Η εθνική μας οσπριόσουπα, δηλαδή η φασολάδα, στις δύο βασικές εκδοχές της.
Ωραίος καιρός για φασολάδα και μάλιστα παραδοσιακή. Ποια είναι όμως στ’ αλήθεια η κλασική ελληνική φασολάδα; Η άσπρη ή η κόκκινη; Αν ρωτήσουμε δέκα ανθρώπους το πιθανότερο είναι να πάρουμε ισομοιρασμένες απαντήσεις εξαρτώμενες κυρίως από την καταγωγή του καθενός. Σε κάθε περίπτωση, η φασολάδα είναι ένα φαγητό πεντανόστιμο και θρεπτικό που όχι μόνο έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές Ελλήνων σε δύσκολες εποχές αλλά παραμένει το πρώτο πράγμα που λαχταράμε όταν αρχίζει να κάνει κρύο και να βρέχει.
Πάμε να δούμε λοιπόν μια απλή συνταγή που αν την ακολουθήσετε πιστά θα φτιάξετε εύκολα, και σχετικά γρήγορα, μια ωραία χυλωμένη σούπα με φασόλια η οποία με την προσθαφαίρεση ενός μονάχα υλικού μπορεί να δώσει δύο διαφορετικές βερσιόν του ίδιου αγαπημένου φαγητού.

Παραδοσιακή φασολάδα
Υλικά για 4-6 άτομα
- 500 γρ. µέτρια λευκά φασόλια
- 8 κ.σ ε.π. ελαιόλαδο
- 1 µεγάλο κρεµµύδι, ψιλοκομμένο
- 2 καρότα, χοντροκομμένα
- ½ μάτσο σέλινο, χοντροκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδου, ολόκληρη
- αλάτι
- φρεσκοτριµµένο πιπέρι
- ρίγανη
- χυμός λεμονιού (προαιρετικά)
- μπούκοβο (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Μουλιάζουμε τα φασόλια αποβραδίς σε μπόλικο νερό. Τα ξεπλένουμε και τα στραγγίζουμε καλά. Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε όλα τα λαχανικά για 4-5 λεπτά. Προσθέτουμε τα φασόλια και 1,5 λίτρο νερό. Ανακατεύουμε ελαφρά και χαμηλώνουμε τη φωτιά (από μέτρια σε χαμηλή). Σκεπάζουμε με το καπάκι και βράζουμε για περίπου 1,5 ώρα μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια και να πήξει το ζουμί. Αλατοπιπερώνουμε καλά, πασπαλίζουμε με μπόλικη ρίγανη και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε ζεστή με λεμόνι και μπούκοβο.

Κόκκινη φασολάδα με μια κίνηση
Για να φτιάξετε ντοματένια φασολάδα δεν είναι απαραίτητο να το «έχετε αποφασίσει από την αρχή». Μπορείτε να ετοιμάσετε μια λευκή, ωραία χυλωμένη σούπα και όση περισσέψει να την ξαναζεστάνετε λίγο προσθέτοντας 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας ή μια κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ (ή και τα δύο, αν θέλετε πιο έντονη τη γεύση της ντομάτας στο φαγητό). Σε κάθε περίπτωση, αυτά τα δύο υλικά και η βασική συνταγή που σας δίνουμε παραπάνω αρκούν.
Tips
-Απολαύστε τη φασολάδα, λευκή ή κόκκινη, με φέτα, ελιές και προζυμένιο ψωμί. Επίσης, με αγαπημένα αλίπαστα όπως ρέγκα, λακέρδα κ.ο.κ. που της πάνε τέλεια.
-Εκτός από τη ντομάτα μπορείτε να παίξετε και με άλλα υλικά στη συνταγή δίνοντας ακόμα περισσότερα αρώματα και γεύση π.χ. μπορεί να βάλετε χοντροκομμένες πιπεριές (ειδικά οι πράσινες και οι Φλωρίνης ταιριάζουν πολύ), σπανάκι, πράσα κλπ. μπορείτε επίσης να πειραματιστείτε με διάφορα μπαχαρικά όπως ο κρόκος Κοζάνης, ο κουρκουμάς ή η πιπερόριζα (τζίντζερ).