Φτιάχνουμε κλασικές και αγαπημένες φακές σούπα, με ή χωρίς ντομάτα.
Οι φακές, όπως και όλες οι οσπριόσουπες, είναι θεμελιώδες φαγητό της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας. Το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό βέβαια όταν τις σκεφτόμαστε είναι ότι μπορεί να μην τις τρώγαμε μικροί ή και ότι ακόμα δεν τις πολυσυμπαθούμε, εκτός βέβαια αν έχουν δίπλα μπόλικη φέτα, ελιές, κάποιο αγαπημένο αλίπαστο, χωριάτικο ψωμί κλπ. Παρά ταύτα, ένα καλομαγειρεμένο πιάτο φακές έχει τη δική του ξεχωριστή νοστιμιά και φυσικά είναι απείρως θρεπτικό αφού είναι γεμάτο πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και σίδηρο.
Και κάπου εδώ προκύπτει το σύνηθες ερώτημα: Άσπρες ή κοκκινιστές; Οι απαντήσεις πολλές και διάφορες, όσες και τα χωριά της Ελλάδας ή έστω οι νομοί της. Λίγη σημασία έχει βέβαια να καταλήξουμε σε μία και μοναδική απάντηση αφού οι κλασικές φακές γίνονται απλά με έναν συγκεκριμένο τρόπο και από εκεί και πέρα ο καθένας είναι ελεύθερος να τις παραλλάξει όπως τραβάει η όρεξή του (Ουδείς λόγος!).
Τα κόλπα για να χυλώσουν
Οι φακές πήζουν και χυλώνουν με μπόλικο κρεμμύδι, καρότα και μια πατάτα. Τα σάκχαρα και το άμυλο αντίστοιχα σε συνδυασμό με την ποιότητα και κυρίως τη φρεσκάδα των οσπρίων (φροντίστε να είναι φετινά) εξασφαλίζουν το τέλειο αποτέλεσμα. Σε όλα αυτά συμβάλει βέβαια και το μαγείρεμα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.

Φακές σούπα
Υλικά για 4-6 άτομα
- 500 γρ. φακές
- 2 δαφνόφυλλα
- 1 φλ. ε.π. ελαιόλαδο
- 2 μεγάλα καρότα, χοντροκομμένα
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 πατάτα, ψιλοκομμένη ή τριμμένη
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο
- ρίγανη
- ξίδι από κρασί
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τις φακές μαζί με 2 λίτρα νερό. Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά και μόλις πάρουν βράση χαμηλώνουμε σε μέτρια. Προσθέτουμε το μισό ελαιόλαδο και όλα τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε καλά και σκεπάζουμε με το καπάκι. Μαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι φακές και να χυλώσει η σούπα. Σερβίρουμε ζεστές ή χλιαρές με μια κουταλιά ελαιόλαδο, μια κουταλιά ξίδι και μια πρέζα ρίγανη σε κάθε πιάτο.
Κοκκινιστές με 2 επιπλέον υλικά
Για να κάνετε τη σούπα κόκκινη αρκεί να προσθέσετε στα υλικά σας 2 μέτριες ντομάτες, ψιλοκομμένες (ή 1 κουτί κονκασέ) και 1 κ.σ. πελτέ, διαλυμένο σε λίγο ζεστό νερό. Επίσης, για πιο πικάντικο αποτέλεσμα προσθέστε λίγο κύμινο και μπαχάρι ή μπούκοβο αν θέλετε να γίνουν καυτερές. Από φρέσκα, τους πάει ωραία ο κόλιανδρος ενώ αν είστε των πιο μερακλίδικων συνδυασμών βάλτε μέσα όποιο χοιρινό αλλαντικό αγαπάτε. Από χωριάτικο λουκάνικο, σαλάμι αέρος και σύγκλινο μέχρι μπέικον και τσορίθο, όλα τους πάνε φανταστικά.