Συνταγή για γεμιστά με κιμά: Αυτό είναι το υλικό που τα κάνει πιο αρωματικά και γευστικά -Και δεν είναι ο δυόσμος - iefimerida.gr

Συνταγή για γεμιστά με κιμά: Αυτό είναι το υλικό που τα κάνει πιο αρωματικά και γευστικά -Και δεν είναι ο δυόσμος

Γεμιστά με κιμά / Φωτογραφία: Shutterstock
Γεμιστά με κιμά / Φωτογραφία: Shutterstock
ΖΩΗ ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ

Με αρνίσιο και μοσχαρίσιο κιμά μαζί φτιάχνουμε τα αγαπημένα μας καλοκαιρινά γεμιστά.

Το γεμιστά είναι το απόλυτο φαγητό του καλοκαιριού. Τα λαχανικά είναι σε αφθονία και ο συνδυασμός τους με το ρύζι, τα μυρωδικά και τη φέτα που πάντα βάζουμε στο πλάι είναι αξεπέραστος. Όσο για τον κιμά, υπάρχει μεγάλη κόντρα ανάμεσα σε εκείνους που τον θεωρούν απαραίτητο συστατικό και αυτούς που έχουν συνηθίσει να τρώνε το συγκεκριμένο φαγητό χωρίς αυτόν (τα λεγόμενα «ορφανά» γεμιστά).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αλήθεια είναι ότι κάθε εκδοχή έχει τη δική της ξεχωριστή χάρη όπως και την δική της νοστιμιά αντίστοιχα. Το ίδιο ισχύει βέβαια και με τους δυο διαφορετικούς τρόπους μαγειρέματος. Άλλοι τα βάζουν στον φούρνο και άλλοι τα μαγειρεύουν στην κατσαρόλα με εξίσου ωραίο γευστικό αποτέλεσμα. Εμείς σας προτείνουμε μια κλασική φουρνιστή εκδοχή, λίγο πιο μερακλήδικη όμως.  Στην προκειμένη περίπτωση για να νοστιμίσει ακόμα περισσότερο το φαγητό βάζουμε στη γέμιση ανάμεικτο κιμά και συγκεκριμένα μισό μοσχαρίσιο και μισό αρνίσιο. Ο αρνίσιος θα δώσει το χαρακτηριστικό έντονο άρωμα του και τη βαθιά γεύση του κάνοντας κάθε μπουκιά ακόμα πιο λαχταριστή.

Γεμιστά με κιμά / Φωτογραφία: Shutterstock
Γεμιστά με κιμά / Φωτογραφία: Shutterstock

Γεμιστά με ανάμεικτο κιμά

Υλικά για 4 άτομα

  • 2 κόκκινες πιπεριές, στρογγυλές
  • 2 πορτοκαλί πιπεριές, στρογγυλές
  • 2 μελιτζάνες φλάσκες
  • 2 μεγάλες ντομάτες, σφιχτές
  • 2 μεγάλες πατάτες, κομμένες κυδωνάτες
  • ½ φλ. ε.π. ελαιόλαδο

Για τη γέμιση

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • 200 γρ. αρνίσιος κιμάς
  • 200 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
  • ½ φλ. ε.π. ελαιόλαδο
  • 2 ξερά κρεμμύδια, τριμμένα στον τρίφτη
  • 8 κ.σ. ρύζι Καρολίνα
  • ½  μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
  • ½ μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος  
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις. Με ένα μικρό κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τα καπάκια από όλα τα λαχανικά, από τη μεριά με το κοτσάνι. Καθαρίζουμε τις πιπεριές από τα σπόρια και τις λευκές μεμβράνες, τις τοποθετούμε σε ένα ταψί και τις αλατοπιπερώνουμε εσωτερικά. Με ένα κουταλάκι βγάζουμε την ψίχα από τις ντομάτες και τις μελιτζάνες, την ψιλοκόβουμε και τη ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Τις βάζουμε και αυτές στο ταψί μαζί με τις πιπεριές και τις αλατοπιπερώνουμε. Ανάμεσα στα λαχανικά τοποθετούμε τις πατάτες.

Γέμιση: Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε για 5 λεπτά τον κιμά μέχρι να αλλάξει χρώμα. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και την ψίχα από τις μελιτζάνες και τις ντομάτες και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά ακόμα. Ρίχνουμε το ρύζι, τα μυρωδικά και μπόλικο αλατοπίπερο και ανακατεύουμε για 1 λεπτό και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Σύνθεση: Με ένα μεγάλο κουτάλι γεμίζουμε τα λαχανικά με τη γέμιση, κατά τα ¾ ώστε να υπάρχει περιθώριο περίπου 2 εκ. από το χείλος και να μην ξεχειλίσουν όταν φουσκώσει το ρύζι στο ψήσιμο. Σκεπάζουμε με τα καπάκια, προσθέτουμε 2 φλιτζάνια νερό στο ταψί και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι, να ροδίσουν από πάνω τα γεμιστά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Tips
-Ο αρνίσιος κιμάς ταιριάζει πολύ με το αιγοπρόβειο βούτυρο οπότε στο τέλος του ψησίματος, και αφού έχουμε αποσύρει από τον φούρνο, μπορούμε να βάλουμε μια κουταλιά μέσα στο ταψί και να το αφήσουμε να λιώσει με τη θερμότητα του σκεύους.  Έτσι το φαγητό θα πάρει ακόμα πιο πλούσιο άρωμα και δυνατή γεύση ενώ η σάλτσα θα δέσει τέλεια.  
- Ιδανικά αφήνουμε τα γεμιστά για τουλάχιστον 1 ώρα να χλιάνουν και ύστερα σερβίρουμε. Τα συγκεκριμένα βέβαια επειδή έχουν κρέας τρώγονται και ζεστά αλλά δεν είναι και τόσο ευχάριστα όταν είναι εντελώς κρύα (από το ψυγείο) όπως τα «ορφανά».
- Απολαύστε τα με μια κουταλιά κατσικίσιο γιαούρτι, τους πάει πολύ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ