Με σαρκώδεις μελιτζάνες και μπαχαράτο κοκκινιστό κιμά φτιάχνουμε ένα πεντανόστιμο καλοκαιρινό φαγητό.
Ο μουσακάς (μελιτζάνες με κιμά) είναι μια αρχαία ιστορία, και μεταξύ μας, όχι και τόσο ξεκάθαρα ελληνική όσο νομίζουμε. Για την ακρίβεια, η ονομασία αυτού του φαγητού έχει αραβική, ενδεχομένως και περσική, προέλευση και πέρασε σε εμάς μέσω των Τούρκων. Ωστόσο, καταγραφές για φαγητά που συνδύαζαν μαγειρεμένες μελιτζάνες με ψιλοκομμένο κρέας έχουμε και από τα χρόνια του Βυζαντίου (12ος αιώνας). Χωρίς την παρουσία ντομάτας βέβαια, καθώς η ντομάτα ήρθε στη ζωή μας μετά την ανακάλυψη της Αμερικής, και συγκεκριμένα τον 16ο αιώνα από το νότιο τμήμα της. Το ίδιο ισχύει και για την πατάτα που πρωτοεμφανίστηκε στην Ελλάδα το 1828 και αποτελεί μεταγενέστερο επιπλέον στοιχείο-βάση του μουσακά.
Όσο για την χαρακτηριστική προσθήκη της μπεσαμέλ που ουσιαστικά ορίζει την ελληνική εκδοχή του μουσακά όπως την ξέρουμε σήμερα, είναι μια πολύ πιο πρόσφατη κίνηση εξευρωπαϊσμού της μικρασιάτικης συνταγής του. Πιο συγκεκριμένα, η επικάλυψη του μουσακά με τη γαλλική βουτυρένια κρέμα πραγματοποιήθηκε το 1920 από τον πατριάρχη της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας Νικόλαο Τσελεμεντέ.
Στη συνταγή που σας δίνουμε παρακάτω κρατάμε τα βασικά αγαπημένα στοιχεία και φουρνίζουμε τις μελιτζάνες, αντί να τις τηγανίσουμε, έτσι ώστε να είναι πιο ελαφρύ το φαγητό και λιγότερο χρονοβόρα η διαδικασία. Δοκιμάστε το και θα δείτε ότι το αποτέλεσμα είναι το ίδιο απολαυστικό!

Μελιτζάνες γεμιστές με κιμά
Υλικά για 4 μερίδες
- 4 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες, ολόκληρες
- ½ φλ. ε.π. ελαιόλαδο
- 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, από σπάλα
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- ½ φλ. κόκκινο ξηρό κρασί
- 4 μεγάλες ώριμες ντομάτες, ψιλοκομμένες
- 1 κ.γ. πελτές ντομάτας
- μια πρέζα κανέλα
- μια πρέζα τριμμένο μπαχάρι
- 1 φύλλο δάφνης
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 4 κ.σ. φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
Εκτέλεση
Μελιτζάνες: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Κόβουμε το πάνω μέρος της κάθε μελιτζάνας, αφαιρώντας ουσιαστικά ένα κομμάτι της φλούδας (χωρίς να αφαιρέσουμε σάρκα). Χαράζουμε με το μαχαίρι χιαστί τη σάρκα και βάζουμε τις μελιτζάνες σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Ραντίζουμε με το μισό ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε καλά και τις γυρνάμε με το άνοιγμα προς τα κάτω. Ψήνουμε για 20 λεπτά, ξεφουρνίζουμε και τις γυρίζουμε ανάποδα.
Κιμάς: Όσο ψήνονται οι μελιτζάνες, ετοιμάζουμε τον κιμά. Σε ένα βαθύ τηγάνι, ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τον κιμά για 5-7 λεπτά μέχρι να γίνει λευκός και ύστερα να ροδίσει. Προσθέτουμε και το κρεμμύδι για 1-2 λεπτά μέχρι να γυαλίσει και να μαραθεί λίγο. Ρίχνουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε για μισό λεπτό ακόμα. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε μισό λεπτό να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε τις ντομάτες, τον πελτέ, τα μπαχαρικά και μπόλικο αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε καλά και σκεπάζουμε με το καπάκι. Μαγειρεύουμε για 20 λεπτά.
Σύνθεση: Γεμίζουμε τις μελιτζάνες με το μείγμα και ψήνουμε για 20 λεπτά ακόμα, μέχρι να εξατμιστούν τα πολλά υγρά, να πήξει η σάλτσα και να ροδίσουν από πάνω. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με τον μαϊντανό.
Tip
Αν σας λείπει η μπεσαμέλ, και γενικά κάτι γαλατένιο και κρεμώδες, από αυτό το φαγητό μπορείτε να βάλετε πάνω από κάθε μελιτζάνα 1-2 κ.σ. στραγγιστό γιαούρτι. Θα δροσίσει το σύνολο χωρίς όμως να το βαρύνει, γευστικά και θερμιδικά.