Πατάτες με αυγά σε μια εκδοχή λίγο διαφορετική αλλά εξίσου εύκολη και απολαυστική.
Μια τηγανιά πατάτες με αυγά είναι ο απλούστερος και νοστιμότερος τρόπος να χορτάσουμε. Κακά τα ψέματα, από τότε που ήμασταν παιδιά μέχρι τώρα και έως τα βαθιά γεράματα, αυτό θα είναι το πιάτο που θα μιλάει στην ψυχή μας. Ειδικά τα καλοκαίρια που πάει πάντα παρέα με χωριάτικη και ζυμωτό ψωμί, δε θέλεις τίποτα άλλο για να νιώσεις ευτυχισμένος. Μετά από μια δύσκολη μέρα στη δουλειά και στη ζέστη ή ένα εξουθενωτικά χαλαρό μπάνιο στη θάλασσα, «πατάτες με αυγά» είναι η απάντηση, όποια κι αν είναι η ερώτηση.
Ωστόσο, όπως έχουμε πει επανειλημμένως, ακόμα κι αν μπορείς να τρως αμβροσία κάθε μέρα, κάποια στιγμή θα τη βαρεθείς. Γι αυτό και παρακάτω σας δίνουμε μια ελαφρώς παραλλαγμένη βερσιόν αυτού του λατρεμένου φαγητού που όχι μόνο δεν της λείπει τίποτα από την «παλιά γεύση» αλλά ετοιμάζεται και σε εξίσου σύντομο χρόνο.

Τριμμένη πατάτα με αυγό μάτι
Υλικά για 2 μερίδες
- 2 μεγάλες πατάτες, καθαρισμένες και τριμμένες σε χοντρό τρίφτη
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 4 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
- 2 αυγά
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
Εκτέλεση
Ρίχνουμε σε ένα μπολ τις πατάτες, αλατοπιπερώνουμε καλά και ανακατεύουμε. Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε τις μισές πατάτες και τις απλώνουμε ομοιόμορφα στον πάτο του τηγανιού πιέζοντας με μια σπάτουλα. Τηγανίζουμε για 1 λεπτό, να ροδίσει και να κάνει κρούστα από κάτω και συνεχίζουμε σε μέτρια φωτιά για 3 - 4 λεπτά. Γυρνάμε τη φωλιά από την άλλη, σπάμε το αυγό στη μέση και σκεπάζουμε με καπάκι το τηγάνι έτσι ώστε να συνεχίσει να ψήνεται η τριμμένη πατάτα από κάτω και παράλληλα να γίνει και το αυγό. Αφήνουμε 3-4 λεπτά ακόμα και μόλις πήξει το ασπράδι και ο κρόκος είναι ακόμα ζουμερός, αποσύρουμε και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά. Σερβίρουμε ζεστό γαρνίροντας με λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι.
Tip
Αν και η φωλιά τριμμένης πατάτας είναι από μόνη της τραγανή και πεντανόστιμη, ειδικά αν έχετε διαλέξει τις σωστές πατάτες, μπορείτε να την ενισχύσετε γευστικά με διάφορα υλικά. Ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι, τριμμένη ντομάτα, λιωμένη φέτα, ακόμα και ζαμπόν ή μπέικον σε μικροσκοπικά κυβάκια. Πάντα με φειδώ όμως, για να μην αλλάξει η σύσταση της και δεν ενωθεί-ψηθεί σωστά.