Διατηρήστε τα φρούτα και τα λαχανικά φρέσκα στο ψυγείο με δύο απλά κόλπα, για να αποτρέψετε την οξείδωσή τους

Φρούτα, λαχανικά στο ψυγείο
Φωτογραφία: Shutterstock
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
ΓΙΩΤΑ ΣΤΕΦΑΝΙΔΟΥ

Η διατήρηση της φρεσκάδας των τροφίμων για αρκετές ημέρες στο ψυγείο μπορεί να είναι δύσκολη, ειδικά όταν πρόκειται για φρούτα και λαχανικά.

Η φρεσκάδα των φρούτων και των λαχανικών στο ψυγείο αποτελεί πρόκληση για κάθε νοικοκυριό. Η υγρασία, οι μεταβολές της θερμοκρασίας και η επαφή με τον αέρα επιταχύνουν την οξείδωση, με αποτέλεσμα τα προϊόντα να μαραίνονται ή να σαπίζουν πριν προλάβουμε να τα καταναλώσουμε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, υπάρχουν δύο απλά κόλπα που μπορούν να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής τους έως και 50% χωρίς τη χρήση συντηρητικών και με υλικά που υπάρχουν σε κάθε κουζίνα.

1. Η υγρή πετσέτα που «παγιδεύει» τη φρεσκάδα

Τυλίξτε τα φρούτα και τα λαχανικά σε μια καθαρή, ελαφρώς υγρή πετσέτα πριν τα τοποθετήσετε στο ψυγείο. Η μέθοδος αυτή δημιουργεί ένα φυσικό μικροπεριβάλλον που διατηρεί τη σωστή υγρασία και προστατεύει τα προϊόντα από τον ξηρό, ψυχρό αέρα.
Είναι ιδανική για μαρούλι, σπανάκι ή σέσκουλο, αλλά και για αγγούρια, πιπεριές και καρότα. Για καλύτερα αποτελέσματα, αλλάζετε την πετσέτα κάθε δύο ή τρεις ημέρες.

Επιπλέον, συνιστάται η φύλαξη των λαχανικών στο κάτω συρτάρι του ψυγείου, όπου η θερμοκρασία είναι πιο σταθερή. Αν αλλάζετε την πετσέτα κάθε δύο ή τρεις ημέρες, τα τρόφιμα μπορούν να παραμείνουν φρέσκα έως και 50% περισσότερο σε σχέση με την αποθήκευση σε πλαστικές σακούλες ή εκτεθειμένα στον αέρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

2. Το χαρτί κουζίνας που απορροφά την υγρασία

Τοποθετήστε ένα φύλλο απορροφητικού χαρτιού στον πάτο του δοχείου ή της σακούλας όπου φυλάσσονται τα προϊόντα. Το χαρτί απορροφά την υγρασία που δημιουργείται στο εσωτερικό του ψυγείου και αποτρέπει τη δημιουργία σταγονιδίων, τα οποία επιταχύνουν τη σήψη.
Η τεχνική αυτή είναι ιδανική για ευαίσθητα φρούτα όπως οι φράουλες, τα σταφύλια ή τα ντοματίνια.

Σύμφωνα με την FDA, η υγρασία είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που οδηγούν στην οξείδωση των τροφίμων. Έτσι, η σωστή διαχείρισή της μπορεί να αυξήσει θεαματικά τη διάρκεια ζωής των προϊόντων.

Μια ακόμη βασική συμβουλή: μην πλένετε τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα αποθηκεύσετε, γιατί το νερό ευνοεί την ανάπτυξη βακτηρίων.

Συνδυάζοντας τις δύο μεθόδους, υγρή πετσέτα και απορροφητικό χαρτί, δημιουργείται η τέλεια ισορροπία μεταξύ υγρασίας και αερισμού. Το αποτέλεσμα; Φρούτα και λαχανικά πιο τραγανά, φρέσκα και υγιεινά για περισσότερες ημέρες, με λιγότερη σπατάλη και περισσότερη οικονομία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ